ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχουμε τα ίδια όνειρα και τον ίδιο εχθρό, μαζί στην αντεπίθεση

Στον πλημμυρισμένο από νιάτα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, μίλησε χτες το βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός

Συνεπείς στο ραντεβού μας με τη νεολαία εδώ και 23 χρόνια, σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Σ' αυτή τη μεγάλη ετήσια συνάντηση χιλιάδων νέων με την πολιτική και τον πολιτισμό. Στο χώρο, που συναντιέται η ανατρεπτική πολιτική και επαναστατική ιδεολογία, η αγωνιστική πρακτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με το ριζοσπαστισμό, την αναζήτηση, τη συλλογική διάθεση της νεολαίας. Στο χώρο, που ο πολιτισμός, χωρίς χορηγούς - σπόνσορες και κυκλώματα, μιλάει στην καρδιά και το νου.

Καλωσορίζουμε τους συντρόφους και φίλους από τις διεθνείς οργανώσεις, που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Βρισκόμαστε ξανά, μετά την παγκόσμια αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της νεολαίας, που έγινε στην Κούβα. Είμαστε σίγουροι ότι το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που διοργανώθηκε χάρις και στην ξεχωριστή συμβολή των κομμουνιστικών νεολαιών, θα δώσει ώθηση στο κοινό μας αγώνα, θα δυναμώσει την πολυμερή και διμερή μας συνεργασία.

Ο μόνος πολιτικός θεσμός της νεολαίας

Το Φεστιβάλ μας είναι ο μόνος πολιτικός νεανικός θεσμός, που, όχι μόνο διατηρείται (κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που ξεκίνησε), αλλά κατορθώνει να δημιουργεί δυνατούς δεσμούς με χιλιάδες νέους και νέες, να μπαίνει στις νεανικές παρέες, να γίνεται ο τόπος συνάντησης, το σίγουρο ραντεβού, για όλες τις ηλικίες.

Το Φεστιβάλ, όμως, είναι και ένα σίγουρο πολιτικό βαρόμετρο, γι' αυτό και η μεγάλη επιτυχία του πρέπει να ερμηνευτεί σαν ασφαλής δείκτης:

  • Ανόδου της επιρροής και του κύρους του ΚΚΕ στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία.
  • Ενίσχυσης των δεσμών, που η ΚΝΕ αναπτύσσει με σημαντικά τμήματα νέων.
  • Κατάκτησης μιας συνεχούς επικοινωνίας των μελών μας με τη νεολαία στη δουλιά, στο σχολείο, στις γειτονιές.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις σε μια ομιλία τη δημιουργικότητα, τη ζωντάνια, τη θέληση και τον ενθουσιασμό χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ, που, απ' τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, πραγματοποίησαν το πιο τολμηρό - πλατύ άνοιγμα των τελευταίων χρόνων, συζητώντας με δεκάδες χιλιάδες νέους, διοργανώνοντας 250 εκδηλώσεις, φτάνοντας το μήνυμα του 23ου Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αυτό το μεγάλο ταξίδι, με τους δεκάδες μικρούς και μεγαλύτερους σταθμούς, ολοκληρώνεται εδώ στα Ιλίσια, με μια αντάξια κορύφωση, για την οποία δούλεψαν σκληρά οι Κνίτες, με την αμέριστη στήριξη των κομμουνιστών της Αθήνας.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, αποτυπώνονται τα βήματα που κάναμε αυτό το διάστημα, οι επιτυχίες της οργάνωσής μας, τα κενά που καλύφτηκαν.

Ενα χρονιάτικο "διαγώνισμα"

Το κεντρικό Φεστιβάλ μοιάζει, όμως, με τις ετήσιες εξετάσεις, με εξεταστές τους χιλιάδες επισκέπτες. Βλέπουμε καλύτερα τις καθυστερήσεις, τις αδύνατες πλευρές της δουλιάς μας, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, ανεβάζοντας και διευρύνοντας συνεχώς τους ορίζοντες, τα μεγέθη, την ποιότητα αυτού του μοναδικού θεσμού που λέγεται Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Σ' αυτή την προσπάθεια, έχει σημασία η ανάγκη συνέχειας της δράσης μας στο χώρο του πολιτισμού. Στο χώρο, που η ολιγαρχία επενδύει τεράστια ποσά για να χρησιμοποιήσει τη δημιουργία σαν μέσο αποβλάκωσης ειδικά της νεολαίας.

Το χώρο, που λυμαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διαιωνίζει και πολιτιστικά την κυριαρχία του. Η σημαντική παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πιστεύουμε ότι εκφράζει διαθέσεις αντίστασης, που δυναμώνουν και στο χώρο του πολιτισμού.

Χαιρετίζουμε αυτή την παρουσία, πιστεύοντας ότι έχουμε δημιουργήσει μια ανοιχτή - ειλικρινή συνεργασία με σημαντικούς δημιουργούς, που εκφράζουν ή εξέφρασαν με την τέχνη τους τις ανησυχίες και το ριζοσπαστισμό της νεολαίας. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, όπως σήμερα, να δυναμώνει η επικοινωνία της δουλιάς προοδευτικών καλλιτεχνών, με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ μιας οργάνωσης που λέει καθαρά ποια είναι και τι θέλει.

Επιχείρηση μαζικής φθοράς συνειδήσεων

Σήμερα, ξεδιπλώνεται μιας μεγάλης έκτασης επιχείρηση, που στόχο της έχει: Να φθείρει μαζικά συνειδήσεις, να κοιμίσει τα αντανακλαστικά μας, να ναρκώσει τη σκέψη μας.

Επιδιώκουν να επιβάλουν τα δικά τους αντιδραστικά πρότυπα, να μας κάνουν να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε όπως θέλουν αυτοί. Θέλουν να στρέψουν την προσοχή μας αλλού, μακριά από τα αδιέξοδα, που μεγαλώνουν, μακριά από τις ευθύνες της πολιτικής τους, που είναι εχθρική για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας και του λαού μας.

Δαπανώνται αμύθητα ποσά για να στηθούν μηχανισμοί εξαγοράς κόσμου, να προβληθούν νέες αυταπάτες, να ντυθούν αντιδραστικές αλλαγές με το μανδύα της προόδου και του εκσυγχρονισμού. Ετοιμάζονται νέες εθνικές, όπως τις ονομάζουν, εκστρατείες, με αφορμή το 2004 δουλεύουν εντατικά πλυντήρια συνειδήσεων, για να ξεπλύνουν την πολιτική τους, δίνοντας στα συντηρητικά τους σχέδια λαϊκή κάλυψη.

Θέλουν να βάλουν στο χέρι ή να καταστρέψουν ό,τι σήμερα αντιστέκεται, ό,τι σηκώνει το ανάστημά του στην τρομοκρατία της κυρίαρχης ιδεολογίας, ό,τι τους χαλάει τα σχέδια διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν.

Το ξέρουν και το ξέρουμε, το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, εμάς δεν μπορούν να μας συντρίψουν.

Μαίνεται ο πόλεμος για να χειραγωγηθεί η νεανική σκέψη, γιατί σαν οδοστρωτήρας σαρώνονται τα μορφωτικά - εργασιακά - δημοκρατικά δικαιώματα των νέων.

Μαχητική απάντηση

Σ' αυτόν τον πόλεμο, δίνουμε τη μάχη, με τις αξίες και τα ιδανικά μας, με την πρωτοπόρα δράση μας στο κίνημα της νεολαίας, τη δυναμική πολιτική του κόμματός μας. Δυναμώνουμε το διάλογο, τη συζήτηση που έχουμε κάθε μέρα με τους νέους, στρέφοντας την προσοχή στην ανάγκη μαχητικής απάντησης σε καίρια σημεία που προβάλλει επιθετικά η κυρίαρχη ιδεολογία.

  • Στις υποκρισίες που ακούμε περί ελευθερίας του ατόμου μέσα στην ελεύθερη αγορά του χρήματος, ρωτάμε, πόσο ελεύθερος είναι σήμερα ο νέος μέσα στην ταξική κοινωνία που ζει; Πόσο ίσες είναι οι δυνατότητες επιλογής; Πόσο τον αφήνουν τα πολύμορφα δεσμά να αναπτύξει την προσωπικότητά του;

Στα τηλεοπτικά πρότυπα, παλιάς ή νέας σοδειάς, στα είδωλα που φτιάχνονται από τις κάμερες, σαν τη νεκρή πριγκίπισσα ή την εθνική Γιάννα, σύζυγο εκπροσώπου της ολιγαρχίας, εμείς προβάλλουμε τη νεανική προσωπικότητα, που καταξιώνεται μέσα στον αγώνα, σαν συνειδητός συντελεστής της κοινωνικής εξέλιξης και της τύχης του.

  • Απέναντι στο μονόδρομο, που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που υποκλίνεται στις διαταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στο "ρεαλισμό" της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εμείς αναδείχνουμε τους δύο δρόμους, που ανοίγονται μπροστά στη νεολαία, την επιλογή ανάμεσα στην υποταγή και τον συμβιβασμό ή τη ρήξη και τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό.
  • Ανάμεσα στα εκσυγχρονιστικά καλέσματα για ατομικό κυνήγι επιβίωσης, ξεχνώντας οι νέοι δικαιώματα και κατακτήσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί, εμείς προτιμάμε και απαιτούμε την κάλυψη όλων των σύγχρονων νεανικών αναγκών, διεκδικώντας όλα όσα ανήκουν στη γενιά μας, προβάλλοντας την πίστη μας στη δύναμη της ενότητας και του αγώνα των εργαζομένων, στη δύναμη και τη δυναμική της ταξικής πάλης, που αυτή καθορίζει και θα καθορίσει την εξέλιξη της κοινωνίας προς τα μπρος.
Μια βασική διαπίστωση

Είχαμε τη δυνατότητα, προβάλλοντας το 23ο Φεστιβάλ, να συζητήσουμε ξανά με χιλιάδες νέους, να μιλήσουμε γι' αυτά που πραγματικά απασχολούν τη νεολαία. Απαντήσαμε ερωτήματα, διατυπώσαμε κοινές ανησυχίες, ακούσαμε τη γνώμη για την ΚΝΕ και το κόμμα μας.

Λέγονται και γράφονται τόσα και τόσα για τη νεολαία. Το δικό μας συμπέρασμα απ' αυτή τη μεγάλη επικοινωνία είναι η ορθότητα της διαπίστωσης που κάνει το σύνθημα του Φεστιβάλ, είναι η δυνατότητα, το μήνυμά μας να αγκαλιαστεί πλατιά απ' τους νέους.

Εχουμε τα ίδια όνειρα: Μια κοινωνία που θα παρέχει μόρφωση, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, πρόσβαση στα επιτεύγματα του πολιτισμού, δουλιά για όλους χωρίς αβεβαιότητα και ανασφάλεια, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινη επικοινωνία, ειρηνικό μέλλον, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εχουμε τον ίδιο εχθρό: Τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την πολιτική τους, που, όσο κι αν αλλάζει πρόσωπα και διαχειριστές, παραμένει η ίδια. Την κυβερνητική πολιτική, που με το σημερινό της πρόσωπο γίνεται ακόμα πιο εχθρική, έχοντας τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων.

Είναι επικίνδυνη η κυβέρνηση σήμερα, γιατί δεν αφαιρεί μόνο δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, αλλά θέλει να μας πείσει ότι αυτός ο βιασμός των εργαζομένων και της νεολαίας που επιχειρεί είναι πρόοδος και σύγχρονη αριστερή σκέψη. Γιατί προσπαθεί να ενοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται στα αντιδραστικά - αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, πιστεύοντας ότι με την καταστολή θα ανακόψει το κύμα των αγώνων που έρχονται.

Είναι και νεανική υπόθεση να μπει φραγμός σ' αυτήν την πολιτική. Οταν σαρώνεται ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματά σου, δεν μπορείς να περιμένεις, δε φτάνει να αγανακτείς, δεν κάνεις τίποτα με το να λες δε βαριέσαι. Πρέπει να δώσεις απάντηση.

Απάντηση στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, σε όλες τις εκφράσεις της. Ενιαία είναι η επίθεση που γίνεται, ενιαία και η απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Η πολιτική υποτέλειας στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που υπογράφει συμφωνίες στη Μαδρίτη, φιλοδοξώντας να πάρει κομμάτι από τη μοιρασιά που κάνει η "νέα τάξη" στην περιοχή μας, είναι ίδια με την πολιτική που μειώνει τις δαπάνες στην παιδεία και την υγεία, που πνίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων, που διογκώνει την ανεργία, διαιωνίζει τη λιτότητα, απαντά με αυταρχισμό, ρημάζει την αγροτιά, χειραγωγεί τον πολιτισμό, διαφημίζει τα μαλακά ναρκωτικά.

Είναι η πολιτική της σύγκλισης, του Μάαστριχτ και τώρα του Αμστερνταμ, είναι ο ένας δρόμος, αυτός που ακολουθούμε, και θέλουν να μας πείσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ότι είναι μονόδρομος.

Για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Μέρος αυτής της πολιτικής είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται σε συνδυασμό με τις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν και επιδιώκουν να γενικευτούν, ώστε να φτιαχτεί το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για την Ελλάδα του 2000.

Πρόσβαση στη γνώση θα έχουν λίγοι, σταθερή δουλιά λιγότεροι. Η μάζα θα είναι απασχολήσιμοι. Θα παίρνει κάτι από δω, κάτι από κει. Θα μπαίνει στην παραγωγή, θα ξαναβγαίνει. Θα μορφώνεται έτσι γενικώς, οι γνώσεις δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα σε επαγγελματικά δικαιώματα. Η ανασφάλεια, το μη μιλάς πολύ, το ρουσφέτι και το σκύψιμο της μέσης θα είναι το καθεστώς για όλους.

Δεν κινδυνολογούμε, αυτά τα λένε με το πιο κυνικό τρόπο: ο Σημίτης, υπουργοί του, καθηγητάδες που αρθρογραφούν, όλος ο συρφετός που διαφημίζει το λεγόμενο όραμα της ΕΕ.

Γίνεται κριτική στο νομοσχέδιο για την παιδεία ότι είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, ότι δεν προηγήθηκε διάλογος ή ο διάλογος δεν ήταν καλός. Τα άλλα κόμματα και ο Τύπος εστιάζουν σ' αυτά την κριτική τους γιατί θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα.

Το νομοσχέδιο υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του "πράσινου βιβλίου" της ΕΕ που αναφέρεται στην παιδεία και είναι συμπλήρωμα του "λευκού βιβλίου" που στέκεται στις εργασιακές σχέσεις.

Η κεντρική ιδέα είναι:

Περιορισμός διάρκειας σπουδών γιατί κοστίζουν και δημιουργούν απαιτήσεις, στροφή στη διά βίου κατάρτιση. Πληρωμή των υπηρεσιών παιδείας ανάλογα με τη χρήση, μόρφωση, εμπόρευμα.

Παιδεία ατομικό δικαίωμα, όχι κοινωνικό, έχεις χρήμα, προχωράς. Πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγή, άλλο γνώσεις, άλλο δουλιά.

Αυτά είπε και ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του, αυτά λέει και το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας.

Μας αφορά όλους

Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, σπουδαστές,

Αφορά όλους η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αφορά όλους να εμποδίσουμε αυτό το έκτρωμα. Οι μαθητές δεν είναι νικοτίνη για να φιλτράρονται, φοιτητές και σπουδαστές δε σπουδάζουν έτσι για χόμπι, οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι άνεργοι, δεν είναι αναλώσιμο είδος στις μηχανές της ολιγαρχίας.

Θέλουμε στο λύκειο όλους τους μαθητές, παλεύουμε για υποχρεωτική 12χρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Να καταργηθεί το αίσχος των φροντιστηρίων, στο σχολείο να δίνονται οι γνώσεις, να βοηθιέται και να στηρίζεται ο μαθητής, έξω απ' το σχολείο να υπάρχει δημιουργικός ελεύθερος χρόνος που τον στερείται η νεολαία.

Θέλουμε επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια δωρεάν, ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα, να καταργηθούν τα ΙΕΚ και τα μαγαζιά κατάρτισης που στήνονται με δίδακτρα εκατομμυρίων.

Θέλουμε δημόσια δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών και όχι εξάρτημα της κερδοσκοπικής μηχανής του κεφαλαίου.

Θέλουμε δουλιά για όλους, σταθερή, με δικαιώματα, με πτυχία που έχουν αντίκρισμα στο επάγγελμα.

Γι' αυτό δεν υπακούμε στις εντολές του κεφαλαίου και στους νόμους της κυβέρνησης. Δε δεχόμαστε το πέταγμα των μαθητών από τα λύκεια, το χώρισμα σε σαϊνια και κουμπούρες, το φακέλωμα των τεστ αξιολόγησης. Αντιστεκόμαστε στο συνονθύλευμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που φτιάχνεται με κύκλους, μονάδες, υποβαθμισμένες προπτυχιακές σπουδές και δίδακτρα στα μεταπτυχιακά."Οχι" στον εργασιακό μεσαίωνα

Αντιστεκόμαστε στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ασυδοσία των εργοδοτών, στην απουσία ασφάλισης - συμβάσεων - ωραρίου. Ζητάμε αυξημένα επιδόματα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα ανεργίας.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος, στο δρόμο υπάρχουν εμπόδια, είναι όμως ο μόνος δρόμος για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Είναι αγώνας κοινός για όλα τα τμήματα της νεολαίας, και για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να συναντιέται - μόνιμα - με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Καμία αναμονή και αυταπάτες, κανένας διάλογος, γιατί έχουν κλείσει τα αυτιά τους, καμία συναίνεση.

Δε ζητάμε πολλά, θέλουμε όλα όσα μας ανήκουν.

Δεν "παραμυθιάζεται" η νεολαία

Φοβάται η άρχουσα τάξη την οργή του λαού και της νεολαίας. Ξέρει ότι τα περιθώρια στενεύουν. Γνωρίζει ότι η αγανάκτηση μπορεί να εκφραστεί με όρους κινήματος, με πολιτική αφύπνιση και να σαρώσει τα συμφέροντά της. Ετοιμάζουν μέσω της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και τη συμφωνία των άλλων κομμάτων, νέα σχέδια για να προλάβουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που μεγαλώνουν ανάμεσα στους νέους.

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει κυβερνητικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να απευθυνθεί στη νεολαία. Η κυβέρνηση, που στριμώχνει το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, ετοιμάζεται να την παραμυθιάσει πιο μεθοδικά. Στήνουν συμβούλια νεολαίας για να συζητάνε, φτιάχνουν βουλές εφήβων για να κολακεύουν το νεανικό αυθορμητισμό, συμπόσια για να μιλάνε στο όνομα των νέων, δίκτυα για να αποσπούν την προσοχή και να κρύβεται η ένοχη πολιτική τους.

Εκτός απ' τις πολλές "γλάστρες" συμμετοχής, για να φανεί η εικόνα μιας "κομψής" νεολαίας που συζητάει με την κυβέρνηση, θα ρίξουν και χρήμα από διάφορα προγράμματα για να δώσουν κάποια ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες νέων εξαγοράζοντας τη συναίνεσή τους.

Στόχος της επιχείρησης η μεγάλη μάζα των νέων, που παρακολουθεί σιωπηλά την άσχημη κατάσταση που επιδεινώνεται.

Γι' αυτό θυμήθηκαν πάλι τα άλλα κόμματα τα φεστιβάλ και τρέχουν να διοργανώσουν και αυτά κάτι για τους νέους. Ξέχασαν τις θεωρίες που έλεγαν όταν μας αποκαλούσαν γραφικούς, δογματικούς, γερασμένους και προσπαθούν (είναι σίγουρο χωρίς επιτυχία) να μας μιμηθούν.

Ανακάλυψαν οι θιασώτες του ατομισμού τις συλλογικές διαθέσεις των νέων. Δείχνουν πονηρό ενδιαφέρον για τη συλλογικότητα της νεολαίας, την ίδια στιγμή που διασύρουν, υπονομεύουν, συκοφαντούν τους μαζικούς νεολαιίστικους φορείς. Καλούμε τη νεολαία να στηρίξει, να δυναμώσει, να δώσει νέα πνοή με τη δράση της: Στις μαθητικές κοινότητες, στα 15μελή συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα συνδικάτα, στα συντονιστικά, στις επιτροπές αγώνα.

Μέσα από τους δικούς της φορείς και νεανικές συσπειρώσεις, ενωμένη πρέπει να δώσει τη μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Ξεχωριστή σημασία δίνουν οι νέοι κομμουνιστές στο μεγάλο μέτωπο για την υπεράσπιση της ζωής της νεολαίας. Στον αγώνα για να μείνει ελεύθερη η νεανική σκέψη, στην πάλη ενάντια στη φαρμακευτική καταστολή της νεανικής συνείδησης.

ΟΧΙ σ' όλα τα ναρκωτικά

Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, θέλουμε ζωή χωρίς υποκατάστατα. Δε θα περάσει ο εθισμός της νεολαίας στη θεωρία της "νομιμοποίησης" και του διαχωρισμού σε καλά και κακά ναρκωτικά.

Η κάθετη άρνηση της ΚΝΕ να μπει στη λογική του διαχωρισμού "μαλακών" - "σκληρών" και της νόμιμης χρήσης δεν ξεκινάει από καμιά διάθεση περιχαράκωσης των νέων που έχουν εθιστεί ή δοκιμάζουν ή των νέων που είναι πλέον εξαρτημένοι. Θέλουμε τη σκέψη και τη συνείδηση του νέου ελεύθερη, χωρίς εξαρτησιογόνες αλυσίδες.

Λέμε ΝΑΙ στην αισιόδοξη - αγωνιστική στάση απέναντι στα μεγάλα αδιέξοδα που περιφράζουν την καρδιά και το νου της νέας γενιάς.

Αντιπροτείνουμε το "εμείς" στο τρωτό "εγώ", παλεύουμε να καλυτερέψουμε, να ομορφύνει η ζωή μας.

Η δράση μας θέλουμε να υφαίνει ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης στους εξαρτημένους νέους, όχι από "συμπόνια", αλλά από την πολιτική και ιδεολογική μας αντίληψη για τη ζωή. Διεκδικούμε μαζί τους την πολύμορφη στήριξη της προσπάθειας που κάνουν οι κοινότητες και τα κέντρα για την απεξάρτηση και την επανένταξη σε μια εχθρική συχνά κοινωνία.

Επιδιώκουμε στο νεολαιίστικο κίνημα να πολλαπλασιαστούν οι δραστηριότητες ενημέρωσης - πρόληψης, οι πρωτοβουλίες που καλλιεργούν ένα αισιόδοξο - αγωνιστικό τρόπο σκέψης και στάση ζωής.

Κάλεσμα σε αντεπίθεση

Η συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ, μας γεμίζει χαρά γιατί πιστεύουμε ότι ωριμάζει και σε σας μια διαπίστωση: "Δεν πάει άλλο" μ' αυτή την κατάσταση, μ' αυτή την πολιτική, μ' αυτό το σύστημα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε μένουν στη διαπίστωση. Καλούν το λαό και τη νεολαία στην αντεπίθεση.

Το δικό μας μήνυμα είναι να βγούμε Μαζί στην Αντεπίθεση.

Είναι το σύγχρονο μήνυμα που απαντάει σ' αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα για να μπορεί το μέλλον να είναι διαφορετικό.

Αντεπίθεση της νεολαίας για μας σημαίνει:

Να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας γιατί κανένας δε θα μας τα χαρίσει, δε φτάνει όμως μόνο ο αγώνας. Χρειάζεται να γίνεται αντιληπτή η ουσία αυτής της εχθρικής πολιτικής, που διαιωνίζει την εξουσία της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Να μην υπάρξει νομιμοποίηση από τη νεολαία στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα, που με διαφορετικά λόγια υποκλίνονται στα ίδια κέντρα. Να δυναμώσει η στροφή των νέων προς το ΚΚΕ, τη μόνη αγωνιστική δύναμη που με συνέπεια παλεύει και αντιστέκεται στη συντηρητική λαίλαπα.

Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να συγκροτηθεί μέσα στην κοινωνία ένα ισχυρό μέτωπο των εργατών - αγροτών, της διανόησης και των νέων. Ενα μέτωπο λαϊκό, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Που στόχος του θα είναι η αφαίρεση της εξουσίας από τους λίγους, η ανατροπή της σάπιας εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό.Κάθε μέρα, βήμα βήμα ωριμάζουμε και προωθούμε τη συγκρότηση του Μετώπου, σ' αυτό συγκλίνει όλη η πολιτική δράση του ΚΚΕ και της νεολαίας του.

Αυτή είναι η διέξοδος που γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία σήμερα, που οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τιμούν τα 80 χρόνια της Μεγάλης Επανάστασης του Οχτώβρη.

Οσο και αν προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές, όσο μελάνι και τηλεοπτικές ώρες κι αν ξόδεψαν, τα δικά μας σύμβολα της Επανάστασης και της απελευθέρωσης του ανθρώπου απ' τα δεσμά της εκμετάλλευσης, είναι ζωντανά - φωτεινά, βλέπουν μπροστά στο νέο αιώνα, που μπορεί να γίνει ο αιώνας των ταξικών συγκρούσεων, των μεγάλων ανακατατάξεων, των βαθιών κοινωνικών αλλαγών, του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Μεγάλες οι απαιτήσεις από την ΚΝΕ

Κνίτισσες, Κνίτες, φίλοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας,

Ημασταν σίγουροι, το λέγαμε, ότι το Φεστιβάλ θα είχε μεγάλη επιτυχία, η επιτυχία του όμως ξεπέρασε και τις δικές μας τις προβλέψεις. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, να νιώθουμε ικανοποίηση γιατί η δράση μας φέρνει σημαντικά αποτελέσματα.

Πρέπει, σύντροφοι, να επιταχύνουμε τη δουλιά μας, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Η πρόκληση για την Οργάνωσή μας βρίσκεται μπροστά:

Ο ριζοσπαστισμός στη νεολαία μεγαλώνει, οι αγωνιστικές διαθέσεις αφυπνίζονται, η συλλογική συμπεριφορά δυναμώνει, το όνομα και η εικόνα της ΚΝΕ διεισδύει σε μάζες νεολαίας.

Μπορούμε να κάνουμε την Οργάνωσή μας τη δύναμη της νεολαίας.

Να κερδίσουμε χιλιάδες νέους με την ομορφιά, τη δυναμική της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Να πρωτοστατήσουμε για την ανάπτυξη αντιστάσεων σ' όλους τους χώρους και τα μέτωπα πάλης. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στους μαζικούς φορείς, ξεκινώντας απ' τις εκλογές στα λύκεια, βγάζοντας εκατοντάδες Κνίτες και φίλους της ΚΝΕ στα μαθητικά όργανα.

Να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις γύρω μας, στη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", στην "Πανσπουδαστική", στην ΕΣΑΚ, στις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις που στηρίζει το ΚΚΕ.

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε μια συγκυρία ιστορικών γεγονότων, τα 80 χρόνια του Κόμματός μας και τα 30 χρόνια της Οργάνωσής μας, τώρα θα κατακτήσουμε νέες θέσεις στην καρδιά της νεολαίας. Εχουμε την οργάνωση που μπορεί να το καταφέρει. Την οργάνωση που μπορεί να μιλά στην καρδιά και το νου και να κερδίζει.

Εμπρός σύντροφοι,

Από τη Δευτέρα ξανά μέσα - μαζί με τους νέους στο δύσκολο μα συναρπαστικό αγώνα μας.

Μαζί με το Κόμμα μας για το Μέτωπο της πάλης και της νίκης.

Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας - Η ΚΝΕ η Οργάνωση μας.

Με τη μεγάλη συγκέντρωση και την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,κορυφώνονται σήμερα οι τετραήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Και λίγο αργότερα, τα φώτα της νεανικής πολιτείας θα σβήσουν. Ομως, ένα φως όχι μόνο δε θα σβήσει, αλλά θα φέγγει πιο δυνατά. Το φως της ελπίδας για το αύριο, της σιγουριάς για τους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που έρχονται.

Παρά το φράγμα της σιωπής, που έχουν υψώσει απέναντί του τα ΜΜΕ, το 23ο Φεστιβάλ έδωσε ήδη την καλύτερη απάντηση. Η έκρηξη ελπίδας και το μέγα πλήθος από την πρώτη μέρα, κάνουν αδύνατη τη σύγκρισή του με τα προηγούμενα.Το σύνθημα "μαζί στην αντεπίθεση" τελικά είχε πάρα πολλούς αποδέκτες, περισσότερους από κάθε προσδοκία. Η μεγάλη συνάντηση της ανυπότακτης νεολαίας, το αγωνιστικό ραντεβού της ΚΝΕ με την ασυμβίβαστη νέα γενιά έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Η πρόταση διεξόδου και προοπτικής, για κοινό αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών βρίσκει χιλιάδες αποδέκτες.

Δεν είναι μόνο η πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, ιδίως των νέων, που κάνει τη διαφορά, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή τους. Είναι η απόδειξη στην πράξη ότι η σημερινή νεολαία χαρακτηρίζεται από διάθεση ρήξης. Είναι εκείνη η αποφασιστικότητα και η σιγουριά για τη δύναμη που γεννά ο κοινός αγώνας για τον κοινό σκοπό. Αυτό είναι που τρέμει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και γι' αυτό "επενδύει" πάρα πολλά στον αποπροσανατολισμό της νεολαίας. Το 23 Φεστιβάλ δεν είναι μόνο η πολιτική και πολιτιστική απάντηση στην κατευθυνόμενη ιλουστρασιόν πληροφόρηση, στις αυταπάτες, στις ψευδαισθήσεις και τα φτηνά υποκατάστατα των πραγματικών αναγκών των νέων ανθρώπων. Είναι προπάντων η πρόταση της αντεπίθεσης σε όλα τα πεδία. Το περιεχόμενό του βρίσκει ανταπόκριση σε χιλιάδες νέους. Διαμορφώθηκε με τη δουλιά και το μεράκι εκατοντάδων νέων της ΚΝΕ, με στόχο να αγκαλιάσει τη συνάντηση της ελπίδας και του αγώνα, τη συνάντηση της πολιτικής δράσης με την προοδευτική καλλιτεχνική δημιουργία. Η επιτυχία του αποδεικνύει ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκουν απήχηση στους νέους και γενικότερα στον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μια προοδευτική, πολιτιστική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος και των δημιουργών της τέχνης στο χώρο του πολιτισμού, όπου σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλλει σε κυρίαρχη θέση τη φτηνή υποκουλτούρα.

Η επαναστατική πρόταση της ΚΝΕ, η συμμετοχή των εκπροσώπων του πιο ζωντανού και ελπιδοφόρου τμήματος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα δεκάδες ερασιτεχνικά σχήματα και η συλλογική προσπάθεια χιλιάδων νέων είναι τα όπλα του Φεστιβάλ. Ως το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νέα γενιά, απευθύνει πρόσκληση, στέλνει μήνυμα σε κάθε νέο άνθρωπο, που δε "βολεύεται" στο σήμερα, που ονειρεύεται έναν διαφορετικό κόσμο, που αντιστέκεται στη μιζέρια της καθημερινότητας, που αναζητά, που αγωνίζεται. Τον καλεί στη γιορτή του αγώνα και της ελπίδας. Σε έναν ωραίο αγώνα, που θα έχει συνέχεια και μετά το κλείσιμο της αυλαίας του Φεστιβάλ. Είναι ο καθημερινός αγώνας για μια καλύτερη ζωή, ενάντια σε όλους εκείνους που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων, όλου του λαού. Ενάντια στις επιλογές της λιτότητας, της εξάρτησης, της υποτέλειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ