ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία και καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη στήριξή τους στις νέες απεργίες που οργανώνονται στις 22 και 24 Γενάρη για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που καταπατά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, με απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκρούονται με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα και παραδίδουν εισφορές και αποθεματικά στον τζόγο και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη Γαλλία αλλά σε κάθε χώρα. Γιατί το κεφάλαιο, επιδιώκοντας την αύξηση της κερδοφορίας του, προωθεί την εργασιακή ζούγκλα με πάμφθηνους, "ευέλικτους", περιπλανώμενους εργαζόμενους, χωρίς εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή και την εκστρατεία υπονόμευσης και συκοφαντίας του αγώνα της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση Μακρόν.

Να πέσουν στο κενό οι ελιγμοί, εκβιασμοί που επιχειρεί η γαλλική κυβέρνηση αφήνοντας άθικτο τον πυρήνα των αντιδραστικών μέτρων που επιδιώκει να περάσει.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της Γαλλίας και σε κάθε χώρα για σύγχρονα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Καλούμε τους εργάτες της Ευρώπης να ενισχύσουν την κινητοποίησή τους ενάντια σε παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν στις χώρες τους με αποφασιστικότητα και αξιοποιώντας την πείρα του αγώνα των Γάλλων εργαζομένων. Οι εργάτες είναι οι παραγωγοί του πλούτου και τον διεκδικούν.

Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέο τριήμερο κινητοποιήσεων από σήμερα

Κορυφώνεται την Παρασκευή με πανεθνική 24ωρη απεργία

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στις Βερσαλίες, έξω από τη μάζωξη του Μακρόν με τους επιχειρηματίες
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στις Βερσαλίες, έξω από τη μάζωξη του Μακρόν με τους επιχειρηματίες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία, ενάντια στη μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση χτυπά τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Καθώς υπάρχουν ακόμα κλάδοι (με πρώτους τους σιδηροδρομικούς, αλλά και εργαζόμενους σε πολλές γραμμές του μετρό στο Παρίσι, εργατοϋπαλλήλους σε διυλιστήρια, αλλά και λιμάνια κ.τ.λ.), όπου γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 5 Δεκέμβρη, σήμερα ξεκινά νέο τριήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων, που θα κορυφωθεί μεθαύριο Παρασκευή 24 Γενάρη, με νέα 24ωρη πανεθνική απεργία που έχει προκηρυχθεί, καθώς εκείνη τη μέρα το υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινήσει να συζητά τις νέες ανατροπές. Σημειωτέον ότι μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις (όπως το ΕΚ Μασσαλίας, η Ομοσπονδία εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία κ.τ.λ.) καλούν σε απεργία όλο το τριήμερο, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σήμερα, μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς, στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Αύριο, Πέμπτη, ετοιμάζονται απογευματινές και βραδινές συγκεντρώσεις κατά των νέων ανατροπών, ενώ για την Παρασκευή ορίζονται καθημερινά απεργιακές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Στο Παρίσι, θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Μασσαλία στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι.

Στις Βερσαλίες (προάστιο του Παρισιού) προχτές έγινε δυναμική παρέμβαση στο ανάκτορο όπου ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών (γαλλικών και άλλων) για να διαφημίσει πόσο ικανή είναι η κυβέρνησή του στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν ακόμα μια φορά οι σιδηροδρομικοί της περιοχής, που μάλιστα νωρίτερα (μαζί με το Συνδικάτο τους CGT Cheminots de Versailles) είχαν κάνει μαζική Γενική Συνέλευση (ΓΣ), αποφασίζοντας νέα συνέχιση της απεργίας που έχει ήδη ξεπεράσει τις 40 μέρες. Μάλιστα, την Παρασκευή έχουν ήδη ορίσει νέα ΓΣ, στις 9 π.μ., για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (βόρεια του Παρισιού) καλεί επίσης σε κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση του νέου νόμου, τονίζοντας ότι μόνο η εργοδοσία και οι υπηρέτες της το στηρίζουν, καταγγέλλοντας το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θυμίζουμε εξάλλου τη στάση της ηγεσίας της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), που έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίσει τις «μανούβρες» που κάνει η κυβέρνηση για να εκβιάσει τους εργαζόμενους «πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Σημειωτέον ότι προχτές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων έκοψαν το ρεύμα στα κεντρικά γραφεία της CFDT στο Παρίσι, καταγγέλλοντας το ρόλο της και σημειώνοντας ότι «αυτό που έπεσε στο σκοτάδι ήταν η ταξική συνεργασία».

ΙΡΑΝ
Κινητικότητα στα Στενά του Ορμούζ με πρόσχημα την «ασφάλεια»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με φόντο τις προετοιμασίες χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συμμετάσχουν σε ναυτική αποστολή στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ (στην είσοδο του Περσικού Κόλπου), δυνάμεις του νοτιοκορεατικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν περιπολίες στην περιοχή, με ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό.

Σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Κορέας επισημαίνεται πως η αποστολή που αναπτύσσεται στα Στενά του Ορμούζ απαρτίζεται από δυνάμεις που περιπολούσαν μέχρι πρότινος στον Κόλπο του Αντεν ανοικτά των σομαλικών ακτών. Αναφέρεται πως θα λειτουργήσει «ανεξάρτητα», μην απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στην ίδια περιοχή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με πρόσχημα την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Νωρίτερα, έκθεση της ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει την κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους τύπου «Μπόινγκ 737-800» στις 8/1 από δύο ρωσικούς πυραύλους TOR-M1, με εντολή που δόθηκε από επιτελείο των «Φρουρών της Επανάστασης». Αντιφατικές ωστόσο ήταν οι πληροφορίες σε σχέση με το ενδεχόμενο να ζήτησαν βοήθεια από Γαλλία και ΗΠΑ οι αρμόδιες ιρανικές αρχές διερεύνησης του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος.

Σε αυτό το κλίμα, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε χτες η ξαφνική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι, καθώς η χώρα του έχει παίξει εδώ και δεκαετίες «πυροσβεστικό» ρόλο σε διάφορες σοβαρές κρίσεις που αφορούν τις σχέσεις χωρών της περιοχής αλλά και αυτών με διεθνείς περιφερειακές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Κατά τα ιρανικά ΜΜΕ, ο Ομανέζος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε «διμερείς περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» και συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως διαπίστωσε κατά τις συναντήσεις του τις «αδελφικές, προνομιακές και στρατηγικές σχέσεις» της χώρας του με το Ιράν.

Αργότερα χτες ο Ιρανός Πρόεδρος συνάντησε και τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάζα, τονίζοντας πως οι χώρες που αντιστέκονται στις ΗΠΑ τελικά θα νικήσουν.

Τέλος, τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση πως ένας Ιρανός, όχι ιδιαίτερα δημοφιλής βουλευτής, ο Αχμαντ Χάμζα επικήρυξε, εκ μέρους της εκλογικής του περιφέρειας στην επαρχία Κερμάν, τη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές διεργασίες για αναθέρμανση σχέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, προσκάλεσε τον Σύρο πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, δρ. Μπασάρ αλ Τζααφάρι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη στο γραφείο της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο Σύρος πρέσβης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της καταριανής εφημερίδας «Αλ Ουατάν», συζήτησε τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών και ο Σαουδάραβας διπλωμάτης πρότεινε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις επικαλούμενος τις «αδελφικές σχέσεις» που είχαν οι δύο χώρες μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου το 2011 στη Συρία.

Η εξέλιξη σχολιάστηκε ως ένδειξη για την πιθανότητα «αναθέρμανσης» των σχέσεων ανάμεσα στη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, η οποία έως πριν από λίγα χρόνια στήριζε οργανώσεις τζιχαντιστών που δρούσαν στο συριακό έδαφος.

Η συνάντηση Μουαλίμι - Τζααφάρι προστίθεται σε μία σειρά εξελίξεων εδώ και μήνες που προδιαγράφουν την πιθανότητα αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών αφότου διακόπηκαν το 2012.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ