ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθεί 50% η τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες

Τροπολογία - προσθήκη σε νομοσχέδιο κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, απαιτώντας επίσης δωρεάν μετακίνηση για άνεργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές

Ο λαός έχει δικαίωμα σε φτηνή, ασφαλή και τακτική αστική συγκοινωνία
Ο λαός έχει δικαίωμα σε φτηνή, ασφαλή και τακτική αστική συγκοινωνία
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται η μείωση κατά 50% της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και το δικαίωμα στη δωρεάν χρήση τους από ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Στην Αιτιολογική Εκθεση σημειώνεται: «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση λεωφορειακών γραμμών και ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τη μεγάλη ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φοροληστεία, την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και τα άλλα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, έχει ως αποτέλεσμα οι άνεργοι και μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μην μπορούν να πληρώσουν το ήδη ακριβό εισιτήριο, που η κυβέρνηση μεθοδεύει και νέα αύξησή του. Με δεδομένο ότι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτείνεται η πιο κάτω νομοθετική ρύθμιση».

Η τροπολογία - προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:

«Από την ψήφιση του παρόντος νόμου:

Α) Μειώνεται άμεσα και χωρίς να απαιτείται άλλη διοικητική πράξη η τιμή των εισιτηρίων για την επιβίβαση στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) όσο και στις Αστικές Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) κατά ποσοστό 50%.

Β) Ανεργοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζονται δωρεάν στα ως άνω Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου (κάρτα ανεργίας, φοιτητική, σπουδαστική ή μαθητική ταυτότητα). Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται».

Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο

Για αύριο, Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί η επίσημη έναρξη του νέου κύκλου των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις εταιρείες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ και να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2013.
  • Να προσδιοριστούν οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Για τη β' φάση της κινητικότητας, που θα ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβρη, θα «επιλεγούν», κατά κύριο λόγο, εργατοϋπάλληλοι από τους ΟΤΑ.
  • Να ξεκαθαριστούν οι οφειλές του Δημοσίου στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ηδη, πραγματοποιείται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
  • Υπό συζήτηση βρίσκονται τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» του προϋπολογισμού του 2013 που εμφανίζει η κυβέρνηση καθώς και η κρατική επιδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Επίσης, οι εκτιμήσεις ως προς το ρυθμό συρρίκνωσης του παραγόμενου ΑΕΠ και η αξιολόγηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκέντρωση του ΚΚΕ στους Γόννους

Η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 95 χρόνια επαναστατικής ζωής και δράσης του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Γόννων, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Πάνε κι έρχονται στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται απο σήμερα Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, για να συμμετέχει στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της οποίας την Κυριακή θα συναντηθεί με τον γγ Μπαν Γκι Μουν.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, θα έχει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα συμμετέχει και σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο. Τέλος, θα συναντηθεί με εβραϊκές Οργανώσεις των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει μέσα στη βδομάδα και ο Α. Σαμαράς, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν.

Εστιασμένη στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το ρόλο που διεκδικεί να παίξει η Ελλάδα για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ήταν και η συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Αμυνας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Περιγράφοντας την κατάσταση και την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ευρύτερη γειτονιά μας έχει περάσει το κατώφλι μιας ιδιαίτερα ρευστής, αβέβαιης και επικίνδυνης εποχής» και ότι το ελληνικό αμυντικό σύστημα είναι πάντοτε έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες «στη διεθνή νομιμότητα, στο διεθνές δίκαιο».

ΛΙΜΑΝΙ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επενδύσεις σε υποδομές, πριν την ιδιωτικοποίηση

Με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα έργα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών, με κρατικό κυρίως χρήμα, συνεχίζονται παράλληλα, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης της πρώην κρατικής εταιρείας σιδηροδρομικών μεταφορών, να παραλάβει «έτοιμη επένδυση» που θα του επιφέρει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκε από την «ΕΡΓΟΣΕ» -θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ για τη διαχείριση έργων σιδηροδρομικής υποδομής- η υπογραφή σύμβασης για τη σιδηροδρομική σύνδεση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων λιμένα Αλεξανδρούπολης με το σύμπλεγμα των γραμμών του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης. Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου, είναι ένα έτος και η σύμβαση κατασκευής του, συνολικού ύψους 3,106 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο έχει σκοπό την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών πλοίου - σιδηροδρόμου. Να υπενθυμίσουμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μεταξύ των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας τα οποία οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και προορίζεται να αποτελέσει πύλη για την είσοδο εμπορευμάτων προς την Τουρκία και χώρες των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιστολή προς το γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην οποία γνωστοποιεί ότι ο ίδιος επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, αλλά ταυτόχρονα ζητά να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα διεξαχθούν αυτές. Στην επιστολή του, όπως αναφέρει το ΡΙΚ, ορίζει το γενικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Ν. Αναστασιάδης ζητά και την εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες. Ο Κύπριος πρόεδρος προτείνει εκ νέου την επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

Πολιτικό μνημόσυνο για τον σ. Δημήτρη Κρεωνά

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Δημήτρη Κρεωνά, πραγματοποιούν η ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ και η οικογένειά του, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο ΚΕΠΑΚΥ (πρώην ΥΕΒ).

Επανόρθωση

Χτες από παραδρομή γράψαμε ότι την ιστοσελίδα «Newsbomb» διευθύνει ο Κ. Χαρδαβέλλας. Το σωστό είναι ότι ο Κ. Χαρδαβέλλας είναι δημοσιογράφος και όχι διευθυντής της ιστοσελίδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ