ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ
Κλιμάκωση «αναδιαρθρώσεων» στο φόντο «αβεβαιοτήτων» για την ανάπτυξη

Eurokinissi

Σινιάλο αντιλαϊκής κλιμάκωσης έστειλαν εκ νέου χτες τόσο το ΔΝΤ, αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων από το 2019, όσο και η πλευρά του ΟΟΣΑ, «ζεσταίνοντας» την κυβέρνηση για να προχωρήσει στο δρόμο των «αναδιαρθρώσεων» προς στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε «επενδυτές» σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, καθώς οι όποιες «επεκτατικές κινήσεις» στον προϋπολογισμό θα κινούνται εντός του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», που ματώνει τους εργαζόμενους.

«Κράχτης» επενδύσεων η αντιλαϊκή πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών, εστιάζοντας στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, έδωσε έμφαση στη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή όχι του μέτρου για την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», που να σημειωθεί ότι έχει απομείνει μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάη του 2016, καθώς, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ήδη έχει καταργηθεί για τους μετέπειτα συνταξιούχους. Ουσιαστικά, το ισχυρό κυβερνητικό επιχείρημα συνδέει τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού με τους θανάτους σημερινών δικαιούχων, μαζί με τους οποίους θα «σβήνει» και η προσωπική διαφορά, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν, αλλά και για την αναζήτηση «λύσεων» σε «προβλήματα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέες παρεμβάσεις για να πιαστούν οι στόχοι για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.

ΔΝΤ: Καρατόμηση συντάξεων από το 2019

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε χτεσινές δηλώσεις τόνισε πως η εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις από το 2019 θα βελτιώσει τις μακροχρόνιες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε «μεταρρυθμιστική πορεία». Επιπλέον, όπως είπε, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προνομοθετημένου μέτρου θα «απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο», με παρεμβάσεις όπως η ελάφρυνση του «φορολογικού βάρους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για άλλα «αντίμετρα», όπως αυτά που «διαφημίζει» η κυβέρνηση για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

ΟΟΣΑ: Κλιμάκωση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ σε έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εστιάζοντας στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, επισημαίνει ότι θα απαιτήσει συνεχείς ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ, κλιμάκωση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής καθώς επίσης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και «πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους». Ενώ, ειδική αναφορά γίνεται στην «αναγκαιότητα» και για την κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, προκειμένου βέβαια να τονωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η «συνταγή» του ΟΟΣΑ στέκεται και στην εφαρμογή προγραμμάτων, που αφορούν στη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που δημιουργεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Σε αυτό το φόντο, ο ΟΟΣΑ ιεραρχεί τις «μεταρρυθμίσεις», όπως λένε, των «οικογενειακών παροχών» (για τις οποίες δρομολογείται και νέο ψαλίδισμα), το επίδομα στέγασης, την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Οι εν λόγω ...«παρεμβάσεις», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όπως και για την κυβέρνηση, αποτελούν «σημαντικά μέτρα για τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας, συμπληρώνοντας την κοινωνική αλληλεγγύη» (!).

Στο «διά ταύτα», ο ΟΟΣΑ, όπως και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, τονίζει:«Η στήριξη των εγχώριων και ξένων επενδύσεων θα απαιτήσει τη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας».

Για το 2018, ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 2% και για το 2019 στο 2,3%, κυρίως λόγω της τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, που βέβαια στηρίζονται στα διαδοχικά μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Ρυθμοί επιβράδυνσης σε Ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία

Παράλληλα, εξασθένιση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και σειρά από κινδύνους που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω των οξυμένων γεωπολιτικών ανταγωνισμών διαβλέπει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο «Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο ΟΟΣΑ ψαλίδισε κατά 0,2% τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερες οικονομίες του «G20», ενώ προχώρησε και σε δραστική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2% φέτος (από 2,2% το Μάη) και και 1,9% το 2019 (από 2,1%) έναντι 2,5% που έκλεισε το 2017. Οπως επισημαίνεται, δίνοντας σινιάλο για νέα αντιλαϊκή επιδρομή, «χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», ενώ «οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία και τις μελλοντικές ρυθμίσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ».

Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ραγδαία επιβράδυνση του ρυθμού στο 3,2% φέτος (από 5,1%) και μόλις 0,5% το 2019 (από 5% στις προηγούμενες προβλέψεις). Για την οικονομία της Αργεντινής, εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει πτώση 1,9% για να παραμείνει στάσιμη το 2019.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Οι «δωρεές» δεν κρύβουν την τσακισμένη δημόσια Υγεία

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ιδρύματος «Κοινωφελές Ιδρυμα Σ. Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας». Η συζήτηση έδωσε μια ακόμη πρώτης τάξεως αφορμή σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ να αποθεώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και να κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι στη δημόσια Υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης.

Η συμφωνία που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη διάθεση από την πλευρά του ιδρύματος περίπου 200 - 250 εκατ. ευρώ για έργα, όπως κατασκευή και εξοπλισμός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, ανέγερση κτιρίου στην Αθήνα (έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ), προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση του υπάρχοντος στόλου του ΕΚΑΒ κ.λπ.

Οπως ακριβώς έγινε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, έτσι και χτες οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων εκθείασαν τον εφοπλιστικό όμιλο ως «μεγάλο ευεργέτη».

«Δωρεές» για να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ψηφίζοντας παρών, επισήμανε ότι η ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως τόνισε, το χρήμα που θα διαθέσει ο εφοπλιστικός όμιλος είναι σταγόνα στον ωκεανό από τα κέρδη που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των οποίων ο πλούτος που παράγουν φτάνει και περισσεύει για δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, κάτι που δεν γίνεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Σημείωσε ότι με τις δωρεές αυτές κυβέρνηση και κεφάλαιο πετυχαίνουν πολλά «τρυγόνια», όπως η ιδεολογική επίδραση, «να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη ότι οι σύγχρονες δομές Υγείας είναι θέμα φιλανθρωπίας και όχι δικαίωμα». Με άλλα λόγια, «στήνουν εμπόδια στη χειραφέτηση των εργαζομένων», θέλουν να εξασφαλίσουν την ενσωμάτωση και την «κοινωνική ειρήνη», που θα προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στο σύστημα, αποτρέποντας την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

«Οσο θα εμπορευματοποιείται η Υγεία, τόνισε, θα εμφανίζονται και διάφορες τέτοιες δωρεές για να καλύπτεται αυτό το αίσχος» και οι αστικές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα λειτουργούν ως σύγχρονο «πλυντήριο» του κεφαλαίου και του κράτους του.

Τα αναλογικά διόδια εξασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Παρέμβαση του Σ. Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ, σε ενημέρωση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού, αλλά και του πολλαπλασιασμού των σταθμών διοδίων που χαρατσώνουν παραπέρα με τις υψηλές τιμές το λαϊκό εισόδημα, έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, ενημέρωσε σχετικά με τις συμβάσεις έργου, που αφορούν τη λειτουργία και συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων και την κατασκευή σταθμών διοδίων στην Εγνατία.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 38 σταθμών διοδίων και αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε σχετικά με τα «μεγάλα έργα» των αυτοκινητοδρόμων ότι δεν κατασκευάζονται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά «για να αναβαθμίσουν το ρόλο της αστικής τάξης της χώρας μας ευρύτερα στην περιοχή από τη μια μεριά, προωθώντας το βασικό στόχο που είχαν οι προηγούμενες και η δική σας κυβέρνηση, να γίνει η χώρα μας διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος και, από την άλλη, για να βγάζουν τεράστια κέρδη οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές».

Ειδικά για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας έθεσε το ερώτημα: «Αφού υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, γιατί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιταχύνθηκε με τα μνημόνια, τώρα δεν αλλάζει; Γιατί δεν βγάζετε την Εγνατία Οδό από το ΤΑΙΠΕΔ; Γιατί δεν σταματάνε οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού;».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά «με προβλέψεις που δεν είναι αντικοινωνικές». Τέτοια «πρόβλεψη» χαρακτήρισε τα «αναλογικά διόδια» που θα εφαρμοστούν, όπως είπε, σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σ. Βαρδαλής, απαντώντας, είπε ότι με τα «αναλογικά διόδια», που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία, αποκρύπτεται ότι «το μόνο που είναι εξασφαλισμένο είναι τα κέρδη των ομίλων που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, κι αν ακόμη δεν έχουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τα διόδια, τότε το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από το ποσοστό που είναι να πάρει, για να μη χάσουν οι όμιλοι που τα διαχειρίζονται». Πρόσθεσε ότι «τα αναλογικά διόδια δεν θα μειώσουν το κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Τα κέρδη είναι κέρδη και είναι συγκεκριμένα, είναι καθορισμένα από τις συμβάσεις παραχώρησης. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναδιανείμουν το κόστος αυτό και τίποτε παραπάνω».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ