ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μεγάλες καταστροφές στο κέντρο κράτησης στη Μόρια

Από τα προχτεσινά επεισόδια στο κέντρο κράτησης στη Μόρια

Copyright 2016 The Associated

Από τα προχτεσινά επεισόδια στο κέντρο κράτησης στη Μόρια
Σημαντικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις του έχει πλέον το πρώην «hot spot» στη Μόρια της Λέσβου, όπου ζούσαν εγκλωβισμένοι 4.400 άνθρωποι, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Η κυβέρνηση (με τις ευλογίες της ΕΕ) επιμένει στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων σε άθλια στρατόπεδα χωρίς καμιά προοπτική για τη ζωή τους. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο αίσθημα της αβεβαιότητας, πολύ συχνά τροφοδοτούν την απόγνωση και την απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνταν 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, ενώ σχεδόν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν ακόμα και τμήματα της περίφραξης προχτές και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη. Οι Αραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Βορειοαφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια, ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί, αλλά και αριθμός «αγανακτισμένων» που τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, διώχνοντάς τους. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς τη Μυτιλήνη από την εθνική οδό στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 30 άτομα αναφέρεται ότι έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Πάνω από 50 οικίσκοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), όπου στεγάζονταν περίπου 800 άνθρωποι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υπήρξαν και άλλες υλικές καταστροφές στο χώρο της Μόριας, καθώς και καταστροφές σκηνών. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν οι φλόγες αποτέφρωσαν ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πηγές της Υπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου τον μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο «hot spot», δηλαδή περίπου 2.000 άτομα.

Σε ό,τι απέμεινε και από την επέμβαση της Πυροσβεστικής είναι πλέον αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώην «hot spot» (ΚΥΤΑ) της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίασαν τους 4.400, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο. Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κάηκαν από δύο προχτεσινές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο «hot spot», μετά την «περισυλλογή» που έκανε χτες η Αστυνομία. Μαρτυρίες, όμως, κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονταν στο νησί χωρίς καμία φροντίδα. Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα βραδινά επεισόδια στο «hot spot» της Μόριας, ενώ αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.

Στέλνουν πλοία για να γίνουν χώροι φιλοξενίας

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, έγινε σύσκεψη στην Αθήνα και με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου, Θ. Δρίτσα, και Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο, το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως χώρος φιλοξενίας κυρίως οικογενειών, κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση της Μόριας. Επίσης, θα μεταφερθούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του, ομολόγησε πως «είναι δύσκολα τα πράγματα», ξεχνώντας τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας 60.000 ανθρώπους που, 13.700 από αυτούς ζουν εκτοπισμένοι στα νησιά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. «Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι μόνο τα ελληνικά. Αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί. Εχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», είπε. Ο υπουργός κατηγόρησε τις ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι «μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην ΕΕ που τους έδωσε τα λεφτά. Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η ΕΕ έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ».

Εξάλλου, διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε προχτές στον δήμαρχο Λέσβου, Σπ. Γαληνό. Τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο μετέφερε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά στο συνωστισμό που παρατηρείται στα «hot spots» των νησιών, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των προσφύγων, η εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των «hot spots» και αφορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στις 20 Μάρτη 2016.

Στοιχεία για τις προσφυγικές ροές σε Ελλάδα και Ιταλία

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης φέτος ξεπέρασε τις 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά πιο χαμηλός από τις 520.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης που είχαν καταγραφεί μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2015, αλλά μεγαλύτερος από τις 216.054 συνολικά αφίξεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο βασικές χώρες αφίξεων, η Ελλάδα και η Ιταλία, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Οι αφίξεις στην Ιταλία φέτος ακολουθούν τις ίδιες τάσεις με πέρυσι, με 130.411 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν μέσα στο 2016, συγκριτικά με τους 132.071 που έφτασαν αντίστοιχα τους πρώτους εννιά μήνες του 2015.

Η Ελλάδα είδε μια μαζική αύξηση των αφίξεων μέσω θαλάσσης την περασμένη χρονιά, με 385.069 αφίξεις μόνο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Η μεγάλη αύξηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 με 107.843 αφίξεις και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Οκτώβρη, που σημειώθηκαν 211.663 αφίξεις. Φέτος, σημειώθηκε μια μεγάλη μείωση από τις 67.415 αφίξεις τον μήνα Γενάρη, σε λίγο πάνω από 2.000 αφίξεις μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων φέτος φτάνει στις 165.750, ποσοστό μειωμένο κατά 57% συγκριτικά με τις 385.069 αφίξεις κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων φέτος (300.000) έχει μειωθεί κατά 42% συγκριτικά με πέρυσι (520.000), ο αριθμός των ανθρώπων που αναφέρονται ως νεκροί ή αγνοούμενοι μέχρι στιγμής φέτος (3.211) είναι μόλις 15% χαμηλότερος από το σύνολο των απωλειών μέσα σε όλο το 2015 (3.711). Με αυτό το ρυθμό, το 2016 θα είναι πιθανόν η χρονιά με τις περισσότερες απώλειες που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο.

Η ΝΔ «χειροκροτεί» ρατσιστικές συμπεριφορές

Την επιδοκιμασία του για τη συγκέντρωση με ρατσιστικό περιεχόμενο που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συγκέντρωση καταγγέλθηκε πως φασίστες χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν τρεις φοιτήτριες. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν».

Αλλά και η τοπική νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ρίχνοντας νερό στο μύλο των ρατσιστικών και φασιστικών εκδηλώσεων με αντίστοιχες δηλώσεις, και με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ευτυχώς εκατοντάδες αγανακτισμένοι Μυτιληνιοί, που φυλάνε σύνορα χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην προκυμαία να προστατεύσουν την τελετή υποστολής της σημαίας μας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοπική ΝΔ υιοθετεί φήμες περί υποστολής σημαίας που όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά ήταν αυτές που πυροδότησαν την κατάσταση. Και πως η... αυθόρμητη συγκέντρωση κατέληξε σε επεισόδια ακροδεξιών στοιχείων με μικρή ομάδα λεγόμενων «αντιεξουσιαστών». Επίσης, τοπικό στέλεχος της ΝΔ έχει καλέσει από μέσα κοινωνικής δικτύωσης «όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κίνησης πολιτών ενάντια στην πολιτική της μουσουλμανοποίησης της Λέσβου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ