ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να αξιοποιηθεί η «σημερινή δυναμική» ζητά ο γγ του ΟΗΕ
  • Συνάντηση Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες
  • Διαρκείς εκκλήσεις στο Νταβός για «λύση» του Κυπριακού και «διεθνή οικονομική στήριξη»

Από τη συμμετοχή των Αναστασιάδη - Ακιντζί στις εργασίες στο Νταβός (φωτ. μαζί με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Κλ. Σβαμπ)
Από τη συμμετοχή των Αναστασιάδη - Ακιντζί στις εργασίες στο Νταβός (φωτ. μαζί με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Κλ. Σβαμπ)
Συντονισμένες εκκλήσεις για «στήριξη της διεθνούς κοινότητας» με στόχο να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, ειδικότερα με «συμβολή» στην οικονομική πτυχή της διχοτομικής «λύσης», που ήδη συζητιέται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έγιναν από το Νταβός της Ελβετίας, τόσο στο πλαίσιο των ίδιων των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όσο και σε μια σειρά συναντήσεων στο περιθώριό του.

Ειδική αξία είχε η χτεσινή συνάντηση του ίδιου του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, η οποία παρότι χαρακτηρίστηκε «ενημερωτική» προμηνύει γοργές εξελίξεις σε ένα «μέτωπο» που συνδέεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα και αφορά «ισορροπίες» σε μια ευρύτερη περιοχή, όπου οι ανακατατάξεις πυκνώνουν και οι αντιθέσεις βαθαίνουν.

Σύμφωνα με τα πρώτα κυπριακά δημοσιεύματα, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τους δύο άνδρες να εκμεταλλευτούν «τη σημερινή θετική δυναμική» ώστε να βρεθεί μια λύση «το συντομότερο δυνατό». Μεταξύ άλλων, ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους να ξεπεραστεί η διαίρεση της Κύπρου.

Την ανάγκη να καταβληθεί η «κάθε δυνατή προσπάθεια» επισημαίνουν, ειδικά το τελευταίο δίμηνο, εκπρόσωποι μιας σειράς ιμπεριαλιστικών και αστικών επιτελείων, εννοώντας καταρχήν τις επενδύσεις που «χρειάζονται» για να αναπτυχθεί η οικονομία μιας «επανενωμένης Κύπρου» με τους ρυθμούς και τα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι υψηλές προσδοκίες επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι ανυπομονούν για τη δημιουργία ενός χρήσιμου τέτοιου κόμβου σε μια τόσο στρατηγική θέση.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η πραγματοποίηση ειδικής συζήτησης με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στο πλαίσιο των επίσημων εργασιών του Φόρουμ. Στην παρέμβασή του, ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και στήριξη των προσπαθειών για κατάληξη σε συμφωνία, τονίζοντας την ελπίδα της Λευκωσίας ειδικά για «εποικοδομητική στήριξη» και ως προς τη χρηματοδότηση της «λύσης».

Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε και ο Μ. Ακιντζί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική «Μιλιέτ» σημείωσε ότι περιμένει «να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις» το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, εξηγώντας πως ελπίζει ότι «θα υπάρξει όφελος από αυτό το ενδιαφέρον», πως «ένας από τους χρηματοδότες της λύσης θα είναι και η ίδια η λύση του Κυπριακού» και πως «η Κύπρος με τη λύση θα είναι ένα μεγάλο πεδίο επενδύσεων»...

Συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο

Στο μεταξύ, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπου αναφέρθηκε στη «φοβερή αναταραχή στη γειτονιά μας», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός για ορισμένα από τα εκκρεμή, μόνιμα προβλήματα - τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια για το κυπριακό πρόβλημα - είναι καιρός να εργαστούμε ακούραστα για να βρεθεί μια λύση».

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «έχουμε γίνει στρατηγικοί εταίροι (σ.σ. με την Κύπρο) σε πολύ σημαντικές επιχειρήσεις που έχουμε κάνει, ιδιαίτερα στην τρομοκρατία».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επρόκειτο να συναντήσει χτες και τον Μ. Ακιντζί, ενώ αργότερα αναμενόταν να φτάσει στην Τουρκία, για επαφές για διάφορα θέματα όπως και το Κυπριακό.

Ομιλία Γ. Ομήρου στην ελληνική Βουλή

Ως «ώρα για άσκηση πιέσεων» από τη διεθνή κοινότητα, «προς την Τουρκία, για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης προσέγγισής της στο Κυπριακό (...) Δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο», χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο, στο φόντο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας χτες από το βήμα της ελληνικής Βουλής, στη διάρκεια Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης.

Ο Γ. Ομήρου επισήμανε ότι «ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό (...) όχι όμως οποιαδήποτε λύση». «Μια λύση», σημείωσε, «που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, το δικαίωμα περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος που είναι οι ελευθερίες της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και δεν θα γίνει. Μια λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον κυπριακό ελληνισμό».

Χαρακτήρισε «αδιανόητη» μία «λύση με εγγυήσεις και εγγυητές» καθώς, όπως είπε, «οι εγγυήσεις υπήρξαν πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο και δεν ισχύουν σε καμία χώρα κράτος - μέλος του ΟΗΕ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Σημείωσε ακόμα ότι «θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής ευρωπαϊκών εδαφών, κατοχής μιας χώρας - μέλους της από μια χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η επιμονή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για άνοιγμα πέντε εκ των έξι ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, αγνοώντας τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Κύπρου για μη αλλαγή αυτής της θέσης», είναι «επιβράβευση και περαιτέρω ενθάρρυνση της τουρκικής αλαζονείας».

Συνάντηση Κοτζιά - Κυπριανού

Στο μεταξύ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη για συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου Σελίμ Γενέλ, στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες, ότι «από την συμφωνημένη λύση του Κυπριακού θα προκύπτει μία νέα χώρα, ομοσπονδιακή, δεν θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία», ο Α. Κυπριανού απάντησε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε μετακίνηση. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η όποια συμφωνία», τόνισε, «θα αφορά ενωμένο κράτος που θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να μην ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το ενωμένο κράτος θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα δεν πρόκειται να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο».

ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Διαφημίζει τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησής του

Ζητώντας σαν ανταμοιβή την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την έναρξη της συζήτησης για «ρύθμιση» του κρατικού χρέους

Από τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το «Μέλλον της Ευρώπης»
Από τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το «Μέλλον της Ευρώπης»
Επικαλούμενος το πακέτο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη εφαρμόσει ή πρόκειται άμεσα να το κάνει, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, πρόβαλε επιτακτικά την αξίωση για ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Συναντήσεις με Λαγκάρντ - Λιου

Το ζήτημα αυτό έθεσε τόσο στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, όσο και στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρεμούρα της κυβέρνησης είναι απολύτως εξηγήσιμη, καθώς ελπίζει με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» του αντιλαϊκού της έργου να ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της συζήτησης για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους. Στόχος η εξοικονόμηση πόρων για παραπέρα κρατική στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση με την Κρ. Λαγκάρντ επικεντρώθηκε στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, ενώ λέγεται πως συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, αλλά και στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης των αδήλωτων κεφαλαίων που προωθεί παράλληλα η κυβέρνησή του.

Το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Η Κρ. Λαγκάρντ, εξάλλου, επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ενα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.

Στη συνάντηση με τον Τζ. Λιου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - συζητήθηκε επίσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε «η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Πολιτική «δυναμίτης» στα λαϊκά δικαιώματα

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε συμμετάσχει, μαζί με τον Β. Σόιμπλε και άλλους, σε πάνελ (μαζί με τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας και Γαλλίας) για το μέλλον της Ευρώπης. Εκεί φέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να υπέδειξε - κατά παράφραση της γνωστής αποστροφής - ότι «είναι η εφαρμογή, ανόητοι...», δηλαδή η συνεπής υλοποίηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η ΕΕ. Ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά στα της οικονομίας φέρεται να υποστήριξε, προσπερνώντας το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης διαφορετικών καπιταλιστικών οικονομιών, ότι «χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δεν μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη».

Επαίνεσε σαν επίτευγμα την αιματηρή για το λαό «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» και κόμπασε για την πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας «συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε τη γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την αποδοχή απ' τους βιομήχανους και άλλους της ελάχιστης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν (με διασφάλιση πολλαπλάσιων «ανταλλαγμάτων» βεβαίως), ισχυριζόμενος πως αυτό έγινε επειδή «κατάλαβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις». Προσπερνά, βέβαια, το γεγονός ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ατόφιο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει ήδη τσακίσει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, με βασικό στοιχείο τη διαρκή επίθεση στην τιμή της εργατικής δύναμης.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνοντας «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων.Εύχομαι οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών, εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις». Αναφέρεται φυσικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», ώστε να ξεκινήσει, όπως ελπίζουν, η συζήτηση για ρύθμιση του κρατικού χρέους.

Ο Β. Σόιμπλε σχολίασε σχετικά πως εάν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τη συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί». Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το ότι οι άλλοι «εταίροι» επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Κράχτης» επενδυτών

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg», ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα το 2016 θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και... θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, απαρίθμησε τα θετικά κατά την κυβέρνηση σημάδια στην οικονομία, μίλησε για μεγάλες ευκαιρίες, πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 97% των ευρωενωσιακών διαρθρωτικών κονδυλίων τον περασμένο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο.

  • Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη στη Γερμανία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να «τρέξει» την «πρώτη» αξιολόγηση και να ανοίξει επισήμως τα παζάρια για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις του καπιταλισμού

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο στρατοκρατούμενο Νταβός της Ελβετίας, όπου συναντιούνται καπιταλιστές, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και μοιράζονται τις ανησυχίες για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας. Κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης είναι η λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», δηλαδή αυτή της πλήρους αυτοματοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, με τις θεματικές ενότητες που πραγματεύονται, θέλουν να εμφανίζονται ως δήθεν ευαίσθητοι για οξυμένα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η ανισότητα, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, όλα αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα του δικού τους εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ακόμα η Αφρική δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα

Τους διάφορους αναλυτές, πάντως, «προσγείωσε» στην πραγματικότητα, προφανώς για τις δικές τους σκοπιμότητες, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ακινούμι Αϊντολέτζι Αντεσίνα, που είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Εντισον εφεύρε τη λάμπα φωτισμού, η μισή Αφρική εξακολουθεί να είναι στο σκοτάδι. Μιλάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αλλά όλα αυτά αρχίζουν από την ανάγκη του ηλεκτρισμού, που μοιάζει με το αίμα στον οργανισμό. Αν δεν το έχουμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε».

Χωρίς να έχει καμία πρόθεση να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είπε ότι 645 εκατομμύρια άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός των 1,2 δισ. κατοίκων της «μαύρης ηπείρου») δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, στην εκπαίδευση, σε νοσοκομεία και κατοικία. 600 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν το χρόνο ως συνέπεια της εισπνοής καπνού από τα ξύλα ή την κοπριά που καίνε για να μαγειρέψουν. Το προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες είναι μόλις 50 χρόνια. Ολα αυτά στον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες δυνατότητες της ανθρωπότητας!

Πάντως, ενδιαφέρον επίσης έχει η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από Αφρικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ότι «τώρα που η Κίνα και η Ινδία γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές, είναι η σειρά της Αφρικής», αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της τεράστιας φτηνής εργατικής δύναμης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κεφαλαιοκράτες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η «κινεζική μηχανή» προβληματίζει

Οπως είναι φυσικό, η πορεία της Κίνας, της δεύτερης πιο ισχυρής δύναμης στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, είναι βασικό θέμα σε διάφορα τραπέζια συζήτησης στο Φόρουμ.

Ο Τζιάνγκ Τζιανγκίγκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, σημείωσε ότι η χώρα του «περνάει από μια σειρά ιστορικές μεταβάσεις. Η οικονομία της κινείται από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες, από τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και η διακυβέρνηση αλλάζει, ενώ η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καρπούς». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή - η χώρα πρέπει να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις... δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από επενδύσεις (σ.σ. εννοεί ξένες επενδύσεις) και πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να πάει σε ένα επόμενο κύμα οικονομικής ανάπτυξης».

Σε άλλη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λι Γουαντσάο, σημείωσε ότι η χώρα πάει σε μια σταθερή, αντί για μια ταχεία ανάπτυξη, όπως στο παρελθόν, και ότι παρά την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας, κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ το 2015 πάνω από 500 δισ. δολάρια ή 6,9%. Η κατανάλωση συμμετείχε στην ανάπτυξη κατά 66% και διευρύνθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις επενδύσεις, ενώ οι υπηρεσίες είναι τώρα ο σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, ζήτησε «καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αγορές» και συνέστησε ηρεμία έναντι της δεδομένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας της κινεζικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Το «Βrexit» στο τραπέζι

Επίσης, στη χτεσινή μέρα ξεχώρισαν οι συζητήσεις για το «μέλλον της Ευρώπης» (δηλαδή, επί της ουσίας, της ΕΕ με τη σημερινή της δομή).

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει τη θέση της χώρας του «σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ενωση» (δηλαδή σε μια ΕΕ με πιο αναβαθμισμένη θέση του βρετανικού κεφαλαίου), με την... απειλή μιας εξόδου της Βρετανίας με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως το 2017, ενώ παραπονέθηκε γιατί η χώρα του, χωρίς να είναι στην Ευρωζώνη πληρώνει, όπως είπε, τις αδυναμίες της.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο Μέση Ανατολή και Μεσόγειος

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η υψηλότερη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών της. Η Σύνοδος, η πρώτη για το 2016, προετοίμασε το έδαφος για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις 11 Φλεβάρη.

Καταρχάς, οι συμμετέχοντες αρχηγοί εξέτασαν την πορεία της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT» για τον επόμενο χρόνο, καθώς και τη ΝΑΤΟική «υποστήριξη» στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.

Παραπέρα, εξέτασαν τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις 7 χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου» (Mediterranean Dialogue), καθώς και την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων τους. Οι χώρες αυτές δεν είναι ενταγμένες στη λυκοσυμμαχία, αλλά διασυνδεδεμένες μαζί της, για την προστασία της δράσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην περιοχή. Σημειωτέον, η Μεσόγειος, έχοντας η ίδια κοιτάσματα και όντας ταυτόχρονα βασικός κόμβος διαμετακόμισης καυσίμου και άλλων αγαθών, έχει μπει στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

Οι τελευταίες συνεδρίες της Συνόδου επικεντρώθηκαν στο μελλοντικό στρατηγικό σχεδιασμό του NATO σε σχέση με το υφιστάμενο «περιβάλλον ασφαλείας», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλη 2016. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συμφωνήθηκε η προώθηση «αλλαγών σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων, αλλά και την θέση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων "από την Αρκτική έως τη Μέση Ανατολή"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ