ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
Σελ. /32
Νέες αναφορές για το ενδεχόμενο «κατάρρευσης» του μετώπου

Στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τα 61 δισ. δολάρια για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις

Copyright 2022 The Associated

Στο ενδεχόμενο «κατάρρευσης» του μετώπου στην Ουκρανία για τις δυνάμεις του Κιέβου αναφέρονται νέα «δυτικά» δημοσιεύματα, ενώ παραμένει «μπλοκαρισμένη» η έγκριση της παραπέρα στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ και ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας και στρατιώτες.

Το μέτωπο που κρατά η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες στη σύγκρουση με τη Ρωσία «μπορεί να καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε η εφημερίδα «Politico», επικαλούμενη αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, σε μια μεγάλη ρωσική επίθεση που φημολογείται πως θα γίνει.

Οι ρωσικές δυνάμεις «υπερτερούν σημαντικά» σε αριθμό των ουκρανικών, ενώ «η κατάσταση περιπλέκεται από την έλλειψη δυτικών όπλων, η οποία υπονομεύει το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών», ανέφεραν οι πηγές.

Το «Politico» έκανε λόγο ότι οι Ουκρανοί αξιωματικοί «αποδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως περισσότερες εδαφικές απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι», το ερώτημα είναι πόσο σημαντικές θα είναι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, η Ρωσία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στους στόχους της» στη σύγκρουση με την Ουκρανία, ενώ «το κράτος της Ουκρανίας όπως υπάρχει αυτήν τη στιγμή ίσως αποτελεί παρελθόν», εκτός και αν υπάρξει μια σημαντική καμπή στο πεδίο της μάχης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην επικεφαλής της διοίκησης των Μεικτών Δυνάμεων της Βρετανίας, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, είπε στο BBC ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο φέτος, καθώς φτάνει στο σημείο που «νιώθει ότι δεν μπορεί να κερδίσει».

«Και όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί οι άνθρωποι να θέλουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν;», σημείωσε. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτό το σημείο, όμως, οι δυνάμεις της εξαντλούνται σε κρίσιμο βαθμό σε πυρομαχικά, στρατεύματα και αεροπορική άμυνα.

Ο Βρετανός στρατηγός εκτίμησε επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει μια μεγάλη ρωσική επίθεση και το μειονέκτημα για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως οι Ρώσοι γνώριζαν ακριβώς πού ήταν πιθανό να επιτεθούν τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ η ίδια επιχειρεί να «μαντέψει» πού θα επιτεθεί η Ρωσία.

«Ο ουκρανικός στρατός θα χάσει έδαφος», λέει ο Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής στο Whitehall think tank του βρετανικού Royal United Services Institute. «Το ερώτημα είναι πόσο και ποια πληθυσμιακά κέντρα πρόκειται να επηρεαστούν», συμπλήρωσε.

Προχτές, ο Ουκρανός γενικός στρατιωτικός διοικητής, Αλ. Σίρσκι, τόνισε ότι «η κατάσταση στο μέτωπο έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα», ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μην υποχωρήσουμε».

Η Ουκρανία παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η κατάσταση είναι «τεταμένη» στα ανατολικά σύνορά της, όπου ο ρωσικός στρατός «με αριθμητική υπεροχή» πιέζει ολοένα και περισσότερο για να καταλάβει τη στρατηγική τοποθεσία Τσάσιβ Γιαρ στο Ντονέτσκ.

Προχτές, ο Ουκρανός Πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο για την επιστράτευση περισσότερων ανδρών, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αποσύρθηκε η πρόβλεψη για προθεσμία αποστράτευσης στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, σκληρό πλήγμα για στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια. Επίσης, αυξάνονται οι κυρώσεις για τους ανυπότακτους και διευκολύνονται οι διαδικασίες στράτευσης δημιουργώντας ειδικό ψηφιακό σύστημα.

ΗΠΑ: Σε ψηφοφορία το στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία και όχι ως ένα ενιαίο «πακέτο ασφαλείας» θα τεθεί η προωθούμενη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 61 δισ. δολαρίων, που μπλοκάρεται εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες ψηφοφορίες επί τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων.

Μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ο Λευκός Οίκος έθεσε επιτακτικά το θέμα της ψηφοφορίας για να αποδεσμευτεί στρατιωτική βοήθεια 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν να μη συνδεθεί αυτή η βοήθεια με το πακέτο για την Ουκρανία. Εξάλλου, τμήμα των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει ότι πλέον η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να χορηγείται με τη μορφή δανείων ή να πωλείται.

«Αυτήν την εβδομάδα, θα εξετάσουμε χωριστά σχέδια νόμου», συμπεριλαμβανομένων κειμένων που θα επιτρέψουν να «χρηματοδοτήσουμε τον ισραηλινό σύμμαχό μας» και επίσης να «υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμό της για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Μ. Τζόνσον.

Διευκρίνισε ότι τα ποσά που θα προβλέπουν τα νομοσχέδια θα είναι χονδρικά ίσα με αυτά που συμπεριλαμβάνονταν σε ενιαίο νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία πριν από δύο μήνες και πλέον, ωστόσο θα υπάρχουν κάποιες διαφορές, όπως το ότι μέρος της βοήθειας θα διατεθεί με μορφή δανείων.

Τα σχέδια νόμου θα προβλέπουν επίσης τη χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους «συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και χρηματοδότηση για άλλες αμερικανικές προτεραιότητες «εθνικής ασφαλείας».

Η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει «αν θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σε όλη την υφήλιο. Και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφορίες πιθανόν θα διεξαχθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τσεχίας - με τη συμμετοχή 20 κρατών - για αγορά πυρομαχικών από «τρίτες» χώρες, συγκεντρώθηκαν περίπου 500.000 βλήματα πυροβολικού, δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός της χώρας, Π. Φιάλα, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Κίνα: Απομένει «πολλή δουλειά» για διάσκεψη «ειρήνης» στην Ελβετία

Η Κίνα εκτίμησε χτες ότι μένει ακόμη να γίνει «πολλή δουλειά» προτού διεξαχθεί διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο στηρίζει την πραγματοποίησή της.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι στις 15 - 16 Ιούνη θα διοργανωθεί διάσκεψη «για την ειρήνη» στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η διάσκεψη δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της.

Ο Σολτς δήλωσε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ότι Βερολίνο και Πεκίνο επιθυμούν «να επικεντρωθούν εντατικά και με θετικό τρόπο στην προώθηση της οργάνωσης μιας διάσκεψης υψηλού επιπέδου στην Ελβετία».

Οταν ρωτήθηκε χτες αν το Πεκίνο θα πίεζε τη Μόσχα να λάβει μέρος σε αυτήν τη διάσκεψη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζω αυτή η διάσκεψη βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό και μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά».

Κατά τη συνάντησή του με τον Σολτς, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα «στηρίζει τη διεξαγωγή την κατάλληλη στιγμή διάσκεψης για την ειρήνη, την οποία θα αναγνωρίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία, με την ίση συμμετοχή όλων των πλευρών και μια δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων», πρόσθεσε χτες ο Λιν.

Ο Σι παρουσίασε στον Σολτς «τέσσερις άξονες» προκειμένου η κρίση στην Ουκρανία «να μη βγει εκτός ελέγχου», όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Xinhua».

Επίσης, ζήτησε «να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», σε μια έμμεση αναφορά στην παροχή όπλων από ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Κίεβο.

Αποχώρηση Ουκρανίας από συμφωνία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία αποχώρησε ξαφνικά από μια συμφωνία με τη Ρωσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν επί 2 μήνες με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την εν λόγω συμφωνία και κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο επρόκειτο να ανακοινωθεί από την Αγκυρα.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στο «Ρόιτερς», τον Μάρτη επιτεύχθηκε συμφωνία για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και, μολονότι η Ουκρανία δεν ήθελε να την υπογράψει επισήμως, έδωσε τη συγκατάθεσή της να την ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στις 30 Μάρτη, πριν από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές.

«Την τελευταία στιγμή, η Ουκρανία αιφνιδιαστικά αποχώρησε και η συμφωνία ναυάγησε», είπε η μία από τις πηγές.

Ο Ζελένσκι είπε τον Φλεβάρη ότι χωρίς νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον «διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που περνά κοντά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στο κείμενο της συμφωνίας, που επικαλείται το «Ρόιτερς», αναφερόταν ότι η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία για την εγγύηση της ελεύθερης και ασφαλούς πλεύσης των εμπορικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων. Η Μόσχα και το Κίεβο θα πρόσφεραν εγγυήσεις ασφαλείας στα εμπορικά πλοία και θα δεσμεύονταν ότι δεν θα τα πλήξουν, ούτε θα τα κατασχέσουν ή θα τα ερευνήσουν, εφόσον έπλεαν κενά φορτίου ή είχαν δηλώσει μη στρατιωτικό φορτίο. Οι εγγυήσεις δεν ισχύουν για τα πολεμικά πλοία και τα εμπορικά που μεταφέρουν στρατιωτικά είδη, με κάποιες εξαιρέσεις.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα έγινε στη Σόφια η 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της «Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας». Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών (Ουκρανία).

Η επένδυση στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας είναι «επένδυση στην ευρωατλαντική ζώνη ειρήνης και ελευθερίας», δήλωσε ο Βούλγαρος υπηρεσιακός ΥΠΕΞ.

«Η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να γίνει θάλασσα του ΝΑΤΟ, της ειρήνης και της σταθερότητας. Αυτό συμβαίνει ήδη με τη Βαλτική Θάλασσα μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», υπογράμμισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Μεγάλος κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος στη Ζαπορίζια

«Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα» στη Ζαπορίζια, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ποιος ευθυνόταν για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατάληψη, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν με drones, τα οποία μπορούν να αλλάζουν πορεία και τα συγκεκριμένα θα μπορούσαν να έχουν αποκτηθεί από «οπουδήποτε». Η Ρωσία κατήγγειλε τις επιθέσεις ως ουκρανικές.

Αυτές οι επιθέσεις «δεν προκάλεσαν ραδιολογικό συμβάν αυτήν τη φορά, αλλά αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, όπου η πυρηνική ασφάλεια ήταν ήδη εκτεθειμένη» και δημιουργούν «επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς στοχοποίησαν με επιτυχία το περίβλημα αντιδραστήρα».

«Δύο χρόνια πολέμου επιβάρυναν πολύ την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου» και «πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα», προειδοποίησε.

Παρότι και οι 6 αντιδραστήρες βρίσκονται σε κατάσταση «διακοπής λειτουργίας εν ψυχρώ» («cold shutdown»), ο κίνδυνος μείζονος πυρηνικού δυστυχήματος παραμένει πολύ πραγματικός, είπε ο Γκρόσι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ