ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 30/9, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 28/9

Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση
Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση
Σε μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή με τον νέο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν το ΣΕΜΛΑ και τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, καλούν κάθε συνδικαλιστή, κάθε σωματείο να μπει στη μάχη, να στηρίξει και να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο και κλάδο να πρωτοστατήσει ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

Μπροστά στην προσπάθεια κλιμάκωσης του αγώνα, το ΣΕΜΛΑ καλεί και τα υπόλοιπα σωματεία των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής να συμπορευτούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Προτείνει συνάντηση όλων των εκλεγμένων μελών των ΔΣ των σωματείων, για να επιτευχθεί ο συντονισμός, την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ., στο Στρατώνι στο «Paraty».

Τέλος, με αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ερώτηση του ΚΚΕ για την απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, σημειώνει ότι «παρέπεμψε στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας είναι αναρμόδιο.

Ηδη το πόρισμα της Επιθεώρησης μας δικαιώνει, αφού συστήνει στην επιχείρηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανακαλέσει την απόλυση. Ποιος όμως, αφού δεν συμμορφώνονται, θα τους αναγκάσει;

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος ακόμα δεν έχει έρθει να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι μεταλλωρύχοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, ύστερα από 9 μήνες καταγγελιών μας. Αφήνοντας έτσι στην προκειμένη περίπτωση την εταιρεία "Edilmac" ανενόχλητη να καταπατά τους κανόνες ασφαλείας (με την ανοχή και εν γνώση της εκμεταλλεύτριας εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"), θυσιάζοντας καθημερινά τη ζωή και την υγεία των μεταλλωρύχων».

Τα σωματεία απαιτούν από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση «να σταματήσουν να "νίπτουν τας χείρας τους" για το νομοθετικό πλαίσιο που οι ίδιοι δημιούργησαν και να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανακληθεί η απόλυση».

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζεται η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση

Σε κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα καλεί το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο»

Σε παράταση των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και της θητείας της ειδικής διαχείρισης φαίνεται ότι οδηγούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα βάλει χέρι στα «φιλέτα» και τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, με το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) να δίνει απάντηση καλώντας τους εργαζόμενους σε συνέχιση του δίκαιου αγώνα.

Μαζί με τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, «αγκάθι» στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αποτελεί ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων, που εδώ και 21 μήνες παλεύουν για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με το ΕΑΜ στο ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας σημειώνουν αναφορικά με τις εξελίξεις: «Ο καβγάς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται να αρπάξουν τον τεράστιο πλούτο της ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλος και κρύβεται πίσω από τα "περιβαλλοντικά ζητήματα"». Επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση, στα πλαίσια του "καλού διαιτητή", προσπαθεί να "ρίξει γέφυρες" μεταξύ τους και να κάνει τη μοιρασιά της "πίτας"».

Και προσθέτουν: «Παρά τους μεταξύ τους καβγάδες για το ποιος θα "φάει" το μεγαλύτερο κομμάτι "πίτας", επενδυτές και κυβέρνηση έχουν "αγκάθι" την αγωνιστική στάση μας, την αλληλεγγύη που έχει δεχτεί ο δίκαιος και τίμιος αγώνας μας (...) Γνωρίζοντας ότι θα μας βρουν μπροστά τους και όχι μόνους, έχουν ζοριστεί στην εφαρμογή των εγκληματικών σχεδίων τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα».

Τονίζουν, επίσης, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς αποδεχόμενοι ουσιαστικά τις απολύσεις τους συνεχίζεται.

Επισημαίνουν ότι οι τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης με αυτήν την επιδίωξη βασίζονται στις διαρροές περί «μετατάξεων όσων δεν επαναπροσληφθούν από τον επενδυτή» και «συνταξιοδότησης». Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα καλούνται οι εργαζόμενοι άνω των 52 ετών να συμπληρώσουν «έντυπο δημιουργίας ασφαλιστικού προφίλ».

«Μας υποτιμούν, κοροϊδεύουν. Μέσα από ένα προχειρόχαρτο ζητούν από εργαζόμενους που έχουν 35 και 40 έτη στη ΛΑΡΚΟ να τους πουν πού εργαζόντουσαν (στις συναντήσεις στα υπουργεία μάς αναφέρουν με συγκεκριμένους αριθμούς τις ηλικίες και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων). Με αυτές τις μεθοδεύσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση για να μας απαντήσουν όπως έχουν δεσμευτεί. Παράλληλα, με την αναμονή επιδιώκουν να μας απογοητεύσουν, με στόχο να οδηγήσουν τη συζήτηση στα μέτρα τους (...) Τα γνωστά αστικά ΜΜΕ, αυτά που μας αποκαλούσαν "κηφήνες", τώρα γράφουν ότι "όσοι εργαζόμενοι δεν απορροφηθούν θα μεταταχθούν σε δήμους". Παράλληλα, ο δήμαρχος Λοκρών παίζει τον δικό του αποπροσανατολιστικό ρόλο. Κάνει δηλώσεις, έχει ανοίξει τις αγκάλες ως μελλοντικός εργοδότης», τονίζει το ΕΑΜ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν απορρίπτουν τον διάλογο αλλά λένε «όχι στην κοροϊδία» και περιμένουν τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Και καταλήγει: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, όλων των θέσεων εργασίας και του μόχθου που μας χρωστούν ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι. Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές τους, μέσα στη δουλειά μας. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη πολιτικά. Ο πλούτος δισεκατομμυρίων και οι δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ δεν κρύβονται. Η συνειδητή διαχρονική απαξίωση και η μεθοδευμένη εικονική υπερχρέωση με στόχο να την εκποιήσουν "βγάζουν μάτι" με αποδείξεις. Αξιοποιώντας την πείρα των τελευταίων 21 μηνών προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πλήρης κάλυψη στην εκδικητική και αυθαίρετη απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου

Με κάλυψη από τον νόμο - έκτρωμα η εργοδοσία απέλυσε την εργαζόμενη επειδή ζήτησε την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σινιάλο στους εργοδότες να συνεχίσουν ανενόχλητοι την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, στύβοντας μέχρι τελικής πτώσης τους εργαζόμενους και τσακίζοντας ΣΣΕ και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έδωσε χτες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου. Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ο υφυπουργός αρνήθηκε να πάρει θέση απέναντι στην άδικη, εκδικητική και παράνομη απόλυση εργαζόμενης από την ξενοδοχειακή επιχείρηση «ΣΑΝΤΑ ΕΛΕΝΑ» στην περιοχή Πλατανιά Χανίων, παρά τη σχετική έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης για ανάκληση της απόφασης αλλά και την προσωρινή διαταγή για επιστροφή της εργαζόμενης στη δουλειά της που εξέδωσε το δικαστήριο.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η εργοδοσία διώκει την εργαζόμενη με την ειδικότητα της καμαριέρας και άλλες 7 συναδέλφισσές της επειδή ζήτησαν από την εργοδοσία να προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να σταματήσουν η εξουθενωτική σωματική και ψυχολογική κατάρρευσή τους, οι λιποθυμίες από την κούραση κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, αυτό που απαίτησαν ήταν η εφαρμογή της ΣΣΕ, ανθρώπινοι όροι δουλειάς.

Η εργοδοσία, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, αξιοποίησε το νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο «των δικών σας κυβερνήσεων που της δίνει αέρα στα πανιά και τσαλαπατάει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και κάθε έννοια αξιοπρέπειας. Είναι ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που επικρατεί στα μεγάλα ξενοδοχεία και γενικότερα στους χώρους δουλειάς».

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι το ΣΕΠΕ Χανίων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δίωξη, ενώ στις 14 Σεπτέμβρη το Πρωτοδικείο Χανίων, μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την εργαζόμενη, έκανε δεκτό το αίτημά της να εκδοθεί προσωρινή διαταγή όπου να ορίζεται ρητά η επιστροφή της στη δουλειά μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε για το 2022, η καταβολή 1.000 ευρώ τον μήνα ως αποζημίωση, διατηρώντας το δικαίωμα της επαναπρόσληψης κ.ά. Η απάντηση της εταιρείας, με τον «αέρα» που της δίνει ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα ήταν να της επιδώσει και νέα απόλυση!

«Μιλάμε για θράσος, για ξεσάλωμα», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης και απαίτησε να πάρουν το κράτος, η κυβέρνηση όλα τα μέτρα για να προλαμβάνονται παρόμοια περιστατικά και να γίνει υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ.

Ο υφυπουργός, αντί συγκεκριμένης απάντησης, απλά διάβασε τα όσα αναφέρει στο πόρισμά του το ΣΕΠΕ και τι αναφέρει η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου... «Αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, το ζήτημα είναι ότι «εσείς ως κυβέρνηση πρέπει να δώσετε μία απάντηση. Να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία», επέμεινε, χωρίς και πάλι να πάρει απάντηση.

Μετά από αυτό ανέφερε ότι η εργοδοσία «αξιοποιεί το διευθυντικό δικαίωμα, τις διατάξεις για τις απολύσεις που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019 και την πρόσφατη διάταξη στον δικό σας αντεργατικό νόμο που θεσμοθέτησε ότι ο εργοδότης μπορεί να απολύει με προειδοποίηση και οι εργάτες να διώχνονται άμεσα», προσθέτοντας ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί στήριξης της εργασίας συντρίβονται μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν είναι τίποτα άλλο από τη στήριξη της εργοδοσίας».

Στο μεταξύ, σε συνέχεια του αγώνα και της αλληλεγγύης μέχρι να επιστρέψει η απολυμένη ξενοδοχοϋπάλληλος στη δουλειά καλεί η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων. Η «Ταξική Ενότητα» χαιρετίζει «τον μεγάλο αγώνα που έδωσε η συνάδελφός μας, μαζί με τις εργαζόμενες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, όλο το προηγούμενο διάστημα. Αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας! Ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να σπάσει την εργοδοτική αυθαιρεσία στην πράξη». Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σωματείο, να συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης αλλά και για την τήρηση του ωραρίου σε κάθε χώρο δουλειάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ