ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Σύννεφα» και αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

Δρομολογούνται πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Associated Press

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Στην κατεύθυνση πρόσθετων μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης», σε όφελος και για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω σειράς κινδύνων και αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη, με φόντο και τις αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, τη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων, την καθίζηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και άλλων βασικών εμπορευμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες από τη συνεδρίαση του Δεκέμβρη έχουν αλλάξει, κάνοντας ειδική αναφορά στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 40% από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι:

«Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και πιστεύω ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα δεχόταν πλήγμα, αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική, όταν θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση. Καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και των γεωπολιτικών ρίσκων».

Στο διά ταύτα, και προκειμένου να δώσει το σινιάλο στους «επενδυτές» και τις «αγορές», τόνισε πως «θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση τον Μάρτιο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραμένει πιο αδύναμη από αυτή που αναμενόταν, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά ή ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, για να ανακάμψει αργότερα το 2016. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι παραμένουν τα ρίσκα από δευτερογενείς επιπτώσεις, που θα πρέπει «να παρακολουθούνται στενά». Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στη χρήση των εργαλείων που διαθέτει. Σε ό,τι αφορά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, σημείωσε πως αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, παραμένοντας παράλληλα εντός των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ».

Στη μέγγενη των «αξιολογήσεων»

Την ίδια ώρα, ο «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» «Standard & Poor's» (S&P) θα εξετάσει την πιθανότητα αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους (στην κατηγορία «Β»). Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν πιθανότατα μόνο μετά από την πρώτη αξιολόγηση και εκταμίευση με βάση το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πιθανόν σε συνδυασμό με την εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ». Βέβαια, η πιστοληπτική αναβάθμιση του ελληνικού κράτους συνδέεται με την «επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος», που, σύμφωνα με τη «Standard & Poor's», θα μπορούσε να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ενώ θα διευκόλυνε την περαιτέρω «ελάφρυνση του χρέους».

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει ο οίκος, «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες συμφώνησε με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η S&P εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το 2015 κατά 0,3%. Για το 2016 προβλέπει ότι θα παραμείνει στάσιμο (στα επίπεδα του 2015), ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάκαμψης 3%, όπως και για το 2018.

Από την πλευρά του, το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει παραπέρα υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ και για το 2016 στο εύρος 1%-1,5% και αυτό εφόσον κλείσει η «αξιολόγηση» και γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς στο μέσον του έτους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διακρατικές συμφωνίες ενίσχυσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Οι μπίζνες για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το ζητούμενο των δύο διακρατικών συμφωνιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (η μία με το Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) οι οποίες επικυρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό που προβλέπεται είναι διευκολύνσεις στους Ελληνες εφοπλιστές να αναπτύξουν χωρίς εμπόδια επιχειρηματικές δραστηριότητες κλείνοντας συμφωνίες για τη μεταφορά, π.χ. φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη ναυτολόγηση στα πλοία των εφοπλιστών ναυτεργατικού δυναμικού από το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή ναυτεργατών χαμηλόμισθων, ανασφάλιστων, θυμάτων του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος.

Το στίγμα της συμφωνίας έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, λέγοντας ότι πρόκειται για θετική ρύθμιση, μέσα από την οποία «στοιχειοθετείται καταρχήν η ενίσχυση της επιχειρηματικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, δηλαδή τα ελληνικά πλοία που διευκολύνονται να αναπτύξουν με καλύτερους όρους τη μεταφορική τους δραστηριότητα από Αζερμπαϊτζάν» για τη μεταφορά καυσίμων. Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα - στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης που κατέχει, αλλά και των ενεργειακών πηγών, στο θέμα του φυσικού αερίου κ.λπ.». Τη συμφωνία χαιρέτισαν όλα τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης καθώς, όπως ανέφερε για παράδειγμα ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Ανδριανός, οφείλει «η πολιτεία να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στον τομέα της ναυτιλίας, χαράζοντας ένα θεσμικό πλαίσιο», τέτοιο που να προωθεί την «απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας». Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών» γιατί, κατά τον ειδικό της αγορητή, Γ. Σαχινίδη, αν και κινείται σε θετικό πλαίσιο το Αζερμπαϊτζάν, αν και «κατέχει σημαντική πράγματι γεωπολιτική θέση, τουλάχιστον προς το παρόν δεν αποτελεί εταίρο μας - μακάρι να το αποδείξει στο μέλλον».

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε

Το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τη συμφωνία ως βαθιά αντεργατική ήταν το ΚΚΕ. Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η συμφωνία «έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών - μιλάμε για το εφοπλιστικό κεφάλαιο - και άλλων παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που θα τους εξασφαλίζει νέα κερδοφορία χωρίς εμπόδια, την επίσπευση της ναυτιλιακής κίνησης, την αποφυγή των καθυστερήσεων των πλοίων, τόσο για την επίσπευση όσο και για την απλούστευση της διεξαγωγής των εν γένει λιμενικών διατυπώσεων, τα μειωμένα τέλη και τέλη πλοήγησης, καθώς και τη χρησιμοποίηση φτηνού ανασφάλιστου ναυτεργατικού δυναμικού από το Αζερμπαϊτζάν, αφού προβλέπεται μέσα από αυτή τη συμφωνία του 2011, που υπέγραψε η πιο προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα επιλαμβάνονται οποιωνδήποτε αστικών αξιώσεων που σχετίζονται με τη σύμβαση εργασίας» μελών του πληρώματος του άλλου μέρους. Πρακτικά, οι ναυτεργάτες από το Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν, αν ισχύσουν και γι' αυτούς Συλλογικές Συμβάσεις που τυχόν θα ισχύουν για άλλα μέλη του πληρώματος, όπως για παράδειγμα των Ελλήνων ναυτεργατών.

Τόνισε ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διαπραγματεύεται «για την εξασφάλιση της κερδοφορίας» συνολικά του κεφαλαίου, του οποίου τμήμα είναι οι εφοπλιστές, και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει ό,τι χαντακώνει τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και ενισχύει τα κέρδη του πιο άγριου και εκμεταλλευτικού κεφαλαίου που είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Βεβαίως, καθόλου δεν μας κάνει εντύπωση που τα άλλα κόμματα στηρίζουν αυτήν τη συμφωνία, αφού στηρίζουν και στηρίζονται από το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Ανάλογα ισχύουν και για τη δεύτερη συμφωνία. Γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε.

Ιρανοί αξιωματούχοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου συναντάται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με αντικείμενο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί από τις αρχές της βδομάδας θα υπάρξει και συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» στη συνάντηση των ΕΛΠΕ με τους Ιρανούς αξιωματούχους θα συζητηθεί η επανεκκίνηση των εισαγωγών αργού από το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Πριν από την επιβολή των κυρώσεων το 2011, τα ΕΛΠΕ προμηθεύονταν περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών τους από το Ιράν, εμπορική σχέση που αναμένεται να «αναθερμανθεί».

Από τα κεντρικά ζητήματα που θα τεθούν στις σημερινές συναντήσεις είναι το χρέος των ΕΛΠΕ προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 550 εκατ. δολάρια, ποσό που όπως επισήμως ανακοινώνεται τα ΕΛΠΕ δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν, εξαιτίας της απαγόρευσης τραπεζικών συναλλαγών με τη χώρα λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Να σημειωθεί πως το Ιράν αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ και υπολογίζεται ότι διαθέτει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 15% φυσικού αερίου.

Διερεύνηση για επιχειρηματική δράση στη Ρωσία

Συνάντηση υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα με εκπροσώπους του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου

Οι δυνατότητες δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης στη ρωσική αγορά διερευνήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, με εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου, με τη συμμετοχή του Δ. Βελάνη, ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με γνώμονα ότι το 2016 έχει ανακηρυχθεί σε «Ετος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Ετος Ρωσίας» στην Ελλάδα, εξετάστηκαν οι προοπτικές επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στη ρωσική αγορά και συζητήθηκαν θέματα όπως η δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις στη Ρωσία, η διοργάνωση μέσω των δομών του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρηματικών επισκέψεων καθώς και η οργάνωση συναντήσεων με ομόλογους φορείς της ρωσικής αγοράς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ