ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΧΑΛΚΙΔΑ
Αφιερωμένο στον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας το Φεστιβάλ

Μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας θα διατεθούν τα έσοδα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, με παρουσία πλήθους κόσμου.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Κωνσταντίνο Κούκη, Γραμματέα του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ. Ακολούθησε συναυλία με τους Demon Fox, Ravious & Μπόμπιρα και άλλα νεανικά συγκροτήματα. Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας με τα συγκροτήματα «Κοινοί Θνητοί», «Μαντάρα» και «Γκιντίκι».

Στον χώρο υπήρχαν έκθεση με θέμα «Η "πράσινη" ανάπτυξη μας γεμίζει στάχτη και ασφυξία... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Μαθητική Γωνιά, καθώς και σημείο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας.

Η πείρα του αγώνα στην περιοχή τονίζει τη δύναμη της οργάνωσης και της λαϊκής πάλης

Στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην Εύβοια ζούμε μια μεγάλη καταστροφή. Η πυρκαγιά του Αυγούστου κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια, τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες, προκαλώντας αβάσταχτα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, στους ρητινοκαλλιεργητές, στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, στους ελαιοπαραγωγούς, στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.


Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εγκληματικές. Την βόρεια Εύβοια την έκαψαν η πολιτική τους και η στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος, τις ανάγκες και τα κέρδη των καπιταλιστών ως όφελος. Αυτό επιβάλλεται να καταγραφεί στις λαϊκές συνειδήσεις, να καταγραφεί ότι το βάρβαρο σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός και το αστικό κράτος που είναι ο τοποτηρητής του, είναι αντίπαλοι, εχθρεύονται τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Το ΚΚΕ, με επιμονή και δεκάδες παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, επί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί όλα τα χρόνια μέτρα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, κάνει ουσιαστικές προτάσεις αλλά αυτοί "το βιολί τους" και είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

Η κυβέρνηση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση αρνήθηκαν να πάρουν αυτονόητα προληπτικά μέτρα. Δεκάδες φορές θέσαμε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός δασοπροστασίας και πυρόσβεσης που κατάργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1998. Τα αρνήθηκαν όλα. Αρνήθηκαν επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις και μέσα στα Δασαρχεία και την Πυροσβεστική.

Η γύμνια του αστικού κράτους εκφράζεται όταν πρόκειται για τα λαϊκά δικαιώματα, γιατί είναι ταξικό, στην υπηρεσία των λίγων, των καπιταλιστών, και παρεμβαίνει άμεσα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη τους, χρησιμοποιεί καλά εξοπλισμένες μονάδες καταστολής ενάντια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, καταβάλλει στο ΝΑΤΟ 6 δισ. ευρώ το χρόνο για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ είναι δραματικά πίσω από τις ανάγκες του λαού. Δεν αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών, δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των κατοίκων που κάηκε το σπίτι, ο στάβλος, η αποθήκη, ρίχνει τους πληγέντες στα νύχια των τραπεζών.

Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση. Δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των ελαιοπαραγωγών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στον Τουρισμό και την Εστίαση. Δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση βάζει στο δάσος μεγάλα συμφέροντα, τους αποκαλούμενους "αναδόχους", αναλαμβάνουν αντιδιαβρωτικά έργα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ανεμογεννήτριες και ανοίγει τον δρόμο για να πατήσουν γερά το πόδι τους και να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα, οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους.

Το κυβερνητικό σχέδιο της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, με επικεφαλής τον κ. Μπένο, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο όρισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σε αντίθεση με τα αιτήματα του λαού όπως αυτά καθορίστηκαν στο ψήφισμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Το λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης επιδιώκει να προωθήσει τις μπίζνες μεγάλων ομίλων, να δώσει ώθηση στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη", να στηρίξει επιχειρήσεις στην Ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα, στον Τουρισμό, να βγάλουν κέρδη πατώντας στην αγωνία των πληγέντων.

Ο λαός συσπειρώθηκε στο Σωματείο των Ρετσινάδων, στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου, στις Επιτροπές Αγώνα που δημιουργήθηκαν στα χωριά.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια πραγματοποιήθηκε η λαϊκή κινητοποίηση στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου και ο λαός έδωσε αποφασιστική απάντηση. Καταδίκασε την αντιλαϊκή πολιτική που τον έκαψε, διαμόρφωσε πλαίσιο πάλης και το ψήφισμα που εγκρίθηκε έχει μεγάλη σημασία.

Αυτό το ψήφισμα στηρίζει το ΚΚΕ. 100% αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών. Αναπλήρωση εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, διαγραφή χρεών στην εφορία, στις τράπεζες, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Επείγοντα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Η πείρα αυτού του αγώνα αφορά το σύνολο των εργαζομένων, τονίζει τη σημασία της άμεσης παρέμβασης, της λαϊκής πρωτοβουλίας, τη δύναμη της οργάνωσης και της λαϊκής πάλης, αναδεικνύει τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εντάχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς και σήμερα αγωνίζονται μαζί με τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου. Είναι συνένοχοι. Κυβερνούν τόσα χρόνια και έχουν μεγάλες ευθύνες για το άθλιο οδικό δίκτυο στη βόρεια Εύβοια, τα παρατημένα Κέντρα Υγείας, την εγκατάλειψη.

Εχουν μεγάλες ευθύνες για την περσινή πλημμύρα στο Ληλάντιο Πεδίο και τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων που στοίχισε 8 νεκρούς.

Μετά από έναν χρόνο, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο που έχουν απαιτήσει οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων που κινητοποιούνται, παραμένει γκρεμισμένη η γέφυρα στα Φύλλα. Πολλοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν αποζημιωθεί ή πήραν ψίχουλα.

Ο λαός, με την οργάνωση, την ενότητα και την πάλη του, μπορεί να σώσει τον λαό. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αποκτήσει δύναμη ο αγώνας παντού, για κάθε πρόβλημα, θα έχει προοπτική.

Βάσανα για τον λαό, κέρδη για το κεφάλαιο

Η ομιλία του πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν ακόμα εμπαιγμό κατά της νεολαίας, κατά του λαού μας. Η ανάπτυξη που διαφημίζουν είναι "ματωμένη", έχει φέρει δεινά στους εργαζόμενους και στα παιδιά τους, δεν ήταν ποτέ για όλους, ήταν και είναι για τους λίγους ενάντια στους πολλούς.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Οι δήθεν παροχές προς τον λαό δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι νέοι και οι νέες βιώνουν μεγάλα προβλήματα, δεν είναι κυνηγοί ευκαιριών αλλά μαχητές της ζωής που διεκδικούν πραγματικά δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον.

Οι "κολακείες" στη νεολαία, που αναμασούν αυτές τις μέρες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, δεν περνάνε, δεν πρέπει να περάσουν.

Αυτό που κρίνει είναι αυτό που ζούνε οι νέοι εργαζόμενοι, η υψηλή ανεργία, η υποαπασχόληση, αλλά και η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, η επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας, η εκμετάλλευση της μαθητείας. Κι αυτά δεν αντιμετωπίζονται με πονηρά τεχνάσματα εξαπάτησης.

Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει αντιδραστικές αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, εμπορευματοποιεί παραπέρα την Παιδεία, πέταξε χιλιάδες νέους και νέες από τα πανεπιστήμια.

Σε συνθήκες που η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, είναι σε εξέλιξη ένα κύμα μεγάλης ακρίβειας και καλείται να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά την πρόκληση της ψευτο-αύξησης των 52 λεπτών τη μέρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υλοποιώντας τις προβλέψεις του κατάπτυστου νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τους κατώτατους μισθούς, να σκεφτεί τα αβάσταχτα φορολογικά βάρη και να τους καταδικάσει.

Το νέο κύμα ακρίβειας έχει τραγικές συνέπειες. Αυξήσεις στα καύσιμα, στα είδη διατροφής, στις μεταφορές, στη στέγαση, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη ανακούφιση.

Πίσω από τις αυξήσεις προβάλλουν η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, η αδυσώπητη δράση των νόμων του καπιταλισμού, η αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι σ' αυτήν την επώδυνη κατάσταση προβάλλει η αναγκαιότητα της κλιμάκωσης του συλλογικού, του μαζικού αγώνα, για σταθερή δουλειά για όλους και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, φτηνό ρεύμα για τον λαό, κατάργηση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, όλων των αντιλαϊκών φόρων.

Πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τον καπιταλισμό

Τα προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες δεν είναι αποτέλεσμα παραλείψεων ή "διαχειριστικής ανικανότητας" από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση αλλά συνειδητής εφαρμογής της στρατηγικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η βάση της συναίνεσης, της σύμπλευσης όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητήματα.

Κανείς να μην τσιμπήσει στα παραμύθια που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει βγάλει πείρα από τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν θα κάνει τα ίδια λάθη, να μη δώσει πίστη στα περί μικρότερου κακού γιατί στην πράξη το κακό για τον λαό είναι πάντα μεγάλο, συνεχώς μεγαλύτερο.

Ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, να πάρει διαζύγιο από τα κόμματα του κεφαλαίου, να χτιστεί μια γερή κοινωνική συμμαχία και να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Η λαϊκή δύναμη θα πολλαπλασιαστεί όσο η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες λαϊκής προέλευσης θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον καθημερινό αγώνα, σε κάθε πολιτική μάχη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λαϊκή αντεπίθεση, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τον σοσιαλισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ