ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
«... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος»

Το Λεύκωμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ μετά την παρουσίαση του Λευκώματος έγινε ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση υλικών και ντοκουμέντων από την εκατόχρονη πορεία του ΚΚΕ.

Ανοίγοντας την παρουσίαση, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ, σημειώνοντας:

«Το 44ο στην ιστορική του πορεία Φεστιβάλ φέτος είναι ξεχωριστό, γιατί είναι αφιερωμένο στην 100χρονη αγωνιστική διαδρομή του ΚΚΕ, καθώς και στην 50χρονη πορεία και δράση, πάντα στο πλευρό του, της ΚΝΕ.

Και σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή έχουμε τη χαρά να είμαστε μαζί με μέλη και στελέχη 40 Κομμουνιστικών Νεολαιών και άλλων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, αριθμός ρεκόρ για τη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ μας. Ξεχωριστής σημασίας γεγονός είναι και η παρουσία της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, καθώς και της οικογένειάς της, που με τη δράση της ανέδειξε τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Μέσα στο τριήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, όπως έγινε και στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί σε όλη την Ελλάδα και ήταν πραγματικά πολύ πετυχημένες και ιδιαίτερα μαζικές, θα συναντηθούν χιλιάδες νέοι και νέες, καθώς και άνθρωποι όλων των ηλικιών, με την ιστορική αυτή διαδρομή, με τα συμπεράσματα και τη σημερινή αξία όλης αυτής της πορείας αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, πορείας που είναι δεμένη με αίμα με τους αγώνες του λαού μας εδώ και έναν αιώνα.

Ετσι, με αυτήν τη συνάντηση, θα ζωντανέψουν με έναν τρόπο οι στίχοι του ποιητή Γ. Ρίτσου, που επιλέξαμε για σύνθημα του Φεστιβάλ, "Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, δύσκολος δρόμος, σίγουρος δρόμος...". Πολύ περισσότερο, βάζουμε στόχο να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους το κάλεσμά μας "Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος".

Πέρα από τα αφιερώματα, τις εκθέσεις, το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τις θεατρικές παραστάσεις, ξεχωριστή είναι η έκδοση που σήμερα σας παρουσιάζουμε, το Λεύκωμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδοση για την πραγματοποίηση της οποίας εργάστηκε με μεράκι, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία ερεύνησε, μελέτησε και αξιολόγησε το αρχειακό υλικό».

Πηγή έμπνευσης η μελέτη - γνώση της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος

Παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Στην παρουσίαση του Λευκώματος παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του σημείωσε:

«Καταρχήν να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω κι εγώ από τη μεριά μου για την παρουσία σας σε αυτήν εδώ τη συνέντευξη Τύπου, και μάλιστα μια μέρα κατά την οποία ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", απόψε το βράδυ.

Για το Λεύκωμα που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας, μίλησαν και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, και ο επικεφαλής της ομάδας που επιμελήθηκε αυτήν τη σπουδαία δουλειά, αυτό το σπουδαίο Λεύκωμα για τα 100χρονα του Κόμματος και τα 50χρονα της ΚΝΕ. Μίλησαν για το περιεχόμενο, για το ποια ήταν η στόχευση, έδωσαν το βασικό στίγμα, βεβαίως πολύ περισσότερα - είμαι σίγουρος - θα ανακαλύψετε κρατώντας το στα χέρια, έχοντάς το συντροφιά, όχι μόνο στη δουλειά σας την επαγγελματική, οι δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, αλλά και η νεολαία συνολικότερα της πατρίδας μας, ο ελληνικός λαός, θα είναι συντροφιά να το ξεφυλλίζετε τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Και δεν ξέρω αν θα είναι του πολιτικού χειμώνα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ξέρετε τις εκτιμήσεις μας, θα τις πούμε κι όλες αυτές τις μέρες, κατά τη διάρκεια του τριημέρου και με την κεντρική ομιλία το Σάββατο.

INTIME NEWS

Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Η μελέτη, η γνώση της Ιστορίας του τόπου μας, η ίδια η πορεία της ταξικής πάλης, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του επαναστατικού κινήματος στην πατρίδα μας, στην ευρύτερη περιοχή, στον κόσμο ολάκερο - με όλες τις στιγμές και ανόδου και των θετικών και των αλμάτων, της ανάτασης ψυχής και αγώνων, αλλά και με τις αρνητικές στιγμές, τα λάθη, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις - αποτελούν πηγή έμπνευσης. Πηγή από την οποία μπορείς να αντλήσεις χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν το σήμερα και φυσικά αφορούν και το μέλλον, αφορούν το αύριο. Κι αυτό δεν είναι αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους, τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους του Κόμματος, αφορούν όλη την ελληνική νεολαία, όλο τον εργαζόμενο ελληνικό λαό και τις γενιές που έζησαν κομμάτια αυτών των περιόδων, αλλά κυρίως τις γενιές που έρχονται αύριο, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη.

Αρα, αυτή η συσσωρευμένη πείρα μπορεί να μας οδηγήσει, κατά την άποψή μας - αν τη μελετάμε και την αφομοιώνουμε σωστά - σε έναν τελικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από μια νέα κοινωνία, που στην προμετωπίδα της θα γράφει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό δηλαδή που πάλεψαν γενιές και γενιές, που είναι ανεκπλήρωτο όνειρο και στόχος ακόμη - και στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο - και που πρέπει να τον κατακτήσουμε, η δικιά μας γενιά, οι επόμενες γενιές, αυτές που έρχονται. Γιατί όντως - όπως θα δείτε και στο Λεύκωμα - το στίγμα της εκτίμησης του ΚΚΕ είναι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας εξεγέρσεων, επαναστάσεων και νέων ανατάσεων του εργατικού - επαναστατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο και, πιστεύουμε, θα ανοίξει το δρόμο για την τελική νίκη αυτής της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, έτσι ώστε να ζει πραγματικά ευτυχισμένος ο άνθρωπος. Εκεί δηλαδή όπου θα οραματιζόμαστε από σήμερα αυτό που λέει και το τραγούδι, πώς θα χτίζουμε τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά, τα κόκκινα στάδια, έτσι που πραγματικά η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι, η εργατική τάξη, ο λαός να ζει ευτυχισμένος, με ευημερία.

Λοιπόν, αυτά ήθελα εγώ να σας πω και επιτρέψτε μου με την αφορμή αυτή να σας πω το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα στην "ολοκλήρωση" - εντός εισαγωγικών η λέξη, γιατί αυτή η ιστορία και οι εκδηλώσεις κι όλη αυτή η δραστηριότητα δεν ολοκληρώνεται φυσικά - αυτού του 5χρονου γιορτασμού, που ξεκίνησε από το 2013 με ανακοίνωση της ΚΕ, στα 95 χρόνια, για να ολοκληρώσουμε τα 100 χρόνια που συμπληρώνουμε φέτος το Νοέμβριο. Ετσι λοιπόν έχουμε ακόμη (εκτός από το κεντρικό Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται το Σάββατο και το τέλος όλων των Φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα, που είχαν τεράστια επιτυχία, όπως και αυτό της Αθήνας, που είμαστε σίγουροι ότι θα έχει αντίστοιχη και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία):

Τι ακολουθεί

Ετοιμάζεται ένα ντοκιμαντέρ, και αυτό αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κόμματος, που έχει πολλά νέα στοιχεία από το Αρχείο, πολλά νέα στοιχεία που βρήκαμε από άλλα αρχεία, με βιντεοσκοπημένα υλικά, φωτογραφίες κ.ά. υλικά και κινηματογραφημένες στιγμές, όπου παίζουν ηθοποιοί, γνωστοί, φίλοι, που προσφέρθηκαν, και έχουν κινηματογραφηθεί σκηνές από διάφορες στιγμές ανάτασης του κομμουνιστικού κινήματος, όπως και τραγικές στιγμές, μέσα στις φυλακές κ.λπ.

Επίσης έχουμε την έκδοση των τεσσάρων τόμων της Ιστορίας του Κόμματος, που αφορά δύο μεγάλες περιόδους: Δύο τόμοι από την ίδρυση του Κόμματος το 1918 έως το 1939 και άλλοι δύο τόμοι, η δεύτερη περίοδος, από το 1940 έως το 1949. Σε αυτό κατέληξε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, τον Ιούλιο. Τα εντάσσουμε στα 100χρονα του Κόμματος.

Παράλληλα, μελετάμε και τις άλλες περιόδους, από το 1967 έως το 1974, την περίοδο δηλαδή της δικτατορίας, και στη συνέχεια βάζουμε τα θεμέλια της μελέτης της νεότερης Ιστορίας, που αρκετοί από εσάς ένα τμήμα της τουλάχιστον το έχετε γνωρίσει, από το 1974 έως το 1991.

Θα υπάρχει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού, έκθεση έργων ζωγραφικής που βρίσκονται στο Αρχείο του Κόμματος, στο εκθεσιακό κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", προς το τέλος Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη, και όσον αφορά τις εκδηλώσεις οργανώνουμε μια συναυλία με συμφωνικά έργα του μεγάλου συνθέτη Αλέκου Ξένου, που αφορούν την Ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ, με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ.

Επίσης εκδήλωση στο Βερολίνο, στο χώρο όπου διεξήχθη το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1973, σε συνθήκες παρανομίας τότε.

Η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου θα συμμετέχουν περίπου 100 κόμματα - δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία, μπορεί να ξεπεραστούν και τα 100 - και φέτος φιλοξενείται εδώ στην Αθήνα. Το Συνέδριο για την επίδραση του επαναστατικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας στην ελληνική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Και βέβαια η μεγάλη κεντρική εκδήλωση στο ΣΕΦ, στις 25 Νοεμβρίου, οι ημέρες που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια του Κόμματος, με μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, μεγάλη εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί ντε Σπορ, και βέβαια μια σειρά άλλες εκδηλώσεις σε αρκετές πρωτεύουσες νομών της χώρας μας».

Εναυσμα για τη γνωριμία με την Ιστορία του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Τηλεγράφημα προς το υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για την Παρισινή Κομμούνα. Διαφαίνεται έκδηλη η ανησυχία της ελληνικής αστικής τάξης για την τύχη της αστικής Γαλλίας
Τηλεγράφημα προς το υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για την Παρισινή Κομμούνα. Διαφαίνεται έκδηλη η ανησυχία της ελληνικής αστικής τάξης για την τύχη της αστικής Γαλλίας
Παρουσιάζοντας το Λεύκωμα ο Φάνης Παρρής, στέλεχος του ΚΚΕ, επικεφαλής της ομάδας που επιμελήθηκε το Λεύκωμα, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Στο Λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας έγινε προσπάθεια να αποτυπωθεί η 100χρονη, ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, η γεμάτη ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία προσφορά του, η σύγχρονη πρότασή του. Το ΚΚΕ συνέδεσε την 100χρονη δράση του με μεγαλειώδη έργα, πέρασε από φωτιά και σίδερο σε μια πολυκύμαντη διαδρομή, που δεν υπήρξε μια ευθεία γραμμή. Αυτή η δράση δεν ήταν απαλλαγμένη από αδυναμίες ακόμα και λάθη. Ποτέ όμως το ΚΚΕ δεν υποχώρησε μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας στο σύστημά του.

Το Λεύκωμα φιλοδοξούμε να αποτελέσει το έναυσμα για τη γνωριμία με την Ιστορία του ΚΚΕ, με τα σύγχρονα συμπεράσματα της συλλογικής μελέτης της στρατηγικής του, να γνωριστούν χιλιάδες νέοι και νέες με τους τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για τα χρόνια 1949 - 1968 που κυκλοφορεί και 1918 - 1949 που θα κυκλοφορήσει στο επόμενο διάστημα.

Η δημιουργία αυτού του Λευκώματος αποτέλεσε προϊόν συλλογικής δουλειάς και αξιοποιήθηκαν ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και σύντομα κείμενα. Η συντριπτική πλειονότητα των υλικών προέρχεται από το ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον εμπλουτισμό του μέσα από μια σειρά προσφορές, ενώ καρποφόρα υπήρξε και η συνεργασία μέσα από μια σειρά άλλα αρχεία και βιβλιοθήκες, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του Παναγιώτη Πανά. Εκδοση Κεφαλονιάς, Σεπτέμβρης 1874. Ο Παναγιώτης Πανάς (1832 - 1896) υπήρξε μέλος της Ανατολικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, εξέδωσε στην Αθήνα την εφημερίδα «Εργάτης»
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του Παναγιώτη Πανά. Εκδοση Κεφαλονιάς, Σεπτέμβρης 1874. Ο Παναγιώτης Πανάς (1832 - 1896) υπήρξε μέλος της Ανατολικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, εξέδωσε στην Αθήνα την εφημερίδα «Εργάτης»
Στην πρώτη ενότητα θα συναντήσει κανείς μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα στην πορεία της σοσιαλιστικής σκέψης και τα πρώτα σκιρτήματα της νεαρής εργατικής τάξης με ίδρυση σωματείων, απεργίες και σκληρές αυθόρμητες συγκρούσεις, ιδίως στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Η πρώτη ενότητα αναδεικνύει την πολύχρονη αναμέτρηση της εργατικής τάξης με την τάξη των καπιταλιστών, για την απόσπαση δικαιωμάτων, σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του δικαιώματος οργάνωσης σε εργατικά σωματεία, την ισοτιμία ανδρών γυναικών στην εργασία. Αποτελεί και για το σήμερα μια υπόμνηση της ανάγκης ταξικής οργάνωσης και πάλης για τα στοιχειώδη.

Με την ίδρυση του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ, η εργατική τάξη απέκτησε πλέον το δικό της Κόμμα - τη συνειδητή και οργανωμένη πρωτοπορία της. Με την ίδρυσή του ακόμα τάραξε τα «άγια των αγίων» του αστικού καθεστώτος. Οταν διακήρυξε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, την πάλη για ισοτιμία της γυναίκας. Στην ιδρυτική του ακόμα Διακήρυξη διατράνωσε: «Δεν δύναται ποτέ να συμμετάσχει και να ενισχύσει οποιανδήποτε κυβέρνησιν της αστικής τάξεως και αποκρούει κάθε απόπειρα απομακρύνσεώς του από την αρχή της ταξικής πάλης». Ενα τέτοιο κόμμα γεννήθηκε το 1918.

Στις δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ενότητες του Λευκώματος παρουσιάζονται επιλεγμένα υλικά από την ίδρυση και τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Στις σελίδες του Λευκώματος παρουσιάζονται επιλεγμένα ντοκουμέντα με κριτήριο τη δύναμη του παραδείγματος που αντιπροσωπεύουν σε κάθε περίπτωση.

Στο Λεύκωμα παρουσιάζονται μια σειρά από ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά κρατικά έγγραφα από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920 τα οποία σώζονται στο Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα, ήδη εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα συγκροτούνταν ακόμη και «μαύρα ταμεία», για την αντικομμουνιστική δράση.

«Ο Εργάτης», εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, με άρθρο: «Ο σοσιαλισμός θέλει: Οι Γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν»
«Ο Εργάτης», εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, με άρθρο: «Ο σοσιαλισμός θέλει: Οι Γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν»
Το ΚΚΕ στη δεκαετία του 1930 ηγήθηκε σε σκληρούς αγώνες με τον ταξικό αντίπαλο. Η σφυρηλάτηση σε αυτές τις συνθήκες απέδειξε πως καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να εξολοθρεύσει το ΚΚΕ.

«Επος και διδάγματα» είναι ο τίτλος της πέμπτης ενότητας, που περιλαμβάνει τη δεκαετία του 1940. Πρωτοστάτησε στην ανάταση του λαού, στην ένοπλη και μαζική πάλη κατά της τριπλής κατοχής.

Παράλληλα με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα αναδεικνύεται η ανάγκη της κατάλληλης στρατηγικής ετοιμότητας του Κόμματος, ώστε η λαϊκή πάλη να ολοκληρωνόταν με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Με την παρουσίαση σημαντικού αρχειακού υλικού αναδεικνύεται η σκληρή πάλη της περιόδου 1944 - '46, περίοδος κατά την οποία είχε εκδηλωθεί επαναστατική κατάσταση στην Ελλάδα.

Στην έκτη μεγάλη ενότητα παρουσιάζονται ντοκουμέντα της πάλης του ΚΚΕ στις φυλακές και εξορίες και στην πολιτική προσφυγιά που ακολούθησε μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ. Τα περισσότερα ντοκουμέντα είναι άγνωστα ή σχεδόν άγνωστα. Ενώ ξεχωριστό κομμάτι της ηρωικής πάλης της περιόδου είναι η οργάνωση των παράνομων αποστολών στην Ελλάδα, καθώς το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947.

Η έβδομη ενότητα αφορά την πάλη στις συνθήκες της δικτατορίας (1967 - '74), οπότε το ΚΚΕ κατάφερε να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά, να εκδιώξει από τις γραμμές του τη δεξιά οπορτουνιστική ομάδα στη 12η Ολομέλεια του 1968. Και να ανασυγκροτήσει τη δράση του στην Ελλάδα σε συνθήκες παρανομίας. Το 1968 ιδρύθηκε η ΚΝΕ που επίσης φέτος κλείνει τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της.

Στην όγδοη ενότητα, που περιλαμβάνει την περίοδο 1974 - 1991, παρουσιάζεται πλούσιο και άγνωστο φωτογραφικό και έντυπο υλικό από την επανέναρξη της νόμιμης δράσης του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, του τεράστιου κύματος διεθνιστικής αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής δράσης, σε συνθήκες διεθνούς αντιπαράθεσης καπιταλισμού - σοσιαλισμού.

Η εφημερίδα «ΝΕΟΛΑΙΑ», όργανο της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστικών Νεολαιών
Η εφημερίδα «ΝΕΟΛΑΙΑ», όργανο της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστικών Νεολαιών
Η ενότητα κλείνει με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που συμπίπτουν με την κρίση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ στα χρόνια 1989 - '91.

Η ένατη ενότητα περιλαμβάνει την περίοδο ανασυγκρότησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και φτάνει έως σήμερα. Περιλαμβάνει ντοκουμέντα που αναφέρονται σε σχεδόν 30 χρόνια δράσης του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε μια πορεία κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης και τις συνέπειές της.

Το ΚΚΕ, οπλισμένο με την ηρωική διαδρομή του, τους δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και αξιοποιώντας την πικρή πείρα της αντεπανάστασης ωρίμασε στρατηγικά, προγραμματικά, πέρασε στην αντεπίθεση απέναντι στον αντίπαλο. Το ΚΚΕ συλλογικά μελέτησε και συνεχίζει να μελετά τις αιτίες της αντεπανάστασης, έβγαλε επαναστατικά συμπεράσματα που ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμά του. Μελέτησε την Ιστορία του, ιδιαίτερα την εξέλιξη της στρατηγικής του, με στέρεα συμπεράσματα για την ταξική πάλη, για την οργάνωση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Εξοπλισμένο αντιμετώπισε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα αστικά και οπορτουνιστικά επιχειρήματα για τις αιτίες της. Με αυτά τα εφόδια πήγε κόντρα στο ρεύμα της ενσωμάτωσης που πίεζε αφόρητα για συμμετοχή ή στήριξη σε αστική κυβέρνηση. Αποκάλυψε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τους ελιγμούς του για την απόσπαση της λαϊκής συγκατάθεσης. Το ψηφοδέλτιο που κάλεσε το ΚΚΕ να ρίξει ο λαός στο δημοψήφισμα της 5 του Ιούλη 2015, ενάντια στην κυβερνητική απάτη, έχει ξεχωριστή αξία να καταγραφεί.

Ξεχωριστή θέση στο Λεύκωμα των 100 χρόνων έχουν οι εκδηλώσεις τιμής αλλά και ανάδειξης συμπερασμάτων από την Ιστορία του Κόμματος, που έγιναν κατά την πορεία από τα 95 προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1943. Επισημαίνει τον υπονομευτικό ρόλο της Βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα
Επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1943. Επισημαίνει τον υπονομευτικό ρόλο της Βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα
Ο Ν. Αμπατιέλος και ο Φ. Παρρής

MANOLIS PAKIAS

Ο Ν. Αμπατιέλος και ο Φ. Παρρής
Στο Φεστιβάλ

Το Λεύκωμα διατίθεται σε ειδική τιμή προσφοράς για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ