ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2017
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, θωρακίζονται τα εργοδοτικά κέρδη

Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον Ορ. Παπαγιαννόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής

Η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική στην Ειδική Αγωγή και την εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας κυριαρχεί στις πρωτοβουλίες του ΣΕΜΙΣΕΑ (φωτ. από Γενική Συνέλευση του Σωματείου)
Η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική στην Ειδική Αγωγή και την εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας κυριαρχεί στις πρωτοβουλίες του ΣΕΜΙΣΕΑ (φωτ. από Γενική Συνέλευση του Σωματείου)
Για τις συνέπειες στους μισθωτούς εργαζόμενους μιλάει ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

«Η κυβέρνηση», μας λέει, «κόβει κι άλλο από τις κοινωνικές δαπάνες που διατίθενται στην Ειδική Αγωγή, με τα κρατικά κονδύλια να πέφτουν, όπως διαρρέεται, στα 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αναλογεί γύρω στο 0,75 ευρώ για κάθε παιδί την ημέρα, ούτε 300 ευρώ το χρόνο (συνυπολογίζοντας και διάφορα επιδόματα).

Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτό το οποίο ήδη γίνεται στην Ειδική Αγωγή. Οπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι εργοδότες ήδη μιλούν για απολύσεις, μειώσεις μισθών, εθελοντική και απλήρωτη εργασία κ.ά. Δηλαδή, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, η εργοδοσία εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο χώρο για τη θωράκιση των κερδών της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - πάνω από το 70% - είναι με μπλοκάκι, χρησιμοποιείται το παραμύθι του "εξωτερικού συνεργάτη".

Βλέπουμε το φαινόμενο του "εργαζόμενου πλασιέ", ο οποίος είναι όλη μέρα στη γύρα... Για να βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο σηκώνεται από το πρωί, τρέχει σε παράλληλες στηρίξεις και συνεχίζει τη μέρα του σε τρία, τέσσερα ακόμη και πέντε διαφορετικά κέντρα τη βδομάδα. Πληρώνεται με την ώρα, το ωρομίσθιο κυμαίνεται από 5 ευρώ την ώρα μέχρι 11 ευρώ. Μετά το νέο μέτρο, έχουμε ακούσει για απειλές μέχρι για 2 και 3 ευρώ την ώρα.

Ταυτόχρονα, το μπλοκάκι ουσιαστικά καταργεί την κάλυψη σε περίπτωση ασθενείας, δικαιώματα όπως οι άδειες, διακοπές, αποζημίωση απόλυσης κ.ά.

Πολλοί αυτοπασχολούμενοι που μπορεί να έχουν κάποιο χώρο δικό τους αναγκάζονται και αυτοί να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη σε κάποια κέντρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ στην Ειδική Αγωγή για να συμπληρώσουν ένα βασικό μισθό και αν. Τα διάφορα μεγάλα κέντρα μπορούν να σηκώνουν μόνα τους τα κόστη από τις πιθανές καθυστερήσεις ή να αντέξουν κάποιο πρόβλημα ρευστότητας που στην αρχή μπορεί να φέρει η νέα σύμβαση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν σε αυτήν τη δυσκολία κι έχοντας τεράστια φορολογικά βάρη στις πλάτες, την αυτασφάλιση κι άλλα, οδηγούνται στον μαρασμό.

Οσο για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος είτε δοθεί, είτε όχι δεν έχει καμία αξία για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους γονείς. Δεν μπορεί κανείς μας να χρησιμοποιηθεί από τους διάφορους εργοδότες και ιδιοκτήτες ως μέσο πίεσης και ασπίδα των κερδών τους. Είναι εκείνοι που μόνιμα βάζουν το χέρι στην τσέπη των γονιών για να τους πάρουν τα λεφτά και τώρα θα το βάλουν πιο βαθιά. Που απολύουν εργαζόμενους και τους καταδικάζουν στην περιπλανώμενη εργασία. Που απολύουν τους θεραπευτές των παιδιών, παρότι όταν δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Είτε έχουμε παράταση, είτε παλιά, είτε νέα σύμβαση, ο λύκος αξιοποιεί την αναμπουμπούλα χτυπώντας γονείς και εργαζόμενους.

Από τις γιορτές - κι αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για ένα σωματείο που μεγαλώνει και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάπτυξη του κλάδου - έχουμε κάνει 4 Γενικές Συνελεύσεις, όπου ενημερώσαμε τους συναδέλφους για το τι συμβαίνει και τις αιτίες. Είμαστε έξω από Κέντρα, έχουμε παρέμβει σε απολύσεις, σε απειλές, παρεμποδίζουμε αποφάσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κέντρο, όπου κι όποτε χρειαστεί».

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους αυτοαπασχολούμενους

Για τις συνέπειες της νέας ρύθμισης στους αυτοαπασχολούμενους, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Δ. Τζογάνη, αυτοαπασχολούμενη λογοθεραπεύτρια

«Με το νέο καθεστώς», μας λέει η Δώρα Τζογάνη, αυτοαπασχολούμενη λογοθεραπεύτρια, «οι θεραπευτές θα είναι οι άμεσα συμβεβλημένοι, θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Παρότι δεν αναγράφεται στη σύμβαση, ο ΕΟΠΥΥ θα εφαρμόζει rebate και clawback, όπως μέχρι τώρα κάνει στους συμβεβλημένους παρόχους (φυσικοθεραπευτές, γιατρούς κ.λπ.). Θα επιβάλλει δηλαδή κλιμακούμενη μείωση επί του ποσού που δικαιολογεί για τις θεραπείες, αλλά και μη πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων των θεραπευτών, όταν ο προϋπολογισμός του δεν επαρκεί για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν καταβληθεί. Η πληρωμή θα γίνεται σε 3 μήνες από την εκκαθάριση. Κοινώς, οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου θα μείνουν απλήρωτοι από την επομένη της σύναψης της σύμβασης για τουλάχιστον 3 μήνες, τα έσοδά τους θα μειωθούν δραματικά και πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Οσοι επιλέξουν να συμβληθούν, έρχονται αντιμέτωποι με δραματική μείωση του εισοδήματός τους και τον υψηλό κίνδυνο του κλεισίματος. Οσοι επιλέξουν να μην συμβληθούν και να δουλεύουν αποκλειστικά ιδιωτικά, θα χάσουν το 90% περίπου των θεραπευομένων τους που έχουν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε όσους έχουν συμβληθεί και να αλλάξουν θεραπευτή εν μέσω θεραπευτικής διαδικασίας.

Επίσης, είναι προφανές ότι ο αριθμός των θεραπειών που εγκρίνονται και η κοστολόγησή τους θα μειωθούν και άλλο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μειώσεων των ήδη πετσοκομμένων προϋπολογισμών για τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια. Θα ενισχύεται η συγκέντρωση του μεριδίου των μικρών αυτοαπασχολούμενων στα χέρια των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών δομών, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ευθύνη όλων των προκατόχων της».

Αξονες και στόχοι πάλης και διεκδίκησης
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή - Αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Αμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων (μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων) στον κλάδο Υγείας, των πλαφόν, κάθε λογής «κόφτη» και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων! Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία!
  • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι να δημιουργηθούν κρατικές δομές και υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο δημόσιο.

Για τους εργαζόμενους

  • Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους! Αμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης!
  • Πληρωμή των εργαζομένων με βάση τις ώρες παραμονής στα κέντρα και τη συμμετοχή σε ομάδες, συμβούλια κι εποπτείες. Ολοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου.

Για τους αυτοαπασχολούμενους

  • Οι αμοιβές στους αυτοαπασχολούμενους εργοθεραπευτές και ψυχολόγους (1,23 ευρώ και 2,26 ευρώ αντίστοιχα για κάθε «συνεδρία») που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ να εξισωθούν με αυτές των φυσικοθεραπευτών και των λογοθεραπευτών (15 ευρώ) για κάθε συνεδρία και να επανέλθουν στο ύψος που ήταν πριν την κρίση. Να αποζημιώνονται τακτικά κάθε μήνα για τις εργασίες τους χωρίς τις μειώσεις του rebate και του clawback. Μαζί με την παραπάνω αποζημίωση να υπάρχει αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία. Αμεση κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση του ΦΠΑ στην Υγεία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ