ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επί 6 μέρες ανεξέλεγκτη και τώρα έρχεται ο φόβος της πλημμύρας...

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς
Για 6η μέρα, την Παρασκευή, οι κάτοικοι στα Βίλια Αττικής παρακολουθούσαν τη φωτιά, που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, να καταστρέφει το δάσος στο Ορος Πατέρα. Παρά το γεγονός ότι η Πυροσβεστική ενημέρωνε ότι η φωτιά είναι οριοθετημένη και το ενεργό μέτωπο είναι μακριά από οικισμούς, ωστόσο παραμένει ισχυρός ο φόβος των αναζωπυρώσεων που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή απειλητικές. Κάτι που ενισχύεται και από τις προβλέψεις της ΕΜΥ για ενίσχυση των ανέμων το Σαββατοκύριακο.

Η καταστροφή είναι τεράστια, αφού μέσα σε 6 μέρες αποτεφρώθηκαν περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, το οποίο είναι για χρόνια αφημένο στην τύχη του αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών και πυροπροστασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει ούτε έναν δασεργάτη. Επιπλέον, μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων και για τον κίνδυνο πλημμυρών που συχνά πλήττουν την ευρύτερη περιοχή με θύματα και μεγάλες ζημιές.

Τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή τη μεγάλη φωτιά και δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικά. Το πυκνό δάσος πεύκου κυρίως, που έχει προκύψει σε πολλά τμήματά του από φυσική αναδάσωση από φωτιά πριν από μια δεκαετία, είναι αφημένο στην τύχη του.

Για χρόνια φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία καθαρισμού, αραίωσης, διαχείρισης του δάσους, με οδικό δίκτυο που είναι ασυντήρητο και διαπερνάται με δυσκολία ακόμα και με οχήματα 4x4. Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που κρατάει τις Δασικές Υπηρεσίες υποστελεχωμένες, χωρίς μέσα και πόρους για να κάνουν μια ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Εγκληματικές ευθύνες

Ενδεικτικά των εγκληματικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων είναι τα στοιχεία που βγαίνουν για το Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο έχει στην ευθύνη του και το Ορος Πατέρα που τώρα γίνεται στάχτη. Αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη για μια έκταση 600.000 στρεμμάτων δασικής γης, που εκτείνεται από το Ποικίλο Ορος έως τον Κορινθιακό Κόλπο, το Ορος Πατέρα, την Πάστρα, τον Κιθαιρώνα.

Στο Δασαρχείο Αιγάλεω (υπάγεται και το Δασονομείο Ελευσίνας), σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 28 υπάλληλοι, 3 δασονόμοι, 3 δασοπόνοι, δασοφύλακες και κανένας δασεργάτης.

Δηλαδή, επί της ουσίας δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό που να μπορεί να διεκπεραιώνει τα απαραίτητα έργα δασοπροστασίας. Πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν καθαρισμοί, αραιώσεις, άλλες εργασίες, ενώ μένει ασυντήρητο ένα δίκτυο στην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας 400 χιλιομέτρων. Η τελευταία δε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχει γίνει πριν από 20 χρόνια.

Ιδια εικόνα υπάρχει και στο Δασαρχείο της Πάρνηθας, που επίσης έχει στην αρμοδιότητά του μια τεράστια περιοχή. Δασεργάτης ούτε για δείγμα στους 20 υπαλλήλους, οι 10 είναι δασοφύλακες και οι υπόλοιποι δασικοί και διοικητικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση, διατίθεται μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Δασική Υπηρεσία υπηρετούν πανελλαδικά μόλις 3.100 υπάλληλοι, με κύριες ειδικότητες τους δασολόγους (650), τους δασοπόνους (400) και τους δασοφύλακες (1.700). Εχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2005 ενώ οι δασοφύλακες είναι πρώην αγροφύλακες που μεταφέρθηκαν σε αυτήν το 2011, επιφορτισμένοι εκτός των άλλων και με ανακριτικά καθήκοντα στο πλαίσιο του ελέγχου αγροτικών παραβάσεων.

Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σταθερά όλες τις μέρες, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, οι εθελοντικές ομάδες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ. Ανέλαβαν δράση στην περιοχή του οικισμού Καραούλι, ενώ ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων και η απειλή σε κατοικίες ήταν εμφανείς. Ομάδες κατευθύνθηκαν για να συνδράμουν στην περιοχή Καντήλι, όπου την Πέμπτη 19 Αυγούστου υπήρχε και το κύριο μέτωπο της φωτιάς προς τα Μέγαρα.

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές την ώρα που η πυρκαγιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Την περασμένη Πέμπτη, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε στα Βίλια. Ακόμα, από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ορος Πατέρα.

Οργάνωση του αγώνα για την ανασυγκρότηση της ζωής του λαού της βόρειας Εύβοιας, όχι των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια είναι συντριπτική, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, ολόκληρες περιοχές ολοκληρωτικά κατεστραμμένες.

Πρόκειται για πυρκαγιά που ξέσπασε σε συνθήκες άπνοιας, δεν περιορίστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει ανεξέλεγκτα για εννιά ολόκληρες μέρες. Ο ένοχος και η αιτία είναι γνωστά. Είναι η εγκληματική πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων που αφήνουν τα δάση απροστάτευτα και τον λαό να καίγεται και να πνίγεται κάθε χρόνο.

Μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αφού δεν υπήρχαν στοιχειωδώς σχέδιο και επάρκεια μέσων πυρόσβεσης. Το δάσος εγκαταλείφθηκε χωρίς αντιπυρικές ζώνες, με δυσπρόσιτους δασικούς δρόμους, με έλλειψη σε δεξαμενές, ελλιπή καθαρισμό, ενώ είχε επιβαρυνθεί με σπασμένα δέντρα και από τον χιονιά τον Φλεβάρη.

Ο λαός της Εύβοιας έχει πικρή πείρα

Μόνο την τελευταία πενταετία, τις πυρκαγιές διαδέχονται οι πλημμύρες. Ενδεικτικά:

  • 2016: Πυρκαγιά στη Λίμνη έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πευκοδάσους. Εκαιγε για 4 ολόκληρες μέρες. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • 2018: Πλημμύρα στο Μαντούδι, με 2 νεκρούς. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • 2019: Πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι σε παρθένο δάσος στο Ορος Δίρφυς, όπου κάηκαν πάνω από 25.000 στρέμματα. Στην ίδια περιοχή το 2018 κάηκαν πάνω από 12.000 στρέμματα. Κυβέρνηση ΝΔ.
  • 2020: Πλημμύρα στον Λήλαντα και τον Μεσσάπιο Ποταμό, με τραγικό απολογισμό 8 νεκρούς. Κυβέρνηση ΝΔ.

Πλέον, είτε φυσάει είτε ανεβαίνει η θερμοκρασία είτε βρέχει είτε χιονίζει ο λαός της Εύβοιας τρέμει για τη ζωή και την περιουσία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χιονοπτώσεις είχαμε έναν νεκρό στο χωριό Στρόπωνες το 2019 και τρεις νεκρούς στη βορειοκεντρική Εύβοια τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο κατάλογος των καταστροφών είναι μακρύς. Αφορά καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, ζώα, εξοπλισμό, μαγαζιά. Συνοδεύεται από απολύσεις εργαζομένων, από καταστροφή μικροεπαγγελματιών, αγροτών, κτηνοτρόφων, ρετσινάδων. Συνοδεύεται από μέρες ολόκληρες χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση τον χειμώνα. Και όλα αυτά σε μέρη με οδικό δίκτυο εγκαταλελειμμένο που στις κακοκαιρίες «κόβεται», αποκλείοντας ολόκληρες περιοχές. Ενώ τα Κέντρα Υγείας παραμένουν απογυμνωμένα από απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας περιορίζεται στο «εκκενώστε τα σπίτια σας» σε πυρκαγιές και πλημμύρες και «μείνετε σπίτι» σε χιονιά, ανεμοστρόβιλο, πανδημία.

Εξαγγελίες μέχρι να σβήσουν τα φώτα

Ο λαός της Εύβοιας έχει μάθει να «κρατάει μικρό καλάθι» για τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων μετά από κάθε καταστροφή. Οσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι αναμμένα οι υποσχέσεις και η «συμπόνοια» περισσεύουν.

Ομως, οι αποζημιώσεις που εξαγγέλλονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ζημιές, αλλά ακόμα και αυτές δεν είναι εξασφαλισμένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη βορειοκεντρική Εύβοια το 2018 δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους. Οι επαγγελματίες που είχαν καταστροφές στα καταστήματά τους, ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, τρία χρόνια μετά!

Οι πληγέντες έχουν κάθε φορά να αντιμετωπίσουν τον δαίδαλο των δικαιολογητικών και το γαϊτανάκι ανάμεσα στους διαφορετικούς κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις ξεχωριστές κατηγορίες αποζημιώσεων. Καλούνται μάλιστα να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για την προετοιμασία των δικαιολογητικών, των μελετών, προκειμένου να αντικαταστήσουν εξοπλισμό και να καταθέσουν τα τιμολόγια για να πάρουν την αποζημίωση κ.λπ.

Κάθε φορά, σημαντικό μέρος του κόσμου και της περιουσίας που έχει πληγεί αποκλείεται από τις αποζημιώσεις και οι εξαιρέσεις είναι πολλές. Για παράδειγμα, όποια κατοικία δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ως κύρια, όπως έγινε και στις πλημμύρες και φαίνεται ότι θα ισχύσει και τώρα.

Οι απανωτές καταστροφές στην περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας οδηγούν τους κατοίκους σε αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΛΓΑ, να δηλώσουν στην εφορία αποθήκες κ.λπ. Ολα αυτά, βέβαια, εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις. Μάλιστα, στην περιοχή τις τελευταίες μέρες ακούγεται όλο και πιο έντονα από τα κλιμάκια που καταγράφουν τις ζημιές: «Τι μας έφερες εδώ; Αυτό δεν είναι δηλωμένο, τίποτα δεν θα πάρεις». Φυσικά ο ΕΛΓΑ και στις περσινές πλημμύρες δεν αποζημίωσε όσους καλλιεργούν κάτω από μισό στρέμμα αφού αυτοί δεν πληρώνουν ασφάλιστρα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα πάντα εξαγγέλλονται μετά τις καταστροφές αλλά δεν υλοποιούνται. Ακόμα και για τον Λήλαντα Ποταμό που πλημμύρισε και πέρυσι και το 2009 και το 2007, η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα ακόμα αναμένεται, πόσο μάλλον τα ίδια τα έργα. Ούτε καν οι γέφυρες που κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές δεν έχουν αναστηλωθεί. Η γέφυρα των Γουβών, που αποτελεί μέρος του βόρειου επαρχιακού δικτύου στη βόρεια Εύβοια, κατέρρευσε τον Δεκέμβρη του 2019 και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η αναστήλωσή της, ο κόσμος μετακινείται μέσα σε ρέματα για να πάει στη δουλειά του.

Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα γίνονται κατά καιρούς είναι αποσπασματικά, δεν είναι μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού συνολικά στην Εύβοια, περιορίζονται σε μέτρα όπως τα κορμοδέματα.

Εξάλλου και από την Ευρωπαϊκή Ενωση τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται για χρηματοδότηση, εκτός αν εξυπηρετούν μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. μεγάλη τουριστική επένδυση). Ούτε και οι αποζημιώσεις για πλημμύρες χρηματοδοτούνται. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της ΕΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ ότι το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της «δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες».

«Σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης»

Από τις πιο ειλικρινείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, αυτές τις μέρες, ήταν αυτή στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την «ανασυγκρότηση» της βόρειας Εύβοιας, όπου χαρακτήρισε την καταστροφή «ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε πώς θέλουμε να δούμε την Εύβοια σε βάθος χρόνου».

Χωρίς περιστροφές, ο νέος «σωτήρας» της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, έμπειρος στη διαχείριση προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έθεσε τον «οδικό χάρτη της ανασυγκρότησης», που περιλαμβάνει: Πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας, αγροδιατροφή, τουρισμό, πολεοδομικά σχέδια, master plan για το νέο δάσος, υποδομές και δίκτυα.

Δηλαδή, πάνω στα αποκαΐδια να χτιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους που οι ίδιοι έχουν θέσει σε προτεραιότητα. Αυτή είναι η ανασυγκρότηση... Να γίνουν τα καμένα λεία στους μεγαλοκαρχαρίες σε τομείς όπου οι βιομήχανοι, και για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς, έχουν εντοπίσει ως πεδία κερδοφορίας.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες διάφορα «πράσινα» μονοπώλια κυκλοφορούν σαν τα αρπακτικά στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας και προσπαθούν να πείσουν τους ρετσινάδες να δεχτούν πάνω στην ανεργία τους ξεροκόμματα για μεροκάματο για το κόψιμο των επικίνδυνων καμένων δέντρων δίπλα στους δρόμους.

Ο σκοπός τους πολλαπλός. Θα αναδειχθούν «προστάτες» της περιοχής με οικολογική και κοινωνική τάχα μου «ευαισθησία» και θα πιάσουν πρώτη θέση στο μοίρασμα της λείας αμέσως μετά. Ταυτόχρονα προσπαθούν και με αυτόν τον τρόπο να μετριάσουν την αγανάκτηση, να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση.

Στην υπηρεσία αυτών των σχεδιασμών είναι και οι δήμοι, που αφού με δόξα και τιμή πέρασαν τα κατά τόπους σχέδια «Ιόλαος» για την αντιπυρική προστασία, αφήνοντας απροστάτευτα δάση και τον λαό της περιοχής, τώρα δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι σουλατσάρουν με τα κυβερνητικά στελέχη και μοιράζουν υποσχέσεις ή πιέζουν για συμβιβασμούς, όπως στην περίπτωση των ρετσινάδων.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε και ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «η ψύχραιμη και νηφάλια στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα αποτελεί στάση πατριωτικής ευθύνης».

Καμιά αναμονή!

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας δεν αφορά τις ανάγκες του λαού αλλά τα σχέδια κερδοφορίας και ανάπτυξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Ο λαός έχει απέναντί του ένα ικανότατο κράτος με διαδικασίες fast track (π.χ εγκρίσεις αιολικών πάρκων, αντιλαϊκά νομοσχέδια) όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το ίδιο κράτος όμως είναι ανίκανο, γραφειοκρατικό και δυσκίνητο όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των αναγκών, την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Είναι ανίκανο όταν πρόκειται να αξιοποιήσει την πλούσια επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα για ολοκληρωμένη διαχείριση του δάσους.

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στην Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο λαός θα μένει πάντα ανυπεράσπιστος όσο η προστασία της ζωής του δεν χωράει στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως με την τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, χιλιάδες ανθρώπους ξεσπιτωμένους και άλλους τόσους χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό, με κατεστραμμένα σπίτια.

Η πείρα δείχνει ότι η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, η πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση και το περιβάλλον ως εμπόρευμα και πεδίο για κερδοφόρα δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. κατασκευαστικό, τουριστικό κεφάλαιο, «πράσινη» ανάπτυξη) εκ των πραγμάτων συγκρούονται με την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών. Είναι πολιτική εμπρηστική.

Εύλογα επομένως ο λαός της περιοχής αναζητά τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις φωτιές στα δάση. Η ίδια πολιτική θα οδηγήσει σε τεράστιο «φαγοπότι» πάνω στα αποκαΐδια τα επόμενα χρόνια και η Επιτροπή «ανασυγκρότησης» της βόρειας Εύβοιας της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται.

Επομένως, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα που παρελαύνουν. Αλλωστε, έχει δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια πολλούς «σωτήρες».

Προχωράμε με το κεφάλι ψηλά

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας έχει ανάγκη την ανασυγκρότηση της δικής του ζωής, που μπορεί να γίνει μόνο με 100% αποζημίωση για όλους. Πλήρη, καθολική, δωρεάν, άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς πλαφόν - όρια, από το πρώτο ζώο, ρίζα κ.λπ. Ενίσχυση όλων των πληγέντων για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα με την άμεση συμμετοχή των ρετσινάδων, δασεργατών, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του δάσους που θα δημιουργηθεί. Παίρνοντας υπόψη το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την έκταση της καταστροφής, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις υποδομής για τα χωριά, τις επιχειρήσεις, τα βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που είναι ήδη πλήρως υποβαθμισμένα.

Οργανωμένο, επιστημονικό σχέδιο για τη διαχείριση της ανάπτυξης του δάσους ώστε να αποκατασταθούν ο φυσικός πλούτος και η παραγωγικότητα του δάσους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας δοκίμασε τη δύναμή του παλεύοντας με τις φλόγες. Οργανωμένα, μέσα στα χωριά, συγκρότησε ομάδες δασοπυρόσβεσης, κατάφερε να σώσει λαϊκές περιουσίες, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές. Ενιωσε στο πετσί του πως στην πάλη με τις φλόγες «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Σήμερα συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά, οργανώνοντας τον αγώνα του για να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του. Παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Στα χωριά και στις πόλεις της βόρειας Εύβοιας γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, στήνονται Επιτροπές Αγώνα. Οι Επιτροπές Αγώνα οργανώνουν τη διεκδίκηση των αιτημάτων που διαμορφώνονται, την αλληλεγγύη.

Η δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης και οργάνωσης αποδεικνύεται στην πράξη και από τη λειτουργία των Στεκιών Αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη, συνταρακτική προσπάθεια. Υλική βοήθεια καταφτάνει από όλη την Ελλάδα, οργανώνεται και διανέμεται σε κάθε σπίτι με υποδειγματική οργάνωση, με ευθύνη των Επιτροπών Αγώνα, του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου.

Τα Στέκια Αλληλεγγύης γίνονται σημείο αναφοράς για την οργάνωση του αγώνα, με συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα και φορέων, ενημερωτικά υλικά, καταγραφή προβλημάτων, συντονισμό. Είναι αυτή η δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης και οργάνωσης που δίνει δύναμη και κουράγιο στον λαό της περιοχής να δώσει τον αγώνα του μέσα στις στάχτες. Ο δρόμος της συλλογικής διεκδίκησης που άνοιξε είναι για τον λαό της βόρειας Εύβοιας μονόδρομος.

Αυτός ο αγώνας είναι «καρφί στο μάτι» της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ. Ο λαός της βόρειας Εύβοιας κρατάει στα χέρια του το πιο δυνατό του όπλο. Την αγωνιστική του ενότητα για τη διεκδίκηση όλων των μέτρων που θα διασφαλίζουν να ζήσει στον τόπο του. Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση.

Γι' αυτό και έχει οργανωμένο σχέδιο να διασπάσει τον αγώνα του λαού της βόρειας Εύβοιας. Στη βρώμικη αυτή δουλειά έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο υπουργοί, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, δήμαρχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν σαν ευκαιρία την καταστροφή για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Επιδιώκουν να ξεμοναχιάσουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ρετσινάδες, του επαγγελματίες, στήνοντας ξεχωριστές συναντήσεις, τάζοντας μεροκάματα και δίνοντας υποσχέσεις προκειμένου να πείσουν ο καθένας να κοιτάξει τον δικό του κλάδο μόνο.

Επιδιώκουν να διασπάσουν τον αγώνα. Δεν θα τους περάσει! Ο λαός της βόρειας Εύβοιας θα παλέψει ενωμένος, γιατί, όπως λένε και στις συνελεύσεις: «`Η όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να μείνουμε ή όλοι θα φύγουμε από δω».

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τον λαό της περιοχής στα μάτια. Τους κομμουνιστές ο λαός της περιοχής δεν τους γνωρίζει σήμερα, ξέρει ότι «έρχονται από δρόμο». Ξέρει καλά ότι και σε αυτήν την πυρκαγιά μπήκαν μπροστά με τον λαό της περιοχής που ηρωικά έσωσε σπίτια και χωριά. Οι κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και για την οργάνωση της διεκδίκησης, του αγώνα του λαού για να μείνει στον τόπο του με το κεφάλι ψηλά. Με όλους τους τρόπους και μέσα σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στη Βουλή και την Ευρωβουλή το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα του λαού της βόρειας Εύβοιας.


Λένα ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, μέλος του ΓΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ

Ασφυκτική κατάσταση από τους καπνούς

Δέκα φορές πάνω από το όριο καταγράφηκαν την περασμένη Πέμπτη οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές της Αττικής λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βίλια που την Παρασκευή συνέχιζε να καίει για 5η μέρα. Οι καπνοί που τύλιξαν τον αττικό ουρανό επιβάρυναν την ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας όπως το Χαϊδάρι, η Αγία Βαρβάρα, το Ιλιον και το Κερατσίνι.

Ειδικά τις πρωινές ώρες, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έφτασε τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στο Χαϊδάρι από τις 7 έως τις 9 το πρωί. Ανάλογη επιβάρυνση, επί μέρες, είχε καταγραφεί και στις αρχές Αυγούστου λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών σε βόρεια Εύβοια και Βαρυμπόμπη. Στις 4 Αυγούστου οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων έφτασαν τα 120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στην Αττική. Σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέκυψε και στην Κορινθία από την πυρκαγιά στα Βίλια.

Πυρκαγιά στο Δασκαλειό

Σε εμπρησμό από ρίψη φωτοβολίδων αποδίδουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Αυγούστου στο Δασκαλειό κάτοικοι της περιοχής.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας τη στιγμή της ρίψης των δύο φωτοβολίδων, αναφέροντας πως η μία κατέληξε στη θάλασσα, ενώ η δεύτερη έπεσε στους πρόποδες βουνού όπου εκδηλώθηκε αμέσως φωτιά.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφει τη ρίψη μίας φωτοβολίδας. Η φωτοβολίδα φαίνεται σε κάποιο σημείο να σβήνει, συνεπώς δεν είναι ευκρινές αν εν τέλει προκάλεσε τη φωτιά. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, τις αναφορές για ρίψεις φωτοβολίδας τα ξημερώματα, λίγα λεπτά πριν εκδηλωθεί η φωτιά.

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής πρόλαβε τη φωτιά στην αρχή και έτσι δεν επεκτάθηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ