ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Παρεμβάσεις σήμερα για τους παιδικούς σταθμούς

Στη 1 μ.μ. στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Κινητοποίηση το απόγευμα και στα Χανιά

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας για τους παιδικούς σταθμούς
Με δύο παράλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας, σήμερα, στη 1 μ.μ., στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14 - 16) και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Κατεχάκη 56) Σωματεία Εργαζομένων, Σύλλογοι Γονέων και Γυναικών διεκδικούν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή. Συνδικάτα και φορείς κινητοποιούνται ενάντια στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών και απαιτούν σύγχρονους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, στελεχωμένους με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα.

Στον Πειραιά την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη και Περάματος, ο ΟΦΟΝ και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Κορυδαλλό, Νίκαια, Πειραιά, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα.

Η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής γίνεται από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, την Ενωση Γονέων Δήμου Καισαριανής, το Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Ζωγράφου και τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ σε Καισαριανή, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολη και Δάφνη - Υμηττό.

Ανάλογη διαμαρτυρία οργανώνεται σήμερα, Τετάρτη, και στα Χανιά, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικών Επισκεπτών και Τροφίμων - Ποτών. Οπως καταγγέλλουν, στο Δήμο Χανίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ), από τις 1.542 οικογένειες που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, δεκτές έγιναν μόλις οι 927. Δηλαδή, 615 οικογένειες μένουν εκτός ΕΕΤΑΑ.

Από τις 927 δεκτές αιτήσεις του προγράμματος, οι 426 θέσεις επιδοτούνται στο Δήμο Χανίων (45,95% του προγράμματος) και οι 501 σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (54,05% του προγράμματος). Ο Δήμος Χανίων, από τις συνολικά 742 θέσεις που μπορούν να καλύψουν οι δομές του (νήπια και βρέφη), έχει παραχωρήσει τις 426 στο πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ και παραμένουν διαθέσιμες 316 θέσεις βρεφών και νηπίων. Οπως σημειώνουν τα σωματεία, το σύνολο των αιτήσεων που έγιναν σε ΕΣΠΑ και δήμο είναι 2.665 και από αυτές έγιναν δεκτές οι 1.243, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσες αιτήσεις έγιναν ταυτόχρονα στα δύο προγράμματα.

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Απεργία κήρυξε για αύριο Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 το πρωί και σ' αυτήν καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την απεργία, οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα «Παμμακάριστος» είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες, στο «Χατζηπάτρειο - ΚΑΣΠ» δέκα μήνες, στο ΠΕΓΚΑΠ 18 μήνες, στο «Ερμής» σχεδόν δύο χρόνια, στο ΕΓΝΥΑ οκτώ μήνες και στο «Μαργαρίτα» 13 μήνες. Το ΣΕΜΙΣΕΑ καταγγέλλει τη γενικευμένη απληρωσιά, καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή «που έδωσαν περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση» και καλλιεργούν εφησυχασμό.

Εκτός από την πληρωμή των δεδουλευμένων, το σωματείο διεκδικεί καμιά μείωση μισθών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να ανοίξουν όλα τα τμήματα των κέντρων που παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις διευρυμένες ανάγκες, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και πληρωμής από τις οικογένειες ή/και τους εξυπηρετούμενους.

Για όλα αυτά τα ζητήματα και τον παραπέρα σχεδιασμό του αγώνα, το ΣΕΜΙΣΕΑ καλεί σε γενική συνέλευση την Κυριακή 2 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία μας (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Δεν το βάζουν κάτω στην «Παιδική Στέγη»

«Στον αέρα» συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Είναι απλήρωτοι ήδη εδώ και οχτώ μήνες, χωρίς να δίνεται απάντηση ούτε από τη διοίκηση του ιδρύματος αλλά ούτε και από το υπουργείο Εργασίας για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα που αυξάνονται. Επιπλέον, η διοίκηση έκλεισε τον παιδικό σταθμό στο Θησείο (Αργέντειος Παιδική Στέγη), προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε εργαζόμενους και γονείς. Το απόγευμα της Δευτέρας οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους βρέθηκαν ξανά έξω από το υπουργείο, ζητώντας συνάντηση με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό, Θ. Φωτίου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ. «Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία του σωματείου μας και ο γγ του υπουργείου δεν προέβη σε καμία ουσιαστική δέσμευση για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι γονείς», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Νέα διαμαρτυρία στα ΚΕΠΑ την Παρασκευή

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181) θα κάνει την Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καθώς η προγραμματισμένη για χτες εξέταση από Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Τζαφέρ Κουρτ, Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, βαριά ανάπηρου από βασανιστήρια, μετατέθηκε για εκείνη τη μέρα. Οπως και χτες, η ΣΕΑΑΝ θα βρεθεί έξω από τα ΚΕΠΑ διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ανάπηρος απειλείται να αποχαρακτηριστεί ως παραπληγικός, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια λαμβάνει επίδομα παραπληγίας και μετακινείται με αμαξίδιο. Με αφορμή την περίπτωση αυτή, η ΣΕΑΑΝ υπενθυμίζει ότι από το 2012 μέχρι το 2015, 75.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα ή σύνταξη και πολλές χιλιάδες είδαν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται και τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται ανάλογα.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η κυβερνητική κοροϊδία συμπληρώνει τις περικοπές

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας

Οι παραπέρα περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και στα επιδόματα που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση, αποτυπώθηκαν στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «έχει συσταθεί επιτροπή» που εξετάζει «την ομογενοποίηση των όρων της ασφάλισης για την αναπηρία».

Δίνοντας μια πρώτη γεύση των νέων κριτηρίων που πάει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, αποφάνθηκε ότι «τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είναι ανάπηρα σε κάθε περίπτωση» και πως «δεν θεωρώ κάποιον που πάσχει από μια ασθένεια ότι είναι απολύτως αδύνατον να παράσχει στην κοινωνική του ζωή και στην οικονομική του ζωή δραστηριότητα», με ό,τι μπορούν να σημαίνουν αυτά για την προστασία των ΑμΕΑ.

Ο υφυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και στις αναπηρικές συντάξεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν συζητάει την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση για αναπηρίες, αν και όπως παραδέχτηκε, «αυτό ακούστηκε, ειπώθηκε από κάποιους κύκλους». Σύμφωνα επίσης με τον υφυπουργό, «οι αναπηρικές συντάξεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποστεί καμία μείωση» και «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει περικοπή σε οποιοδήποτε εισόδημα από συντάξεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλυψε με στοιχεία την κοροϊδία σε βάρος των αναπήρων από τον υφυπουργό και την κυβέρνηση: «Πάνω από 70.000 ανάπηροι - τόνισε - έμειναν χωρίς επίδομα, αφού από τους 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα τον Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000. Οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν στην ουσία καμία στήριξη».

Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός - που κατά τον υφυπουργό είναι ίδιος από το 1951 - έχει αλλάξει εδώ και μία τουλάχιστον τριετία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία του ΙΚΑ, «από το 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα δικαιούχων, να πέσει στο 7%, διότι αναπροσαρμόστηκαν τα ποσοστά αναπηρίας».

Επισήμανε ότι με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου, μηχανισμοί όπως τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, κόβουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και όχι μόνο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά στοιχεία για γυναίκα με 81% αναπηρία που της έκοψαν το ΕΚΑΣ! Απαίτησε, τέλος, να αποκατασταθούν οι απώλειες σε συντάξεις και επιδόματα και να επεκταθούν οι παροχές σε κατηγορίες των ΑμΕΑ όπως κωφοί, πάσχοντες από γεροντική άνοια, νόσο του Alzheimer και σκλήρυνση κατά πλάκας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ