ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΕΒΕ
Καλύτερη οργάνωση και ένταση των αγώνων

Ραντεβού στα μεθαυριανά συλλαλητήρια δίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Από την κοινή παράσταση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ στο υπουργείο Οικονομικών, τον Αύγουστο
Από την κοινή παράσταση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ στο υπουργείο Οικονομικών, τον Αύγουστο
Τα άμεσα καθήκοντα και δράσεις της ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ) για το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου η παρέμβασή της να γίνει ακόμη πιο δυνατή και να αναπτυχθεί παντού, αγκαλιάζοντας με τις θέσεις της ακόμη περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αποφασίστηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, στο πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο της Συσπείρωσης, έξι μήνες μετά την ίδρυσή της. Ομόφωνη ήταν η αποδοχή του κοινού πλαισίου δράσης της ΠΑΣΕΒΕ με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Επισημάνθηκε, επίσης, η μεγάλη σημασία μαζικής συμμετοχής στα κοινά συλλαλητήρια στις 23 του Σεπτέμβρη, αλλά και στη συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στις 29 του Σεπτέμβρη, έξω από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στο Συμβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ από όλη τη χώρα, μεταφέροντας πλούσια εμπειρία για τους μήνες που προηγήθηκαν, τις δυσκολίες που ανέκυψαν, το ξεπέρασμά τους.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, για τις εργασίες του Πανελλαδικού Συμβουλίου, επισημαίνεται: «Το πανελλαδικό συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα το κοινό πλαίσιο δράσης που συζητήθηκε από τις Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Τα καθήκοντα που βάζει η ΠΑΣΕΒΕ για το επόμενο διάστημα, με δεδομένο την όξυνση της κρίσης είναι:

 • Να βελτιωθεί η δουλειά στην Πανελλαδική Γραμματεία, με στόχο τις νέες συνθήκες και το ξεπέρασμα των διαπιστωμένων αδυναμιών.
 • Οι Τοπικές και Κλαδικές Γραμματείες να αποκτήσουν τακτές συνεδριάσεις με περιεχόμενο και έλεγχο.
 • Το κοινό πλαίσιο δράσης να συζητηθεί σε όλα τα όργανα που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕΒΕ.
 • Να επιδιωχθεί συζήτηση με πρωτοβάθμια Σωματεία, Τοπικές και Κλαδικές Ομοσπονδίες, εκτός ΠΑΣΕΒΕ.
 • Να δούμε, κατά κλάδο και περιοχή, τους συναδέλφους που βρίσκονται εκτός Συνδικαλιστικού Κινήματος και να συζητήσουμε τις θέσεις και στόχους της ΠΑΣΕΒΕ.
 • Να επιδιωχθεί κινητοποίηση των δεκάδων χιλιάδων μικρεμπόρων που πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης με χιλιάδες κλεισίματα μαγαζιών.

Αμεσοι στόχοι πάλης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι:

 • Ολοι να θεωρήσουν βιβλιάρια Υγείας, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Καμία διακοπή παροχών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ - ΟΤΕ κ.λπ.), όσο διαρκεί η κρίση αυτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
 • Σταμάτημα των εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών από αδυναμία αποπληρωμής δανείων.
 • Θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στην Εφορία, ώστε οι Συνάδελφοι να μπορούν να εξασκήσουν επάγγελμα.
 • Οχι στην εκβιαστική περαίωση που μας φορτώνει νέα βάρη.

Με αφορμή τις εκλογές για τα τοπικά όργανα, η ΠΑΣΕΒΕ θα οργανώσει την παρέμβασή της, έχοντας αρκετούς αγωνιστές συναδέλφους υποψήφιους Δημάρχους - Συμβούλους κ.λπ.».

Οι παρεμβάσεις στο Πανελλαδικό Συμβούλιο ανέδειξαν μια εξαιρετικά επίκαιρη εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας. Εγινε μεγάλη συζήτηση για τον αγώνα στις μεταφορές, τα αιτήματα, τη μεγάλη αγωνιστική διάθεση και τους «ταχυδακτυλουργικούς» ελιγμούς ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μεταφέρθηκε η αγωνία των συνταξιούχων, μετά την περικοπή από την κυβέρνηση - ελέω μνημονίου - των μικρών συντάξεων. Συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που χρωστούν και δεν καλύπτονται από το Ταμείο. Ηρθαν μηνύματα για τα προβλήματα που μεγαλώνουν, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά, όπου προωθείται η αλλαγή χρήσης γης σε πολλές περιοχές για να εκδιωχθούν οι μικρές επιχειρήσεις υπέρ των μεγάλων που συνδυάζουν τη δράση τους με τις δραστηριότητες της «COSCO». Επικροτήθηκαν πρακτικές, όπως αυτή της συγκρότησης επιτροπών λαϊκής δράσης, ειπώθηκαν σκέψεις για το περιεχόμενο της δράσης τους. Εντονη ήταν η κριτική για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και τη στάση τους, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μεγάλη ήταν η συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και τη λειτουργία Ομοσπονδιών και σωματείων.

Εισηγητικά, επισημάνθηκε ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένταση της φιλομονοπωλιακής επίθεσης της κυβερνητικής πολιτικής. Η πτώση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, έχουμε και ραγδαία αύξηση στο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, κυρίως μικρομάγαζων. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβερνητική πολιτική. Η αγανάκτηση λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα φαινόμενα γενικευμένης αντίδρασης». Σε άλλο σημείο τονίστηκε ότι «η ΠΑΣΕΒΕ απ' την ιδρυτική Συνδιάσκεψη, μέχρι τα σήμερα έδωσε καθημερινά το "παρών" σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πήρε μέρος στις απεργίες και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, μαζί με το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ».

Επισημάνθηκε ότι «η κινητοποίηση που οργανώνουμε στις 29 Σεπτέμβρη στον ΟΑΕΕ για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όσων χρωστάνε πρέπει να έχει επιτυχία και να αποτελέσει το ξεκίνημα και όχι το τέλος της δραστηριότητάς μας για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις».

Σχετικά με το κοινό πλαίσιο δράσης, υπογραμμίστηκε ότι «το βασικό είναι, αυτό να περπατήσει στη ζωή. Δηλαδή, ν' αρχίσουν να αναπτύσσονται αγώνες και διεκδικήσεις απ' όλα τα μέτωπα που το έχουν αποδεχτεί. Το πλαίσιο κοινής δράσης πρέπει να αποδείξει την αναγκαιότητά του. Να μελετηθεί καλά από όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη. Να αποτελέσει μόνιμο εφόδιο και να αξιοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των αιτημάτων και διεκδικήσεων των σωματείων και των Ομοσπονδιών με τους κοινούς στόχους πάλης που θέτει».


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση

Πτώση 4,1% και 3,6% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες και ο κύκλος εργασιών τον Ιούλη

Η πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία και τον Ιούλη καταδεικνύει την ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός καπιταλισμός, αλλά και τις συνέπειες του εξοντωτικού για τα λαϊκά στρώματα μνημονίου, που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να ξελασπώσει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Και η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν το εξαγωγικό κεφάλαιο δεν εκμεταλλευόταν την ανάκαμψη που εμφανίζουν μια σειρά καπιταλιστικές χώρες, αυξάνοντας τις πωλήσεις του στις ξένες αγορές.

Από την άλλη, η ανοδική πορεία των τιμών των οικοδομικών υλικών που καταγράφεται και τον Αύγουστο, σε μία περίοδο οξύτατης κρίσης, η οποία χρόνια μαστίζει τον κλάδο των κατασκευών, απλώς επιβεβαιώνει την ισχυρή μονοπώληση και της συγκεκριμένης αγοράς. Ετσι δημιουργείται το «παράδοξο», τη στιγμή κατά την οποία οι κατασκευαστές μιλούν για 200.000 απούλητα διαμερίσματα, στοιχείο ενδεικτικό του βάθους της κρίσης, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που ελέγχουν τις πρώτες ύλες της οικοδομικής δραστηριότητας, να αυξάνουν τις τιμές, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη βιομηχανία τον Ιούλη παρουσίασε μείωση κατά 4,1%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2009, έναντι μείωσης 31,1% που σημειώθηκε τον περσινό Αύγουστο. Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων (δωδεκάμηνο Αυγούστου 2009 - Ιούλη 2010 προς το αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο) προκύπτει μείωση 7,2%, έναντι μείωσης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Ενδεικτικό είναι ότι η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλη οφείλεται στη μείωση των παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 19,6%, τη στιγμή που η ζήτηση των παραγγελιών εξωτερικής αγοράς σημείωσε αύξηση 25,8%, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η εσωτερική αγορά συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση.

Παρεμφερή εικόνα υπάρχει και με τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία το μήνα Ιούλη, ο οποίος, σε ετήσια βάση - Ιούλης 2010 προς Ιούλης 2009 - εμφανίζει μείωση 3,6%, έναντι μείωσης 27,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου, προκύπτει επίσης μείωση 4,7%, έναντι μείωσης 17,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η κατά 3,6% μείωση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το μήνα Ιούλη οφείλεται στη μείωση του κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 8,8% και στην αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 10,8%.

 • Αύξηση 3,3% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών το μήνα Αύγουστο του 2010, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Σε μέσα επίπεδα δωδεκάμηνης περιόδου, προκύπτει επίσης αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org