ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Μετατρέπει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιεί το λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στη Βουλή. Στις 30 Γενάρη προγραμματίζεται η ψήφισή της στην Ολομέλεια

Επικυρώθηκε χτες με συνοπτικές διαδικασίες από την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και αυτή καθίσταται πολυεπίπεδο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής. Στην Ολομέλεια προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να ψηφιστεί την Πέμπτη 30 Γενάρη, ενώ η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Συμφωνία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Επιτροπή με τις συνοπτικές διαδικασίες του άρθρου 108, δηλαδή ως διακρατική συμφωνία. Αυτό σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει τη Συμφωνία από την Ολομέλεια με τις αντίστοιχες fast track διαδικασίες, πίσω από τις πλάτες του λαού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδίκασε τη Συμφωνία και μετέφερε στην Επιτροπή το λαϊκό αίτημα, όπως αυτό εκφράζεται από το πλήθος των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα, για την απόσυρσή της εδώ και τώρα. Ανέδειξε ότι για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, που διεκδικεί μοιρασιά από τη λεία των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στις επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά των χωρών της ευρύτερης περιοχής, μετατρέποντας ταυτόχρονα το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστών ανταγωνιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της β' φάσης του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2019 και με την αμέριστη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση πίνουν νερό στο όνομα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραδίδει στους Αμερικανούς όσες βάσεις θέλουν «σε εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως αναφέρεται στη συμφωνία, σε στρατιωτικές δηλαδή και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων η Συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α. Εντάσσει και επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει «απόβαση» στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας» τα ορμητήρια των φονιάδων!

MotionTeam

Στη χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, προκαλώντας ανοιχτά το λαό, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ολα αυτά την ώρα που μέρα με τη μέρα οι εξελίξεις στην περιοχή ξεσκεπάζουν τα ευρωατλαντικά παραμύθια.

«Η δική μας αντίληψη, η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή. Αυτή είναι η θέση μας. Επιδιώξαμε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, παρουσιάζοντας τα ορμητήρια των ιμπεριαλιστών, που είναι και στόχος των ανταγωνισμών, ως... παράγοντα ειρήνης και σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ «διαπραγματεύτηκε με φρενήρη ρυθμό» την επαίσχυντη Συμφωνία.

Την «ελπίδα» του ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αυτό το διάστημα σε πρωτοβουλίες, όπου οι ΗΠΑ, ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά, να κατοχυρώσουν και να στηρίξουν όχι απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου, μέρος της οποίας είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, «ξεπλένοντας» και πάλι ξεδιάντροπα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα σχέδιά τους στην περιοχή, ζητώντας απλά μερικές «διαβεβαιώσεις» για την αστική τάξη, για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Παράλληλα, συνεχίζοντας να παρουσιάζει το πρόβλημα ως λύση, την εμπλοκή δηλαδή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά, δημιουργώντας νέες αμερικανικές βάσεις που τώρα «επισημοποιείται» η λειτουργία τους, διαμαρτυρήθηκε για το «τάιμινγκ», λέγοντας πως είναι «λάθος η σπουδή αυτή τη στιγμή» της κυβέρνησης να κλείσει τη Συμφωνία, με τον Ν. Βούτση να διευκρινίζει ότι οι εξελίξεις «συνιστούν επιτακτική την ανάγκη των ρητών δημοσίων εγγυήσεων» και «έμπρακτες αποδείξεις που θα καθιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη πιο ισχυρά στην προφύλαξή τους», ενώ επιφυλάχθηκαν για την ψήφο του κόμματός τους στην Ολομέλεια.

Αξίζει πάντως να καταγραφεί ότι την ίδια ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν κάπως να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση, ζητώντας «ρητές και κατηγορηματικές» δεσμεύσεις των ΗΠΑ... για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους, κατά «διαβολική καλή» σύμπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίαζε την επιστολή Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη, όπου «ρητά και κατηγορηματικά» ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα παραμείνει «πυλώνας» των επικίνδυνων σχεδιασμών τους (βλέπε και σελ. 7).

Τσακώνονται για την... πατρότητα

Οπως επίσης αξίζει να σημειωθεί και η διεκδίκηση της πατρότητας της Συμφωνίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην βουλευτή της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη που εξέφρασε τη δυσκολία της «να κατανοήσω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ» αφού η προηγούμενη κυβέρνηση «προετοίμασε» τη Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, φρόντισε... να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διεκδικήσει την «πατρότητα» της κατάπτυστης Συμφωνίας λέγοντας πως «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας Συμφωνίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μπακογιάννη για τη συνηγορία της, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης συμπεφωνημένο δεν ευρέθη».

Την ίδια ώρα, βέβαια, είπε πως «η Συμφωνία αυτή σε πολλά από τα σημεία της εφαρμόζεται», ήδη δηλαδή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «Ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εφαρμόζεται μια Συμφωνία χωρίς να έχει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας;». Ενα επιχείρημα δηλαδή για την επιτάχυνση της ψήφισής της.

Να σημειωθεί πως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρά τις διαφοροποιήσεις και τα ανοιχτά ζητήματα για την τελική τους στάση, «στοιχήθηκαν - ζυγίστηκαν» επί της ουσίας στα προτάγματα της αστικής τάξης που σηματοδοτούν βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Φραγκίδης, ζήτησε και εκείνος περισσότερες «διαβεβαιώσεις» για την αστική τάξη λέγοντας πως «δεν πήραμε εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή κάποια αντισταθμιστικά οφέλη» κ.ο.κ., ωστόσο, ξεκαθάρισε πως επειδή το ΠΑΣΟΚ διαθέτει «αίσθημα ευθύνης» απέναντι «στα εθνικά συμφέροντα» του κεφαλαίου θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Η Ελληνική Λύση, που δεν διαφώνησε πουθενά επί της ουσίας, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Κατά ψήφισε το ΜέΡΑ25 με την ειδική του αγορήτρια, Σ. Σακοράφα, να αναφέρει ότι το κόμμα της είναι γενικά «κατά του μιλιταρισμού».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να αποσυρθεί η επικίνδυνη Συμφωνία!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, αφού χαρακτήρισε τη Συμφωνία «πολύ επικίνδυνη», επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά, άνοιξε τον "Στρατηγικό Διάλογο" με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη Σούδα και πρόσθεσε τις βάσεις drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περικύκλωση της Ρωσίας. Η ΝΔ τις κατοχυρώνει με νόμο και πάει παραπέρα».

«Μετατρέπετε τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, βάζετε τις Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους. Ποιος μπορεί να τα ψηφίσει αυτά;», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η προειδοποίηση της Ρωσίας και του Ιράν πως θα χτυπήσουν με πυραύλους αμερικανικές βάσεις αν τεθεί ζήτημα ασφάλειας των χωρών τους έχει σημάνει συναγερμό. Υπάρχει οδυνηρή πείρα. Η Σούδα χρησιμοποιήθηκε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη. Στοχοποιείτε το λαό. Εξετάζετε ακόμα και την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε 15 ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και ότι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ «ενισχύει τις πολεμικές υποδομές, στρατιωτικοποιεί τα Σώματα Ασφαλείας και προετοιμάζει το στρατό για την καταστολή διαδηλώσεων». Ακόμα, πως «ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου "Σαρλ Ντε Γκολ" και τώρα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να στείλει στη Λιβύη αλλά και στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, στρατιωτικές δυνάμεις», για να προσθέσει: «Δουλεύετε στα κρυφά για να μεταφερθούν συστοιχία πυραύλων "Πάτριοτ" και το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό στη Σαουδική Αραβία».

Τόνισε πως «το ΚΚΕ σάς καταγγέλλει δημόσια. Οι κυβερνητικές κινήσεις με ευρωατλαντική προτροπή εμπλέκουν τη χώρα σε πολεμικές αναμετρήσεις και τα περί συμμετοχής σε "ειρηνευτικές αποστολές", με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή του ΟΗΕ, είναι αστεία προσχήματα. Εχετε αποκαλυφθεί. Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε "διαβολικά καλό" τον Τραμπ και ο κ. Μητσοτάκης τού είπε πως η κυβέρνηση "είναι προβλέψιμη και αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ". Διαχρονικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχετε αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις, παίζετε το αισχρό παιχνίδι των ανταλλαγμάτων και ρίχνετε τη χώρα στη φωτιά.Τα δίνετε όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές».

«Ο λαός μας όμως δεν ξεχνά» τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο, την τουρκική εισβολή και κατοχή. Και σήμερα δουλεύουν μαζί με την ΕΕ νέες διχοτομικές λύσεις, όπως με το σχέδιο Ανάν το 2004», συνέχισε.

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε πως την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, δίνει 4,3 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. «Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο συναντιόνται με τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των οικονομικών ομίλων και τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», υπογράμμισε.

«Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο που αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους. Η εργατική τάξη, οι πολλοί στην εξουσία, αφέντες στον πλούτο που παράγουν. Κοινή πάλη του λαού μας με τον τουρκικό, με τον κυπριακό λαό, με τους λαούς της περιοχής, και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις», σημείωσε, για να προσθέσει ότι εκατοντάδες μαζικοί φορείς απαιτούν την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, οργανώνουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις τη μέρα που θα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το κατασκεύασμα και οι αγώνες θα συνεχιστούν, για να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να σταματήσει η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το ΚΚΕ σαλπίζει συναγερμό για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου

Την απροκάλυπτη κοροϊδία και ανοιχτή πρόκληση προς το λαό, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που ταυτίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας και την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με την ύπαρξη και επέκταση των στρατιωτικών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στα διάφορα ιδεολογήματα περί «Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας».

Οπως ανέφερε, η ιστορία των αμερικανικών, ΝΑΤΟικών βάσεων «είναι συνδεδεμένη με πολλαπλά εγκλήματα, με δολοφονίες ολόκληρων λαών, με διάλυση χωρών, με οργάνωση πραξικοπημάτων, με εξαπόλυση βρώμικων πολέμων. Γι' αυτό και σε όλη την ανθρωπότητα, όσοι στέκονται όρθιοι, τις ονομάζουν "βάσεις του θανάτου"».

Εδειξε με παραδείγματα (συμφωνίες, διευκολύνσεις, ακόμα και συμμετοχή σε πολεμικές επεμβάσεις σε βάρος χωρών π.χ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν Συρία κ.λπ.) ότι την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «αμυντική πολιτική της Ελλάδας» και για «πυλώνα σταθερότητας», έχουν μπλέξει το λαό και τη χώρα μέχρι το λαιμό στην προώθηση των εγκληματικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις «και από το Ιράν, που μας φτάνει στη Θεσσαλονίκη με τους πυραύλους και από τη Ρωσία, ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και στρατιωτικές βάσεις θα αποτελέσουν στόχο».

Ενώ σχολιάζοντας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει και στα Στενά του Ορμούζ και στη Λιβύη, διερωτήθηκε: «Αλήθεια, αυτός είναι πυλώνας σταθερότητας ή πολεμικός πυλώνας εξυπηρέτησης των σχεδίων των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών και, βέβαια, ελληνικών συμφερόντων, που θέλουν να πάρουν μέρος στο μοίρασμα;».

«Για ποια ειρήνη, εθνική άμυνα μιλάτε», πρόσθεσε, «όταν οι βάσεις είναι κράτος εν κράτει, όταν σε στιγμές κρίσης μπορούν με τον έλεγχο των επικοινωνιών από τις ΗΠΑ, τον έλεγχο των λογισμικών των αεροπλάνων, που τον δίνετε με αυτήν τη Συμφωνία, να παραλύσουν τη δική μας στρατιωτική μηχανή, μπορούν να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα και θα το κάνουν και το έχουν αποδείξει με την εισβολή στην Κύπρο; Μιλάτε για ειρήνη και συνεργασία και έχει σφαχτεί όλη η περιοχή. Υπάρχουν εκατομμύρια νεκροί γύρω μας», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «έγκλημα από κάθε άποψη» την αποστολή στη Σαουδική Αραβία πυραύλων «Patriot» που προετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα από το συσχετισμό των δυνάμεων, δεν μπορείτε να πείσετε τον ελληνικό λαό να γίνει φιλο-αμερικανός, εννοώ με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και με τις βάσεις του θανάτου. Το ΚΚΕ σαλπίζει συναγερμό. Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να φύγουν οι βάσεις και να υπάρξει μια άλλη κοινωνία, όχι του πολέμου, αλλά της ειρηνικής συμβίωσης των λαών», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αυτοί είναι οι αντισυμβαλλόμενοί σας και γνωρίζετε το κάθε τους έγκλημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε ότι στο προοίμιο της Συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται από τις αστικές κυβερνήσεις, γίνεται λόγος για το δικαίωμα των συμβαλλόμενων χωρών «στην ατομική και συλλογική άμυνα, σχέσεις συνεργασίας και αφοσίωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου».

Οπως επισήμανε, προφανώς είναι αυτές ...«οι αρχές» που, για παράδειγμα, «κάλυψαν τη ρίψη των βομβών στη Γιουγκοσλαβία με 36.000 περίπου αεροπορικές εξόδους, με κάθε έξοδο αεροσκάφους υπογεγραμμένη και εγγεγραμμένη από τον Ελληνα εκπρόσωπο στην ιταλική βάση, κατ' εντολή του τότε υπουργού Εξωτερικών. Θυμάστε ποιος ήταν; Γεώργιος Παπανδρέου λεγόταν».

«Βομβαρδίστηκαν - πρόσθεσε - 200 γιουγκοσλαβικές πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Αμερικανοί σύμμαχοί σας, αυτοί οι δολοφόνοι που συνειδητά σήμερα τους "ξεπλένετε", στους ίδιους βομβαρδισμούς έριξαν 36.000 δέσμες βομβών διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από διεθνείς συνθήκες. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και ο στρατηγικός σας σύμμαχος, το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνος των Παλαιστινίων, ο τοποτηρητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στους βομβαρδισμούς της Γάζας του 2009 χρησιμοποίησαν εναντίον των παλαιστινιακών σφεντονών και απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου, τις βόμβες του αργού και βασανιστικού θανάτου». «Την ίδια πρακτική βίας και τρομοκρατίας χρησιμοποίησαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και πρόσφατα στο Ιράν», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτοί είναι οι αντισυμβαλλόμενοί σας και γνωρίζετε το κάθε τους έγκλημα».

Πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία, «πέραν της εγκληματικής για το λαό της Κρήτης, της Ελλάδας διεύρυνση της Σούδας, τους βάζετε πλέον και μέσα στις ελληνικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπου αυτοί επιλέξουν. Παραχωρείτε τα πάντα».

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι την ώρα που «η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στην κορύφωσή της, με τα πολεμικά αεροσκάφη τους να προσπαθούν να κάνουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου σουρωτήρι - ας είναι καλά αυτοί που με αυταπάρνηση φυλάνε τις εναέριες Θερμοπύλες», η κυβέρνηση «επιλέγει να στείλει μια συστοιχία αντιπυραυλικού συστήματος "Patriot" στη Σαουδική Αραβία. Από πού την αφαιρέσατε; Τι προστάτευε μέχρι σήμερα; Την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, κάποια νησιά, τα σύνορα της Ελλάδας;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι «σε λίγες μέρες, λοιπόν, αυτή η ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας θα φυλάει τα διυλιστήρια της "Aramco" στο Ριάντ».

Αντίστοιχα, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό να πει από πού θα φύγουν τα στρατεύματα που ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση στην υπηρεσία του στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση βαφτίζει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού, όταν το 2011 η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ίσως είχε άλλη τροπή αν η κυβέρνηση της ΝΔ και τότε δεν παραχωρούσε τη Σούδα προς διευκόλυνση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ