ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσεις που βρωμοκοπάνε μπαρούτι

Eurokinissi

Μπαρούτι βρωμοκοπάνε οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών - μελών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αποφάσεις που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων.

Ενδεικτικά, στο κομμάτι των λεγόμενων Συμπερασμάτων που αφορούν την Ουκρανία τονίζεται ότι «πρέπει να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί η παροχή κάθε αναγκαίας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων», εξ ου και καλούνται «τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν την απαιτούμενη συνέχεια». Προεξοφλείται δε ότι «η στρατιωτική υποστήριξη θα παρασχεθεί», με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει από τις πρώτες το σχετικό παράδειγμα, έχοντας στείλει αυτά τα δύο χρόνια χιλιάδες τόνους οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι, μέχρι και πυρομαχικά με λευκό φώσφορο.

Επίσης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, προκαλώντας την απάντησή του, και απειλεί με γενικευμένο αιματοκύλισμα την περιοχή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει «την προσήλωσή του στην ασφάλειά του» και ανακοινώνει ότι ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων κατά του Ιράν. Χαρακτηριστικά, στα Συμπεράσματά του το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι «καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα». Καλεί δε «το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Επιβεβαιώνει εξάλλου ότι «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε ό,τι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τους πυραύλους», ενώ ταυτόχρονα «διατηρεί ακέραιη τη δέσμευσή της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή», κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, με αποστολή κι άλλων πολεμικών μέσων. Θυμίζουμε ότι με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης (ασκεί τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ έχει στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» και ετοιμάζει την «Ψαρά») είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ερυθρά η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση που έκανε ποτέ η ΕΕ, η λεγόμενη «Ασπίδες», ταυτόχρονα δε χώρες - μέλη όπως η Γαλλία συνέδραμαν το Σάββατο με τα αεροσκάφη τους την ισραηλινή αεράμυνα και άλλες το σύστημα «ασφαλείας» του Ισραήλ με πληροφορίες.

Περαιτέρω, χύνοντας άλλη μια ...παρτίδα κροκοδείλια δάκρυα και αφού έκανε και συνεχίζει να κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει» - στα λόγια - «τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τους εταίρους για τον χωρίς καθυστερήσεις τερματισμό της κρίσης στη Γάζα». «Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών», αναφέρει ακόμα, ξεπετώντας με μια φρασούλα το δικαίωμα των Παλαιστινίων στο δικό τους, ανεξάρτητο κράτος.

Παραπέρα, βάζει θέμα «να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο», να προχωρήσει η «στήριξη» της ΕΕ στις «αδήριτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην ενίσχυση προς τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου» και να εξασφαλιστεί η «σταθερότητα» της χώρας, με το πρόσχημα της οποίας άλλωστε (και επισήμως για το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ) έχουν αναπτυχθεί εντός και πέριξ του Λιβάνου μια σειρά πολεμικά μέσα της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με καπέλο την επιχείρηση «UNIFIL».

Φτιάχνει ...προφίλ στο Ισραήλ και φορτώνει δαπάνες πολέμου στον λαό η κυβέρνηση

Με την κυβέρνηση να πρωτοστατεί στα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το πέρας της Συνόδου εξέφρασε σε δηλώσεις του την «ικανοποίησή» του για τα Συμπεράσματα, επαναλαμβάνοντας τα περί «αυτονόητης στήριξης που παρέχουμε στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν», ενώ βάζοντας μια ...πινελιά ανθρωπισμού είπε και δυο λέξεις για την «ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση πυρός, αφού πρώτα έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι από τον σύμμαχό τους, Ισραήλ.

Μάλιστα, σπεύδοντας με κυνισμό να προσφέρει υπηρεσίες και συμβουλές στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να της φτιάξει το (αιματοβαμένο στο μεταξύ) προφίλ, τόνισε ότι «αν το Ισραήλ επιδείξει και μια μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν τη Γάζα και λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις όλων μας για μια κατάπαυση του πυρός και για μια ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Γάζας, αυτό θα βοηθήσει και συνολικά το Ισραήλ να χτίσει εκείνες τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν πραγματικά να απομονώσει το Ιράν και να καταδείξει ότι είναι μια χώρα που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή», με ό,τι αυτό θα φέρει στη συνέχεια, ενώ επέμεινε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ».

Αλλωστε, καθώς όλα αυτά σημαίνουν στην πράξη πόλεμο και απαιτούν εντατική προπαρασκευή, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε εκ νέου ενός «ευρωομολόγου για την Αμυνα». «Νομίζω είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης, αλλά θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη επιμονή με την οποία προσωπικά θα διεκδικήσω ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ευρώπης», είπε, επιμένοντας ότι «η Αμυνα θα έλεγα ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα την οποία πρέπει να βάλουμε στη συζήτησή μας όταν θα συζητήσουμε για ένα τέτοιο ενιαίο ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης. Ενα εργαλείο το οποίο πρέπει να κατευθύνει όμως τους πόρους του σε σχέδια και σε συστήματα τα οποία θα είναι ευρωπαϊκά και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες θωράκισης όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου» έναντι σε άλλα, ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τους λαούς πάντα τα θύματα των αντιπαραθέσεών τους.


«Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ» η «συνεργατική σχέση» με την Τουρκία

Στις 13 Μάη οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα με στόχο «μετρήσιμα αποτελέσματα»

«Συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Αυτά διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και από τη διήμερη, άτυπη έκτακτη Σύνοδό του, που ολοκληρώθηκε χτες, με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή να αναζωπυρώνει το παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία. Αφού λοιπόν το Συμβούλιο διεξήγαγε «στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας», διαπίστωσε τα παραπάνω και σπεύδει στα Συμπεράσματα της Συνόδου να επισημάνει ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας». Τονίζει δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας».

Κατά τα άλλα, ανέξοδα οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Δεν παραλείπει δε να διαμηνύσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει»...

Από τη μεριά της Αγκυρας, πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε ξανά να αποδώσει στην ΕΕ «έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις» και εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Υπατο Εκπρόσωπο Borrell και την Επιτροπή». Αναφορικά με το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ με το Κυπριακό», εκτιμώντας ότι «μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα». Κατέληξε δε ότι η Τουρκία «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ», αλλά «απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς» και γι' αυτό επιφυλάσσεται για να «αναθεωρήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

Ξαναμιλάει η Αγκυρα για «μονομερείς de facto καταστάσεις» στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αμυνας της γείτονος επανήλθε χτες στις πρόσφατες προκλητικές τοποθετήσεις της για το Αιγαίο, επικρίνοντας την Αθήνα για τα σχέδιά της σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και ανακοίνωσε πως η τουρκική κυβέρνηση «έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια». Σημείωσε δε ακόμα ότι «ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς». Πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου έχει οριστεί το νέο ραντεβού, με συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατά τη συνέντευξη που έδωσε χτες από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ...του προκαλεί «εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω - κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», αν και μετά παρατήρησε ότι παρά την «αναμφισβήτητη» και «μετρήσιμη» βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν προκύπτει η «υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει». Απέδωσε στην Αγκυρα θέσεις «βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», για να ξεκαθαρίσει μετά ότι «αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Ανακοίνωσε έτσι και επίσημα ότι οριστικοποιήθηκε πως στις 13 Μάη θα βρεθεί «στην Αγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν» και παρέθεσε ξανά το παράδειγμα του Τουρισμού και πόσο μια «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει τελικά μετρήσιμα αποτελέσματα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ