ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Πλατύ μέτωπο έμπρακτης στήριξης μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Καθημερινή πολύμορφη δράση μέσα και έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής

Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα (φωτ. από τη χτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών)
Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα (φωτ. από τη χτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών)
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» ετοιμάζονται να διαδηλώσουν με μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 25/1 οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς που έχουν δηλώσει «παρών» στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, στην πάλη για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα.

Για την ίδια μέρα τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή, ώστε να συναντήσουν το Σάββατο αντιπροσωπεία τους.

Να βουλιάξει η Αθήνα από τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας βρίσκεται καθημερινά στο πόδι, με περιοδείες στα τμήματα του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εξορμήσεις στα χωριά και τις πόλεις, οργανώνοντας την κάθοδο στην Αθήνα.

Καθημερινά το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο συγκεντρώνουν συμμετοχές εργαζομένων που θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου με λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας.

Στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκαν χτες το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σωματεία της Φθιώτιδας και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, στη 1.30 μ.μ., στην πύλη, θα γίνουν σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, με εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Σωματείων της Αττικής.

«Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία της δύναμής του δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου», τόνισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας στους εργαζόμενους.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τροφίμων και Τύπου - Χάρτου.

Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη δρομολογήσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το Σάββατο (7 π.μ.) για την κινητοποίηση, ενώ με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς καλεί τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας να διαδηλώσουν.

«Κανένας δεν πρέπει να λείψει. Το Σάββατο να βουλιάξει η Αθήνα από τους εργαζόμενους του νομού», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για διχοτόμηση - τριχοτόμηση, εκκαθάριση, εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ότι θα έχουν επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, αφού στη ΛΑΡΚΟ συγκεντρώνεται σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στη βιομηχανία σε όλη τη Φθιώτιδα.

«Δεν είναι μόνο δική σας υπόθεση», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας πως ο αγώνας για τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, τον ορυκτό πλούτο αφορά όλους τους εργαζόμενους. «Το πλατύ μέτωπο στήριξης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που έχει ήδη διαμορφωθεί, μπορεί και πρέπει να γιγαντωθεί, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ενιαίους μαχητικούς αγώνες με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Τη συμπαράσταση της ΟΓΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μετέφερε η Χρυσάνθη Ζάρκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της Ομάδας Λοκρών. Η ανακοίνωση που μοιράζεται στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως μονόδρομο τα αντεργατικά μέτρα για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ τονίζει πως η εκποίηση ή το κλείσιμο της εταιρείας «θα φέρει ανεργία, συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της και των λαϊκών οικογενειών της γύρω περιοχής».

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Μαλεσίνας. Σε μια πόλη όπου ζουν δεκάδες οικογένειες εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, κάλεσαν τους καθηγητές αλλά και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Στη συνέχεια μοίρασαν ανακοινώσεις και συζήτησαν με εργαζόμενους στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και στα καταστήματα του οικισμού.

Οι εξορμήσεις στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής και οι συναντήσεις με φορείς συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ από το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της, καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, επαναφέροντας τα αιτήματα που είχε θέσει με Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς το προηγούμενο διάστημα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Οσον αφορά τους όρους δουλειάς και αμοιβής, το ΚΚΕ ζητά να καταργηθούν οι εργολαβίες, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να καλυφθεί το οργανόγραμμα, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ»
Οι εργαζόμενοι να προτάξουν τα αιτήματά τους κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία

Την ανάγκη απέναντι στην ανασφάλεια που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι να προτάξουν τα αιτήματά τους για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας και τους όρους δουλειάς και αμοιβής, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι βλέπουν την κλεψύδρα να αδειάζει καθώς στο τέλος Μάρτη τελειώνει η παράταση χρηματοδότησης του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού και η εικόνα της επόμενης μέρας παραμένει θολή. «Η ανησυχία όλων μας είναι μεγάλη καθώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι μήνες περνάνε, οι υποσχέσεις φεύγουν κι εμείς είμαστε στο ίδιο σημείο», σχολιάζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζει την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης, φέρνοντας στο προσκήνιο την απληρωσιά, τις άθλιες συνθήκες εργασίας αλλά και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που δεν αφορούν παρακάλια προς την κυβέρνηση να βρει επενδυτή, αλλά προτάσσουν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην επόμενη μέρα του ναυπηγείου.

Η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων» καταγγέλλει τη ΔΑΚΕ, η οποία, μετά την ανοιχτή απεργοσπασία τη μέρα της κινητοποίησης, συνεχίζει να παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και τα αιτήματα των εργαζομένων ως «αιτίες δημιουργίας αναταραχών ώστε να μην πραγματοποιηθεί η επερχόμενη επένδυση». Ενώ δείχνει τα δόντια της στους εργαζόμενους, με επιστολή της προς τον υπουργό η ΔΑΚΕ του πλέκει το εγκώμιο για τις προσπάθειές του να προχωρήσει η επένδυση της ΟΝΕΧ που «είναι για όλους μας η μόνη ελπίδα ώστε να μην οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή».

«Οι επιλεκτικές κινητοποιήσεις ανάλογα την κυβέρνηση είναι η επιτομή του κομματικού συνδικαλισμού. Καλούμε όλους τους συνάδελφους να κλείσουν τα αυτιά τους και να απομονώσουν όσους λένε ότι οι κινητοποιήσεις μπαίνουν εμπόδιο. Καλλιεργούν την αναμονή και τον εφησυχασμό», σημειώνει η «Συσπείρωση» και προσθέτει: «Είναι οι ίδιοι που θα έρθουν μόλις τελειώσει το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και φύγουν τα πλοία, με τρομοκρατικά διλήμματα να μας πουν "ή δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση μας φέρουν κυβέρνηση και επενδυτής ή το ναυπηγείο κλείνει"».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις την ευθύνη για μια πιθανή αποτυχία του σχεδίου «εξυγίανσης», με τον υπουργό Ανάπτυξης να απειλεί τους εργαζόμενους πως στην περίπτωση αυτή «οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση».

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεζούμισε και διέλυσε τα ναυπηγεία, τα έφερε σε τραγική κατάσταση, δημιούργησε δυσθεώρητα χρέη προς εργαζόμενους και Δημόσιο. Οι "νόμοι της αγοράς" που λέει το δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης δηλαδή, που τον υπηρετεί πιστά και η ΝΔ, είναι η αιτία που κλείνουν τα εργοστάσια και όχι οι αγώνες των εργαζομένων. Αν ψάχνετε λοιπόν, κύριοι υπουργοί και εργοδότες, τον φταίχτη, σας λέμε να κοιταχτείτε στον καθρέφτη!», είναι η απάντηση της «Συσπείρωσης».

Καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση και να οργανώσουν τον αγώνα τους με αιτήματα: Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία απόλυση. ΣΣΕ. Μέτρα υγείας και ασφάλειας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής προετοιμάζονται να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, καθώς και πολλά σωματεία από όλους τους κλάδους

Για την κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Ομόνοια: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Φαρμάκου, των Τροφίμων - Ποτών, του Τύπου - Χάρτου, του Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, μαζικοί φορείς από την Α' Αθήνας και το Γαλάτσι, Σύλλογοι και Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό, Ομοσπονδία και Ενωση Λογιστών Αττικής, Κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία στο Χρηματοπιστωτικό, Ιδιωτικοί υπάλληλοι Αθήνας και Πειραιά, Σωματεία Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, Σωματεία από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζικοί φορείς του Νότιου και του Βόρεια Τομέα της Αθήνας.

Παλιά Βουλή: Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σωματεία της Δημόσιας Διοίκησης, η ΟΕΝΓΕ, σωματεία εργαζομένων στη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία, στη δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καθώς και μαζικοί φορείς του Ανατολικού τομέα της Αττικής και της περιοχής των Μεσογείων.

Σύνταγμα: Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνδικάτα των Κατασκευών, ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία των Τηλεπικοινωνιών, Σωματείο ταχυμεταφορών, ναυτεργατικά σωματεία και εργαζόμενοι από τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, μαζικοί φορείς του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ