ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαχητικά με τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριο

Από το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δε θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ που θα γίνει στις 18, 19, 20 και 21 Δεκέμβρη. Το τρίπτυχο σύνθημα του Συνεδρίου: «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ. Μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους εκμετάλλευση» στόλισε ένα από τα γιγαντοταμπλό της κεντρικής σκηνής στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», ενώ διακινήθηκε πλατιά σε όλο το Φεστιβάλ το τρέχον φύλλο του «Οδηγητή» του Σεπτέμβρη, μαζί με το οποίο κυκλοφόρησαν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριο. Μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή», εξάλλου, τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί και δημόσιος διάλογος για τις Θέσεις και το Καταστατικό της Οργάνωσης, όπως έχει ανακοινώσει το ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ έχει βάλει στόχο να συνεχίσει η πλατιά διάδοση των Θέσεων σε όλους τους νέους και τις νέες που τα προηγούμενα χρόνια συναντήθηκαν με την Οργάνωση στους αγώνες και στις πολύμορφες δραστηριότητες που ανέπτυξε. Σ' αυτό συμβάλλει και η διακίνησή τους στο Φεστιβάλ, που αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, κάθε χρόνο σημείο συνάντησης των νέων που ήρθαν σε επαφή όλη χρονιά με την Οργάνωση. Ταυτόχρονα, η φύση του Φεστιβάλ είναι τέτοια που ανοίγει την πόρτα της γνωριμίας με την ΚΝΕ και σε πολλούς νέους που δεν είχαν άλλη ευκαιρία στους χώρους που κινούνταν να έρθουν σε επαφή με την Οργάνωση, με τις θέσεις και την κοσμοθεωρία της, οπότε και από αυτή τη σκοπιά, το Φεστιβάλ αποτελεί βήμα πιο πλατιάς διάδοσης των θέσεων της Οργάνωσης. Εξάλλου, η ΚΝΕ συζητά την ιδεολογία της όχι μόνο με αυτούς που συμφωνούν εκ των προτέρων μαζί της, αλλά με όλους αυτούς που τους ταιριάζει, δηλαδή με κριτήριο το πού ανήκουν και από πού προέρχονται ταξικά. Και επιδιώκει να διευρύνει διαρκώς την επιρροή της στους νέους της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.


Και βέβαια, το Συνέδριο της ΚΝΕ και οι Θέσεις του δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο της νεολαίας. Στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα και στις κεντρικές πολιτικές ομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ σε αυτά, επισημάνθηκε η ευθύνη και των μελών και στελεχών του ΚΚΕ να σκύψουν πάνω από τις Θέσεις και να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων που βάζει η ΚΝΕ με το Συνέδριό της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ μπαίνει το πώς η Οργάνωση δυναμώνει, αποκτώντας την ικανότητα και την προετοιμασία να δρα μέσα στη νεολαία σε όλες τις συνθήκες, ως νεολαία του ΚΚΕ, ως Οργάνωση μάχης για την επαναστατική ανατροπή. Να ανανεώνει, να αυξάνει τις δυνάμεις της και μαζί με τα πιο ζωντανά και δυναμικά τμήματα των νέων των εργατικών λαϊκών στρωμάτων να δημιουργεί μια νεολαιίστικη πρωτοπόρα δύναμη συμβολής στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, που αντεπεξέρχεται νικηφόρα σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης.

Βάζει στόχο, όπως λέει και το σύνθημα του Συνεδρίου, να γίνει πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ - Κομμουνιστική Νεολαία «παντός καιρού». Πατάει πάνω στα σημαντικά βήματα που έχει σημειώσει μέχρι τώρα, στη μεγαλύτερη πείρα που έχει αποκτήσει για να εξειδικεύει τη στρατηγική του ΚΚΕ στη νεολαία. Κι εξάλλου, έχει όπλα της το νέο Πρόγραμμα και το νέο Καταστατικό του ΚΚΕ που ψηφίστηκαν στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος, αλλά και την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη δράση στη νεολαία και τις μικρές ηλικίες που έγινε πέρσι. Εχει σταθερά στον προσανατολισμό της την προσπάθεια συνεχούς μελέτης και αφομοίωσης από τα μέλη της του Προγράμματος του ΚΚΕ και όλων των σύγχρονων στρατηγικών επεξεργασιών του, τη διαρκή προσπάθεια για το ανέβασμα της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές της, που είναι προϋπόθεση για να δρα με όρους ιδεολογικής - μορφωτικής αντεπίθεσης μέσα στη νεολαία και κόντρα στη διαρκή επίθεση με το δηλητήριο της κυρίαρχης ιδεολογίας που κάνει το σύστημα στους νέους από πολύ μικρές ηλικίες με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Κι όπως αναφέρει άρθρο του Γραφείου του ΚΣ για το 11ο Συνέδριο στον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί: «Νιώθουμε σιγουριά πως θα πετύχουμε τους στόχους μας. Στην πορεία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 50 χρόνων ζωής και δράσης της ΚΝΕ, να μπούμε σε φάση σημαντικής ανάπτυξης των δυνάμεών μας και μεγαλύτερης ικανότητας διαπαιδαγώγησης πρωτοπόρων αγωνιστών, αυριανών μελών και στελεχών του ΚΚΕ».


Πατριδογνωμόνιο
Κι αριστερός δραγουμάνος, βοήθειά μας!

Εντάξει. Καταλάβαμε. Ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι, βουδιστές κι άλλοι ψηφοφόροι, την «ιερή» διαδρομή του αριστερού άθεου ηγέτη Αλέξη του Α΄: Το Βατικανό είναι απλώς ο Πάπας του. Αυτή είναι πλέον η μόνη καινοτόμος σκέψη της σύριζα αριστεράς. Κι αν ήταν σκέψη, πάει καλιά της. Είναι και πρόταση και θέση και κυρίως προπαγανδιστικό - διαφημιστικό τρικάκι παλαιάς κοπής και νέας τεχνολογίας. Που θέλει τους ηγέτες να αναδεικνύονται μέσα από άθροισμα φωτογραφιών με τους ισχυρούς της Γης. Είναι το κλασικό χτίσιμο της φάτσας υπεράνω ιδεών, δογμάτων, κομμάτων, πολυεθνικών τε και, προπάντων, τάξεων. Το φωτοάλμπουμ είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, πλυντήριο των προσαρμοζόμενων επιχειρημάτων σε μια προεκλογική προσπάθεια να μη χαθεί το πριμ των εδρών κι ύστερα βλέπουμε το... «όπιο του λαού» από άλλη σκοπιά. Για να μην το τραβήξω το ζήτημα από κει που φαίνεται αλλά από κει που ύπουλα δηλητηριάζει τις μάζες, εμένα που με κράζουν οι προοδευτικάριοι συριζαίοι έτσι και σταυροκοπηθώ, δεν με κόφτει θρησκευτικώς μήτε η επίσκεψη στο Αγιον Ορος, μήτε στο Βατικανό. Με οργίζει ο εξωραϊσμός ενός «θεσμού», του βαθύτατα χειραγωγικού των μαζών και ιμπεριαλιστικού μηχανισμού που λέγεται Βατικανό, από έναν αριστερό που ενστερνίζεται τα περί «Πάπα των φτωχών». Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς πως ο συγκεκριμένος Πάπας είναι αγαθή και φιλάνθρωπη προσωπικότητα, δεν αίρει σε τίποτα, ούτε και μπορεί άλλωστε, τη... φύση του Βατικανού και του κάθε Βατικανού.

Το ξεγέλασμα και η αντιμετώπιση των πολιτών - ψηφοφόρων ως άκριτων χαχόλων του αισχίστου είδους είναι που ανατριχιάζει. Να καλλιεργείς στη γλάστρα των ευρωκαπιταλιστικών συμφερόντων και συνθηκών παγκοσμιοποίησης την ψευδαίσθηση ότι το Βατικανό όπου να 'ναι θα διαλύσει την τράπεζά του, θα εκποιήσει την αμύθητη ακίνητη περιουσία του όπου Γης, θα κλείσει στη φυλακή τους ήδη συγχωρηθέντες παιδεραστές ιερείς του, θα πάψει να χρηματοδοτεί πραξικοπήματα και αστικές κυβερνήσεις απ' τις Φιλιππίνες έως τη Βενεζουέλα. Αυτό είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον της χειραφέτησης της εργατικής συνείδησης από το φόβο. Είναι η οπορτουνίστικη τιάρα που φοράει η αριστερά όταν μετράει το μπόι της, όχι με τις ανάγκες της κρίσιμης μάζας που μπορεί να αρχίσει επανάσταση, αλλά μ' εκείνα τα συμφέροντα του κεφαλαίου που προσπαθούν να περισωθούν ως φιλάνθρωπα και λογιστικά αριστερίζοντα.

Την εποχή που οι τζιχαντιστές αποτελούν ως απειλή - κράτος το νέο άλλοθι της νέας συμμαχίας ιμπεριαλιστικών προθύμων σωτήρων. Την εποχή που η αμερικάνικη αεροπορία ετοιμάζεται να αποτάξει και να μη δώσει πτυχίο σε τελειόφοιτό της επειδή αρνείται να ορκιστεί με όρκο (που επανήλθε στη Σχολή Ικάρων τους από το 2011) ο οποίος τελειώνει «so help me god» (με τη βοήθεια του θεού). Την εποχή που οι «θρησκευτικοί πόλεμοι» πλασάρονται ως «μόδα» για να συγκινήσουν μάζες διαδικτυακών προσήλυτων, έτσι ώστε η μάζα να ταυτίζει το μαύρο μόνο με τον ισλαμοφασίστα κι όχι το φασίστα, αυτήν την εποχή διάλεξε η κατά Τσίπραν ευρω-ιταλο-αριστερά να δώσει εύσημα ερυθρότητας στον Πάπα και παράσημα δραγουμάνου της Υψηλής Πύλης του διεθνούς καπιταλιστικού σουλτανάτου στον Αλέξη τον Α' .

Ξέχασα. Η συριζοαριστερά μας βλέπει τους νεοναζήδες ως phsyco ψυχοπαθείς. Οχι ως πολιτικούς και ιδεολογικούς δράστες. Οπότε το Βατικανό και το Αγιον Ορος μπορεί να είναι και άυλος χορηγία εντυπώσεων στην πορεία προς την εξουσία. Τη συνάφεια οπορτουνισμού και ακτίστου φωτός την αφήνω σ' αυτούς που ξέθαψαν τις βασιλικές πολυθρόνες κι άνοιξαν τη Μητρόπολη. Για να εορτασθεί, λέει, το ιωβηλαίον του συμφώνου συμβίωσης του τέως... στην Αθήνα του 2014, την αντιμέτωπη με την «ανθρωπιστική καταστροφή» στην οποία περιήλθε η χώρα μας Πάπα μου, μετά την αποζημίωση του τέως μας ως «φυσική καταστροφή».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org