ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια

Σε διαθεσιμότητα 1.349 εργαζόμενοι από έξι πανεπιστήμια

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ χτες αναμενόταν να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις θέσεις που καταργούνται. Σύμφωνα με όσα διαρρέονταν χτες, σε διαθεσιμότητα βγαίνουν 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων κάποιοι από τους οποίους θα μετακινηθούν σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των διαθέσιμων θα αντληθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το ΕΜ Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας και κανένα ΤΕΙ. Τα ιδρύματα από την πλευρά τους δηλώνουν ότι έχουν ήδη έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων.

Με νέα 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους άλλους συλλόγους εργαζομένων να συμπαραταχθούν με αγωνιστικές δράσεις και τη Διοίκηση του ΑΠΘ να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού με την ανακοίνωση των 240 διαθεσιμοτήτων - απολύσεων που διέρρευσε ότι θα γίνουν, το ίδρυμα δε θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Σύμφωνα με το ΑΠΘ, δεν «περισσεύει» κανένας και χρειάζεται επιπλέον 213 υπαλλήλους για να λειτουργήσει σωστά.

Στο ΑΠΘ, από το 1987 και έπειτα, δεν έχει διοριστεί κανένας υπάλληλος με ΑΣΕΠ. Ενα μεγάλο ποσοστό διορίστηκε με προεδρικά διατάγματα και ανήκει στην κατηγορία Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου - ΙΔΑΧ. Πολλοί από αυτούς διορίστηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι αλλά προσφέρουν επιστημονικό έργο.

Με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, εκτιμάται ότι θα αδυνατούν να λειτουργήσουν οι πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής Σχολής που αποτελούν κομμάτι του ΕΣΥ και μια σειρά άλλες υπηρεσίες όπως το Κέντρο Αναφοράς AIDS, τα Παρατηρητήρια Λοιμωδών Νοσημάτων (για τον Ιό του Δυτικού Νείλου), η μοναδική κλινική μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κλπ.

Επιπλέον χωρίς οδοντιατρική φροντίδα θα μείνουν οι άποροι και ανασφάλιστοι που περιθάλπονται δωρεάν στις κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής.

Θα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας ο Σεισμολογικός Σταθμός της σχολής Θετικών Επιστημών θα προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών, των κέντρων Περιβάλλοντος, των εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας και πιστοποίησης ποιότητας προϊόντων.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα σταματήσουν καθώς τις «τρέχουν» κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι - διδάκτορες του τμήματος Αρχαιολογίας.

Το ΑΠΘ προχώρησε την Πέμπτη σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του μελετούν το ενδεχόμενο της παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, «λόγω αδυναμίας άσκησης διοίκησης» αν προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες.

Αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και αναβολή έναρξης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε χτες η Σύγκλητος του ιδρύματος ενάντια στην απόφαση να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 96 υπάλληλοι, που αντιστοιχούν στο 27% του συνολικού διοικητικού προσωπικού του.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Τα προβλήματα με τα οποία ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, αλλά και το πλαίσιο πάλης και τις δράσεις με τα οποία απαντούν στην πολιτική της κυβέρνησης, παρουσίασαν χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΤΕΙ Αθήνας, οι Σύλλογοι Εκτάκτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας.

Οπως είπαν, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με σοβαρότατα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, που οδηγεί χιλιάδες φοιτητές σε διακοπή σπουδών, με παραπέρα μειώσεις στην κρατική χρηματοδότησή τους, με μειώσεις (απολύσεις - διαθεσιμότητες) διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και την προσπάθεια παραπέρα εφαρμογής του νόμου 4009/11 που θα βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Μια εβδομάδα πριν αρχίσουν τα μαθήματα, σε πολλά ΤΕΙ δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για το έκτακτο προσωπικό, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα γίνει η προκήρυξη για τους λεγόμενους πανεπιστημιακούς υποτρόφους τη νέα αυτή ελαστική εργασιακή σχέση που εγκαινιάζεται.

Την ίδια στιγμή που οι περίπου 750 αδιόριστοι ΔΕΠ/ΕΠ διεκδικούν για πάνω από τρία χρόνια το δικαίωμά τους για εργασία και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αυξάνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις πιστώσεις για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (ωρομίσθιοι ΕΠ στα ΤΕΙ και ΠΔ 407/80 στα Πανεπιστήμια) σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα. Οπως έγινε γνωστό, θα διατεθούν συνολικά πιστώσεις για 150 εκτάκτους σε όλα τα ΤΕΙ και 20 στα Πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των εκτάκτων, κατήγγειλαν ότι τα ιδρύματα ωθούνται να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους ανάγκες με «υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα, χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του ίδιου του περιεχομένου των σπουδών, την κατάργηση μαθημάτων, τη μετατροπή εργαστηρίων σε θεωρητικά μαθήματα στα ΤΕΙ, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας, απευθύνουν κάλεσμα αγώνα το οποίο συνυπογράφουν επίσης οι Σύλλογοι Διοικητικών υπαλλήλων ΑΠΘ, ΕΤΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΕΤΕΠ ΠΑΜΑΚ.

Κόντρα στην κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτούν: Τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ. Την άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ/ΕΠ στα ΑΕΙ. Καμία αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών για να λειτουργήσουν αυτά με βάση το υπάρχον προσωπικό. Κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με τη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για εκτάκτους (σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια), χωρίς καμία παραπέρα υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οχι στις διαθεσιμότητες/απολύσεις εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Επίσης καλούν: Σε κοινή σύσκεψη όλους τους Συλλόγους των εκτάκτων των ΤΕΙ, στις 11 Οκτώβρη στην Αθήνα και στην παρέμβαση που προγραμματίζουν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας του μόνιμου προσωπικού. Σε ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με άλλα σωματεία και κλάδους εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αποφασίζουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους

Μέχρι αργά συνεχιζόταν χτες η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας οι οποίοι συζητούσαν για την πορεία των κινητοποιήσεων μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης απεργίας τους που ξεκίνησε στις 16 Σεπτέμβρη. Αύριο Κυριακή αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την πορεία των κινητοποιήσεών τους μετά τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία στις 18-19 Σεπτέμβρη. Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα πορεία και να συζητήσει την περαιτέρω στάση του κλάδου. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έδειξαν αγωνιστικές διαθέσεις οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν. Να αποκτήσει ο αγώνας περιεχόμενο που θα στρέφεται κατά του νέου σχολείου, των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, να διευρυνθεί το μέτωπο ενάντια σε αυτήν την πολιτική με τη συμμετοχή γονιών και εργαζόμενων.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής διοργάνωσαν χτες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, στην οποία συμμετείχε και η ΔΟΕ. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας ήταν η εντολή του υπουργείου Παιδείας που χτυπώντας τις υποστηρικτικές δομές των σχολείων (ολοήμερο, τμήματα ένταξης κλπ.), βγάζει υπεράριθμους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και ετοιμάζει υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έκφραση της πολιτικής που χτυπά μορφωτικά δικαιώματα και συμπαρασύρει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη μόνιμη σταθερή δουλειά. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση, τόνισε ότι η κινητικότητα είναι κομμάτι του νέου σχολείου το οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιπαλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους μαζί με το λαϊκό κίνημα στους χώρους δουλειάς, στις περιοχές τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα.

Από κάθε σχολείο λείπει και κάτι

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και άλλοι φορείς

Μία σχολική χρονιά στην οποία «από παντού κάτι λείπει» περιγράφουν οι εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Με μείωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρσι κατά 16.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με 1.101 νηπιαγωγούς και 1.477 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων λιγότερους στην πρωτοβάθμια και μειωμένους κατά 825 τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, τα σχολεία τα οποία πάντα ήταν υποστελεχωμένα ασφυκτιούν. Τα ολοήμερα τμήματα στα δημοτικά ουσιαστικά δε λειτουργούν, το μέλλον των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των ΕΠΑΛ παραμένει αβέβαιο, οι μαθητές του λυκείου ξεκινούν σε πολλές περιπτώσεις με ελλείψεις και σε βασικές ειδικότητες τη φοίτηση στο «νέο» λύκειο των ταξικών φραγμών.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία με τις πρώτες να λειτουργούν σαν χώροι «στάθμευσης» των παιδιών και τα δεύτερα να χάνουν 17.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Στα ειδικά σχολεία οι μεταφορές είναι «στον αέρα» με τους διευθυντές να προτρέπουν τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, με φοίτηση στα σχολεία εκ περιτροπής λόγω έλλειψης προσωπικού, με τα 26 σχολεία που έχουν ιδιόκτητα πούλμαν να περιμένουν να βρεθούν οδηγοί σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (όπως ενημέρωσε στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Παιδείας), εν αναμονή της παράτασης των συμβάσεων με τους όρους της κυβέρνησης και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί στους γονείς των μαθητών των μουσικών - καλλιτεχνικών σχολείων το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που ξεκαθαρίζει πως η όποια παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών δεν ισχύει για τα μουσικά και τα διαπολιτισμικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες γονείς και μαθητές της Θέρμης, απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Στους 17 οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης υπάρχουν περίπου 2.500 μαθητές οι οποίοι για να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους χρειάζονται μεταφορικό μέσον.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ