ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Συζήτηση με τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών

Συνάντηση με τους εκπρόσωπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ είχε, το Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στην πολιτική του ΚΚΕ, σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε, το Σάββατο το πρωί, με τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού ανέλυσε την καπιταλιστική κρίση, τα χαρακτηριστικά της υπογράμμισε ότι «μπροστά στο ΚΚΕ, κατά τη γνώμη μας και στο κομμουνιστικό κίνημα γενικότερα, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα: Θα συγκεντρώσει την προσοχή του να ματαιώσει αυτές τις απώλειες, να ανακόψει τις απώλειες σε βάρος των εργαζομένων ή θα βγει επιθετικά και θ' ανοίξει το ζήτημα καπιταλισμός ή σοσιαλισμός».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως στη χώρα μας «με κόπο και συζήτηση διαμορφώθηκε ένα πανελλαδικό επιτελείο, ας πούμε, καθοδήγησης του αγώνα, το οποίο, όμως, εκφράζει τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους μικρούς επιχειρηματίες της πόλης και με τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες και επεκτείνεται αυτή η συμμαχία με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι «σε αυτήν τη φάση, θέλουμε αυτό να αποκτήσει πόδια, ρίζες, στο χώρο δουλειάς, στο εργοστάσιο, στο γραφείο και στη γειτονιά, με τη μορφή λαϊκών επιτροπών, λαϊκών συνελεύσεων, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά να μη χάσει τη φυσιογνωμία ως συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, μικρών επιχειρηματιών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών».

Υπογράμμισε πως, ταυτόχρονα, «υπάρχει η επεξεργασία ενός πλαισίου πάλης που λέει ότι ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την κρίση. Εδώ απαιτούνται, πια, κινητοποιήσεις, που εκφράζουν αυτό που λένε δεν πειθαρχώ, δεν υπακούω, δεν πληρώνω, βεβαίως όχι σε ατομική βάση». Παράλληλα, σημείωσε σε άλλο σημείο, «μπαίνει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, κοινωνικές υπηρεσίες δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή δε δουλεύουν. Μπαίνει το ζήτημα ακριβώς ή με την εξουσία των μονοπωλίων ή με την εργατική λαϊκή εξουσία, βεβαίως δεν είναι κάτι που θα το πετύχεις άμεσα». Τέλος, συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ «κάνει μια μεγάλη εκστρατεία, πέρα απ' το να προβάλλει τη στρατηγική και το πρόγραμμά του, να εκλαϊκεύσει παραπέρα την απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό, με πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για το τι συνέβη και είχαμε την καπιταλιστική παλινόρθωση», γιατί όπως εξήγησε ο κόσμος θέτει αυτό το ερώτημα «εκεί γιατί απέτυχαν;».

Στη συζήτηση που ακολούθησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις επικείμενες τοπικές εκλογές στη χώρα μας, τη διεθνή κατάσταση, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κ.ά. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας κατά του πολέμου είναι αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, όπου πρέπει να αποκαλύπτεται στο λαό η φύση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην πυραμίδα του ιμπεριαλισμού. Στη συνάντηση, συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Σπονδυλωτό αφιέρωμα στον Βασίλη Ρώτα

Από τη βιβλιοπαρουσίαση στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον Β. Ρώτα
Από τη βιβλιοπαρουσίαση στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον Β. Ρώτα
Ενα αφιέρωμα στον Ρώτα είναι ουσιαστικά ένα κάλεσμα προς τη νέα γενιά να γνωρίσει την πραγματική, προοδευτική κουλτούρα του λαού μας και τη νεώτερη ιστορία της. Ο κόσμος που γέμισε την κεντρική θεατρική σκηνή του Φεστιβάλ το απόγευμα του Σαββάτου απόλαυσε την σπάνια αυτή ευκαιρία, μέσα από το σπονδυλωτό αφιέρωμα στον σπουδαίο αυτό διανοούμενο που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Μέσα από απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΦΕ και τη θεατρική παράσταση του «Κορινθιακού Θεάτρου Βασίλης Ρώτας» με το έργο «Ο πασάς μαθαίνει τον Καραγκιόζη τι εστί πατρίς», σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα, αναδείχθηκαν ενδεικτικές στιγμές μιας μεγάλης πορείας στο θέατρο και τον αγώνα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δρ. Θανάση Καραγιάννη «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους. Θέατρο - Ποίηση - Πεζογραφία - "Κλασικά εικονογραφημένα"» από τη φιλόλογο - διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», Ρίτα Νικολαΐδου.

Λαοθάλασσα...

Δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια αυτό που ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της απίστευτης σε όγκο και δύναμη συναυλίας του Δημήτρη Μητροπάνου, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Σκηνή. Μια λαοθάλασσα πλημμύριζε το χώρο, δεκάδες, εκατοντάδες μέτρα γύρω από τη σκηνή για να «συναντηθεί» με τη «θάλασσα» των τραγουδιών του μεγάλου ερμηνευτή. Ο Δ. Μητροπάνος, πηγαία λαϊκή φωνή που με ψυχή, μεράκι, αγάπη εδώ και δεκαετίες σμιλεύει τα τραγούδια σημαντικών δημιουργών, ήταν εκεί για να «ταξιδέψει» συντροφιά με τους χιλιάδες φίλους του σε υπέροχα «μονοπάτια» και να «διηγηθεί» πολλές από τις «σελίδες» της μουσικής του ιστορίας. Μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασε ένα πρόγραμμα που σφραγίστηκε από τις ανεπανάληπτες, μοναδικές ερμηνείες του, σε τραγούδια παλιότερα και καινούρια: «Θάλασσες», «Μια εκδρομή», «Ρόζα», «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη» κ.ά., αφιερωμένα σε όσους ζουν «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι..».

*

Με τραγούδια μετανάστευσης και αγώνα

Το Σάββατο το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή, το πρόγραμμα ξεκίνησε με το αφιέρωμα «Ξενιτεμένο μου πουλί ...50 χρόνια από τη σύναψη Ελληνογερμανικής Σύμβασης περί μετανάστευσης». Ο Λάκης Χαλκιάς, ο ερμηνευτής που πατά γερά στις παραδοσιακές μας ρίζες και με αυτογνωσία, ωριμότητα και βιώματα δεκαετιών υπηρετεί το ελληνικό τραγούδι, η Γιώτα Νέγκα, μια σπουδαία τραγουδίστρια που θήτευσε για χρόνια στο λαϊκό και στο ρεμπέτικο, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ατόφιου λαϊκού τραγουδιστή, γνωστός για τη συνεπή πορεία του στο καλό λαϊκό τραγούδι και ο Dasco Kurti, ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, με τραγούδια της μετανάστευσης και του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ