ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζεται σήμερα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Η συζήτηση ανέδειξε τη σύμπλευση κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Με τις ...καθιερωμένες διαδικασίες fast track, όταν πρόκειται για τα άμεσα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου, δηλαδή τα μνημονιακά μέτρα, προωθείται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Χτες, το νομοσχέδιο επικυρώθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε ήταν άκρως αποκαλυπτική για τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Βεβαίως, επιδόθηκαν και σε κοκορομαχίες για να δείξουν ποιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των «επενδυτών» και της «επιχειρηματικότητας».

Με το νομοσχέδιο «κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών που αφορά την πώληση του 100% της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ» που ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, με κύριο μέτοχο μέχρι τώρα το Δημόσιο, στην εταιρεία «Hellinikon Global SA», θυγατρική της «Lamda Development AE», του ομίλου Λάτση. Πρόκειται για μία έκταση που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα, ενώ η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Λάτση, η κινεζική «Fosun» και η «Eagle Hills» με έδρα το Αμπου Ντάμπι, μπορεί να οικοδομήσει συνολική επιφάνεια 2.700.000 τ.μ. Το τίμημα που προβλέπεται να καταβληθεί, σε τρεις δόσεις, για το σύνολο των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ.

Τα δίνουν όλα για κερδοφόρες επενδύσεις

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, καλωσόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο των «φιλελεύθερων ιδεών», όπως είπε, λέγοντας περιχαρής ότι «νίκησε η ιδιωτική οικονομία, η ανταγωνιστικότητα». Υπενθύμισε ότι η σύμβαση για την παράδοση του Ελληνικού στους επιχειρηματικούς ομίλους υπογράφτηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ και εξέφρασε αμφιβολίες αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ολοκληρώσει γρήγορα το όλο εγχείρημα. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, με τη σειρά του διεκδίκησε για το κόμμα του την πατρότητα της σύμβασης, ενώ στο όνομα αυτών των επενδύσεων που χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» «μπορούμε να φτιάξουμε τη μεγάλη συμμαχία, που θα δώσει μια διαφορετική εικόνα στην Ελλάδα». Υπέρ τάχθηκαν το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, χαρακτηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση «μεγάλο έργο», ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε κατά όχι γιατί διαφωνούσε αλλά, σύμφωνα με την ειδική της αγορήτρια, Ελ. Ζαρούλια, για το χαμηλό τίμημα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ν. Μπαλτάς, είπε πως «διεκδικούσαμε μιας άλλης μορφής επένδυση για το Ελληνικό, διεκδικούσαμε μια άλλη μορφή αποκρατικοποιήσεων» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους και με όλες τις μορφές έχει πει ότι δεν είναι ενάντια στις επενδύσεις, απλώς πρέπει να βρίσκεται κάθε στιγμή η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε επενδύσεις».

Σε άλλη ρότα η φιλολαϊκή λύση

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο σχολιάζοντας τη συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, που τώρα ξέχασε τα περί μπολσεβικισμού, και τα άλλα αστικά κόμματα. «Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού - τόνισε - αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί η άρχουσα τάξη και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει», όσο και αν προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο «εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο κερδοφορίας της άρχουσας τάξης, για την Αττική. Χαράχτηκε πριν από την κρίση και εστιάζει στην αξιοποίηση της θέσης της χώρας, ως κόμβου μεταφοράς εμπορευμάτων και στην αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό, αξιοποιώντας και την Αττική ως κεντρικό τουριστικό προορισμό, που θα έχει, όμως, αντίκτυπο στα λαϊκά συμφέροντα».

Οσο για τα επιχειρήματα περί αύξησης των θέσεων εργασίας, «αξιοποίησης» και «αναβάθμισης» του παραλιακού αυτού μετώπου, που επιστράτευσαν από κοινού κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ανέφερε ότι λένε για 70.000 που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου, όμως δεν λένε πόσες «θέσεις εργασίας θα χαθούν από τα χιλιάδες μικρά καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή που θα κλείσουν, αφού τα νέα εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν» θα τα συντρίψουν, ούτε λένε ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας με συνθήκες ζούγκλας. Δεν λένε ότι ολόκληρη η περιοχή παραδίδεται βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποκόβοντας ακόμα και την πρόσβαση του λαού προς τη θάλασσα. Ακόμα και το «πράσινο» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αναγκαίο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού «χωρίς αυτό, είναι αδύνατη η πώληση σε υψηλό τίμημα των υπερπολυτελών κατοικιών που θα κατασκευαστούν».

«Λύση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε, υπάρχει εάν το χώρο του Ελληνικού, ως δημόσια περιουσία, τον αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο για την κατασκευή, διαχείριση, κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτό για το λαό με όλες τις απαιτούμενες υποδομές, για να το απολαμβάνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική».


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συστήνει δομές για παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ λαμβάνοντας αποφάσεις για την τόνωση της «παραγωγικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωενωσιακής οικονομίας με επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, ο έλεγχος της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούνη, η ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς και ο νομοθετικός σχεδιασμός της ΕΕ.

Παραπέρα, το Συμβούλιο κατέληξε σε «σύσταση» προς τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να θεσπίσουν «εθνικά συμβούλια παραγωγικότητας», τα οποία «θα αναλύουν τις εξελίξεις και τις πολιτικές που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα (...) Αυτό θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και σύγκλισης», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου.

Σημειωτέον, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Συμβούλιο ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του εστίασε στο Μεταναστευτικό, τόσο ως προς την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων εντός ΕΕ αλλά και μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όσο και ως προς τη μελλοντική στόχευση, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και θεμάτων εμπορικής πολιτικής και σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

Με τους σοσιαλδημοκράτες

Ο Ν. Ξυδάκης συμμετείχε και σε συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έγινε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις τέτοιες επαφές της με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, ο προεδρεύων της συνάντησης, Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Ντεζίρ, «ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας, δεδομένου ότι, όπως είπε, κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων προοδευτικών υπουργών της 10ης τρέχοντος στην Αθήνα, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, η οποία με κατάλληλες συνεισφορές θα οδηγήσει σε ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Οι υπουργοί της Πορτογαλίας και Μάλτας υπερθεμάτισαν στα ανωτέρω, ενώ μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία υπήρξαν σκεπτικιστές ή και επικριτικοί για το πολιτικό εξαγόμενο της Συνόδου της Μπρατισλάβας».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη σλοβακική πρωτεύουσα, ο Ν. Ξυδάκης ανέφερε ότι «στην Μπρατισλάβα, δυστυχώς, δεν υπήρξε καν "παραγωγικός συμβιβασμός" ενόψει και της επετειακής Συνόδου της Ρώμης του Μαρτίου 2017. Αντίθετα, αναδείχθηκαν περισσότερο οι διαφορές και οι αποκλίσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και ανάμεσα στην Παλαιά και τη Νέα Ευρώπη».

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι πασχίζει η κυβέρνηση για την άμβλυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την ενιαία πορεία της, ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε ότι «η Γερμανία επιχειρεί να εκφέρει ενοποιητικό λόγο και να γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά ορισμένες χώρες καλλιεργούν ολοένα και περισσότερο όρους όπως "ευέλικτη αλληλεγγύη", που είναι ενάντια στις ίδιες τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ».

Στο ίδιο μοτίβο, της καλλιέργειας αυταπατών για τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ, ο Ν. Ξυδάκης συνέχισε: «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πειστικό και ελκυστικό ευρωπαϊκό όραμα για την Σύνοδο της Ρώμης, αλλιώς θα κυριαρχήσουν ο φόβος και ο αυταρχισμός. Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει μόνο σαν δημοκρατική Ενωση, με κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες για τους πολίτες και όχι ως χώρος κυκλοφορίας εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Αν δεν μιλήσουμε πολιτικά και μαχητικά εμείς οι προοδευτικοί, θα ακούγεται σαν αντισυστημική η φωνή της άκρας δεξιάς», κατέληξε κλείνοντας το μάτι στη σοσιαλδημοκρατία, ξεπλένοντάς της για το βρώμικο ρόλο της στην προώθηση διαχρονικά αντιλαϊκών πολιτικών υπέρ της οικονομίας του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ