ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Συγκέντρωση κόντρα στις προσπάθειες καλλιέργειας του ρατσισμού

MotionTeam

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και καταδίκης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και πρακτικών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών. Ενώ τα παιδιά τους, κρατώντας πλακάτ στα χέρια, ύψωσαν τη δική τους φωνή για το δικαίωμα στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ωραιοκάστρου, με το πανό του ΚΚΕ στην κεφαλή να διατρανώνει: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι - εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα - όχι στις ρατσιστικές κραυγές μίσους».

Τα προσφυγόπουλα κρατούσαν τα πλακάτ στα χέρια που έγραφαν στη γλώσσα τους και στα Ελληνικά: «Θέλουμε σχολείο», «θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», «Ολα τα παιδιά του κόσμου θέλουν ειρήνη και μόρφωση», «Δεν θέλουμε να μείνουμε αγράμματα». Ενώ και τα συνθήματα των διαδηλωτών διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Δήμαρχε και άλλοι, ακούστε το καλά, δεν θα μας γυρίσετε στο μεσαίωνα», «Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος

Ο Γιάννης Δελής

MotionTeam

Ο Γιάννης Δελής
Τη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, χαιρέτισε ο Αγγελος Θεμελής, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος κατήγγειλε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής αλλά και γνωστών ακροδεξιών στοιχείων να δημιουργήσουν τεχνητά ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα, κόντρα στην πολύμορφη αλληλεγγύη που δείχνουν οι άνθρωποι της περιοχής στους πρόσφυγες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, που κάλεσε το λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που «βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο», τονίζοντας: «Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει, πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα».

Μιλώντας ειδικότερα για την Εκπαίδευση σημείωσε: «Ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία τους.

(...) Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστούν όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται».

Και ξεκαθάρισε: «Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν' ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης».

Στη Φιλιππιάδα

Στο μεταξύ, στο έδαφος που έχει στρωθεί για την έκφραση ξενοφοβικών αντιλήψεων, ήρθε και υπόμνημα με το οποίο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας «δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά» ότι δεν δέχεται συστέγαση «των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» στο σχολείο. Την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων καταδικάζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας πως «οι "θρησκευτικοί" και "πολιτισμικοί" λόγοι που ανενδοίαστα επικαλούνται δεν είναι παρά ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα που δηλητηριάζει τις ψυχές και τη συνείδηση των παιδιών μας». Καλεί δε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από τη μια πιστοποίηση και από την άλλη υποβάθμιση

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης για τους απόφοιτους ΙΕΚ που συμμετείχαν στην 1η εξεταστική Περίοδο 2016 και του Θεωρητικού και του Πρακτικού μέρους, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής καταδικάζει την πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης που, όχι μόνο συνεχίζει τον απαράδεκτο θεσμό της πιστοποίησης, αλλά αφήνει στη μοίρα τους τις σχολές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, υποβαθμίζοντας κι άλλο τις σπουδές.

«Το ότι αποτυγχάνει η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών δεν είναι τυχαίο. Αντίθετα, αποδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν οι σχολές μας. Οτι δεν έχουμε βιβλία, ότι κάνουμε μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, τα εργαστήριά μας είναι από την εποχή του χαλκού, σε πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν οδηγοί σπουδών και οι καθηγητές μας κάνουν μάθημα με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο χωρίς σύμβαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής απαιτεί: Κατάργηση του θεσμού της πιστοποίησης για τους αποφοίτους των ΙΕΚ και μέχρι τότε, εντελώς δωρεάν συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία σε κάθε ειδικότητα, με σχολές αντάξιες του 21ου αιώνα και φυσικά, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Δουλειά με δικαιώματα που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος).

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απολύει αναπληρωτές! Τσακίζουν τις ζωές μας - Τσακίζουν την Παιδεία!», τονίζει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα!

«Οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 27.000. Η "οικονομική στενότητα" που εμποδίζει τον υπουργό να κάνει προσλήψεις, δεν εμποδίζει τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τις διαγραφές χρεών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία, καταγγέλλοντας ότι η «κανονικότητα», για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, σημαίνει 15.000 λιγότερες προσλήψεις απλήρωτων, μέχρι στιγμής.

Να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για την πληρωμή ξενόγλωσσων βιβλίων στα δημόσια σχολεία κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Για άλλη μια χρονιά, τα σχολικά βιβλία για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών σε όλους τους τύπους Λυκείων δεν διανέμονται δωρεάν στους μαθητές. Τις περισσότερες φορές, αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι γονείς τους, αλλού τα αγοράζουν οι σχολικές επιτροπές, παρά τη δραματική μείωση και φέτος της χρηματοδότησής τους.

Η πολυδιαφημισμένη ανάγκη να ξέρει ο μαθητής ξένες γλώσσες, πράγμα που γενικά μας βρίσκει σύμφωνους, συναντιέται επί της ουσίας με την "ανταποδοτικότητα" (πληρώνεις - παίρνεις, δεν πληρώνεις - δεν παίρνεις), κι όλα αυτά σε ένα κατά τα άλλα "δωρεάν" δημόσιο σχολείο.

Υπάρχει ανάγκη να μπει φραγμός σ' αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο».

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά μέτρα ώστε να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων, για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, είτε είναι «υποχρεωτικά» είτε «επιλογής».

Συμπαράσταση από φοιτητικούς συλλόγους στους μαθητές της Κεφαλονιάς

Την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων - κινητοποιήσεων, καταγγέλλουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και Μαθηματικού ΕΚΠΑ. Οι σύλλογοι απαιτούν να μην περάσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των τεσσάρων μαθητών, να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση για παύση κάθε δίωξης μαθητών που έχει κινηθεί με βάση την (καταργημένη) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καμία καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων από κυβερνήσεις και διοικήσεις Εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που μας κάνει μαθήματα περί "δημοκρατίας" μέσω του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, "αλληλεγγύης", "ισότητας" και άλλα λοιπά ευχολόγια, την ίδια ακριβώς στιγμή στοχοποιεί τους αγώνες της νεολαίας ξαναστήνοντας δίκες μαθητών... Αποδεικνύεται άλλη μία φορά ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους προκατόχους της, σέρνει μαθητές σε δίκη γιατί τόλμησαν να οργανώσουν και να συμμετάσχουν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στην Κεφαλονιά διεκδικώντας αξιοπρεπείς υποδομές διδασκαλίας μετά από τις καταστροφές που άφησε ο σεισμός τον Γενάρη του 2014», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση, που καλεί σε αγώνα εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org