ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων και τις «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» συζήτησαν τη Δευτέρα με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Ηλία Σιώρα
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» συζήτησαν τη Δευτέρα με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Ηλία Σιώρα
Οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία - Πρόνοια μπορούν να καλυφθούν με ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, όπως προτείνει και διεκδικεί το ΚΚΕ.

Από αυτή τη σκοπιά, κάθε ψήφος στο ΚΚΕ στις εκλογές, είναι ενίσχυση του αιτήματος για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, χωρίς περικοπές, πλαφόν, πληρωμές και συμμετοχές.

Εδικά για τους ανασφάλιστους, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε, κάτω απ' τις εκρηκτικές ανάγκες, να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για τη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική τους περίθαλψη. Επειδή όμως η χρηματοδότηση γι' αυτές τις ρυθμίσεις από το κράτος είναι μηδαμινή (μόλις 1.350.000 ευρώ για το 2014), τα νοσοκομεία αναγκάζονται να καλύψουν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων από τα «ίδια έσοδα». Δηλαδή, από τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ, που συνήθως δεν μπορεί να τα αποδώσει στα δημόσια νοσοκομεία, ή από τις εισπράξεις του «5ευρω» στα τακτικά ιατρεία και τις πληρωμές στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία.

Αρα, η αναγκαία παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους «φορτώνεται» στα Ταμεία και στους ασθενείς που καταβάλλουν χαράτσια, την ώρα που το κράτος «βγάζει την ουρά του απέξω». Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, που καλύπτεται απ' τον ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 5,5 - 6 εκατ. το μήνα. Δηλαδή, σε ετήσια βάση κοντά στα 72 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Ηλίας Σιώρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, η δωρεάν περίθαλψη στο νοσοκομείο από Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη του 2014 ξεπέρασε τους 150 ανασφάλιστους. Δηλαδή, σε μηνιαία βάση αφορά κοντά στα 40 άτομα και 480 - 500 ετησίως.

Απ' τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η μέση δαπάνη νοσηλείας στο νοσοκομείο για κάθε ανασφάλιστο είναι 2.144 ευρώ. Δηλαδή, για τους 500 ανασφάλιστους, ο «Ευαγγελισμός» θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό, όμως, αντιστοιχεί στο συνολικό σχεδόν ποσό με το οποίο επιχορήγησε η συγκυβέρνηση όλα τα νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων το 2014. Από το ποσό αυτό, μόλις οι 70.000 ήταν για τον «Ευαγγελισμό».

Ομως, ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφεται κάποια ουσιαστική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται προεκλογικά «δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους», στο πρόγραμμά του όμως αναφέρει ότι θα διαθέσει «350 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους».

Το ποσό αυτό δε φτάνει ούτε για «ζήτω», αν υπολογιστεί και το εξής στοιχείο: Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 2,2 εκατ. άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού. Κατ' αναλογία, αν αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί, θα νοσηλεύεται κατ' έτος και το 20% των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων, δηλαδή κοντά στους 500.000 ασθενείς.

Με δεδομένο ότι η κατά κεφαλήν νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 2.144 ευρώ, θα χρειαστούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ μόνο γι' αυτή. Επιπλέον, υπάρχει η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, όπως εξετάσεις, και τα 72 εκατ. ευρώ για φάρμακα. Επομένως, τα 350 εκατ. ευρώ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καλύψουν, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις το ένα τρίτο των αναγκών των ανασφάλιστων...


Βαριά χαράτσια για γιατρούς και φάρμακα

Την περίοδο 2003 - 2014 οι ασθενείς πλήρωσαν 77,2 δισ. ευρώ από την τσέπη τους

Τα χαράτσια που πληρώνει ο ελληνικός λαός στην ώρα της ανάγκης για να βρει την υγειά του δεν είναι μόνο τα χτεσινά, ούτε περιορίζονται σε αυτά που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που άρχισε να στραγγαλίζει τις λεγόμενες «κοινωνικές παροχές» από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο της τότε ΕΟΚ και σημερινής ΕΕ.

Η τάση αυτή εντάθηκε την περίοδο της κρίσης και δεν πρόκειται να αναστραφεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεσμεύεται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εξαρτά τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία από την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος και φυσικά δε θέλει να καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στο Φάρμακο.

Για παράδειγμα, μέχρι το 1990 οι άρρωστοι είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο 1902/1990 της ΝΔ, θεσπίστηκε η συμμετοχή 25%. Εκτοτε διευρύνθηκε και μπήκαν διάφοροι περιορισμοί στη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να φτάσουν να πληρώνουν μεσοσταθμική συμμετοχή 9% το 2009 και 21,5% το 2013.

Το πρώτο οχτάμηνο του 2014, η συμμετοχή ήταν 26,5% και αφορά τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά που τελικά καταβάλλουν οι άρρωστοι κάθε χρόνο είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία προηγούμενων χρόνων. Για παράδειγμα, το 2013 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν κοντά στα 750 εκ. ευρώ για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και άλλα 850 εκ. ευρώ για φάρμακα που δεν καλύπτει ο Οργανισμός. Συνολικά, επιβαρύνθηκαν με 1,6 δισ. ευρώ από την τσέπη τους.

Το 1991 η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε το εισιτήριο των 1.000 δραχμών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό το «χιλιάρικο» - αντιστοιχούσε σε 3 ευρώ - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το αύξησαν σε 5 ευρώ και το καθιέρωσαν και στα Κέντρα Υγείας. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τα ΤΕΙ 6,5 εκ. άρρωστοι, πληρώνοντας κοντά στα 30 εκ. ευρώ.

Ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία (2001), όπου οι αμοιβές για τις επισκέψεις ξεκίνησαν από 25 - 90 ευρώ. Στη συνέχεια ήρθαν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, των πολυιατρείων του ΙΚΑ - και μετέπειτα ΕΟΠΥΥ. Με τους νέους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, καθορίστηκε συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ και συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής.

Ακολούθησε συμμετοχή 30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ για νοσηλείες σε συμβεβλημένες κλινικές. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χρεώνονται και με 1 ευρώ για κάθε συνταγή, πληρώνοντας 70 εκ. ευρώ το χρόνο.

Αυτή η μακρόχρονη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας φόρτωσε τα λαϊκά στρώματα με αβάσταχτα χαράτσια, καθώς καταβάλλουν από την τσέπη τους το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας. Μόνο την περίοδο 2003 - 2014, πλήρωσαν από την τσέπη τους 77,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52,3% ήταν για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ