ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή

Την προώθηση «μόνιμου πολιτικο-στρατιωτικού αρχηγείου επιχειρήσεων» της ΕΕ, στη βάση του άρθρου 42 της Ευρωσυνθήκης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για τη «ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που προβλέπει τη δημιουργία "μόνιμου πολιτικο-στρατιωτικού αρχηγείου επιχειρήσεων" με βάση το άρθρο 42 της Ευρωσυνθήκης. Τόσο η συγκρότηση αυτού του νέου στρατηγείου της ΕΕ όσο και η ίδια η ενεργοποίηση της λεγόμενης "ρήτρας αμοιβαίας βοήθειας" σηματοδοτούν κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, με θύματα τους λαούς. Αποτελούν ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ στην κατεύθυνση συγκρότησης Ευρωστρατού, σε σύνδεση με το ΝΑΤΟ. Αιματοκυλάτε τους λαούς για το αν θα περάσει από τη Συρία ο αγωγός του Κατάρ, που αποτελεί σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ ή ο ρωσικός από το Ιράν. Τα ίδια άλλωστε δεν κάνατε και στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α.;

Τα προσχήματα και τα κηρύγματα "αλληλεγγύης" ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους δεν πείθουν. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους έχουν και την ενεργή στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο ελληνικός λαός να εναντιωθεί στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Ο πλούτος ανήκει στους λαούς, αυτοί μπορούν και πρέπει να τον καρπώνονται».

Τι είναι η «ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας»

Τον περασμένο Νοέμβρη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ), γνωστού και ως «ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας» σε όποιο κράτος - μέλος «δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του». Το αίτημά της έγινε ομόφωνα δεκτό απ' το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σηματοδοτώντας την παροχή από την ΕΕ και επισήμως της αναγκαίας θεσμικής «ομπρέλας» για την εμπλοκή όλων των κρατών - μελών της «με όλα τα μέσα», δηλαδή και με στρατιωτικά, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το άρθρο 42 περιλαμβάνει τις «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ» της ΕΕ. Ειδικά στην παράγραφο 7 ορίζει τα εξής:

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος - μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών - μελών.

Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου (σ.σ.: το ΝΑΤΟ), που παραμένει, όσον αφορά τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της».

Το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ «εμπλουτίστηκε» με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την εισαγωγή «ρήτρας αλληλεγγύης» (άρθρο 222 της Συνθήκης), η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

«1. Η Ενωση και τα κράτη - μέλη της ενεργούν από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης, εάν ένα κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή. Η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη - μέλη, για:

α) - την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος των κρατών - μελών,

- την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του άμαχου πληθυσμού από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση,

- την παροχή συνδρομής σε κράτος - μέλος στο έδαφός του, μετά από αίτηση των πολιτικών του αρχών, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης,

β) την παροχή συνδρομής σε κράτος - μέλος στο έδαφός του, μετά από αίτηση των πολιτικών του αρχών, σε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.

2. Σε περίπτωση που κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, τα υπόλοιπα κράτη - μέλη τού παρέχουν βοήθεια κατόπιν αιτήματος των πολιτικών του αρχών. Προς τον σκοπό αυτό, τα κράτη - μέλη συντονίζονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

3. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την εφαρμογή από την Ενωση της παρούσας ρήτρας αλληλεγγύης καθορίζονται με απόφαση που εκδίδεται από το Συμβούλιο, μετά από κοινή πρόταση της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Εάν η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις στον τομέα της άμυνας, το Συμβούλιο αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 31, παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρείται ενήμερο (...)».

Ενισχύουν την κρατική καταστολή με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εντείνουν με διάφορα προσχήματα τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις κι ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιό τους απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για τη θωράκιση των συμφερόντων του κεφαλαίου που υπηρετούν, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Πλέον, υπάρχει μεγάλη πείρα στους λαούς. Από τους μουτζαχεντίν, τον Μπιν Λάντεν, την "Αλ Κάιντα" έως το "Ισλαμικό Κράτος", ανατράφηκαν όλοι τους από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις μοναρχίες του κόλπου για τα συμφέροντά τους. Αποτελούν διαχρονικά το βολικό πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης. Σπέρνετε τις "Αραβικές Ανοίξεις" που εξελίχθηκαν σε βαρυχειμωνιά για τους λαούς και θερίζετε με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αποκαλούμενες αντιτρομοκρατικές εκστρατείες, με πολυπλόκαμους μηχανισμούς καταστολής και φακέλωμα.

Σκόπιμα η ΕΕ επιχειρεί να τσουβαλιάσει το ριζοσπαστισμό των λαών, όπως και τους πρόσφυγες, με την τρομοκρατία και να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για να "βάλει στο γύψο" τα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να ενοχοποιήσει τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπερασπίζεται.

Απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική επίθεση, που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, οι λαοί θα ξεσηκωθούν. Σαν το αποφασίσουν, θα δείξουν τη δύναμή τους, παίρνοντας την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν στα χέρια τους».

Αλλες παρεμβάσεις του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη και την «ετήσια έκθεση για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ», έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ανεργία, φτώχεια και καταστολή φέρνουν οι αποφάσεις της ΕΕ

Ανεργία, φτώχεια και ένταση της καταστολής κατά των προσφύγων φέρνουν οι αποφάσεις της ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη, αναφέροντας συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Μια ενιαία γραμμή διαπερνά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2015:

Εμβάθυνση της ΟΝΕ σημαίνει ενιαία εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής για τα κέρδη του κεφαλαίου, Συμβούλια ανταγωνιστικότητας και Δημοσιονομικά συμβούλια για αυτόματη περικοπή μισθών - συντάξεων, κοινωνικών παροχών, ενοποίηση των αγορών. Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι για κατάκτηση νέων αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας.

Αυτά γεννάνε ανεργία, φτώχεια, πολέμους, το προσφυγικό δράμα.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ένταση της καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών, hot spots διαλογής πάμφθηνου εργατικού δυναμικού που θα περνά τα "έξυπνα σύνορα", ενώ η πλειοψηφία θα αναχαιτίζεται ή θα πνίγεται, θα απελαύνεται ή θα εγκλωβίζεται στην Ελλάδα. Η δημιουργία κατασταλτικής Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με δικαίωμα επέμβασης χωρίς τη συναίνεση των κρατών βάζει στη λαιμητόμο των ευρωενωσιακών συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, υπό ευρω-ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Αποδεικνύεται καθημερινά: Η ΕΕ, ο καπιταλισμός που υπηρετεί δεν αλλάζουν. Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να ανατρέψει ριζικά αυτήν την κατάσταση».

«Πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ»: Θυσίες του λαού για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων

Στη συζήτηση για την «ετήσια έκθεση για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Παραπλάνηση, ανησυχία και ένα βασικό ψέμα περιέχει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.

Παραπλάνηση για δήθεν ισότιμο ανταγωνισμό, που όμως οδηγεί πάντα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με Ρωσία, Κίνα, ιδιαίτερα με ΗΠΑ: Στην ψηφιακή οικονομία με τις διαδικτυακές πωλήσεις χωρίς σύνορα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης. Στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα ενόψει της Διατλαντικής Συμφωνίας. Στην Ενέργεια, όπου η ανταγωνιστικότητα σημαίνει πολέμους και προσφυγιά.

Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώνονται σε τομείς όπως η δημόσια Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, όχι όμως και στις τράπεζες που την ανακεφαλαιοποίησή τους πληρώνει ο λαός, όπως και τις νόμιμες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, παρά την ψευτοκριτική για του φορολογικούς παραδείσους.

Και το ψέμα: Η απόκρυψη της προϋπόθεσης της ανταγωνιστικότητας, η μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. Αυτό θα εξασφαλίζουν αυτόματα τα Εθνικά Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας μαζί με ΕΕ και κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχει κακή και καλή ανταγωνιστικότητα. Σημαίνει πάντα λαϊκές θυσίες στην οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό. Ο λαός αντί να την υπηρετεί, να της κηρύξει τον πόλεμο, για τη δική του εξουσία».

Αρσεις ασυλίας

Την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου αποφάσισε χτες η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, κάνοντας δεκτή την πρόταση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα του Εισαγγελέα, για τη συμμετοχή του σε επεισόδια που έγιναν στο Ναυτοδικείο κατά την εκδίκαση των ανδρών των ΟΥΚ, οι οποίοι το 2010, στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μάρτη, είχαν φωνάξει ρατσιστικά συνθήματα.

Από τους 192 βουλευτές, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 189 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 2, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Η Ολομέλεια με 182 κατά, 9 υπέρ και 1 «παρών» απέρριψε το αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, για υπόθεση που αφορούσε την έκδοση άδειας σε κατάστημα, κατά τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στην Καβάλα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος, παίρνοντας νωρίτερα το λόγο, είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ