ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί για προνόμια και φοροασυλία στο κεφάλαιο

Από τη ΔΕΘ, ο Α. Σαμαράς χειροκρότησε όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρότεινε νέα, ακόμα πιο προωθημένα

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν το δικό τους δρόμο να βαδίσουν
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν το δικό τους δρόμο να βαδίσουν
Σε ένα άνευ προηγούμενου διαγ(κ)ωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος από τους δύο θα παρουσιάσει τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις για μια ανάπτυξη προς όφελος των μονοπωλίων και ενάντια στις ανάγκες του λαού, επιδόθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη συστράτευσή του με τη στρατηγική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε και επικρότησε όλα τα «αναπτυξιακά» μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ δε δίστασε να πλειοδοτήσει ζητώντας «αληθινό σοκ ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων», προτείνοντας ακόμα πιο προωθημένα και γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, έβαλε πλάτη για να ενισχυθεί στις λαϊκές συνειδήσεις η εντύπωση ότι η διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την προστασία και τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Το μήνυμα που εξέπεμψε σε όλους τους τόνους είναι ότι στο όνομα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας πρέπει να υποταχθούν τα πάντα, πρώτα και κύρια τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι ανάγκες του λαού.

Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τα όσα είπε ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ, είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα του έχει στρατευτεί με όλες τις δυνάμεις για να περάσει η στρατηγική της πλουτοκρατίας, να φορτώσει την κρίση στο λαό, καθώς και ότι η διαχειριστική διαφωνία του με το μνημόνιο είναι κατ' εξοχήν δημαγωγική και στοχεύει στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας εντός του πλαισίου του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ειδικά για το μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να πείσει ότι «δεν ήταν μονόδρομος» για την πλουτοκρατία, αλλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση το υπόγραψε, ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα το εφαρμόσει. Είπε ότι δεν πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο αν δεν το επιτρέψουν οι αγορές (!), ενώ στήριξε μετά πάθους τις «διαρθρωτικές» ανατροπές που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν τις εφαρμόζει.

Ομως οι «διαρθρωτικές αλλαγές» του μνημονίου δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που μειώνουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Προσδιορίζοντας τη δική του στάση απέναντι στο μνημόνιο, είπε ξεκάθαρα: «Πιέζω για αλλαγές σε αυτό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα στις αγορές».

Από την άλλη, παραδέχτηκε για ακόμα μια φορά ότι το «όχι» στο μνημόνιο έγινε για λόγους διάσωσης και προστασίας του αστικού πολιτικού συστήματος. «Τι έπρεπε δηλαδή να είναι όλοι υπέρ του μνημονίου, επειδή έτσι το είπαν ορισμένοι και απέναντι να έχουμε αφήσει τον ελληνικό λαό υποχρεωμένο πλέον να βρίσκει καταφύγιο μόνο στο πεζοδρόμιο;», αναρωτήθηκε αποκαλυπτικά.

Ολα για την «ανταγωνιστικότητα»

Οι «μεγάλες τομές» που, σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, στηρίζουν το νέο «αναπτυξιακό μοντέλο», είναι οι τομές που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπονται στο μνημόνιο. Συγκεκριμένα:

  • Ζήτησε να μειωθεί κι άλλο η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη. Δεν αρκεί, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, η μείωση από το 24% στο 20% από το 2011 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να φτάσει στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή στο 10% και ακόμα πιο κάτω.
  • Ζήτησε να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στο όνομα ότι «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους», πράγμα που διώχνει τάχα τους επενδυτές και «δεν φέρνει χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία». Η αλήθεια είναι ότι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας» αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη και να προχωρήσει ταχύτερα η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, με απαλλαγή από τις εισφορές του κράτους και της εργοδοσίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είπε τίποτα για το ποιοι διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε βέβαια ψέλλισε κάποια λέξη κατά του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, δεν είπε λέξη για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ακριβώς γιατί στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πλήρη ανατροπή τους, την οριστική κατάργηση της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα.
  • Ζήτησε ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, χειροκροτώντας την απόφαση της κυβέρνησης να το κάνει υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας (το περιβόητο fast truck). Οπως είπε, η κυβέρνηση υλοποιεί νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλη του 2009. Οι ενστάσεις που εξέφρασε ήταν να μην αφορά μόνο τις ξένες επενδύσεις πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ αλλά και ελληνικές.
  • Εξέφρασε την πλήρη συναίνεσή του στα πακέτα στήριξης των τραπεζών, ζητώντας για το θεαθήναι να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
  • Υπερθεμάτισε υπέρ της ανταγωνιστικής εκπαίδευσης και της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των Πανεπιστημίων με κατάργηση του ασύλου.
  • Υπερασπίστηκε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, άσκησε πίεση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ζήτησε να δοθεί γη και ύδωρ στην κυριολεξία για να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό με αιχμή τα πεντάστερα ξενοδοχεία και την παραθεριστική κατοικία, όπως είπε.
  • Αμεσα να υπάρξουν μέτρα τόνωσης της αγοράς, μέσα από την επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, τη διοχέτευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τις συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών έργων, προώθηση των ΣΔΙΤ, καθώς και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Φαιδρότητες χωρίς προηγούμενο

«Μόλις πριν από μία βδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Χουντής ανέδειξε το θέμα του ΟΣΕ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και εκεί είχαμε μια σημαντική κίνηση. Την ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής σε θέματα Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον αρμόδιο επίτροπο, όπου ανέδειξε ότι αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία το παρόν νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τη διάλυση του ΟΣΕ, ακριβώς διότι η χώρα μας έχει λάβει ήδη δεκάδες εκατομμύρια κοινοτικές επιχορηγήσεις, κοινοτική συμμετοχή για έργα για την ανάπτυξη του δικτύου (...) Και βεβαίως οι κοινοτικοί δίνουν χρήματα για τον σιδηρόδρομο και για έναν ακόμη λόγο. Διότι είναι υποχρεωμένη η Κοινότητα να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, ακριβώς γιατί αυτό προστάζει η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για τη μείωση της εκπομπής των αερίων του διοξειδίου του άνθρακα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις προσταγές της τρόικας και του μνημονίου, αντιτίθεται στα όσα μας λέει η ΕΕ και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Αντιτίθεται στο ελληνικό Σύνταγμα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι πέρα για πέρα παράνομη αυτή η προσπάθεια διάλυσης του ΟΣΕ. Είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική. Αλλά το κυριότερο είναι ότι είναι πέρα για πέρα ανήθικη».

****

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς απ' τα ανεκδιήγητα που είπε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος τις προάλλες σε εργαζόμενους στον ΟΣΕ... Την πρεμούρα του να μοιράσει ρόλους «καλών» και «κακών» εντός της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας; Πώς αλλιώς άλλωστε να δικαιολογήσει την ευρω-λαγνεία του κόμματός του και τη συστηματική τους προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι μία, ενιαία και αδιαίρετη είναι η φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ που την υπηρετεί ως και ο τελευταίος τροχός της ευρωενωσιακής αμάξης; Τις φαιδρότητες πως η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών αντίκειται στην ΕΕ και στο κοινοτικό δίκαιο, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι είναι στρατηγική τους επιλογή; Τις αστειότητες περί «φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής» της ΕΕ; Πού την είδε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά για τον οπορτουνισμό ισχύει το «όταν η πραγματικότητα δε μας βολεύει τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Ολα τα σφυριά, κυβέρνηση, ΔΝΤ, τρόικα, Κομισιόν, ΕΕ, κοινοτικό δίκαιο και ελληνικό Σύνταγμα, χτυπάνε τον ίδιο στόχο. Για να τον πετύχουν θα εκποιήσουν ακόμα παραπέρα όχι μόνο τον ΟΣΕ, αλλά οτιδήποτε μπορεί διαλυμένο να προσφέρει κέρδη στην πλουτοκρατία. Κι αυτή η πολιτική δεν είναι παράνομη ή ανήθικη. Είναι ταξική. Μια τάξη ωφελεί και σε μια άλλη προκαλεί τεράστια ζημιά. Με όρους ταξικής πάλης μπορεί να αποκρουστεί, να ανατραπεί. Με τίποτα άλλο.


Β. Ν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη και την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη και την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι σαν το "άλλο σχέδιο" που ισχυριζόταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και με το οποίο θα νοικοκύρευε την οικονομία προς όφελος του λαού. Το όχι του λαού στο Μνημόνιο σημαίνει καταψήφιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org