ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης

Από 23 Γενάρη η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει την πάλη της με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

MotionTeam

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από 23 Γενάρη σε όλη τη χώρα απευθύνει η ΠΑΣΥ σε όλους τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται τ' ακόλουθα:

«Με τη νέα χρονιά που ξεκίνησε, εντάθηκε η βάρβαρη επίθεση της συγκυβέρνησης, με πιο άγρια μέτρα ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά. Ομως, ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη, το 2012 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της εργατοαγροτικής λαϊκής επίθεσης. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Τα νέα μέτρα θα μειώσουν δραστικά ακόμα μια χρονιά το αγροτικό εισόδημα. Το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο είναι αβάσταχτο. Η ακρίβεια χωρίς τέλος στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, η τιμή του αγροτικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 11%, συνοδευόμενο με το χαράτσι ακινήτων. Τα ίδια στο νερό, στα διόδια, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στο ΦΠΑ. Οι τεράστιες αυξήσεις στον ΕΛΓΑ, στις εισφορές στον ΟΓΑ κατά 23% με ταυτόχρονη μείωση παροχών στην Υγεία με τον ΕΟΠΠΥ, η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, τα χαράτσια για τις γεωτρήσεις, η υποχρεωτικότητα διατήρησης λογιστικών βιβλίων και υπερφορολόγησης της αγροτιάς, που σε συνδυασμό με τα νέα βαριά χτυπήματα, που έρχονται, της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020, αποτελούν μερικά από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που καθιστούν αφόρητη τη ζωή στο χωριό και οδηγούν στη βίαιη και ταχύτατη καταστροφή μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι αναγκαία η ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Γι' αυτό δυναμώνουμε και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, με συντονισμό της δράσης μας σε πανελλαδικό επίπεδο.

  • Τη Δευτέρα 23 Γενάρη προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους σ' αυτή την κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι διατρανώνουμε την αγωνιστική αντίθεσή μας στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.
  • Την Τετάρτη 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σχεδιάζουμε μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Με την αγωνιστική παρουσία μας στην κινητοποίηση θα διαδηλώσουμε τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα καταγγείλουμε τη νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - οικιακού και αγροτικού - που αποφάσισε η κυβέρνηση.
  • Την Παρασκευή 27 Γενάρη θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Προβάλλουμε το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις βασικές διεκδικήσεις μας και τη διέξοδο, η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την επιστροφή αυτών που παρακρατήθηκαν παράνομα για λογαριασμό συνεταιρισμών (χαράτσι αίτησης ΟΣΔΕ), ΕΛΓΑ κ.ά., από τις επιδοτήσεις του κάθε δικαιούχου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση "Αγρότικα", το Σάββατο 4 Φλεβάρη.

Διεκδικούμε μέτρα άμεσης ανακούφισης

-- Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά). Διεκδικούμε την απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις, Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Πολιτική δασμών για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

-- Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μαζικές προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών κ.ά. στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

-- Μείωση των σημερινών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για μικρομεσαίους αγρότες.

-- Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

-- Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

-- Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.

-- Κρατικός επιστημονικός φορέας με μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών, για δωρεάν στήριξη σε όλους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

-- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Αγώνας και σύγκρουση

Σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Ενισχύοντας και μαζικοποιώντας τους αγροτικούς συλλόγους, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις της ΠΑΣΥ.

Χρειάζεται να αναδειχθεί ακόμα πιο πλατιά και πειστικά η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, πρόταση η οποία είναι ρεαλιστική, επίκαιρη και έχει ωριμάσει στη μικρομεσαία αγροτιά, βρίσκοντας όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό.

Αυτό προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας. Ετσι θα υπάρξει λαϊκή ευημερία και όχι ανεργία, αφού το κριτήριο παραγωγής θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο έντονα και με μεγαλύτερο πείσμα την υλική και ηθική συμπαράσταση στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και παίρνουμε μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις όπου και να γίνονται. Κανείς δεν είναι μόνος του. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων μας».


Κινητοποιήσεις παντού

Γεμάτο είναι το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΑΣΥ για τις επόμενες δύο βδομάδες. Οι κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς ξεκινούν από αύριο Δευτέρα 23 του Γενάρη με συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ. Αγωνιστικά προχωράει η φτωχομεσαία αγροτιά και από τη Δευτέρα 23 του Γενάρη κλιμακώνει την πάλη της σε όλη τη χώρα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σχεδιάζουν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Την Παρασκευή 27 Γενάρη θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμούς εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα», το Σάββατο 4 Φλεβάρη.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, θα γίνει τη Δευτέρα 23/1 πανθεσσαλική συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Την Τετάρτη 25/1, αγρότες μαζί με εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε κάθε νομό.

Την Παρασκευή, 27/1, θα γίνουν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, (στη Λάρισα και στο υποκατάστημα του ΟΓΑ).

Επίσης, έχουν αποφασιστεί αγωνιστικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την Πέμπτη, 26 Γενάρη, στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Μακεδονία - Θράκη

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια στις 12 μ.μ. και στην Κοζάνη στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ και στις 12 μ.μ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την Τρίτη 24 Γενάρη στις 9 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ».

Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, στις 10 π.μ., συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την Καστοριά και τη Κοζάνη.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ., κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και στα καταστήματα των Περιφερειών του ΟΓΑ, σε Σέρρες, Λαγκαδά, Σκύδρα, Κατερίνη, Νάουσα, Μουδανιά, Κοζάνη και Καστοριά. Την ίδια μέρα, μαζί με τις λαϊκές επιτροπές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Σέρρες και Λαγκαδά.

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., άνοιγμα των Διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και τη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη μεγάλη συγκέντρωση στις 12 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς την ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

Πελοπόννησος

Τη Δευτέρα, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Αχαΐα: Πάτρα 9 π.μ. στην έδρα του ΕΛΓΑ Δυτ. Ελλάδας.

Ηλεία: Πύργος 12 μ.μ. στη νομαρχία.

Μεσσηνία: Καλαμάτα 10 π.μ. στη νομαρχία.

Λακωνία - Αρκαδία: Τρίπολη 11 π.μ. στον ΕΛΓΑ.

Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ.

Αχαΐα: 9 π.μ. Πάτρας

Ηλεία: 12 μ.μ. Πύργου

Μεσσηνία: 10 π.μ. Καλαμάτας

Λακωνία: 9 π.μ. Σπάρτης

Αρκαδία: 11 π.μ. Τρίπολης και Αστρους Κυνουρίας

Κεφαλλονιά: 10 π.μ. Αργοστολίου

Την Παρασκευή 27 Γενάρη, η ΠΑΣΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα διόδια στη Νεστάνη 4-7 μμ.

Αν. Στερεά

Τη Δευτέρα 23/1 συγκέντρωση διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ στη Λαμία με την ΠΑΣΥ Φθιώτιδας και Λιβαδειάς

Την Τετάρτη 25/1 συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία και στη Λιβαδειά.

Την Παρασκευή 27/1 κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία και στη Λιβαδειά συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ.

Ηπειρος - Αιτωλ/νία

Ιωάννινα - Θεσπρωτία την Κυριακή 22/1 κινητοποίηση στα διόδια της Εγνατίας Οδού στην Τύρια.

Αγρίνιο στις 23/1 κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στις 11 π.μ. και στις 26/1 την ίδια ώρα στη ΔΕΗ.

Πρέβεζα στις 25/1 κινητοποίηση στη ΔΕΗ και 27/1 στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην Κρήτη

Χανιά τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 11 π.μ. στην Εφορία Χανίων. Τετάρτη 25 Γενάρη στα Γραφεία της ΔΕΗ στις 11 π.μ., Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία).

Ηράκλειο τη Δευτέρα 23 Γενάρη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τον ΕΛΓΑ και την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.30 π.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ