ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Οψιμες διαπιστώσεις

Μιλώντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, ένας από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ μίλησε για «κοσμογονικές αλλαγές» που συμβαίνουν στην Ασφάλιση, καθώς πριν από μερικά χρόνια «κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να διαλυθεί το ΝΑΤ» και ότι «αφού έγινε κι αυτό, τότε όλα μπορούν να συμβούν». Καθόλου αθώα η διαπίστωση του συνδικαλιστή. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όλα αυτά τα χρόνια, καλλιεργούσε στους ναυτεργάτες την αντίληψη ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν πρόκειται να θιγούν, ότι δεν είναι σαν τους άλλους εργαζόμενους και ότι οι ανατροπές που γίνονται γύρω τους τις τελευταίες δεκαετίες δεν πρόκειται να τους αγγίξουν. Εχουν, δηλαδή, ευθύνη στην καλλιέργεια αυταπατών και στάσης ανοχής απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει τα πάντα και αργά ή γρήγορα θα χτυπούσε την πόρτα και των ναυτεργατών. Αλλωστε, και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν επιμέρους ανατροπές και περικοπές, που έδειχναν ότι πλησιάζει θύελλα. Τώρα που επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημα στο ΝΑΤ και σε όλα τα Ταμεία, οι ναυτεργάτες πρέπει να ζητήσουν το λόγο από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, για όλα όσα τους έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να τους γυρίσουν μια και καλή την πλάτη, να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη απόκρουσης των αντιασφαλιστικών σχεδίων, ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.

Ξεπουπούλιασμα

Είναι η στιγμή που μπλοκ των διαδηλωτών της χτεσινής κινητοποίησης των επιστημονικών φορέων φτάνουν στην πλατεία Συντάγματος. Ηδη, επάνω στην πλατεία, το μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων και των Επιτροπών Αγώνα με τις σημαίες και τα πανό τους φωνάζουν το σύνθημα: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό να μην περάσει λέμε το Ασφαλιστικό...»! Εκείνη τη στιγμή, μια ομάδα από το μπλοκ των δικηγόρων, μαζί με συνδικαλιστικά τους στελέχη, πλησιάζει προς τον «Αγνωστο Στρατιώτη» και φωνάζει συνθήματα όπως: «Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουνε οι κότες..!». Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για γραφικότητες, αν γύρω από το Ασφαλιστικό δεν κρίνονταν η ζωή και το μέλλον χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων. Και όμως, τα δύο αυτά συνθήματα, όπως ακούγονταν στην πλατεία, δείχνουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, αποτυπώνουν τη διαπάλη που διεξάγεται στο κίνημα: Από τη μια, αυτοί που μάχονται για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αξιοποιούν τη δίκαιη δυσαρέσκεια των επιστημόνων και προσπαθούν να τη στρέψουν σε ανώδυνα κανάλια. Οσο μάλιστα η γραμμή αυτή παραμένει κυρίαρχη στους φορείς των επιστημόνων, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά που τελικά θα «ξεπουπουλιαστούν» να είναι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα...

Κινήσεις στήριξης της κυβέρνησης

Σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, χτες, ο δήμαρχος Στυλίδας, Απ. Γκλέτσος, εκπροσωπώντας το Συντονιστικό των αγροτών της Φθιώτιδας, ανέλυσε το πλαίσιο με το οποίο καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στα μπλόκα. Οπως είπε, «κάνουμε το καθήκον μας σαν πολίτες εργαζόμενοι, σαν πατριώτες. Καλούμε όλους τους Ελληνες στους δρόμους όχι για να αντιπολιτευθούμε κάποιον, αλλά για να ενισχύσουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν αντιπολιτευόμαστε (...) Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να στείλουμε μηνύματα στους δανειστές στις Βρυξέλλες και να ξέρουν αυτοί που διαπραγματεύονται τώρα, αυτοί που είναι εκεί, ο Κατρούγκαλος, ο Τσακαλώτος, ο κύριος πρωθυπουργός, ότι έχουνε πίσω Ελληνες όρθιους. Και όχι Ελληνες καθισμένους και μαλθακούς». Αξία δεν έχει, βέβαια, το ποιος τα λέει αυτά, αλλά το τι εκπροσωπεί. Κι εδώ είναι καθαρό ότι ο δήμαρχος Στυλίδας μιλάει εξ ονόματος του Συντονιστικού, καλώντας τους αγρότες να βγουν στο δρόμο για να στηρίξουν την κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική της ισχύ! Δηλαδή, να σταθούν δίπλα στον Κατρούγκαλο, στον Τσακαλώτο και τον πρωθυπουργό για να περάσει το δικό τους σχέδιο για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, το οποίο ενσωματώνει τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και στέλνει μια ώρα αρχύτερα εκτός παραγωγής τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Τέτοιες λογικές οδηγούν τους αγρότες σε ήττα, πριν ακόμα φτάσουν στα μπλόκα, και πρέπει να απομονωθούν. Η επιβίωσή τους περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, όπως την εκφράζουν τόσο η κυβέρνηση όσο βέβαια και η ΕΕ.

Εχουν εφιάλτες

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γ. Λαγός, μιλώντας πρόσφατα σε τοπική συγκέντρωση της ναζιστικής οργάνωσής του στα Φάρσαλα ...«τα έβαλε» με τους «ψευτοδεξιούς της ΝΔ», γιατί «έβαλαν στη φυλακή τους Ελληνες εθνικιστές, όπως είχανε κάνει παλιότερα με την 21η Απριλίου, οι ίδιοι τους είχαν βάλει φυλακή», γιατί «η ΝΔ ήταν που νομιμοποίησε το ΚΚΕ», όπως είπε, και «όταν πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης ο καπετάν Γιώτης, ο οποίος έσφαζε Ελληνες πατριώτες, η ψευτοδεξιά έδωσε εντολή να είναι μεσίστιες οι σημαίες στα αστυνομικά τμήματα και τα στρατόπεδα της Ελλάδας, όταν αυτός ο καπετάν Γιώτης του ΚΚΕ ήταν αυτός που έσφαζε τους Ελληνες χωροφύλακες και τους Ελληνες στρατιώτες». Τα κουτσαβάκια της Χρυσής Αυγής, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, δεν παραλείπουν να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Και είναι εξηγήσιμο. Ο αντικομμουνισμός τους πηγάζει από το μίσος τους στην εργατική τάξη και την ταξική πάλη, από το γεγονός ότι ταξικά είναι με το μέρος των αφεντικών, του κεφαλαίου. «Μαλώνουν» μάλιστα τα αστικά κόμματα για ανοχή απέναντι στους κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα και στην πραγματικότητα ως απόγονοι των ταγματασφαλιτών, των Χιτών και άλλων ενόπλων συμμοριών του αστικού κράτους δηλώνουν την ετοιμότητά τους να παίξουν το ρόλο του μπράβου του συστήματος. Γνωρίζουν πολύ καλά επίσης ότι είναι οι κομμουνιστές αυτοί που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην οργάνωση και την πάλη του λαού, για να καταφέρει να στείλει στον αγύριστο το καπιταλιστικό σύστημα και τα παράγωγά του, όπως είναι τα φασιστικά μορφώματα τύπου Χρυσή Αυγή. Επομένως, καλά κάνουν και «βλέπουν» στο ΚΚΕ τον εφιάλτη τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1849 Πεθαίνει ο κοτσαμπάσης Πανούτσος Νοταράς, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821.

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα στον τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκο σε προκήρυξή τους καλούν τους εργάτες να μην περιμένουν ελευθερία απ' τους παπάδες αλλά με τη δικιά τους οργάνωση όχι να παρακαλάνε το τσάρο αλλά να τον ανατρέψουν. Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1924 Οι Εργατικοί της Βρετανίας σχηματίζουν την πρώτη τους κυβέρνηση (μειοψηφίας), με πρωθυπουργό τον Ρ. Μακ Ντόναλντ και με την ανοχή - στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων.

1951 Εκτελούνται στο Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1976 Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μειώνει τις ποινές των 14 στρατιωτικών επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975, σε 1 - 8,5 χρόνια φυλάκισης.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Βασικά έργα του: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τα άστρα» και πολλά άλλα.

2005 Πεθαίνει η Μεξικανή συνθέτρια και πιανίστρια Κονσουέλο Βελάσκεζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ