ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Καταθέτει στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο - εφαρμοστικό νόμο

Το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, η παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η κατάργηση «εκπτώσεων» σε ασφαλιστικές εισφορές Υγείας μεταξύ των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικός νόμος, που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, ενδεχομένως μάλιστα σε συνδυασμό και με άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις. Παράλληλα, ήδη επιταχύνονται οι διεργασίες για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση», μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, το νέο πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές σε δύο συνεδριάσεις (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ όσον αφορά την Ολομέλεια αναφέρεται ότι θα συζητηθεί επίσης σε δύο συνεδριάσεις και συγκεκριμένα Σάββατο και Δευτέρα. Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα οριστικοποιηθούν από την αυριανή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τα κυβερνητικά επιτελεία ήταν ότι το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα «πάση θυσία»...

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τυχόν «προαπαιτούμενα» που δεν κρίνεται αναγκαίο να κατατεθούν στη Βουλή, θα προχωρήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, με την έκδοση άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων (π.χ. μέσω υπουργικών αποφάσεων).

Οι αντιλαϊκές διατάξεις

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν αντιλαϊκές διατάξεις που αφορούν:

-- Το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τη δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα περάσουν σε αυτό. Σε αυτή τη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το εάν οι σχετικές ρυθμίσεις περιληφθούν τελικά στο εν λόγω νομοσχέδιο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «Εγνατίας Οδού» κ.ά.

-- Την κατάργηση των «εκπτώσεων» για τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου Υγείας των αγροτών και κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να προχωρήσει με το ίδιο πολυνομοσχέδιο.

-- Τη θέσπιση των πόρων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της νέας «ανεξάρτητης» αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει αντικείμενο τη συγκέντρωση των αντιλαϊκών φόρων.

-- Τη μεταφορά στην κρατική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τέλος, μέχρι αργά χτες βράδυ, υπήρχαν αντιφατικές πληροφορίες για το κατά πόσο θα προχωρήσουν άμεσα ή σε επόμενη φάση οι διατάξεις σχετικά με την προκλητική ρύθμιση για την «εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» της εγχώριας πλουτοκρατίας, καθώς και οι διατάξεις για τη χρήση «πλαστικού χρήματος», σχετικά και με τις αποδείξεις λιανικής που αποτελούν προϋπόθεση για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των τραπεζών

Στο μεταξύ, στην αναμενόμενη έγκριση των προτεινόμενων αλλαγών στη διοίκηση της Attica Bank προχώρησε χτες η Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που βέβαια ελέγχεται από το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει πάνω από το 55% των μετοχών.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Θ. Πανταλάκης, η διοίκηση της τράπεζας θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και σε λεγόμενο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», καθώς, όπως είπε, το πόρισμα των εποπτικών αρχών διαπιστώνει υψηλότερες αμοιβές στην Attica Bank.

«Η πρώτη σοβαρή προσαρμογή που αφορούσε την Εταιρική Διακυβέρνηση έγινε με τη σημερινή Γενική Συνέλευση και τις αποφάσεις όσον αφορά τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος να άρει άμεσα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην χορήγηση των πιστώσεων», είπε ο νέος πρόεδρος, Π. Ρουμελιώτης, κάτι που έγινε στη συνέχεια με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η αντιπροεδρία της συγκυβέρνησης, μέσω «κύκλων» της, σχολιάζει πως «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

Το βλέμμα στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, κυβερνητική αποστολή, υπό τον υφυπουργό Οικονομίας, Α. Χαρίτση, συμμετέχει στο ετήσιο «επενδυτικό φόρουμ» των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

Στο φόρουμ, με επίκεντρο την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μετέχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, «Τιτάν», «Folli Follie», «Motor Oil», ΕΛΠΕ, «Aεροπορία Αιγαίου», «Eλλάκτωρ», «Fourlis», «ΓΕΚ Τέρνα», «Τέρνα Ενεργειακή», «Grivalia Properties», «Lamda Development», «Μυτιληναίος», ΜΕΤΚΑ, «Εθνική Πανγαία», «Σαράντης», «Πλαστικά Θράκης», «ΕΛΤΕΧ-Ανεμος», MLS, «Creta Farms».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών»

«Μέλι» έσταζε πάλι ο Αλ. Τσίπρας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ... (φωτ. με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν)

Andrea Bonetti

«Μέλι» έσταζε πάλι ο Αλ. Τσίπρας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ... (φωτ. με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν)
Με «ατού» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στο φόρουμ «Concordia Summit», στη Νέα Υόρκη, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Η στιγμή αυτή είναι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», υποδηλώνοντας τις διαχειριστικές δυσκολίες κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, άφησε στο απόλυτο απυρόβλητο τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ...

Αποκαλυπτική ήταν και η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον, με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, προσκαλώντας νέους επενδυτές τόνισε πως «κάθε μέρα δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό».

Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς με «ατού» τη γεωστρατηγική θέση

Σχετικά με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, έθεσε τους παρακάτω άξονες:

-- Διαδραματίζει «σταθεροποιητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια».

-- Υπηρετεί έναν «κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα πρώτης γραμμής στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» και ως χώρα που βρίσκεται «στα πλέον ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

-- Μετατρέπεται σε «σημαντικό ενεργειακό, διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο, σε μια περίοδο στην οποία αναπτύσσονται νέες διαδρομές για το φυσικό αέριο, τις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή».

-- Ασκεί μια «πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, που προωθεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας και ευρύτερα. Ενισχύουμε τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, ενώ αναπτύσσουμε σχέσεις με τις αναδυόμενες οικονομίες».

-- Αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία η κατάσταση ασφαλείας διαρκώς επιδεινώνεται».

«Επιβράβευση» στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέρ του κεφαλαίου

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας διαπιστευτήρια στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, «επιβράβευσε» την εξίσου αντιλαϊκή πολιτική τους για διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, λέγοντας ότι «η Ευρώπη, εφαρμόζοντας μια δογματική ατζέντα με πρωτοβουλία των χωρών - δανειστών της Βόρειας Ευρώπης, απέτυχε σε αυτό που κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών: Να περιορίσουν την κρίση».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μετά την ομιλία του στο «Concordia Summit», ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Α. Χοχστάιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε η «διευθέτηση» του χρέους της Ελλάδας και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Στο 1,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 7μηνο

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούλη του 2015, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διπλασιάστηκε λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τις εισαγωγές των ετών 2013 και 2014. Οι εξαγωγές περιορίστηκαν τον Ιούλη του 2016, κυρίως λόγω της πτώσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων.

Κατά το 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2016, εμφανίζει έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 306 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε επιδείνωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ