ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά ενημερωτική καμπάνια για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου

«Το Ασφαλιστικό αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Αφορά τη ζωή μας!», το σύνθημα της καμπάνιας

...και στα τηλεφωνικά κέντρα
...και στα τηλεφωνικά κέντρα
Με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε συντονισμό με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων, δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Εντείνοντας τις παρεμβάσεις του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ξεδιπλώνει παράλληλα και πλατιά ενημερωτική καμπάνια των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό εκτύπωσε και κυκλοφόρησε μια σειρά από αφίσες με βασικό σύνθημα: «Το Ασφαλιστικό αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Αφορά τη ζωή μας!». Με την καμπάνια αυτή, που επικεντρώνεται σε διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, αναδεικνύεται η σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης και δίνεται απάντηση στους προπαγανδιστικούς μύθους της ΝΔ, που ενώ προχωρά σε καραμπινάτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ισχυρίζεται ψευδώς ότι τον αλλάζει προς όφελος των ασφαλισμένων.

Σε μία από τις αφίσες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δουλεύω περιστασιακά ως σερβιτόρος. Δεν έχω βρει σταθερή δουλειά στο αντικείμενό μου. Μπήκα στα 5μηνα και 8μηνα του ΟΑΕΔ. Τα ένσημά μου ελάχιστα. Μου λένε πως στα 40 χρόνια θα έχω συντελεστή αναπλήρωσης 50%! Κανείς δεν μου λέει πως η αναλογική σύνταξή μου, με βάση τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, θα είναι 100 ευρώ...».

Σε άλλη αφίσα αναγράφεται: «Είμαι νέος αναπληρωτής από τα 26 έτη μου. Δουλεύω (αν θα δουλεύω) συνήθως 8 μήνες το χρόνο. Εχω περίπου 200 ένσημα το χρόνο. Με το νέο Ασφαλιστικό και με απλά μαθηματικά τα 40 χρόνια πλήρους εργασίας που μου λένε ότι θα έχω αυξήσεις, θα υπάρχουν μόνο αν εργαζόμουν ως τα 90 έτη...».

Αφίσα για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό...
Αφίσα για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό...
Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του απεργιακού μετώπου, ήδη αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Κινητοποίηση σήμερα στο Ηράκλειο

Ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο διαδηλώνουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, στην κινητοποίηση που θα γίνει στην πλατεία Κορνάρου στις 9 π.μ. Κάλεσμα αγώνα έχει απευθύνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Επίσης, με πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚ Ηρακλείου αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με απεργιακή κινητοποίηση.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απέρριψε τα ψηφίσματα της παράταξης ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, όπως και αυτό που αναφερόταν στο ζήτημα του επερχόμενου νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την καταστολή που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τέλος, η ΔΑΣ κατήγγειλε την πλειοψηφία που επιχειρεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, υποβάλλοντας μηνύσεις σε δύο μέλη της διοίκησης του ΕΚΗ στέλνοντας στα δικαστήρια συνδικαλιστές, για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κέντρου, μετά τη μεταπολίτευση.


Ολοι οι «πρωταγωνιστές» της καμπάνιας σε μια αφίσα
Ολοι οι «πρωταγωνιστές» της καμπάνιας σε μια αφίσα

Σε θέση μάχης και οι συνταξιούχοι

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Επί ποδός, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, βρίσκονται φυσικά και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι οποίες χτες προχώρησαν σε ευρεία σύσκεψη των διοικήσεών τους στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη την εισήγηση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος, αφού ανέλυσε την κατάσταση για το Ασφαλιστικό και τις τρέχουσες εξελίξεις, είπε ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία θα ζητά τη συνάντηση που είχε συμφωνηθεί στις 14/12 μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο, όπου θα απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει.

Σχετική επιστολή θα αποσταλεί και στον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, για τις αβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και έλαβαν τις συντάξεις τους με μεγάλη καθυστέρηση αναδρομικά.

Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, θέτοντας το θέμα της ελάφρυνσης των συνταξιούχων από τη δυσβάστακτη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη για τη ρύθμιση θεμάτων συμμετοχής των συνταξιούχων στον κοινωνικό τουρισμό.

Στη συνέχεια μίλησε ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΤΕΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ με τον ΕΦΚΑ θα οδηγήσει στη ληστεία 8 δισ. ευρώ αποθεματικών του Ταμείου, που στη συνέχεια θα παραδοθούν στα κερδοσκοπικά funds μέσω των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Ακολούθησαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, και ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της ΟΣΕ ΙΚΑ, που υπογράμμισαν την ανάγκη τα Σωματεία να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση των αγώνων για την Κοινωνική Ασφάλιση μαζί με τα συνδικάτα.

Παράλληλα αποφασίστηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των 11 πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων να δώσουν συνέντευξη Τύπου τη μεθεπομένη μέρα της δημοσιοποίησης του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ. Η συνέντευξη θα δοθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή συνταξιούχων από την Αττική.

  • Η Σωματειακή Επιτροπή Καλαμαριάς, του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», οργανώνει σύσκεψη για το Ασφαλιστικό, την Παρασκευή 24/1 στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. σε αίθουσα του ΕΚ Καλαμάτας.

-- Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας καλεί σε συνέλευση σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι των Σωματείων (Αρ. Στάνη 1).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση αύριο Πέμπτη 23/1, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας οργανώνει Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 24/1, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση την Παρασκευή 24/1 στις 6.30 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας προχωρά σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26/1, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26/1, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ