ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ
Φυσικό αέριο και πετρέλαιο «πίσω» από την αύξηση της έντασης

ΤΟΚΙΟ-ΠΕΚΙΝΟ._ Οι διεκδικήσεις Κίνας και Ιαπωνίας σε γνωστά τεράστια αλλά ανεκμετάλλευτα ακόμη υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Κινεζική Θάλασσα φουντώνουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η ένταση στις σχέσεις της δεύτερης (Κίνα) και της τρίτης (Ιαπωνία) μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κλιμακώθηκε προσχηματικά μετά την προχτεσινή απόφαση ιαπωνικού δικαστηρίου να παρατείνει ως τις 29 τρέχοντος μηνός την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου κινεζικού αλιευτικού, που συγκρούστηκε την περασμένη βδομάδα με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στις βραχονησίδες Νταογιού (στα κινέζικα) ή Σενκόκου (στα ιαπωνικά).

Η Κίνα ξεκαθάρισε χτες πως διακόπτει μέχρι νεωτέρας όλες τις υπουργικού επιπέδου επαφές με την Ιαπωνία, πως σταματά τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών συγκοινωνιών αμφοτέρων των χωρών καθώς και τις διαπραγματεύσεις πάνω στους τρόπους εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2008. Επιπλέον κινεζικός οργανισμός νεολαίας ματαίωσε την επίσκεψη 1.000 Ιαπώνων νεαρών στη Σαγκάη, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντιιαπωνικές διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις...

Ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, συνέστησε στη γείτονα χώρα «ψυχραιμία και σύνεση» υποστηρίζοντας ότι το ιαπωνικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου με βάση νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Προειδοποίησε δε με αντίποινα το Πεκίνο σε περίπτωση που η Κίνα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενη υποθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κίνας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παραμένουν αβοήθητοι οι πληγέντες

Η κατάσταση παραμένει τραγική
Η κατάσταση παραμένει τραγική
ΜΟΥΛΤΑΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αβοήθητοι την πείνα και τις επιδημίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση προτιμά να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιου μεγέθους καταστροφή, στρέφοντας το βλέμμα της στις επιχειρήσεις εναντίον «Ταλιμπάν», στις περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου χτες σκοτώθηκαν ακόμα έξι άνθρωποι από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε, για ακόμα μία φορά, έκκληση για επείγουσα άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών, με τον γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν να κάνει λόγο για την πλέον περίπλοκη φυσική καταστροφή στην ιστορία, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια που θα πρέπει να συγκεντρωθούν φτάνουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ. Υπογραμμίζεται ότι η ανάγκη για προσφορά είναι άμεση, δεδομένου ότι τα 20 εκατομμύρια των πληγέντων στην πλειοψηφία τους παραμένουν αβοήθητοι, εκατομμύρια είναι οι άστεγοι που δε φτάνουν στους καταυλισμούς, ενώ η επισιτιστική κρίση είναι πραγματικότητα.

Να «βοηθήσουν» έσπευσαν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνδέοντας την κατάσταση στο Πακιστάν με τη «σταθερότητα στην περιοχή», με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ανακοινώνουν αύξηση των κονδυλίων βοήθειας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς να εκπονήσουν δέσμη μέτρων για συμβολή στην κατάσταση. Βοήθεια ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν επίσης το Ιράν, η Κίνα και σειρά άλλων γειτονικών κρατών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τέλη Οκτώβρη τα αποτελέσματα των εκλογών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε κλίμα επιθέσεων, νοθείας και κατοχικής τρομοκρατίας διεξήχθησαν για ακόμα μία φορά οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, όπως ήταν αναμενόμενο, με τα αποτελέσματα να αναμένονται περί τα τέλη Οκτώβρη. Οπως ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι νεκροί κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας έφτασαν τους 21, εκ των οποίων οι 11 άμαχοι, 3 αστυνομικοί και ακόμα 7 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν 150 επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα, ενώ ρουκέτα έπληξε και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στην Καμπούλ. Οι κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους αναφέρθηκαν σε 485 περιστατικά βίας, τα οποία ωστόσο είχαν λιγότερα θύματα από τις προεδρικές εκλογές του 2009.

Σύμφωνα με την «ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή», το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 40%, από τα μεγαλύτερα σε εκλογικές αναμετρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ 1.560 εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν λόγω των απειλών που δέχτηκαν. Ο εγκάθετος Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και η ποιότητα των εκλογών, ακόμα, απαντώντας σε δηλώσεις που αναφέρονταν σε νοθεία και παρατυπίες.

Συγχαρητήρια για την εκλογική διαδικασία έδωσε «στον αφγανικό λαό, γιατί πήγε να ψηφίσει παρά τις απειλές των Ταλιμπάν», ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βερστεβέλε, χαρακτήρισε την εκλογική παρωδία του Σαββάτου καλύτερη από τις προηγούμενες.

Την Κυριακή ακόμα έξι παιδιά σκοτώθηκαν στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, από επίθεση με ρουκέτα που αποδίδεται στους Ταλιμπάν. Χτες πραγματοποιήθηκε και η αποχώρηση των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στην περιοχή Σαντζίν, με τον έλεγχο να περνά στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιχείρηση του στρατού με πολλά ερωτήματα

MΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε διπλωματικό αίνιγμα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων της Κολομβίας εναντίον ανταρτικών θέσεων στο Πουτουμάγιο καθώς η ηγεσία της Κολομβίας επισήμως «ευχαριστεί» το Εκουαδόρ για τη «συνεργασία του στην πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», ενώ η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αρνείται εμφατικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Μέλλει να καταδειχτεί το τι ακριβώς συμβαίνει, εάν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω αντίδραση εκ μέρους του Εκουαδόρ δεδομένου ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μόλις αποκαταστάθηκαν μετά την επέμβαση του κολομβιανού στρατού στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη του 2008. Ενδεχομένως αποτελεί απλώς μία κίνηση τακτικής, τύπου διαίρει και βασίλευε, εκ μέρους της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος.

Καταρχήν, όσο αφορά την επιχείρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κολομβιανού στρατού, τουλάχιστον 22 αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Κατά τον υπουργό Αμυνας της Κολομβίας, Ροδρίγο Ριβέρα, στην επιχείρηση πήραν μέρος ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία, ενώ η τοποθεσία του στρατοπέδου των FARC έγινε γνωστή από «πληροφοριοδότες που θα εισπράξουν την αμοιβή τους».

Εντούτοις η διάψευση ήρθε λίγο αργότερα εκ στόματος του υπουργού Ασφαλείας του Εκουαδόρ, Μιγκέλ Καρβαχάλ, που σε δηλώσεις του προς το ισπανικό πρακτορείο EFE εμφατικά τόνισε ότι το Εκουαδόρ ουδεμία ανάμειξη είχε. «Ουδένα επεισόδιο δεν καταγράφηκε στο έδαφος του Εκουαδόρ. Μάθαμε για τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση και τις μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφος της Κολομβίας και κατά την οποία δυστυχώς οι νεκροί ήταν δεκάδες», τόνισε ο Καρβαχάλ, καταλήγοντας ότι «το Εκουαδόρ καμία ανάμειξη ή σχέση είχε» και ότι «δε λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Υποκριτική σύνοδος για την «αντιμετώπιση» της φτώχειας

ΓΕΝΕΥΗ.-- Υπό τις επικριτικές - πλην υποκριτικές... - παρατηρήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ξεκίνησε χτες στη Ν. Υόρκη η τριήμερη σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας (γνωστοί ως MDG), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ως το 2015 μείωση της πείνας στον πλανήτη κατά 50%, η κατά 50% μείωση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, η δραστική μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας, η εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές αναπτυσσόμενων χωρών, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.

Ο Μπαν χαρακτήρισε «εύθραυστα» τα όποια επιτεύγματα για την υλοποίηση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας, επισημαίνοντας ότι ο «χρόνος τρέχει και πρέπει να γίνουν πολλά». Παραδέχθηκε αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ χωρών, αλλά και εντός ανεπτυγμένων κρατών, ενώ αναφέρθηκε στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είπε κουβέντα ενάντια στο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων άγριας λιτότητας που λαμβάνονται παγκοσμίως με αφορμή την καπιταλιστική κρίση σε βάρος δεκάδων λαών της υφηλίου, προτιμώντας να «χαϊδέψει» τα αυτιά των δεκάδων ηγετών που παρίστανται στις εργασίες της συνόδου υποκρινόμενοι τους ...«ανθρωπιστές»...

Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες που παρίστανται στις εργασίες της συνόδου είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (που θα μιλήσει την Τετάρτη) ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που υποσχέθηκε πως θα αυξήσει ως το 2013 κατά 20% τη βοήθεια προς αναπτυσσόμενες χώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ