ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Βγάζει λάδι» τους υπεύθυνους για το Προσφυγικό, συνυπογράφει τις απαράδεκτες αποφάσεις τους

Για... «αιφνίδιες αυξήσεις στις ροές μεταναστών» μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί που οξύνουν το πρόβλημα

Στον «επιμερισμό» της υποδοχής προσφύγων στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς

Copyright 2016 The Associated

Στον «επιμερισμό» της υποδοχής προσφύγων στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς
Η συστηματική αποφυγή ανάδειξης των αιτιών του προσφυγικού προβλήματος, όπως και της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που το οξύνουν, χαρακτήρισε την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με θέμα: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Παρουσιάζοντας την προσφυγιά και τη μετανάστευση περίπου ως... φυσικά φαινόμενα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αιφνίδιες αυξήσεις στις ροές των μεταναστών», οι οποίες «προκάλεσαν ανησυχία - αν όχι φόβο - σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η άμεση αυτή ξενοφοβική αντίδραση λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια...»!

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του προβλήματος κι αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την καπιταλιστική εκμετάλλευση που το προκαλούν, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στον «επιμερισμό» της υποδοχής προσφύγων: «Πολλές φορές», ανέφερε, «ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής (...) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων».

Φυσικά, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην πολιτική της ΕΕ, καταστολής στα σύνορα και επαναπροωθήσεων, υπερασπιζόμενος «την καλύτερη προστασία των συνόρων μας (...) Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί».

Υπερασπίστηκε, παράλληλα, και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. «Αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να σταθεί από μόνο του. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης (...) Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων», ανέφερε.

Επανέλαβε βεβαίως τα αιτήματα για αύξηση της οικονομικής και έμψυχης ενίσχυσης χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση προσφύγων, αύξηση της αστυνόμευσης στα σύνορα, συνεργασία των ακτοφυλακών κ.ά.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Χτες, αργά το βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και στη σύνοδο των ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ρουχανί, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου συγκαλεί το Σάββατο μίνι σύνοδο για το Προσφυγικό ο Αυστριακός καγκελάριος. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, όπως επίσης οι πρωθυπουργοί από Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, στόχος της «μίνι» Συνόδου Κορυφής είναι «η συζήτηση σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν, με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου».

ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συμφωνίες αστών και μονοπωλίων για δήθεν προστασία των προσφύγων...

«Πάρτι» και συμφωνίες με τα μονοπώλια, για τη δήθεν ανακούφιση των προσφύγων και των μεταναστών, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, έστησε χτες, στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

Η «φιέστα» δήθεν ευαισθησίας για τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων ονομάστηκε «Διάσκεψη Ηγετών για τους Πρόσφυγες». Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δίπλα του ως «συνδαιτυμόνες» υπουργούς ή ηγέτες από Γερμανία, Καναδά, Μεξικό, Σουηδία, Αιθιοπία και Ιορδανία, ενώ στους ομιλητές εμφανιζόταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Ως επιδιωκόμενος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης εμφανίζεται: α) Να «αυξήσει τη χρηματοδότηση» των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, κυρίως από τις πιο πλούσιες χώρες, β) να πείσει τις χώρες να δεχθούν «περισσότερους πρόσφυγες» μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας και αποκατάστασης, γ) να κάνει τους πρόσφυγες «πιο ικανούς να βασιστούν στον εαυτό τους στις χώρες που κατέφυγαν, όπως αυξάνοντας τον αριθμό των προσφυγόπουλων σε σχολεία, τον αριθμό των ενηλίκων που θα μπορούν να δουλεύουν "νόμιμα" στις χώρες αυτές»...

Ωστόσο, της «Διάσκεψης Ηγετών για τους Πρόσφυγες», προηγήθηκε συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τα διευθυντικά στελέχη δεκάδων αμερικανικών πολυεθνικών ομίλων, που θησαυρίζουν από τους πολέμους και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως αυτοί που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα («JP Morgan», «Goldman Sachs», «Mastercard», «Western Union»), στο χώρο της τεχνολογίας και του διαδικτύου («Google», HP, IBM, «Microsoft», «LinkedIn», «Coursera», «TripAdvisor», «Αirbnb») και αλλού (εταιρεία τροφίμων «Chobani», η πολυεθνική «Johnson & Johnson» κ.ά.).

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση, τα στελέχη των εταιρειών υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν 650 εκατ. δολάρια για να «βοηθήσουν... πάνω από 6 εκατ. πρόσφυγες σε περισσότερες από 20 χώρες».

Στην πραγματικότητα, πίσω από τέτοιου είδους «βοήθειες» βρίσκεται μία ακόμα μορφή διείσδυσης κεφαλαίων για κερδοφορία σε νέα πεδία.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΟΗΕ, από πέρυσι εκτοπίστηκαν από πολέμους και τη φτώχεια (βλέπε την καπιταλιστική βαρβαρότητα) πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι...

Οι επενδύσεις του Σόρος

Αν και δεν αποσαφηνίστηκε πώς ακριβώς θα «βοηθήσουν» τα μονοπώλια στην «ανακούφιση» των προσφύγων, ο γνωστός... Τζορτζ Σόρος έδωσε μία πρόγευση: Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε ότι θα... επενδύσει μισό δισ. δολάρια για μπίζνες που μπορούν να γίνουν χάρη σε πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες των πιο ικανών, ταλαντούχων προσφύγων και μεταναστών στην αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία και θα μοιράσει και μερικά ψίχουλα από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στον απόηχο της διάσκεψης ηγετών υπό τον Μπ. Ομπάμα δεν έλειψαν άλλες δηλώσεις, τόσο ξένων ηγετών όσο και Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» άσκησε πιέσεις σε κράτη - μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επανεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, «χώρες οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης αυτής». Εξέφρασε την «κατανόηση» της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της «ευρωπαϊκής μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», τονίζοντας ότι «μια ενωμένη Ευρώπη είναι σήμερα σημαντικότερη από κάθε άλλη στιγμή».

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, σημείωσε για την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Στην Μπρατισλάβα, ειπώθηκαν πολλά πράγματα, αλλά δεν σταθήκαμε ικανοί να είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά το θέμα της Αφρικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αντιδράσαμε θετικά (...) Ο Γιούνκερ λέει τόσα ωραία πράγματα, αλλά δεν βλέπουμε να γίνονται πράξεις». Φυσικά, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της ιταλικής αστικής τάξης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιτίες της προσφυγιάς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η καπιταλιστική εκμετάλλευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΗΕ και τις εξελίξεις σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους των πολέμων και της προσφυγιάς στην περιοχή μας, αλλά, επιπλέον, δικαιολόγησε την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και της Συνθήκης της Γενεύης, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για "διατήρηση της κοινωνικής συνοχής" και της "ασφάλειας των πολιτών". Ομως, η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει αιτία τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς των ισχυρών, τη φτώχεια που προκαλεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που η κυβέρνησή του ψήφισε και εφαρμόζει και που εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, 60.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του αρνείται τη μεταφορά από τα νησιά των διπλά εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, γεγονός που πυροδοτεί απελπισμένες αντιδράσεις, όπως αυτές στη Μόρια της Λέσβου, στη Χίο. Τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή και των κατοίκων των νησιών από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση εκμεταλλεύονται οι ναζιστές χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί τραμπούκοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ