ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστικό ΟΧΙ στη φοροληστεία

Συγκέντρωση ενάντια στην κυβερνητική φοροεπιδρομή αποφάσισε η ΟΒΣΑ, την Τετάρτη, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια

Αποψη από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην απεργία της προηγούμενης Τρίτης
Αποψη από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην απεργία της προηγούμενης Τρίτης
Επώδυνες αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η οικονομική πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών. Τα ληστρικά φορολογικά μέτρα, τόσο τα γενικά που ισχύουν και για τους εργαζόμενους, όσο και τα ειδικά, που έχουν να κάνουν μόνο ή και με τους μικρούς ΕΒΕ, σε συνδυασμό με τη διαρκή αφαίμαξη του εισοδήματος των πελατών τους, εργατών, μικροαγροτών, συνταξιούχων, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ στην οικονομική καταστροφή και στην ανέχεια, ενώ τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα» αναμένεται να προστεθούν σε αυτά που έχουν προηγηθεί. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κινητοποίηση που αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην φοροεπιδρομή, την ερχόμενη Τετάρτη, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια, αποτελεί μονόδρομο, αλλά και ένα σημαντικό αγωνιστικό σταθμό.

Η κινητοποίηση έρχεται να καλύψει και το κενό που δημιουργείται από την επιμονή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, στην αγωνιστική απραξία, μια στάση που προκύπτει από τον προσανατολισμό τους υπέρ της ασκούμενης αντιδραστικής, αντιλαϊκής και φιλομονοπωλιακής πολιτικής, ενάντια στα συμφέροντα, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών επιχειρήσεων της χώρας. Σε αντιδιαστολή με αυτή τη στάση, η Γραμματεία Αττικής της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), καλεί στην κινητοποίηση στις 25 του Γενάρη, βαδίζοντας με συνέπεια στην αγωνιστική ρότα που έχει χαράξει και στο στόχο για κοινό, λαϊκό μέτωπο πάλης.

Η «μαύρη λίστα» της φοροληστείας περιλαμβάνει τα γενικά και ειδικά μέτρα:

 • Μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ.
 • Εισφορά Αλληλεγγύης που ξεπερνά και το 2% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Τέλος επιτηδεύματος που έχει διαμορφωθεί ουσιαστικά στα 500 ευρώ και έπεται συνέχεια. Μόνο για το 2011 η εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης είναι 250 εκατ. ευρώ και για το 2012 400 εκατ. ευρώ.
 • Το χαράτσι της ΔΕΗ.
 • Αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει και τις προμήθειες, αλλά και τον τζίρο.
 • Περαίωση και κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.

Δίπλα σε αυτά, η φορολογική αντιμετώπιση των ΕΒΕ χειροτερεύει μέσω της γενικότερης αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και από τα «αντικειμενικά κριτήρια» φορολόγησης.

Η ΟΒΣΑ, επισημαίνει στο αγωνιστικό της κάλεσμα ότι «οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ σήμερα ακόμη πιο πολύ επιβάλλεται να δυναμώσουμε τα Σωματεία μας να τα κάνουμε όργανα αντίστασης, οργάνωσης της πάλης, μαζικά, ικανά να υπερασπισθούν τα συμφέροντά μας. Με τη δύναμη που δίνουν οι αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για κατακτήσεις, που θα ανακουφίσουν άμεσα τη ζωή μας». Ταυτόχρονα, καλεί «τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, τα σωματεία, τις ενώσεις στις γειτονιές, τις επιτροπές αγώνα να προχωρήσουν άμεσα σε ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, για να οργανώσουν τη πάλη με βάση το πλαίσιο της ΟΒΣΑ».

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το διεκδικητικό πλαίσιο έχει να κάνει τόσο με την άδικη και σκληρή φοροεπιδρομή, όσο και με τα γενικότερα πλήγματα που επιφέρει η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου». Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, λόγω της συνδυαστικής επιβάρυνσης που προκύπτει από αυτή την πολιτική. Σ' αυτή τη βάση, η ΟΒΣΑ προτάσσει τα εξής:

 • «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις ανθρώπινες. Οχι στις απολύσεις και την εφεδρεία.
 • Να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις και όχι οι δανειστές τοκογλύφοι.
 • Γενικεύουμε το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, εμποδίζουμε τη διακοπή του ρεύματος στα σπίτια, στα μικρομάγαζα και στις βιοτεχνίες.
 • Οχι στη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και στην ισοπέδωση των συντάξεων.
 • Κανένας άνεργος, είτε απολύθηκε απ' τη δουλειά του είτε έκλεισε το μαγαζί ή τη βιοτεχνία του, να μη μείνει χωρίς Υγεία, Περίθαλψη, Πρόνοια και τα αναγκαία να ζήσει την οικογένειά του.
 • Φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με 45%.
 • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε λαϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.
 • Οχι στη λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων που παραδίδει ολόκληρους κλάδους στο μεγάλο κεφάλαιο».
Οι επιβαρύνσεις

Η φορολογική επιβάρυνση, όπως προκύπτει από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται και αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί, οδηγεί με «μαθηματική ακρίβεια» στην απόγνωση μεγάλα τμήματα των ΕΒΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, από την ανακοίνωσή της με την οποία καλεί στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης: «Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) συνεχίζει και δυναμώνει την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν τους έφτασαν τα προηγούμενα άγρια φορολογικά μέτρα, η μείωση αφορολόγητου, η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, η αύξηση του ΦΠΑ, το χαράτσι μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Η επίθεση Κυβέρνησης, ΕΕ, Μονοπωλίων δεν έχει τελειωμό. Με το νέο προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα από φυσικά πρόσωπα αυξάνονται κατά 29%, ενώ τα έσοδα από επιχειρηματικούς ομίλους μειώνονται κατά 22%. Την ίδια στιγμή η φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ αυξάνεται κατά 53,5%, ενώ η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνεται κατά 34,9%. Είναι ξεκάθαρο. Προωθούν την παραπέρα εξαθλίωση των αυτοαπασχολούμενων, τους έχουν προγραμμένους, τους θεωρούν «διαρθρωτικό πρόβλημα». Γι' αυτό προετοιμάζουν: Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος στα 1.000 ευρώ. Νέα αντικειμενικά κριτήρια. Τεκμήρια διαβίωσης. Δεν τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, η πτώση του τζίρου, η αναδουλειά που μας έφεραν στα όρια της χρεοκοπίας. Ζητάνε φόρους για εισοδήματα που δεν αποκτήσαμε ποτέ, ακόμα και από αυτούς που έκλεισαν τα μαγαζιά τους».

Τα μέτρα είναι άδικα, σκληρά, εξοντωτικά. Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Αλλά είναι και η προκλητική ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων που ενισχύει την ήδη άνιση «συνύπαρξη» με τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Εκτιμάται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν το 2012 με 5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,5% σε σχέση με το 2011 και κατά 216,5% σε σχέση με το 2010!

Ενα από τα μέτρα που στοχεύουν ειδικά τους ΕΒΕ (πέρα από το τέλος επιτηδεύματος, που αυτή τη στιγμή έχει οριστεί ουσιαστικά στα 500 ευρώ και έπεται συνέχεια), έχει να κάνει με τα αντικειμενικά κριτήρια. Η κυβέρνηση φέρνει την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση γενικά κριτήρια που ισχύουν συνολικά σε κάθε κλάδο ή δραστηριότητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για το μικρομάγαζο της γωνίας ή για το εμπορικό κέντρο. Ακόμη, με τα ενιαία κριτήρια που τους προκύπτουν από τη «σχέση της τιμής πώλησης στο συνολικό όγκο κύκλου εργασιών», φέρνουν νέα φοροαφαίμαξη. Στα «αντικειμενικά κριτήρια», περιλαμβάνουν και τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και τις δαπάνες τους σε μετρητά, προκειμένου να προσδιορίσουν «ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη, τον οφειλόμενο ΦΠΑ βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής»... Για τα παραπάνω, θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν «αναλυτικά τα δεδομένα και τις τεχνικές».

Μειωμένος, έως και μηδενικός τζίρος. Φορολογικά χαράτσια. Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ο συνδυασμός είναι «θανατηφόρος». Εάν ο μικρός ΕΒΕ επιλέξει να πληρώσει τα τέλη, είναι πιθανό να μη μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του -συμβαίνει ήδη σε δεκάδες χιλιάδες- με συνέπεια να μένει ανασφάλιστος, πέρα από το ότι χρωστά στον ΟΑΕΕ. Πληρώνει τις εισφορές και δεν έχει να πληρώσει το νοίκι. Πληρώνει το νοίκι και δεν έχει να πληρώσει τη ΔΕΗ. Πληρώνει τη ΔΕΗ και δεν έχει να φάει. Ακόμη και για να κλείσει την επιχείρησή του πρέπει να ξεχρεώσει την Εφορία και αν το καταφέρει, στις περισσότερες περιπτώσεις κουβαλά και τα χρέη της μικρής του επιχείρησης, γεγονός που συμπληρώνει δραματικά τις συνέπειες της ανεργίας.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org