ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
«Μπίζνες» στις πλάτες του λαού

Το ΚΚΕ κατάγγειλε και στη Βουλή την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης σκουπιδιών που προωθεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των σκουπιδιών, προκρίνει λύσεις σκανδαλωδώς επικίνδυνες τόσο για την υγεία, όσο και για το βιοτικό επίπεδο του λαού. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη συζήτηση της ερώτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη χτες στη Βουλή, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι προωθείται η λύση της καύσης των απορριμμάτων.

Για «ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ» και «θα φουσκώσει τα πορτοφόλια όλων αυτών που κερδίζουν όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων» μίλησε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τον κυβερνητικό σχεδιασμό «παίρνουν το δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι».

Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει «το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς διαφωνούμε ριζικά και με επιχειρήματα», αφού «πρόκειται να πληρώσει ο λαός και να κερδίσουν οι ιδιώτες, να βρουν διέξοδο τα επιχειρηματικά κέρδη που είναι συσσωρευμένα και πρέπει να επενδυθούν». Τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων «πρέπει να γίνει αποκλειστικά από δημόσιο φορέα, το ίδιο το κράτος, με ένα εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα». Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού στις κοινοτικές κατευθύνσεις έθεσε το ερώτημα: «Το κριτήριο είναι τι λέει η Οδηγία; `Η ποιο είναι το συμφέρον του λαού;» και «μην πείτε ότι θα πάρετε λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν πάρετε 20 εκατομμύρια σας λέω ότι είναι 3,5 δισεκατομμύρια αυτά τα οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός»!

Σχετικά με τα επιχειρήματα περί ανακύκλωσης, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως «μπορεί να αυξηθεί η ανακύκλωση, αλλά από τους 2.000.000 τόνους οι 1.650.000 τόνοι θα πάνε στην πυρά, θα καούν. Αρα τι ανακυκλώνεται; Ενα ελάχιστο ποσοστό 1,5%, 2%, 3%» την ίδια στιγμή που «το 90% των απορριμμάτων στο Θριάσιο θα είναι. Ολα τα εργοστάσια θα γίνουν στην Αττική. Αρα, λοιπόν, διαιωνίζεται το πρόβλημα για άλλα τριάντα χρόνια τουλάχιστον». Καταληκτικά, επισήμανε ότι «υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται. Δικαιολογημένα ο κόσμος έχει αγανακτήσει», προσθέτοντας πως «συνυπεύθυνος γι ' αυτήν την πολιτική είναι και ο νέος περιφερειάρχης με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με γνώμονα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός, λέγοντας πως «όλος ο σχεδιασμός μας έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικά με βάση το περιεχόμενο της Οδηγίας 98/2008» κι αυτό «έχει μεγάλη αξία», αναφερόμενος στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.

Υποστηρίζοντας τη μέθοδο της καύσης που προκρίνεται, ο υπουργός ανέφερε ότι έτσι «θα μειωθεί κατά 70% η ποσότητα των απορριμμάτων που σήμερα οδηγείται στην ταφή» και «θα μετατραπούν οι χώροι αυτοί σε χώρους υγιεινής ταφής υπολειμμάτων». Επίσης, είπε, ότι «θα ανακυκλώνονται 250.000 τόνοι συσκευασιών περισσότεροι από όσοι ανακυκλώνονται σήμερα», ενώ θα υπάρξει «αύξηση των θέσεων εργασίας», αφού τα εργοστάσια καύσης «θα είναι απαιτητικά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να φύγουν οι εργολάβοι από το δήμο

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ

Να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας, να φύγουν οι εργολάβοι από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποκλειστική επιχορήγηση των υπηρεσιών του δήμου από το κράτος, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και του ΠΑΜΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες με αφορμή το πραγματικά οξυμένο και απαράδεκτο πρόβλημα της συσσώρευσης τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μόνο ελάχιστα απορριμματοφόρα λειτουργούν καθώς τα περισσότερα από τα συνολικά 70 οχήματα είναι πολύ παλιά και άλλα έχουν μείνει στο μηχανουργείο γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!!

Ηδη εδώ και δύο μέρες ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας, έβγαλε στρατιωτικά οχήματα στην πόλη, δήθεν για την αποκομιδή σκουπιδιών. Οπως παραδέχτηκε όμως η ίδια η διοίκηση χτες, αυτή η δράση δεν είναι αποτελεσματική. Περιορίζεται σε πολύ μικρό όγκο σκουπιδιών και μόνο σε κεντρικούς δρόμους.

Η απαξίωση του μηχανισμού του δήμου (παλιά και ασυντήρητα απορριμματοφόρα, απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, επικείμενος κίνδυνος απόλυσης εκατοντάδων συμβασιούχων της καθαριότητας το Μάρτη) ήταν πολιτική επιλογή και από την προηγούμενη και από τη σημερινή διοίκηση του δήμου, με σκοπό άνοιγμα του δρόμου στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, τόνισε στη συνέντευξη ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».

«Για να αποδεχθεί ο λαός τη δήθεν "αναγκαιότητα" ιδιωτικοποίησης, συμπλήρωσε, ακολουθείται μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική "ωρίμανσης" της συνείδησης. Πρέπει να βιώσει το αίσθημα της επείγουσας υπέρτατης ανάγκης που πρέπει να λυθεί "πάση θυσία", ακόμα και σε βάρος των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων του. Αυτή η τακτική εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου».

Πρόσθεσε ότι μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από σωματεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε χτες το Γ' Σώμα Στρατού για να διαμαρτυρηθεί για την εμπλοκή του στρατού στην υπόθεση. «Κατανοούμε τη βοήθεια του στρατού σε περιπτώσεις θεομηνιών ή φυσικών καταστροφών. Δε δεχόμαστε όμως την εμπλοκή του σε μια αμιγώς πολιτική υπόθεση, όπως η σημερινή. Γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού η παρουσία κάθε τμήματος του κρατικού μηχανισμού δήθεν προς το συμφέρον του λαού», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι λύση υπάρχει αν υπάρξει πολιτική βούληση, που δεν έχει ο δήμος. «Ηδη με ελάχιστο κόστος και κάτω από την πίεση της ΔΑΣ, που ανέδειξε προχτές το θέμα, κινήθηκαν περίπου 10 αυτοκίνητα που έμεναν στο μηχανουργείο, γιατί δεν υπήρχε λάδι για τα αυτοκίνητα. Μπορούν να κινηθούν και άλλα με ελάχιστο κόστος συντήρησης. Απαιτούμε ο δήμος να αφήσει τα προσχήματα και τις δηλώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες και να διεκδικήσει άμεση πίστωση από την κυβέρνηση και τα παρακρατημένα από την τοπική διοίκηση για την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων».

Παρεμβάσεις στη συνέντευξη έκαναν ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης και από μέρους του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ οι Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Σάββας Τσακμακίδης και Ηλίας Μανουσαρίδης.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Εβαλαν τις καθαρίστριες να «φυλάνε» τα παιδιά!

Δεκάδες απολύσεις βρεφοκόμων και νηπιαγωγών

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι παιδικοί σταθμοί σε Ανω Λιόσια και Μενίδι καθώς η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις απολύσεις των συμβασιούχων από τις αρχές του χρόνου και την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχει οδηγήσει ακόμα και σε επικίνδυνες για τα παιδιά καταστάσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα οι μόνοι διαθέσιμοι να τα «φυλάνε» είναι καθαρίστριες και εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Εκατοντάδες γονείς έχουν καταγγείλει τις τελευταίες μέρες ότι με το άνοιγμα των σταθμών μετά τις γιορτές αντιμετώπισαν μια απίστευτη κατάσταση, που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι έξι παιδικοί των Ανω Λιοσίων οι οποίοι άδειασαν κυριολεκτικά από παιδαγωγούς, μετά την απόλυση την περασμένη βδομάδα περίπου 60 συμβασιούχων!

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φυλής (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), ακολουθώντας την πολιτική περικοπών της κυβέρνησης, αντί να παλέψει να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τις καθαρίστριες και εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες του δήμου (κήπους, τεχνικές υπηρεσίες, γραφεία), ακόμα και με εκπαιδευόμενες παιδαγωγούς από ιδιωτικές σχολές! Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στον παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη όπου οι περίπου 8 μόνιμοι που απέμειναν δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα πάνω από τα 90 βρέφη και παιδιά. Το ίδιο και στον παιδικό σταθμό του Αγίου Νικολάου όπου οι 2 μόνιμες καλούνται να φροντίσουν περίπου 60 παιδιά. Αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν γονείς, τα παιδιά τους απλά να τα «φυλάνε» καθαρίστριες και διάφοροι άλλοι εργαζόμενοι του δήμου. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, τους ενημέρωσαν ότι η νέα δημοτική αρχή σχεδιάζει και να διπλασιάσει τα τροφεία των περίπου 40 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα!

Την ίδια τραγική κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι γονείς του Μενιδίου, μιας εργατούπολης περίπου 150.000 κατοίκων με μόλις 8 παιδικούς σταθμούς από τους οποίους αποκλείστηκαν περίπου 1.500 παιδιά στις αρχές της χρονιάς. Καθαρίστριες, εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες και εκπαιδευόμενες έχουν επιστρατευτεί από τη Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ για να φυλάνε απλά τα παιδιά. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον οι έξι παιδικοί σταθμοί κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μέχρι τέλος του μήνα, καθώς θα λήξει η σύμβαση περίπου 30 παιδαγωγών! Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του 5ου Παιδικού Σταθμού για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση. Εάν απολυθούν οι τρεις συμβασιούχοι παιδαγωγοί που είναι εκεί σήμερα θα απομείνουν για τα 140 παιδιά που πηγαίνουν εκεί μόνο οι 2 μόνιμοι και τρεις συμβασιούχοι που στέλνονται από το δήμο από άλλες υπηρεσίες!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Θάνατος νεογνού

Και θάνατος 14χρονης από τη «νέα γρίπη»

Σταμάτησαν από την περασμένη Τετάρτη οι εισαγωγές νεογνών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη μετά το θάνατο πρόωρου νεογνού.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Νίκος Νικολαΐδης, έδειξαν ότι το βρέφος προσεβλήθη από ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, το ακινετοβακτήριο. Φορείς του ίδιου ιού είναι 12 νεογνά, χωρίς, όπως είπε, «αυτό να σημαίνει ότι τα μωρά αυτά νοσούν». Η μονάδα έκλεισε για δέκα μέρες.

Πέθανε 14χρονη

Μία 14χρονη κοπέλα έχασε χτες τη ζωή της από επιπλοκές του ιού της «νέας γρίπης» Η1Ν1 στην Ελλάδα. Η κοπέλα, που δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας, εξέπνευσε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Την ίδια ώρα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημέρωνε ότι τα θύματα της «νέας γρίπης» φέτος στη χώρα μας ανέρχονται σε πέντε. Πρόκειται για τη 14χρονη, μια γυναίκα απ' τις Σέρρες, έναν 30χρονο αιγυπτιακής καταγωγής και δυο ακόμα ανθρώπους, που κατέληξαν στο «Σισμανόγλειο» και σε νοσοκομείο της Λάρισας.

Εκδήλωση Γυναικών

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 24/1/2011 στις 18.00, στα γραφεία του Συλλόγου, 40 Εκκλησιών 61.

Θα ακολουθήσει ομιλία της Αιμιλίας Αγκαβανάκη με θέμα: «Το κοινό πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας που συγκροτήθηκε από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ