ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τη Νεολαία μπορούμε να βρούμε:

-- Συνέντευξη με τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπροστά στις κάλπες της 25ης του Γενάρη.

-- Δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ από πανεπιστημιακούς, καθηγητές, δασκάλους.

-- Συγκλονιστική επώνυμη καταγγελία μιας μάνας που το παιδί της είναι σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων και ταυτόχρονα είναι χρήστης ναρκωτικών.

-- Εκπτωτικά κουπόνια για θεατρικές παραστάσεις.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Φοιτητές και σπουδαστές με την ψήφο τους να δυναμώσουν το ΚΚΕ

Συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» του Σταύρου Σκουλλή, μέλους του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν φοιτητές και σπουδαστές μπροστά στις κάλπες.

-- Φοιτητές και σπουδαστές θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες της 25ης Γενάρη, έχοντας συγκεντρώσει μια εμπειρία όλο το προηγούμενο διάστημα και από την κατάσταση που βιώνουν στις σχολές τους. Ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου;

-- Οι νέες και οι νέοι που σπουδάζουν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να κάνουν κριτήριο την πραγματικότητα που ζούμε μέσα και έξω από τις σχολές.

Εχουν σήμερα να απαντήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους αν ανέχονται το γεγονός ότι μετά από τις απέραντες θυσίες των γονιών τους για να μπουν σε μία σχολή συναντούν μια άθλια κατάσταση που δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη για να μπορέσουν να σπουδάσουν όπως βιβλία, καθηγητές, σίτιση, εστίες κ.τ.λ. Να διεκδικήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους σήμερα την ανάκτηση όλων των απωλειών των Ιδρυμάτων τους από τις μειώσεις προϋπολογισμών και το «κούρεμα» του χρέους το 2012. Ηδη, τα περισσότερα Ιδρύματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν αυτό δεν γίνει θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Εχουν χρέος να απαντήσουν, αν δέχονται το εξοντωτικό κόστος σπουδών που οδηγεί χιλιάδες να παρατάνε τις σπουδές τους πριν καν εισαχθούν, να δουλεύουν από το 1ο έτος και χιλιάδες νέους να έχουν ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο, γιατί δεν πήραν ακόμη μετεγγραφή. Να διεκδικήσουν με την ψήφο και τον αγώνα τους την απρόσκοπτη πρόσβαση χωρίς εμπόδια στη δωρεάν μόρφωση στη σχολή που πέρασαν.


Εχουν ευθύνη να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους «μετά το πτυχίο τι;». Κανείς να μην ανέχεται μετά τον κόπο και τις θυσίες των οικογενειών τους και τις δικές τους για να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο, να τους περιμένει η ουρά του ΟΑΕΔ, η 5μηνη κοροϊδία των 400 ευρώ και η δουλειά λάστιχο χωρίς ασφάλιση και άλλα δικαιώματα. Να διεκδικήσουν με ψήφο και αγώνα τη ζωή και τη μόρφωση που σήμερα χάνουμε για να κερδοφορούν και να καλοπερνάνε μία χούφτα παράσιτα, οι εκμεταλλευτές και τα παιδιά τους.

Για να παρουσιάζουν σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα, κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και το κράτος τους, ένα είναι το προαπαιτούμενο: Να υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι άνεργοι (που αυξήθηκαν κατά 189%), να γενικεύονται τα προγράμματα σπουδών που δε θα παρέχουν γνώσεις αλλά οδηγίες χρήσης, να μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις με πελατεία τους φοιτητές και απόφοιτους φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό και φοιτητές - σπουδαστές πρέπει να διεκδικήσουν με ψήφο και αγώνα το μπλοκάρισμα της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Να σκεφτεί κάθε φοιτητής και σπουδαστής: Μπορεί να εμπιστευτεί το μέλλον και την ψήφο του στους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης; Δεν έχουν κανένα συμφέρον οι φοιτητές - σπουδαστές με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τα κόμματά τους. Με τους υπεύθυνους της σημερινής άθλιας κατάστασης χρειάζεται να αναμετρηθούμε και ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί την επόμενη μέρα να δώσει στην πράξη ώθηση στον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει.

-- Σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ μια σειρά παράγοντες επιδρούν και συνδιαμορφώνουν τη συνείδηση της νεολαίας (π.χ. πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια κομμάτων). Η ΚΝΕ τι καλεί τους φοιτητές να σκεφτούν;

-- Φοιτητές και σπουδαστές δεν πρέπει να παγιδευτούν στο γνώριμο σκηνικό εκβιασμών, τρομοκρατίας, υποσχέσεων για δήθεν «εύκολες» λύσεις, αυταπατών και ψεμάτων που δίνουν και παίρνουν. Το νέο δικομματικό σκηνικό που στήνεται μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα μάτια των φοιτητών και των σπουδαστών δεν πρέπει να τους ξεγελάσει. Να σκεφτούν αυτό που το ΚΚΕ είπε ότι οι όποιες διαφορές τους είναι «ανούσιες» για τη ζωή των ίδιων και της οικογένειάς τους. Για παράδειγμα, την ώρα που τα Ιδρύματα μαραζώνουν από την τεράστια υποχρηματοδότηση, από τη μία η ΝΔ ωθεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο δίλημμα λουκέτο ή ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω χορηγών και «ευεργετών» και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις σάλτσες για «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο προτείνει «ενίσχυση του θεσμού του αυτοδιοίκητου», δηλαδή ακριβώς το θεσμό που αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο, ώστε να οδηγήσει τα Ιδρύματα στον ολοκληρωτικό έλεγχο από τις επιχειρήσεις. Ετσι και οι δύο δεσμεύονται σε εμάς και τις οικογένειές μας ότι οι τεράστιες ελλείψεις θα συνεχιστούν και μαζί και η υποβάθμιση των σπουδών μας. Και ταυτόχρονα κλείνουν το μάτι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να γίνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πεδίο κερδοφορίας στο όνομα του «αυτοδιοίκητου». Ενώ ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι τα κλεμμένα τόσων χρόνων από τα ΑΕΙ, κανένας φοιτητής, σπουδαστής, κανένας τίμιος καθηγητής δεν πρέπει να δεχτεί να μειώσει την απαίτησή του για επιστροφή των απωλειών και ξήλωμα όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στους χώρους των ΑΕΙ.

Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ φιγουράρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θ. Φορτσάκης. Τη θέση αυτή την κατέκτησε με το σπαθί του, αφού ως πρύτανης υλοποίησε κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές και την προώθηση της καταστολής, την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά γιγαντώθηκαν τα προβλήματα (σκουπίδια, απολύσεις, διαγραφές φοιτητών, υποβάθμιση της γνώσης κ.ά.). Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε βάζοντας στην τελευταία και «τιμητική» θέση του Επικρατείας τον Θ. Πελεγρίνη, δηλαδή τον προηγούμενο Πρύτανη, που έχει ψηφίσει όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς, έχει αποδεχτεί το PSI που «κούρεψε» 13 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, προώθησε τις διαθεσιμότητες, ανοίγοντας το δρόμο για τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων κ.τ.λ. Επίσης, γνωστός αντικομμουνιστής πρόεδρος σχολής που σήμερα φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο του «Ποταμιού», ήταν ο πρόεδρος που είχε ζητήσει την απαγόρευση της διακίνησης «Ριζοσπάστη» στη σχολή!

Πρέπει τα παραπάνω να γίνουν κριτήριο γιατί αποδεικνύουν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «τσόντες» τους συμφωνούν στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν κάθε νέο μπροστά στην κάλπη. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ όλοι οι παράγοντες που βάζουν εμπόδια στη ζωή και τις σπουδές μας. Θα είναι εδώ το χρέος που αναγνωρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Είτε με την επιμήκυνση της ΝΔ είτε με το «κούρεμα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ οι συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα και τη λειτουργία των σχολών από την αποπληρωμή ενός χρέους που δε δημιουργήσαμε θα είναι εδώ. Αρα, με το κεφάλι ψηλά δαγκωτό ΚΚΕ για να δυναμώσει η αντίσταση την επόμενη μέρα.

-- Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις δίνουν δείγματα γραφής και μέσω των φοιτητικών τους παρατάξεων. Τι συμπεράσματα βγαίνουν;

-- Η ΝΔ μέσω της ΔΑΠ στις σχολές εγγυάται τη σταθερότητα στην εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι με διαφορά η παράταξη που πρωτοστατεί στη στήριξη όλων των προηγούμενων αντιδραστικών νομοσχεδίων (νόμος - πλαίσιο, σχέδιο «Αθηνά» κ.τ.λ). Μάλιστα, διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα και καμπάνια με τίτλο «σκέψου αλλιώς», προβάλλοντας ότι οι νέοι φοιτητές πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το μισθό μας, με την ανεργία και τη διεκδίκηση όσων μας αξίζουν, αλλά να είμαστε ικανοποιημένοι με τα 5μηνα προγράμματα, την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία, γιατί υπάρχουν δυνατότητες μέσω της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ομως η καπιταλιστική ανάκαμψη που διαφημίζει η ΔΑΠ και η ΝΔ, όταν και όποτε έρθει, θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα που μιλά η ΔΑΠ για δήθεν διαφάνεια είναι η ιστορικότερη παράταξη στις βρώμικες συναλλαγές με μεγαλοκαθηγητές, επιχειρήσεις και πρωτοστατεί στα ρουσφέτια για χρόνια.

Από την άλλη, η παράταξη της ΠΑΣΠ φαίνεται πως παίρνει μετεγγραφή μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κουρουμπλή, Τζάκρη, Βουδούρη, Παραστατίδη, Κατσέλλη κ.ά.) προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι σήμερα έκανε μεγάλο ταξίδι προσαρμογών για να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με καθηγητές σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ μοίραζαν αυταπάτες, την ώρα που φοιτητές και σπουδαστές πάλευαν μέσα από τους συλλόγους τους για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, αυτοί καλούσαν σε κίνημα νεροκουβαλητή εκλογικών σχεδιασμών και «αναμονή γιατί έρχεται ο μεγάλος σωτήρας». Ομως, σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, στην πραγματική ζωή, ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό και τη νεολαία είναι η ίδια τους η πάλη και ο αγώνας σε προσανατολισμό απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους που είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από «τα σκισίματα των μνημονίων» και των εφαρμοστικών νόμων πήγε στη διαπραγμάτευση και τήρηση των δεσμεύσεων, διαπιστευτήρια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκεί κατέθεσε το ποσοστό του αυτά τα χρόνια και όχι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική.

Σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχει και η ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το προηγούμενο διάστημα, αλλά ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές, απέδειξε το ρόλο της ως νεροκουβαλητής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το γεγονός πως δύο χρόνια τώρα βρίσκονται χέρι-χέρι σε όλες τις ΓΣ, κινητοποιήσεις, μπροστά στις εκλογές ήρθε το κερασάκι στην τούρτα: Η ΕΑΑΚ σε μία σειρά σχολές όπως στο Πολιτικό της ΝΟΠΕ κυκλοφόρησε ανακοίνωση όπου χαιρετίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, λέγοντας «φέτος ο χρόνος θα είναι καλύτερος... γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς». Κανένας νέος που θέλει να αγωνιστεί, που δε βολεύεται με τον καπιταλιστικό μονόδρομο και την ΕΕ δεν έχει θέση σε δυνάμεις που έφτασαν να συμμαχούν με γνήσιους υπερασπιστές του καπιταλιστικού δρόμου της ΕΕ όπως ο Αλαβάνος.

-- Γιατί ένας φοιτητής σήμερα να εμπιστευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ;

-- Για να δυναμώσει από την επόμενη μέρα μέσα στη νεολαία, το ρεύμα αμφισβήτησης του καπιταλισμού. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση από την επόμενη μέρα σε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο για την ανάκτηση των απωλειών, εκεί θα καταθέσει τη δύναμη που θα του δώσουν οι φοιτητές το ΚΚΕ. Γιατί με την ψήφο στο ΚΚΕ στέλνεις καθαρό μήνυμα χωρίς «ναι μεν αλλά», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» κ.ά., ότι παλεύεις για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, δε δέχεσαι να πληρώσεις το χρέος γιατί δεν το δημιούργησες, δεν δέχεσαι θυσίες ώστε να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση θα πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, δε θα δώσει πίσω ούτε αυτά που χάσαμε οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ούτε όσα μπορούμε να έχουμε σήμερα το 2015 με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνολικά της επιστήμης. Γι' αυτό ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πως δεν ανέχομαι τους χιλιάδες απόφοιτους να ρημάζουν στις ουρές της ανεργίας, δεν ανέχομαι την υποβάθμιση των γνώσεών μου, δεν ανέχομαι αντί για δικαιώματα να μου δίνουν ψίχουλα.

Την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο δρόμος και ο αγώνας για την πραγματική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο λαός, της διακυβέρνησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Που θα μας απαλλάξει από το χρέος, από τα δεσμά του κέρδους μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Απελευθερώνοντας μαζί με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την επιστήμη, την έρευνα που θα γίνεται με σκοπό την κάλυψη και διεύρυνση των λαϊκών αναγκών. Οπου κριτήριο για τα Πανεπιστήμια δε θα είναι τα έσοδα/έξοδα, αλλά το αν βοηθούν στην άνοδο της ποιότητας ζωής του λαού. Για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση προς όφελος του λαού, έχεις επιλογή και είναι ο αγώνας για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού να μη χαθεί ούτε ώρα κανένας εφησυχασμός. Να μη λείψει κανείς από την κάλπη όσο μακριά και αν πρέπει να ταξιδέψει, να φτάσει με δαγκωτό ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ