ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δυνατό ΚΚΕ για δυναμική λαϊκή αντιπολίτευση και άνοιγμα δρόμου για πραγματική ανατροπή

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Βήμα FM»

MotionTeam

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στον ρ/σ «Βήμα FM» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

-- Εσείς έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένα στην προεκλογική περίοδο ότι ψήφο ανοχής δεν δίνετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο και ψήφο συνεργασίας. Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, εσείς θα είστε στην αντιπολίτευση της κυβέρνησης αυτής από την πρώτη μέρα ή της αναγνωρίζετε μια περίοδο χάριτος να δείτε τι θα κάνει;

-- Από την πρώτη στιγμή. Τι περίοδο χάριτος να του δώσεις; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα του δώσουν περίοδο χάριτος. Οταν εδώ και πέντε χρόνια, ας μην πάω πίσω πέντε χρόνια, ας πάω απ' όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. Εχει υποσχεθεί δεξιά και αριστερά τόσα πολλά. Χτες, στη Θεσσαλονίκη ήταν στη συγκέντρωση του κ. Τσίπρα - τα μάθαμε και από τα κανάλια που τα μετέδωσαν και γιατί ήρθαν εργαζόμενοι από εκεί και μας βρήκαν - και οι σχολικοί φύλακες με πανό και οι καθαρίστριες και οι απολυμένοι της ΕΡΤ και οι απολυμένοι της ΕΒΖ. Σε όλους αυτούς έχει υποσχεθεί ότι θα τους πάρει ξανά στις θέσεις εργασίας, ότι θα κάνει το ένα, το άλλο. Και μάλιστα του φώναζαν μέσα «ε, εμάς μας ξέχασες». Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ είπαν «είπες μόνο για τις καθαρίστριες, είπες για τις Σκουριές, δεν είπες για εμάς. Εμείς είμαστε εδώ». Και απέφυγε να πει.

Τέλος πάντων, δική του επιλογή, δικά του ζητήματα. Τα θέτω όμως αυτά για να πω το εξής: Δεν είναι ένα, δύο, τρία ζητηματάκια για να πεις, μήπως είναι τίποτα θετικό, ρε παιδί μου, ένας φιλολαϊκός νόμος που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους. Θα πρόκειται για εκατοντάδες καθημερινά ζητήματα. Διότι ο καθένας θα έχει το δικό του ως προτεραιότητα. Οταν είσαι σε μια λογική και με τους μεν και με τους δε, «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», και με τους εταίρους στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους, τους μονοπωλιακούς ομίλους, με όποιους τέλος πάντων συζητάς απ' το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΚΤ, θα είσαι εντάξει και θα συμφωνείς μαζί τους και θα αντιμετωπίσεις και τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας ταυτόχρονα, συνολικά τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, της βιομηχανίας, τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης της παραγωγής στη χώρα και δεν ξέρω οτιδήποτε άλλο, μέχρι ζητήματα εξωτερικής πολιτικής... Γι' αυτό το λόγο και επειδή τέτοιο αναξιόπιστο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, εμείς τους ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ο λαός μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, από την πρώτη μέρα. Τώρα, αν θα βγει στο δρόμο, αν θα κάνει απεργία, αν θα κάνει συλλαλητήριο, αν θα κάνει κινητοποίηση, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Οποιος ζητάει χάρη και ανοχή έχει λερωμένη τη φωλιά του.

Εχει πείρα ο λαός από το δικομματικό παιχνίδι που μας έφερε ως εδώ

-- Ούτε καν αυτή την περίοδο ανοχής που έτσι κι αλλιώς έχουν οι κυβερνήσεις από την κοινωνία, τον πρώτο καιρό που αναλαμβάνουν την εξουσία θα τους δώσετε;

-- Μα κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν θα έχουμε κανένα μήνα να συζητάμε. Θα γίνει κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-- Δεν βλέπετε αυτοδυναμία δηλαδή...

-- Οχι, βλέπουμε και αυτοδυναμία, πιθανή.

-- Βλέπετε ότι έχει κερδίσει ήδη την αυτοδυναμία;

-- Ναι, έτσι φαίνεται. Δηλαδή, είναι τόσο ισχυρό αυτό, όλα αυτό δείχνουν, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Ολα δείχνουν ότι υπάρχει τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια και απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να φύγουν αυτοί που μας κυβέρνησαν, που μας έφτασαν σε αυτό εδώ το χάλι, σ' αυτή την κατάσταση, που ο κόσμος δεν βλέπει, ή, αν θέλετε, κλείνει τα μάτια και επιλέγει έναν οποιονδήποτε, τον πιο πιθανό. Πιο πιθανός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι δεύτερο κόμμα, ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Πάει μπροστά και στις δημοσκοπήσεις και ο κόσμος το βλέπει πιο ρεαλιστικό να γίνει αυτός κυβέρνηση, άρα θα του δώσει και αυτού, στη λογική μήπως και κάνει κάτι, που δυστυχώς είναι παγίδα.

Εμείς το λέμε, προειδοποιούμε, θεωρούμε ότι ο λαός μας πρέπει να μετρήσει τώρα με βάση την πείρα του και τη μνήμη που διαθέτει, μια μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον, απ' το πώς παίχτηκε αυτό το δικομματικό παιχνίδι χρόνια τώρα που μας έφερε ως εδώ και βεβαίως να κοιτάξει και να δει ποιες δυνάμεις αντιστάθηκαν, και αυτές κατά τη γνώμη μας σήμερα είναι πρωταρχικά και κύρια, μοναδικά θα έλεγα, το ΚΚΕ, που πρέπει να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο σ' αυτή τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρχει μια δύναμη πραγματικής αντίστασης, αντιπολίτευσης, διεκδίκησης, πίεσης, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει κάποιες κατακτήσεις ο λαός, να ανακουφιστεί και να ανοίξει ένας δρόμος αύριο για μια πραγματική ανατροπή και αλλαγή, που χρειάζεται.

Την επομένη των εκλογών το ΚΚΕ θα είναι κοντά στο λαό

-- Ο στόχος του ΚΚΕ ποιος είναι, κ. Κουτσούμπα; Να βγει τρίτο κόμμα;

-- Κοιτάξτε, εμείς ποτέ δεν έχουμε βάλει, το ξέρετε πολύ καλά, ούτε στόχους κατάταξης, τη σειρά των κομμάτων και του δικού μας κόμματος, ούτε αριθμητικούς στόχους. Φαίνεται, απ' αυτά που βλέπουμε, ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει τρίτο κόμμα, τρίτη δύναμη, το παλεύει γερά. Και, αν θέλετε, το δικαιούται, γιατί αν θα μπορούσε κανείς αντικειμενικά και όχι με κάποιες άλλες βλέψεις ή σχεδιασμούς πολιτικούς, που μπορεί να έχουν άλλες δυνάμεις, στο μυαλό τους - μιλώ για τον απλό κόσμο - αν έβλεπε ποιος θα μπορούσε να είναι πραγματική αντιπολίτευση, δύναμη που ουσιαστικά θα συμβάλει την επομένη των εκλογών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αυτή είναι το ΚΚΕ. Δεν είναι ούτε το Ποτάμι, ούτε διάττοντες αστέρες, ούτε σχήματα, να το πω απλά, μιας χρήσης, γιατί έτσι το θεωρώ, ότι θα αξιοποιηθεί για να κολλήσει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ, για να γίνει μια κυβέρνηση μιας συνεργασίας. Ούτε πολύ περισσότερο - δεν το συζητώ καν - η Χρυσή Αυγή, με αυτούς τους ψευτοτσαμπουκάδες που φτάνουν μέχρι και σε εγκληματικές πράξεις, ναζιστικές πρακτικές. Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπω καμιά πιθανότητα να βρίσκονται εκεί.

Το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει, θα είναι καθαρή, έντιμη, δημιουργική, αλλά δυναμική αντιπολίτευση κοντά στο λαό μας, θα παλέψει για να ανασυγκροτηθεί το κίνημα, για να διεκδικηθούν κάποιες λύσεις. Εμείς έχουμε πει ότι αν έρθει κάποιος φιλολαϊκός νόμος από οποιονδήποτε, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, όποιος υπουργός τον φέρει, όποιο πολιτικό κόμμα, θα τον ψηφίσουμε αν είναι όντως φιλολαϊκός και δεν είναι «φιλολαϊκός - μαϊμού». Γιατί πολλοί νόμοι εμφανίζονται ως καλοί για το λαό και τελικά αποδεικνύονται χειρότεροι από τους προηγούμενους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ούτε στήριξη ούτε ανοχή.

Σταθερή θέση για τον ΠτΔ

-- Επειδή αναφερθήκατε και στην προεδρική εκλογή, που είναι η πρώτη εκκρεμότητα που έχει η νέα Βουλή. Το ΚΚΕ τι θα κάνει, θα καταψηφίσει και πάλι την όποια υποψηφιότητα προταθεί από το κυβερνών κόμμα ή θα εξαρτήσετε την ψήφο σας από το πρόσωπο;

-- Εχουμε σταθερή θέση και σ' αυτό επιμένουμε. Ξέρετε και εσείς και οι ακροατές που μας ακούνε ότι εμείς έχουμε σταθερές θέσεις, δεν τις αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα κι ανάλογα τι συμφέρει εμάς μικροκομματικά ή τι θα μπορούσε να συμφέρει κάποιους άλλους. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι το κριτήριο το πρόσωπο. Πρόσωπα υπάρχουν πάρα πολλά και καλά, που θα μπορούσαν να είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι - εμείς θεωρούμε - με την ουσία του θεσμού. Αρα το «παρών» θα εξακολουθήσει να υπάρχει όσον αφορά το ΚΚΕ, ανεξάρτητα ποιος θα προτείνει το πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο.

-- Με το θεσμό τι έχετε δηλαδή, σε τι σας φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

-- Στην ουσία είναι εντολοδόχος της εκάστοτε κυβέρνησης για να υπογράφει αντιλαϊκούς νόμους. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση όπως εμείς την οραματιζόμαστε, όπως εμείς την προτείνουμε, μια κυβέρνηση όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο για την οικονομία, για την κοινωνία, σε μια νέα κοινωνική οργάνωση - δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να το αναπτύξω αναλυτικά αυτό... Μιλάμε για κοινωνικοποίηση, μιλάμε για αποδέσμευση από συγκεκριμένους οργανισμούς και λυκοσυμμαχίες, μιλάμε για μονομερή διαγραφή του χρέους, μιλάμε για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, που σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά κ.λπ. Είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει να κάνει και με την οικονομία και την οικονομική βάση της χώρας, με ριζικές αλλαγές. Αν ήταν αυτή η κυβέρνηση, τότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο. Αρα, τον συνδέουμε άμεσα επειδή ουσιαστικά είναι ο εντολοδόχος κάθε κυβερνητικής απόφασης, κάθε νόμου αντιλαϊκού - κυβερνητικού, γι' αυτό τον καταψηφίζουμε σήμερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ