ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δε φτάνει η αγανάκτηση

Προκήρυξη-κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 31 του Γενάρη

Πλατύ κάλεσμα αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μετανάστες, τους άνεργους απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενόψει των εργατικών συλλαλητηρίων στις 31 του Γενάρη.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν μαζικά το «παρών» στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) στις 6 μ.μ., να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας, να απαιτήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, να παλέψουν για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Σε προκήρυξή του, που κυκλοφόρησε και μοιράζεται στους χώρους δουλιάς, το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Με την εφαρμογή του ευρώ, ζούμε την έξαρση της ακρίβειας, τις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που εξανεμίζουν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και χειροτερεύουν τη ζωή μας. Πηγή της ακρίβειας είναι η πολιτική που απελευθερώνει τις τιμές των εμπορευμάτων και αυξάνει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Αυτή είναι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά. Αυτός είναι ο λεγόμενος μονόδρομος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Γι' αυτό, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην πάλη για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς εκτιμά ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ο στόχος της είναι να περιορίσει και στην πορεία ν' απαλλάξει την πλουτοκρατία και το κράτος και να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Η επίθεση του κεφαλαίου - υπογραμμίζεται στην προκήρυξη - χτυπάει το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά δικαιώματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζονται στην ανεργία και στην υποαπασχόληση, βιώνουν την εντατικοποίηση της δουλιάς, την εργοδοτική τρομοκρατία. Αυξάνονται τα θύματα των επαγγελματικών ασθενειών και των "εργατικών ατυχημάτων".

Υψώνονται υψηλά ταξικά εμπόδια σε βάρος του δικαιώματος μόρφωσης των παιδιών μας. Ενα μεγάλο μέρος του εισοδήματος ξοδεύεται στα φροντιστήρια, στην παραπαιδεία. Ιδιωτικοποιούνται κρατικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία. Ιδιωτικοποιούνται δημόσιοι οργανισμοί. Βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας μας στον ιμπεριαλισμό. Προωθούνται νέα αντιδημοκρατικά, κατασταλτικά μέτρα».

Και το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Ζούμε αυτή την κατάσταση. Δυσανασχετούμε. Αγανακτούμε. Δε φτάνει αυτό. Πρέπει να βγουν σοβαρά συμπεράσματα. Να μπουν νέες δυνάμεις στη δράση, να καταδικαστεί μαζικά η αντιλαϊκή πολιτική». Γιατί «όσο οι αγώνες θα είναι πίσω από τις απαιτήσεις που βάζει η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, η θέση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας θα χειροτερεύει».

Να οργανώσουν τη δράση και την αντίσταση στους χώρους δουλιάς καλεί τις διοικήσεις των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Στην ανοιχτή πρόσκληση η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι με ευθύνη των ηγετικών ομάδων των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» «έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος αποπροσανατολισμού και περιορισμού των εργατικών αντιδράσεων». Η τακτική αυτή εκδηλώνεται σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ αλλά και σε αρκετές μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και επικεντρώνεται:

- Στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να πέσουν στα μαλακά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας.

- Στη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ.

- Στον περιορισμό των αιτημάτων των εργαζομένων σε «λογικά πλαίσια» και στην υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων στην κατεύθυνση της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής.

Ολα αυτά την ώρα που «τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε χώρους ασύδοτης κερδοφορίας ιδιωτών και μεγαλογιατρών. Στα εργοστάσια, στα γιαπιά η εργατική τάξη ακρωτηριάζεται. Δολοφονείται από έλλειψη μέτρων προστασίας. Και στο ΙΚΑ καταπατείται και προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στις ατέλειωτες λίστες και στις ουρές αναμονής».

Γι' αυτό η ΔΑΣ-ΕΚΑ καλεί τις διοικήσεις των σωματείων να ενισχύσουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

  • Σε σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 31 του Γενάρη, καλεί σήμερα στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της, τους λογιστές η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.
  • Με σκοπό τον συντονισμό του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και για ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό, η Επιτροπή Αγώνα φορέων των βορειοδυτικών προαστίων προσκαλεί σε σύσκεψη σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου Ν. Ιωνίας (Λεωφ. Ηρακλείου 268).
Στη μάχη σ' όλες τις μεγάλες πόλεις

Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει την Πέμπτη 31 Γενάρη 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, κινητοποιούνται δραστήρια όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πόλη. Από σήμερα αρχίζουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συνοικίες. Κινητοποιήσεις έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθεί παρόμοια απόφαση και σε πολλές άλλες πόλεις. Στην Κοζάνη το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και θα γίνει πορεία προς την Κεντρική Πλατεία. Στην Πτολεμαΐδα θα γίνει συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στις 6.30 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλία

Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Θεσσαλία, με περιοδείες ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς, γενικές συνελεύσεις σωματείων, συσκέψεις εργαζομένων και μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα, στο συλλαλητήριο που αποφάσισε για την Τετάρτη 30 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο θα συμμετέχουν, επίσης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΝΛ). Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου το περασμένο Σάββατο έγινε σύσκεψη εκπροσώπων του ΕΚΛ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και της ΕΟΑΣΝΛ.

Στη Μαγνησία, το συλλαλητήριο, που διοργανώνει στις 31 Γενάρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο.

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Γενάρη και στα Τρίκαλα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού.

Το πρόγραμμα δράσης κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης θ' αποφασίσουν τις επόμενες μέρες και οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας.

Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μεταφέρουν από χτες στους χώρους δουλιάς - αρχής γενομένης από τα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή - το μήνυμα του συλλαλητηρίου που θα γίνει την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 7 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στο Αγρίνιο, το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Δημοκρατίας, την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 7 μ.μ., μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου το περασμένο Σάββατο. Ηδη για την καλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλιάς. Μάλιστα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις αντεργατικές επιλογές που ετοιμάζεται να πάρει, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να εξαγγείλει - εν ευθέτω χρόνω - απεργιακή κινητοποίηση στο νομό.

Στην Κόρινθο το συλλαλητήριο θα γίνει στα Περιβολάκια, την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Επίσης, το πρόγραμμα δράσης κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης θα αποφασίσουν σε συνεδριάσεις τους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Μεσσηνίας την Πέμπτη 24 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στη Ζάκυνθο την Παρασκευή 25 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Διεκδικούμε

Το πλαίσιο αιτημάτων

  • Δημόσια - κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και στην πρόνοια.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αντίστοιχα 55 και 50 χρόνια για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Διατήρηση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων, ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Βασικός μισθός 300.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη 250.000 δρχ. Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία που καταληστεύουν τα ταμεία. Να επιστρέψουν τα κλεμμένα που οφείλουν.
  • Πλήρη απασχόληση, 7ωρο-πενθήμερο-35ωρο.
  • Οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Υπεράσπιση, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

(Από την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ