ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Δεδομένο θεωρεί το πετσόκομμα η κυβέρνηση

Ενισχύεται η ανάγκη για μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Φλεβάρη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αγωνιστικό απεργιακό συναγερμό θα πρέπει να σημάνουν οι παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών και για τον οικονομικό «στραγγαλισμό» του ΙΚΑ, κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και συνδικάτων από όλους σχεδόν τους κλάδους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως ενημέρωσε ο Γ. Κουτρουμάνης αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, η Επιτροπή Κρίσης για τα ΒΑΕ ενεργοποιήθηκε και η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει για να επικαιροποιήσει τη λίστα των ΒΑΕ.

Να θυμίσουμε ότι η διάταξη για τα ΒΑΕ του 3863/2010 θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/7/2011. Η επανακατάρτιση της λίστας θα σημάνει τον εξοβελισμό από το καθεστώς των BAE εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, με δεδομένη την κατεύθυνση να παραμείνουν στα ΒΑΕ μόνο το 10% του συνόλου όσων σήμερα εντάσσονται.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα: Ενιαίο Δημόσιο Καθολικό δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ με σύνταξη στα 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

Απαιτείται διεύρυνση και όχι συρρίκνωση

Οπως τονίζεται στο υπόμνημα της ΕΓ του ΠΑΜΕ προς το υπουργείο Εργασίας, στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης με το νόμο 3863/2010 βρίσκεται και ο θεσμός των ΒΑΕ, όπου αυτή τη στιγμή εντάσσονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι, και καταγγέλλονται οι προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί και ως εκ τούτου πρέπει να μικρύνει η λίστα των ΒΑΕ.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στο υπόμνημα: «Σχεδόν κάθε τρεις μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, καθημερινά εργάτες σακατεύονται. Υπάρχουν χιλιάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες, ακτινοβολίες και καρκινογόνοι παράγοντες και όχι μόνο, στους οποίους οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και δεν έχει διεξαχθεί η παραμικρή έρευνα για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Τα μυοσκελετικά προβλήματα αυξάνουν συνεχώς. Οι γιατροί Εργασίας είναι ελάχιστοι». Επιπλέον, η μείωση της λίστας των ΒΑΕ θα σημάνει παραπέρα μείωση των συντάξεων, 5 - 7 χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Ακόμη και η διατήρηση των ώριμων δικαιωμάτων που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φέρει κύμα απολύσεων, αφού θα προτιμώνται οι εργαζόμενοι που δε θα εξαιρεθούν και το ένσημό τους θα είναι φθηνότερο.

Νέα μείωση των κοινωνικών παροχών

Ο Γ. Κουτρουμάνης επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του ΙΚΑ, για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρότι παραδέχτηκε ότι το ΙΚΑ δανείζεται και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και της μείωσης των αμοιβών.

Ως αποτέλεσμα του χρέους τους κράτους προς το ΙΚΑ ύψους 10 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ χρωστάει: Στον ΟΑΕΔ 6,5 δισ. ευρώ, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 2 δισ. ευρώ και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο, η κυβέρνηση το 2011 επιβάλλει μείωση των πόρων, τους οποίους θα παρακρατεί το ΙΚΑ για τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, κατά 10%.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΟΑΕΔ
«Εσπασε το φράγμα» των 800.000 ανέργων

Ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν αποτυπώνει παρά ένα μέρος της πραγματικότητας, αφού όλο και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων των ανέργων που δεν εγγράφονται καν στις λίστες του ΟΑΕΔ

Το φράγμα των 800.000 «έσπασαν» οι άνεργοι στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για το μήνα Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του Οργανισμού έφτασαν τους 804.597, σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με το Νοέμβρη κατά 4% (από 773.344). Ακόμη, όμως, και αυτός ο αριθμός δεν αποτυπώνει παρά ένα μέρος της πραγματικότητας, αφού όλο και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων των ανέργων που, απογοητευμένοι πια, δεν εγγράφονται καν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με ευκαιριακή και προσωρινή απασχόληση - ακόμη και με απασχόληση μιας μόνο ώρας - οι οποίοι δε λογαριάζονται ως άνεργοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία αντιστοιχούν στην Αττική και ένα ποσοστό 20,74% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Από το σύνολο των ανέργων οι 235.125 είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών (από 225.034 που ήταν το Νοέμβρη), ενώ 418.427 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα μικρότερο του ενός έτους (από 402.267 το Νοέμβρη). Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τόσο στο ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων (20,8%) όσο και των μακροχρόνια ανέργων (9,09%).

Μάλιστα, από το σύνολο των 804.597 ανέργων, επιδοτούνται μόλις 277.904 άνεργοι και μέχρι το τέλος του μήνα το νούμερο αυτό θα έχει μειωθεί κι άλλο, φτάνοντας τους 254.515. Δηλαδή, μόλις το 31% του συνόλου των ανέργων παίρνει ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ!

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση

Το ΠΑΜΕ, με αφορμή τα στοιχεία αυτά του ΟΑΕΔ για την ανεργία, σε ανακοίνωσή του, τονίζει: «Τα ίδια τα στοιχεία του ΟΑΕΔ αποδεικνύουν ποιος πληρώνει την καπιταλιστική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης: Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες και από την άλλη μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η ανεργία αυξήθηκε το Δεκέμβρη του 2010 σε σχέση με το Νοέμβρη του 2010 κατά 31.000. Επίσης αυξήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι και έφτασαν στις 271.000. Ακόμα ένας στους τρεις ανέργους δεν επιδοτείται. Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όλες τις άθλιες μορφές απασχόλησης κλπ.

Οι άνεργοι να μην αποδεχτούν τη θυσία των δικαιωμάτων τους για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ο δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την προστασία τους, με τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Για να αποτινάξουν από πάνω τους τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος που τους κάνει τη ζωή μαρτύριο. Να μπουν αποφασιστικά στη μάχη μαζί τα συνδικάτα τους για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κλιμακώνεται η πάλη ενάντια στην ανεργία

Με νέες κινητοποιήσεις την βδομάδα που έρχεται και 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και όλου του Πειραιά συνεχίζουν τους αγώνες τους για να υπερασπίσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά και όλες τις κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει, μέτρα για την πραγματική στήριξη των ανέργων του κλάδου. Οργανωτής της πάλης τους είναι οι ταξικές δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών συσπειρωμένες στις γραμμές του ΠΑΜΕ, στην οποία οι μεταλλεργάτες στις πρόσφατες εκλογές, εμπιστεύτηκαν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου τους.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που έγινε προχτές το βράδυ, αποφασίστηκε η συμμετοχή των μεταλλεργατών στις κινητοποιήσεις για δημόσια δωρεάν Υγεία, που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά με το κλείσιμο την Τετάρτη 26 Γενάρη των ταμείων των νοσοκομείων της περιοχής. Την Πέμπτη 27 του μήνα συνεχίζουν με παύση εργασιών, συγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και πορεία στο ΥΘΥΝΑΛ. Αντίστοιχης μορφής κινητοποίηση θα γίνεται κάθε βδομάδα στα αρμόδια υπουργεία, ενώ σταθμός του αγώνα τους θα είναι η απεργία στις 10 Φλεβάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» την οποία συγκροτούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π. (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΑΚΚΕ, εργοδηγοί, καταψήφισε την πρόταση για την 24ωρη απεργία με το γνωστό επιχείρημα περί ...«επαναστατικής γυμναστικής από το ΠΑΜΕ», αλλά και τις κινητοποιήσεις σε εβδομαδιαία βάση, προτείνοντας ... διάλογο με τους αρμόδιους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ