ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Μία από τα ίδια χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Επανεξελέγη, για μια ακόμη θητεία, το κυβερνητικό μπλοκ των νεοφιλελεύθερων κομμάτων του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ λαμβάνοντας 172 βουλευτές στο σύνολο των 349 και το 49,2% των ψήφων, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Σουηδία την Κυριακή. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να λάβει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το αντιπολιτευόμενο λεγόμενο κόκκινο μπλοκ που αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και την «Αριστερά» εξέλεξε 157 βουλευτές και το 43,7% των ψήφων. Για πρώτη φορά εισέρχεται στη βουλή και το ακροδεξιό κόμμα κατά των μεταναστών «Σουηδοί Δημοκράτες» με 20 βουλευτές και το 5,7%.

Ο Ράινφελντ έσπευσε να δηλώσει πως δε θα αναζητήσει συνεργασία από το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προτείνει συνεργασία στο κόμμα των «Πρασίνων» που συμμετέχουν στο λεγόμενο «κόκκινο» μπλοκ της σοσιαλδημοκρατίας. Ωστόσο, το ηγετικό στέλεχος των «Πρασίνων», Μαρία Βέστερστραντ, υποστήριξε πως τα κόμματα του αντιπολιτευόμενου μπλοκ παραμένουν ενωμένα.

Πάντως, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μόνα Σαλίν, ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει τη Σουηδία τα περισσότερα χρόνια και έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό κάτω του 30%, αναγνώρισε χτες τα ξημερώματα την ήττα του κόμματός της, σημειώνοντας πως «δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε τη λαϊκή εμπιστοσύνη». Εύλογη η ανησυχία της, καθώς είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις των Σουηδών για την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους από τους σοσιαλδημοκράτες τη δεκαετία του '90.

ΡΩΣΙΑ
Να μπει φραγμός στην κρατική αυθαιρεσία

Το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας» (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ) που έχει συγκροτήσει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ) μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ταξικά συνδικάτα, με στόχο την κάθοδο στις εκλογές, οργάνωσε στις 15 Σεπτέμβρη πικετοφορία διαμαρτυρίας απέναντι από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας, με βασικό αίτημα να μην τεθούν τεχνητά εμπόδια στη λειτουργία του Μετώπου. Επίσης στις 17 Σεπτέμβρη οι εκπρόσωποι του Μετώπου κατέθεσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιπλέον 1.200 ντοκουμέντα, που ζητήθηκαν από αυτό.

Να σημειωθεί πως μέσα στο καλοκαίρι, με διάφορα νομικίστικα και διαφορετικά κάθε φορά προσχήματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε δύο φορές να επικυρώσει το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας» (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ). Ετσι για παράδειγμα τη δεύτερη φορά το υπουργείο Δικαιοσύνης απαίτησε να παρουσιαστούν όλα τα πρωτόκολλα των συνδιασκέψεων των τοπικών οργανώσεων του Μετώπου, από τις οποίες εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι των περιφερειακών συνδιασκέψεων, κάτι που δεν απαιτείται από το νόμο «Για τα πολιτικά κόμματα». Απαντώντας με υπομονή και σ' αυτήν την πρόσκληση, το Μέτωπο κατέθεσε για τρίτη φορά στις 23 Αυγούστου τα σχετικά ντοκουμέντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, με στόχο να καταγραφεί ως «πολιτικό κόμμα», κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή στις εκλογές. Κατά την τρίτη προσπάθεια καταγραφής του Μετώπου οι εκπρόσωποί του ανακοίνωσαν πως στις γραμμές του βρίσκονται, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, 61 περιφερειακές οργανώσεις, με πάνω από 60 χιλιάδες μέλη. Αναμένεται πως η οριστική απάντηση θα ανακοινωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη.


Ι. Π.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκατοντάδες θάνατοι σε ιδρύματα

ΣΟΦΙΑ.--

Εκατοντάδες θάνατοι παιδιών, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και ποτέ δεν έχουν ερευνηθεί, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία σε κρατικά ιδρύματα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι» (Bulgarian Helsinki Commitee). Η έρευνα διεξήχθη μαζί με τη Γενική Εισαγγελία της χώρας.

Συνολικά, 238 θάνατοι παιδιών σημειώθηκαν τη δεκαετία 2000 - 2010 σε βουλγαρικά κρατικά ιδρύματα αλλά η αστυνομία και η εισαγγελία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νεκροψίες, ενώ τα τεκμήρια είναι μπερδεμένα ή παραποιημένα, ανακοινώθηκε χτες από τη συγκεκριμένη οργάνωση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 31 θάνατοι οφείλονται στον υποσιτισμό, 84 στην εξάντληση, 13 στην κακή υγιεινή και σε μολύνσεις, 6 σε «ατυχήματα», όπως πνιγμούς, ασφυξία και το κρύο (!), 36 σε πνευμονία, 2 σε πράξεις βίας, και σε 15 περιπτώσεις δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια.

Μετά από έρευνες σε 26 ιδρύματα στη χώρα διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον 8 από αυτά, τα παιδιά παρέμεναν δεμένα σε κρεβάτια ή αναπηρικές καρέκλες, ενώ τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια. Μάλιστα, σε ένα άσυλο, στο Μέντβεν, στην περιοχή του Σλίβεν στην ανατολική Βουλγαρία, πέντε παιδιά έμεναν δεμένα για 15 ώρες ημερησίως επί μήνες... Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε τουλάχιστον 90 παιδιά στα κέντρα αυτά διαπιστώθηκε ότι τους χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά για να τα ακινητοποιήσουν.

Επιπρόσθετα, τη στιγμή που διεξαγόταν η έρευνα, συνολικά διαπιστώθηκαν 622 περιπτώσεις με μεταδοτικές ασθένειες, με τις πιο συχνές να εμφανίζονται η δυσεντερία και η ηπατίτιδα.

Οι 166 θάνατοι παιδιών οφείλονται στην αμέλεια του προσωπικού, όπως σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μπόρις Βέλτσεφ, ωστόσο η συγκεκριμένη οργάνωση τονίζει πως ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν και στους δημάρχους που έχουν επίσημα την ευθύνη για τέτοια ιδρύματα, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες για την προστασία των παιδιών.

Συνολικά, περισσότερα από 7.000 παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα από τις φτωχές οικογένειές τους, μία ακόμα συνέπεια της ανατροπής του σοσιαλισμού και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με μήνυμά της που έδωσε στη δημοσιότητα στη βασκική εφημερίδα «Γκάρα» ανακοίνωσε πως είναι διατιθεμένη να δεχθεί τη διεθνή μεσολάβηση για να «βοηθήσει» να ξεπεραστούν οι διενέξεις με την ισπανική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις δύο βδομάδες μετά τη μονομερή «κατάπαυση του πυρός» της 5ης Σεπτέμβρη όπου όμως δε διευκρινίστηκε αν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Ακυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτου στη Σλοβακία σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών καθώς η συμμετοχή έφθασε μόλις το 22,84%, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, η συμμετοχή θα έπρεπε να φτάσει το 50%.

ΡΩΜΗ.-- Το ενδεχόμενο να απολύσει 1.200-1.400 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2010 και να μην ανανεώσει 600 συμβάσεις ορισμένου χρόνου μελετά η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Alitalia», όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Υπενθυμίζεται πως η «Alitalia» εξαγοράστηκε από ένα συνεταιρισμό Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών και συγχωνεύτηκε με την «Air One» τη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην κατάργηση περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε πάνω από 100.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ρωσίας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, εφαρμόζοντας έτσι προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μείωση κατά 20% των δημοσίων υπαλλήλων.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με μια τελευταία ένεση τσιμέντου, η BP κατάφερε να σφραγίσει οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου που προκάλεσε πρωτοφανή οικολογική και οικονομική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου 780 εκατομμύρια λίτρα, ή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτιμάται ότι διέρρευσαν από τις 21 Απρίλη, μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επέκρινε χτες τη Λίγκα Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), προειδοποιώντας ότι το κόμμα θα αναπτύξει σθεναρή δράση κατά νεαρών μελών με έλλειψη κομματικής πειθαρχίας, που είναι υπεύθυνα για «απαράδεκτα», όπως είπε, «περιστατικά» που απειλούν την ενότητα του κόμματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Σερβία ανακοίνωσαν χτες ότι θα συνεργαστούν, πιέζοντας για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών ώστε να διώξουν από την εξουσία την κυβέρνηση του προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση σιδηροδρομικών συρμών στην Κεντρική Ινδία, που αποδίδεται σε κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ακόμα 47 είναι οι νεκροί από πλημμύρες στα βόρεια της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Παράταση στην εκεχειρία, που έληγε χτες, ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σύμφωνα με το πρακτορείο «Φιράτ».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν, την Κυριακή, στις συνοικίες Αντεν και Μανσούρ της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 29 άνθρωποι, να τραυματιστούν 111 και να δεχθεί σοβαρό πλήγμα η, ούτως ή άλλως, παραπαίουσα αξιοπιστία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα έχει τεθεί σε εγρήγορση, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απειλή «τρομοκρατικής επίθεσης» αφορά κυρίως στις μεταφορές και φέρεται ν' αναζητάται μία γυναίκα που επιδιώκει να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η «τρομοκρατική απειλή» συνέπεσε με τις προετοιμασίες για τη νέα εθνική απεργία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που έχουν προκηρύξει όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Πέμπτη, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ