ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Μην τολμήσετε να κόψετε το ρεύμα σε κανένα σπίτι»

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη
Κλιμακώνεται η δράση σωματείων, συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που συνεπάγεται η μη πληρωμή του. Ιδιαίτερα τώρα που συγκυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν, αυτές οι κινητοποιήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή μετά και τους νέους εκβιασμούς πως όποιος δεν πληρώνει χαράτσι και λογαριασμούς θα στέλνει συνεργεία με εντολή την άμεση διακοπή της παροχής του ρεύματος.

Μια συντονισμένη πρώτη δυναμική αντίδραση απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς, ήρθε από δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην τολμήσετε να κόψετε το ρεύμα σε κανένα σπίτι».

Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά οικογένεια χωρίς ρεύμα. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια. Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας» εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, διαδήλωσαν, την περασμένη Δευτέρα, από τα ξημερώματα, έξω από γραφεία της ΔΕΗ σε Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο και Μεσόγεια.

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια Πειραιά
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια Πειραιά
Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας κάλεσαν από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου το λαό της περιοχής να αντισταθεί. Λαϊκές Επιτροπές από όλους τους δήμους του Πειραιά και συνδικάτα έκαναν μαζική παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια, από όπου εκτελούνται οι εντολές για διακοπές ρεύματος σε όλη την πειραιώτικη περιφέρεια. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στην Εύβοια, στην Πάτρα, στον Πύργο, στην Τρίπολη, στην Κόρινθο, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην Καλαμάτα με μια δυναμική παρέμβαση δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέτρεψαν τις προάλλες συνεργείο της ΔΕΗ από το να κόψει το ρεύμα σε διαμερίσματα και καταστήματα τεσσάρων πολυκατοικιών, οι ένοικοι των οποίων δεν είχαν πληρώσει λογαριασμούς ή και το διαβόητο χαράτσι για τα ακίνητα. Το συνεργείο βγαίνοντας να υλοποιήσει τους εκβιασμούς της κυβέρνησης βρήκε μπρος του δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ξεσήκωσαν τους ενοίκους, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα και αντίστασης αντιτάχθηκαν στο κόψιμο ρεύματος, εμπόδισαν και αυτοί το συνεργείο, το ανάγκασαν να αποχωρήσει και στις τέσσερις περιπτώσεις άπραγο.

Θυμίζουμε ότι, ήδη, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών από όλη τη χώρα έχουν αποσταλεί στη διοίκηση της ΔΕΗ στις οποίες δηλώνεται κατηγορηματικά ότι έχουν πληρώσει το λογαριασμό που αφορά το ρεύμα, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ και δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι. Επιπλέον, έχουν συγκροτηθεί ομάδες περιφρούρησης και έχουν παρθεί μέτρα όπως λουκέτο στα ρολόγια, λαμαρινοκατασκευές ώστε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία της ΔΕΗ που τυχόν αποπειραθούν να κόψουν το ρεύμα.

Δεν έχουν πληρωθεί 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί με το χαράτσι

Παρά τους άθλιους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με το χαράτσι για τα ακίνητα και τη διακοπή ηλεκτροδότησης για όσους δεν το πληρώσουν, στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναδεικνύουν: Αφ' ενός ότι μεγάλο μέρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών δεν μπορεί να πληρώσει, αφ' ετέρου ότι πολλά λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα κι αν έχουν να πληρώσουν, δεν υποκύπτουν σε αυτό τον εκβιασμό και δεν είναι διατεθειμένοι να στερηθούν βασικές τους ανάγκες για να καταβάλουν το χαράτσι. Θυμίζουμε ότι το χαράτσι θα επιβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το 2015 και ήδη τις επόμενες μέρες θα σταλούν λογαριασμοί με την πρώτη δόση του χαρατσιού για το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συνολικά 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί με το χαράτσι δεν έχουν πληρωθεί. Το στοιχείο αυτό, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να πείσει ότι 8 στους 10 λογαριασμούς εξοφλούνται κανονικά... Είναι φανερό ότι ο αγώνας των σωματείων, των μαζικών φορέων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα πρέπει να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο τώρα που θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης. Αγώνας για να μην κοπεί το ρεύμα ούτε σε ένα σπίτι, αγώνας για να καταργήσει στην πράξη το μέτρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι πρώτες 20.000 εντολές διακοπής βρίσκονται από σήμερα στα «χέρια» του διαχειριστή του δικτύου Διανομής για να εκτελεστούν. Επιπλέον, το σύστημα ΕΡΜΗΣ της ΔΕΗ έχει αποστείλει στην Εμπορία 50.000 εντολές διακοπής και η Εμπορία έστειλε τις πρώτες 20.000 για εκτέλεση, με προτεραιότητα τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τις επόμενες μέρες οι εντολές θα αυξάνονται διαρκώς. Την περασμένη Παρασκευή, στοιχεία από τη διοίκηση της ΔΕΗ έκαναν λόγο για 250.000 καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτός ο αριθμός αφορά το σύνολο των λογαριασμών που έχουν σταλεί στους καταναλωτές ή ένα μόνο μέρος.

Από τις 10 του Οκτώβρη, που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το χαράτσι, έχουν εκδοθεί 9,5 εκατομμύρια λογαριασμοί με το συνολικό ύψος των τελών να φτάνει τα 1,950 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς έχουν πληρωθεί τα 5,5 εκατομμύρια με τέλη 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Από τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια λογαριασμούς με χαράτσι που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1,5 έχουν λήξει (350 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι). Από τους ληγμένους λογαριασμούς, για τους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο της προθεσμίας να πληρώσουν. Από αυτούς επιλέχθηκαν και οι πρώτες 50.000 εντολές διακοπής. Από το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων λογαριασμών που εκδίδει κάθε δίμηνο η ΔΕΗ, το χαράτσι για τα ακίνητα το περιλαμβάνουν περίπου 6,3 εκατομμύρια λογαριασμοί.

Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι

Για πολλές οικογένειες και μικροεπιχειρήσεις είναι ζήτημα επιβίωσης η ύπαρξη του ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα όπου η θέρμανση σε κάθε σπίτι είναι συνδεδεμένη κατά βάση με ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον υπάρχουν πλήθος άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που είτε χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή (π.χ. συσκευή οξυγόνου) είτε πανάκριβα φάρμακα που διατηρούνται σε ψυγείο.

Μάλιστα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο ζωές ανθρώπων εξαιτίας της διακοπής παροχής ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ επειδή δεν είχαν καταφέρει να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η περίπτωση του 90χρονου Σωτήρη Κατσιγιάννη στην Πάτρα είναι χαρακτηριστική καθώς μόνο από τύχη και την άμεση κινητοποίηση των γειτόνων δεν έχασε την ζωή του τον Μάρτη του 2011 όταν με τη διακοπή της παροχής του ρεύματος σταμάτησε να λειτουργεί η συσκευή οξυγόνου με την οποία ήταν συνδεδεμένος. Τότε αντιλήφθηκαν έγκαιρα το γεγονός οι γείτονες κι έσπευσαν με μια μπαλαντέζα να ξανασυνδέσουν το υποστηρικτικό μηχάνημα με το ρεύμα ώστε ο ηλικιωμένος να συνεχίσει να αναπνέει κανονικά.

Οι Λαϊκές Επιτροπές και τα συνδικάτα, καθημερινά πλέον, εντείνουν τις δραστηριότητες για την οργάνωση της πάλης με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων λαϊκών ανθρώπων καθώς και τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., πρέπει να πληρώσουν την επίδειξη θράσους, απανθρωπιάς και υποκρισίας απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη να διαπιστώσει πόσο μικρή είναι μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα, στη συντονισμένη δράση και αλληλεγγύη. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού με κάθε τρόπο. Είναι πια (και) ζήτημα επιβίωσης...


Τ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ