ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Στο δρόμο κρίνεται το δίκιο

«Οδυνηρότατα μέτρα» προανήγγειλαν χτες το βράδυ από τα δελτία των οκτώ οι αστοί δημοσιογράφοι σα ν' αναφέρονταν σε επικείμενη θεομηνία. Στο κόλπο όλοι τους, έμεναν στην αναγγελία της θύελλας κι έκρυβαν το γεγονός ότι αυτοί που αναμένεται να πληγούν έχουν τρόπο να αποφύγουν το χτύπημα: Δεκάδες διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα από το ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα. Και είναι αυτές οι κινητοποιήσεις μια πρώτη πραγματική ασπίδα προστασίας από την επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του.

***

Λίγες ώρες νωρίτερα τα κύρια άρθρα στον αστικό Τύπο δεν μπορούσαν να κρύψουν πως έχει ζόρια η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που την παρουσιάζουν σαν κρίση χρέους. Οσες ασκήσεις επί χάρτου κι αν έκαναν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έτσι που - όπως λένε - να μπει χρήμα στα κρατικά ταμεία, έχουν καταλήξει σε φιάσκο. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να 'ναι; Ενας μηχανισμός που υπάρχει για να εξυπηρετεί το κεφάλαιο τσακίζοντας τους εργαζόμενους δεν μπορεί να κυνηγήσει το κεφάλαιο. Απόδειξη; Κάθε φόρος που επιβάλλεται αφορά στα λαϊκά στρώματα και συνοδεύεται με νέες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου.

***

Ολοι μαζί κρύβουν ότι το κρίσιμο πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν είναι αυτή καθαυτή η καπιταλιστική κρίση, για την οποία πάνω που ανακοίνωσαν πως επίκειται ανάκαμψη ήδη προαναγγέλλουν νέα ύφεση.

Η αδυναμία των μονοπωλίων να βρουν πού θα τοποθετήσουν χρήμα έτσι που να έχουν αυξανόμενα κέρδη, οδηγεί τη μία μετά την άλλη τις αστικές κυβερνήσεις σε άγρια επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Οσο κι αν τρομοκρατούν, όσο κι αν δημιουργούν πανικό στους ανθρώπους, αυτήν την αλήθεια δεν μπορούν να κρύψουν.

Ετσι, καταφεύγουν στο γνωστό «διαίρει και βασίλευε». Αφού καλλιέργησαν διαφορά ανάμεσα σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τώρα καλλιεργούν αντίθεση κι ανάμεσα στους συνταξιούχους. Μπαράζ τα χτεσινά ρεπορτάζ που προσπαθούσαν να πείσουν πως είναι άδικο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ να παίρνουν χαμηλή σύνταξη και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να είναι προνομιούχοι. Αρα «ζήτω» στην απόφαση για κόψιμο και των συντάξεων στο Δημόσιο. Μέχρι να πάρουν τη μαγκούρα όλα τα γερόντια μαζί.

***

Περισσεύουν οι έπαινοι για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το ΔΝΤ. Οπως και οι συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Το ΔΝΤ δεν κρύβει λόγια. Η κυβέρνηση συμφωνεί μαζί του. Ας το πάρουν υπόψη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ακόμα ψάχνουν να βρουν τι ψήφισαν. Εχουν ακόμα καιρό να αλλάξουν επιλογή, πόσο μάλλον που καταγγέλλονται και από το ΔΝΤ ότι αυτοί είναι οι συντεχνίες που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.

***

Εκτός κι αν συμφωνούν να φωνάξουμε όλοι μαζί «ζήτω η τρόικα». Που όπως βεβαίωνε ένας αναλυτής χτες, δε θέλει νέους φόρους. Νέους φόρους δε θέλει, δηλώνει, και το ΔΝΤ. Αλλά και ο Παπανδρέου έχει δηλώσει πως με βαριά καρδιά αποφασίζει τέτοια μέτρα. Μας δουλεύουν; Οχι. Ξέρουν τι θέλουν και κάνουν παιχνίδι όπου τους κάτσει. Θέλουν κινέζικους μισθούς. Με όποιο τρόπο.

Χαρακτηριστική η κατακλείδα της δήλωσης του ΔΝΤ: Να παραταθεί η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή να πληρώνουν μόνο τα ήδη πενιχρά μεροκάματα.

***

Ασχετο: Οι μαθητές έκαναν συνέλευση κι αποφάσισαν να βγουν στο δρόμο ζητώντας βιβλία. Ενημέρωσαν και τη διεύθυνση του σχολείου, ζήτησαν από τους καθηγητές να σταθούν στο πλάι τους. Βγήκαν τελικά στο δρόμο μόνα τους. Μετά γύρισαν στο σχολείο όπου διαπίστωσαν πως τους είχαν φορτώσει 3 απουσίες. «Από πού απουσιάσαμε - ρώτησαν - αφού έτσι κι αλλιώς δεν κάνουμε μάθημα;». «Ο νόμος ορίζει ότι παίρνει απουσία όποιος δεν είναι στην αίθουσα», ήταν η απάντηση του παιδονόμου με μισθό δασκάλου. «Ο νόμος αυτός δεν είναι δικός μας νόμος», ήταν το συμπέρασμα των παιδιών. Κι αυτό ήταν το πραγματικό μάθημά τους χτες από το σχολείο, κοντά σ' αυτό που είχαν ήδη διδαχτεί όταν διαδήλωναν στο δρόμο. Ο,τι κι αν κάνει η αστική τάξη, τα παιδιά ήδη βρίσκουν τρόπο να μάθουν πως χρειάζεται να την ανατρέψουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΖΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΨΑΞΕ ΨΑΞΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ: «Λεφτά υπάρχουν; Βεβαίως υπάρχουν. Οχι αυτά που εννοούσε ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο του 2009 και έκτοτε έγιναν ανέκδοτο. Υπάρχουν αλλού, αλλά δεν δηλώνονται για να φορολογηθούν και να ανασάνει ο κρατικός προ- υπολογισμός. Και οι μεν κάτοχοί τους δεν τα δηλώνουν, διότι δεν φοβούνται τον έλεγχο. Και δεν τον φοβούνται, διότι οι δυνατότητες ελέγχου που έχει το ελληνικό κράτος είναι από ανύπαρκτες έως περιορισμένες. Δεν φρόντισε, επί πολλά χρόνια, να αποκτήσει έναν ικανό και αξιόπιστο μηχανισμό - ελεγκτικό και εισπρακτικό - όπως αυτούς που διαθέτουν τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη (...) το θέμα αυτό - με τα στοιχεία όσων έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό - "παίζει" εδώ και ενάμιση χρόνο στην επικαιρότητα (...) αποτέλεσμα όμως δεν έχουμε δει (...) τώρα επανέρχεται από μια άλλη σκοπιά. Ας γίνει και αυτή η προσπάθεια. Ομως, αντί να ψάχνουν τα λεφτά στο εξωτερικό, μήπως είναι προτιμότερο να αναζητήσουν όσα βρίσκονται εδώ και δεν δηλώνονται;» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΠ' Τ' ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ: «Μια μείωση της τάξεως του 20%-30% δεν γίνεται κόβοντας γομολάστιχες ή χαρτιά υγείας αλλά απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους, κλείνοντας δεκάδες δημόσιους οργανισμούς και φορείς, "ξεπουλώντας" (...) δημόσια περιουσία, περικόπτοντας σημαντικά τις αποδοχές όσων μείνουν στο Δημόσιο και γενικά παίρνοντας γενναίες και μη δημοφιλείς αποφάσεις. Δεν τους κόβω για τέτοια στη ΝΔ. Εδώ και από την εργασιακή εφεδρεία (που είναι δική τους πατέντα...) πάνε να την κάνουν γυριστή επειδή, λέει, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές απολύσεις (...) έτσι από το "λεφτά υπάρχουν!" που μας έλεγε ο ένας περάσαμε στο "λεφτά θα βρούμε!" που μας λέει ο άλλος» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. κόντρα στα χαράτσια

ΤΑ ΝΕΑ: 800.000 όμηροι δημόσιοι υπάλληλοι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νευρική κρίση στην κυβέρνηση λόγω απολύσεων και συντάξεων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα μείωση των συντάξεων

ΕΘΝΟΣ: Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκηνικό τρόμου με απολύσεις και μειώσεις μισθών

Ο ΛΟΓΟΣ: Η τρόικα επιμένει για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 900 φορείς και 70.000 υπάλληλοι υπ' ατμόν!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τηλε-εκτέλεση

Η ΑΥΓΗ: Πέφτουν και τρομοκρατούν

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να διώξουμε την τρόικα και να γυρίσουμε πίσω στη δραχμή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προς συμφωνία με τρόικα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αξιώνουν τσάκισμα του λαϊκού κινήματος

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε μέτρα άμεσης σταθεροποίησης της οικονομίας (...) Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επίδοση και η Ελλάδα αξίζει συγχαρητηρίων γι' αυτήν. Μετά την εξαιρετική αυτή αρχή όμως (...) θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο (...) ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να μειωθούν οι πόροι που διοχετεύονται σε αυτόν. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει το κλείσιμο των αναποτελεσματικών δημόσιων φορέων, τη μείωση του πολυάριθμου προσωπικού του Δημοσίου και τη μείωση των μισθών (...) ζητήματα όπως το κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν πρέπει να είναι ταμπού (...) δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα θα αντιδράσουν στις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) Μας ανησυχεί επομένως ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν τυγχάνει ευρύτερης πολιτικής υποστήριξης από τα κόμματα, διότι αυτή η έλλειψη συναίνεσης ενθαρρύνει τα συντεχνιακά συμφέροντα που προανέφερα. Η μπάλα είναι στην ελληνική περιοχή» (άρθρο του Bob Traa, εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα /στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ψάχνουν Κέινς για να σωθούν

«Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια "νέα επικίνδυνη φάση" και στη συγκυρία αυτή η εμμονή των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών στην αποκατάσταση των δημοσιονομικών αποκλίσεων μέσω της υιοθέτησης μέτρων λιτότητας συνιστά μια επιπλέον οικονομική απειλή. Τη διαπίστωση αυτή κάνει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που προειδοποιεί ότι με το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να πέφτει κάτω από το 2% οι κίνδυνοι διολίσθησης των ΗΠΑ σε μια νέα ύφεση έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους (...) ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ (...) είπε ότι "η διαδικασία ανάκαμψης έχει εξασθενήσει πάρα πολύ" (...) πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η λύση στο πρόβλημα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας δεν βρίσκεται σε πολιτικές λιτότητας. "Αν οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ανθρώπων που διαθέτουν μεγάλη δυνατότητα να καταναλώσουν, οι κίνδυνοι διολίσθησης των οικονομιών στη στασιμότητα γιγαντώνονται", είπε χαρακτηριστικά ο Μπλανσάρ. Για να εξηγήσει μάλιστα το συλλογισμό του, ανέφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ: "Αν στις ΗΠΑ δεν παραταθούν τα μέτρα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών (...) η αμερικανική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο"» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ