ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
Μια μικρή μεταμόρφωση

Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον μεταμορφώθηκε τις τρεις μέρες που έγιναν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πραγματικά, η εικόνα που επικρατεί στο χώρο το τελευταίο διάστημα είναι πολύ άσχημη. Η υποχρηματοδότηση που συνεπάγεται την ελλειπή συντήρηση και φροντίδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή ενός ιδιαίτερα πολύτιμου χώρου για το λαό και τη νεολαία της Αττικής. Τις προηγούμενες μέρες, λοιπόν, ο χώρος σε μεγάλο βαθμό μεταμορφώθηκε από τα μέλη της ΚΝΕ σε ένα λειτουργικό, καλαίσθητο, καθαρό τόπο και υποδέχτηκε τις χιλιάδες επισκεπτών του Φεστιβάλ. Ομως, η ΚΝΕ δεν έμεινε μόνο εκεί. Προχτές, στον Παιδότοπο έγινε εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών της περιοχής και των γονιών τους και δεντροφύτευση. Με αυτό τον τρόπο, τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας του Πάρκου, ανοιχτού στο λαό, στις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί, αυτό το τελευταίο φαίνεται πως κάποιοι το έχουν βάλει για τα καλά στο μυαλό τους...

Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις»...

«Εχει μεγάλη σημασία ότι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το 15% του ΑΕΠ προέρχεται από τις "κοινωνικές επιχειρήσεις". Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι πρωτοπόροι της ελεύθερης αγοράς. Αυτό που βλέπουμε σήμερα να ξεκινά από αυτές τις χώρες και να έρχεται σύντομα και στις υπόλοιπες, είναι στην πραγματικότητα ο μετασχηματισμός των Μη Κερδοσκοπικών Επιχειρήσεων σε δημόσιους οργανισμούς. Μια κοινωνική επιχείρηση δεν είναι κάτι άλλο από έναν πρώην μη κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος φροντίζει για τη βιωσιμότητά του, προσπαθώντας οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στην κοινωνία να εκτιμώνται από την κοινωνία». Τα παραπάνω ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ειπώθηκαν από εκπρόσωπο του Δήμου Πειραιά σε ημερίδα με θέμα: «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης: Απορρόφηση στην Εργασία» που διοργάνωσε ο Ομιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Αυτό που λέει είναι ότι οι κοινωνικές παροχές θα είναι στο μέλλον υπόθεση των «κοινωνικών επιχειρήσεων», που θα αντικαθιστούν το κράτος και θα πρέπει να είναι βιώσιμες. Δηλαδή, το κράτος αποσύρεται ακόμα και από την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών και αναλαμβάνουν με το αζημίωτο οι «κοινωνικές επιχειρήσεις», πρώην ΜΚΟ, τις οποίες εκθειάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα αυτά, φυσικά, η Τοπική Διοίκηση ζητάει ρόλο πρωταγωνιστή...

Σιγά μην τους έπιασε ο πόνος...

Επιασε ο πόνος τους καπιταλιστές για το πρόβλημα της ανεργίας; Ετσι προσπαθεί να το παρουσιάσει, υποκριτικά, η αστική προπαγάνδα. Εγραψε λοιπόν προχτές η «Καθημερινή»: «"Η ανεργία των νέων είναι μία από τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης. Σήμερα στην Ευρώπη επηρεάζει έξι εκατομμύρια οικογένειες". Με τα λόγια αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάς, Π. Κιόρτσης, επιχείρησε χτες όχι μόνο να περιγράψει (...) το κίνητρο για την ίδρυση της "Συμμαχίας για τη νέα γενιά" (Alliance for Youth). Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία της Nestle στην Ευρώπη, προσπάθεια στην ουσία να ενεργοποιήσει και άλλους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους να εφαρμόσουν προγράμματα μαθητείας και εν γένει να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους». Τι θα κάνουν; Θα δημιουργήσουν θέσεις μαθητείας, μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, που θα τους παρέχουν ζεστό χρήμα γι' αυτή την «κοινωνική τους προσφορά». Ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιούν τους μαθητευόμενους ως φτηνό (σχεδόν δωρεάν) εργατικό δυναμικό. Θυμίζουμε απλώς ότι κάτι τέτοιου είδους προγράμματα κατά της ανεργίας χρηματοδοτεί η ΕΕ με διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία», τα οποία υπόσχεται να αξιοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τέτοια συμμαχία μιλάμε...

Τι ανησυχεί το G20;

«Δύο νέες απειλές θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ετοιμάστηκε για τους ηγέτες του G20 που συναντώνται στα τέλη της εβδομάδας στην Αυστραλία. Η πρώτη απειλή προέρχεται από τα όλο και μεγαλύτερα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι επενδυτές μέσα σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας. Η δεύτερη απειλή προέρχεται από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία, Ρωσία και σε Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες αναταράξεις» (ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 19/9/2014).

Δηλαδή, με απλά λόγια, ανησυχούν για μια νέα κρίση και το ενδεχόμενο να μην μπορούν πια να λύσουν τις αντιθέσεις τους ειρηνικά αλλά με πόλεμο. Βεβαίως, αυτά θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Επειδή, όπως λέει ο λαός μας, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, καλό θα ήταν από τώρα να πάρουν τα μέτρα τους προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το μέλλον που τους ετοιμάζουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1860 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ.

1933 Αρχίζει στη Λιψία η δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (γερμανικό Κοινοβούλιο) - προβοκάτσια των ναζί που έγινε το Φλεβάρη. Κατηγορούμενοι ήταν ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ.

Ο γερμανικός φασισμός βγήκε ηττημένος από τη δίκη της Λιψίας. Στη διάρκειά της, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να βγάλουν καταδικαστική απόφαση. Ο Ντιμιτρόφ και οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και το Φλεβάρη του 1934 η κυβέρνηση Χίτλερ υποχρεώθηκε να τους απελευθερώσει και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην ΕΣΣΔ.

Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του κομμουνιστικού κινήματος, που έμελλε να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

1934 Γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης Λέοναρντ Κοέν.

1943 Τμήματα του ΙΙ/36 τάγματος του ΕΛΑΣ συγκρούονται επί δύο μέρες με ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού κατοχής κοντά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες.

1947 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ.

1949 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελούμενη από την αμερικανική, τη βρετανική και τη γαλλική ζώνη κατοχής. Πρωτεύουσα της ΟΔ Γερμανίας ορίζεται η Βόννη. Η ανακήρυξη της ΟΔ Γερμανίας ήταν ένα ακόμα βήμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που οδήγησε στη διχοτόμηση της Γερμανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ