ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Επαναφέρουν τη ρύθμιση για διαγραφή των 24 δισ. ευρώ

Αποκαλυπτικές και κυνικές δηλώσεις Κουσελά στη Βουλή

Τακτικός ελιγμός, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ήταν τελικά οι «δεσμεύσεις» Παπακωνσταντίνου περί απόσυρσης της ρύθμισης για διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων χρεών ιδιωτών προς το Δημόσιο. Χρέη, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να διαγράψει με το επιχείρημα της αδυναμίας είσπραξής τους, παρά το γεγονός ότι η είσπραξη 30 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελούσε προεκλογική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ...

Υπέρ της διαγραφής των 24 δισ. ευρώ τάχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά παραπέμπουν το θέμα σε επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί ποια από τα χρέη αυτά θεωρούνται εισπράξιμα και ποια όχι... Προφανώς, η δημιουργία της επιτροπής είναι το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή για το θέμα των 24 δισ. ευρώ, ο Δ. Κουσελάς αμφισβήτησε το ύψος του συγκεκριμένου ποσού, ισχυριζόμενος ότι στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπήρχε «καμία πρόταση για διαγραφή 24 δισ. ευρώ». Ομολόγησε ωστόσο στη συνέχεια ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να θεσπίσει μία διαδικασία προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες δεν μπορούν... Οχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης.

Κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα αναίρεσε τις «δεσμεύσεις» Παπακωνσταντίνου, περί απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης, την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει μέσω της σύστασης επιτροπής, η οποία και θα καταλήξει ποια από αυτά είναι μη εισπράξιμα... Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Οικονομικών «δεν απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη επειδή η διάταξη αυτή είχε κάτι το επιλήψιμο. Την απέσυρε για να διασφαλιστεί η δυνατότητα να υπάρξει περισσότερος διάλογος, να εκλείψουν οι εύκολοι εντυπωσιασμοί και να κατακάτσει η σκόνη που σηκώθηκε και η οποία πιστεύω ότι, εν πολλοίς, πέρα από το αν είχε ή όχι κάποιες σκοπιμότητες, βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην άγνοια του τι πραγματικά συμβαίνει».

Εδώ μιλάμε για επίδειξη θράσους. Οχι μόνο λέει απερίφραστα ότι απέσυραν τη διάταξη για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στη συνέχεια να την επαναφέρουν, αλλά κατηγορεί και εκείνους που αντιδρούσαν ότι εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες...

Οσο για την επαναφορά της, αυτή θα γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι σήμερα «δεν υπάρχει ούτε διαδικασία, ούτε θεσπισμένα, νομοθετημένα δηλαδή, κριτήρια με βάση τα οποία ένα χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισπράξιμο ή μη εισπράξιμο...».

Φορο-τρομοκρατία

Την ίδια στιγμή απηνή διωγμό των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων που διαπράττουν το «αδίκημα της φοροδιαφυγής», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας για μία ακόμα φορά την κατεύθυνση προς την οποία στρέφει τα πυρά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο ομολογεί με έμμεσο τρόπο ότι επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με τους φορολογικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων, κάτι που «προτίθενται» να κάνουν τώρα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας... Το θέμα όμως της στάσης που τηρεί μια κυβέρνηση απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι βαθύτατα πολιτικό και όχι τεχνικό.

Μιλώντας χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), εξαπέλυσε μύδρους κατά της φοροδιαφυγής... υποστηρίζοντας ότι αν ο πολίτης «δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του, αν δε σέβεται το συμβόλαιο ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτεία, τότε η πολιτεία θα είναι αμείλικτη. Η πολιτεία θα τον κυνηγήσει, για να είναι συνεπής...».

Σε ποια κατεύθυνση στρέφονται οι «κεραυνοί» Παπακωνσταντίνου - προς τα λαϊκά στρώματα - γίνεται εμφανές, όταν με έμμεσο τρόπο το ίδιο το υπουργείο ομολογεί την απραξία του απέναντι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, την οποία απραξία επιχειρεί να δικαιολογήσει, επικαλούμενο την έλλειψη τεχνικών μέσων... Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τη Δευτέρα 24 Γενάρη ξεκινά πιλοτικά σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις η διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS...

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εντείνεται η συρρίκνωση της βιοτεχνίας

Το συμπέρασμα ότι η ελληνική βιοτεχνία συρρικνώνεται με εντεινόμενους ρυθμούς, διατυπώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), στη βάση των στοιχείων του για την ίδρυση και διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων του μητρώου των μελών του.

  • Το 2008 ιδρύθηκαν 2.251βιοτεχνίες και έκλεισαν 2.819
  • Το 2009 ιδρύθηκαν 1.790 βιοτεχνίες και έκλεισαν 2.917
  • Το 2010 ιδρύθηκαν 1.808 βιοτεχνίες και έκλεισαν 3.872

Ανάλογη είναι η εικόνα αύξησης των βιοτεχνιών που διακόπτουν τη λειτουργία τους και από Δεκέμβρη σε Δεκέμβρη.

  • Το Δεκέμβρη του 2008 ιδρύθηκαν 200 και έκλεισαν 551
  • Τον Δεκέμβρη του 2009 ιδρύθηκαν 161 και έκλεισαν 498
  • Τον Δεκέμβρη του 2010 ιδρύθηκαν 172 και έκλεισαν 660

Το ΒΕΑ δηλώνει ότι η βιοτεχνία έχει δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα της κρίσης «και δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής για την εφαρμογή πολιτικής στήριξής της», εκτός και εάν «το νέο μοντέλο που αναπτύσσεται προβλέπει πλήρη εξαφάνιση της Ελληνικής Μικρής και Πολύ Μικρής Επιχείρησης υπό τις ευλογίες της τρόικας».

Δεδομένου ότι αυτό ακριβώς προβλέπει το «νέο μοντέλο που αναπτύσσεται», κάτι που προκύπτει από κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, τα μέτρα που λαμβάνονται και το ίδιο το μνημόνιο, η έκφραση «ρητορικών ερωτημάτων» από την πλευρά της ηγεσίας του ΒΕΑ, δηλώνει για μια ακόμη φορά την πρόθεσή της να περιοριστεί σε φραστικές «περικοκλάδες», την ίδια ώρα που υποδέχεται τα κυβερνητικά στελέχη στις συνεδριάσεις των οργάνων του Επιμελητηρίου και εκθειάζει τις εξαγγελίες τους.

ΕΚΠΟΙΖΩ
Καταχρηστικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Αυξήσεις στα ασφάλιστρα σε συμβόλαια νοσοκομειακής κάλυψης ακόμα και κατά 500% και μάλιστα χωρίς καν το πρόσχημα της αναπροσαρμογής των παροχών και καλύψεων καταγγέλλει, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητώντας να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων και αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εταιρειών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, φέρνοντας στα μέτρα τους τις διατάξεις που ορίζουν ότι οφείλουν να περιλαμβάνουν στις συμβάσεις «εύλογα και συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία να αναπροσαρμόζεται το ασφάλιστρο στη διάρκεια της σύμβασης» το μόνο που κάνουν είναι να περιορίζονται σε γενικόλογες και αόριστες αναφορές που νομιμοποιούν την αυθαιρεσία τους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Διακοπή δρομολογίων τρένων

Την αναστολή λειτουργίας «μέχρι νεωτέρας» των τεσσάρων τελευταίων σιδηροδρομικών δρομολογίων του δυτικού άξονα της Πελοποννήσου ανακοίνωσε χτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για τα δρομολόγια 1350, 1351, 1352 και 1353 που εξυπηρετούσαν τη γραμμή Πύργος - Καλαμάτα - Πύργος, ενώ στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» του σιδηροδρόμου, πριν από λίγο διάστημα είχαν επίσης διακοπεί τα δρομολόγια Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα - Πάτρα, Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΤΕΙ - Καλαμάτα και Κόρινθος - Τρίπολη - Ναύπλιο - Κόρινθος. Στην ουσία τρένο στην Πελοπόννησο δεν υφίσταται, με ελάχιστες εξαιρέσεις τον βόρειο άξονα, τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με το Κατάκωλο και τον Πύργο και τον οδοντωτό σιδηρόδρομο των Καλαβρύτων που συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως «τουριστική ατραξιόν».

Πρόβλημα με ανίχνευση μορφολίνης σε γλυκολέμονα (λάιμ) Μεξικού και λεμόνια Τουρκίας προέκυψε στην ΕΕ. Για το θέμα αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαλε χτες ανακοίνωση για να πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης (κηροί) που χρησιμοποιούνται για τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων πριν την τελική τους διάθεση στον καταναλωτή. Η χρήση της μορφολίνης ως πρόσθετο τροφίμων απαγορεύεται στην ΕΕ. Το κέρωμα στα γλυκολέμονα μας μάρανε τώρα...

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
Μέχρι τις 25 του Φλεβάρη οι αιτήσεις

Το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ. Καλύπτει έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη διαχείριση υδάτων και απορριμάτων υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά επενδυτικό έργο πρέπει να είναι 15.000 ευρώ και ο μεγαλύτερος 400.000 ευρώ, ενώ η δημόσια επιχορήγηση φτάνει το 40% - 45% ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της επιχείρησης. Αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά έως και τις 25 του Φλεβάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ