ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
Ερωτήματα

Αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των tour operators και των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, ας απαντήσει έστω και τώρα: Πώς ακριβώς κατανέμονται, με βάση τον τόπο παραθερισμού, τα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα που προκύπτουν ακόμα και από αυτούς τους περιορισμένους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στις πύλες εισόδου (μόλις στο 12% όσων επισκέπτονται τη χώρα); Θυμίζουμε ότι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και στον τομέα της διενέργειας των τεστ, επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ελέγχους και παραθερίζουν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα! Κι ένα ακόμα ερώτημα: Πώς κατανέμονται στις διάφορες περιοχές τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οι ταξιδιώτες δηλαδή που δεν τους έγινε κανένας έλεγχος στις πύλες εισόδου και πήγαν από μόνοι τους, τις περισσότερες φορές πληρώνοντας από την τσέπη τους, για να κάνουν το τεστ; Τα συγκεκριμένα κρούσματα, μάλιστα, ενώ καταγράφονται καθημερινά ως συνολικός αριθμός στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου, ως διά μαγείας «αφαιρούνται» από το εβδομαδιαίο άθροισμα που παρουσιάζεται στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου! Και κάτι τελευταίο: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου στις 21/7, απαντώντας σε ερώτηση για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, είχε επιβεβαιώσει ότι η ιχνηλάτηση και στα αυξημένα εγχώρια κρούσματα πολύ συχνά δείχνει τελικά συσχέτιση με κρούσμα από το εξωτερικό. Θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τα σχετικά στοιχεία, για να μάθει και ο κόσμος την πραγματική αλήθεια;

Το μαύρο...

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση, για να συντηρεί την κοροϊδία ότι προτεραιότητά της είναι η στήριξη των εργαζομένων και του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας και της νέας κρίσης. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να εμφανίζει ως «ενίσχυση» προς τους συνταξιούχους ακόμα και την καταβολή των αναδρομικών που δικαιούνται ορισμένοι από αυτούς για τις περικοπές που έκρινε παράνομες το ΣτΕ (και μάλιστα κουτσουρεμένες)! Δηλαδή, οι συνταξιούχοι πρέπει να λένε και «ευχαριστώ» επειδή παίρνουν πίσω ένα μικρό μόνο μέρος από τις τεράστιες απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες! Δικά τους λεφτά επιστρέφει η κυβέρνηση, και μάλιστα κουτσουρεμένα. Καμία χάρη δεν τους κάνει και καμία «παροχή».

... μαύρο

Στο ίδιο πνεύμα, τα κυβερνητικά επιτελεία βαφτίζουν «πακέτο ενισχύσεων» τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντεργατικών ανατροπών με τις ΠΝΠ, που οδηγούν σε συρρίκνωση των μισθών, υποαπασχόληση και ανεργία έναντι μερικών ψίχουλων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που τυπικά διατηρούν ακόμα την εργασία τους. Τα μέτρα αυτά ήρθαν βέβαια για να μείνουν, και ενώ δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα», η επίδρασή τους θα είναι καταλυτική για την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της «ευελιξίας» και της απλήρωτης εργασίας. Αλλωστε, η «επιδότηση της εργασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά πληρωμή ενός μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή από τα λεφτά των εργαζομένων, που καταλήγουν στις τσέπες της εργοδοσίας, για να μην κάνει τάχα απολύσεις! Τέτοια μέτρα δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν, ούτε τις κρίσεις απέτρεψαν όμως, ούτε βελτίωσαν τη θέση των εργαζομένων. Κι αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Σιωπητήριο

Σε σιωπητήριο και στοίχιση με ό,τι διαχέει η κυβέρνηση καλούσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με τον κορονοϊό, που επιδεινώνεται λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών και των μέτρων που παίρνει με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι της υγείας του λαού. Υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα επικρατεί «καλή επιδημιολογική εικόνα», επέμενε χαρακτηριστικά ότι «είναι κρίσιμο να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Από τους πολίτες μέχρι τους πολιτικούς. Ολων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των πολιτικών κομμάτων. Από τους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, μέχρι τους επαγγελματίες στο χώρο του Τουρισμού και της Εστίασης. Ολης της επικράτειας. Γιατί αν δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε σωστά πού θέλουμε να πάμε». Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση προσπάθησε να μετατρέψει τη μάσκα σε φίμωτρο για τους υγειονομικούς και συνολικά για τους εργαζόμενους, για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα, που τα κρούσματα αυξάνονται ξανά και αποκαλύπτονται οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της πολιτικής της, ενώ δεν έχει κάνει τίποτα για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας. Δεν θέλει για παράδειγμα να ακούγεται ότι κατ' εντολή των μεγαλοξενοδόχων και για να μη θιγούν τα κέρδη τους, η κυβέρνηση αποσιωπά την κατανομή των κρουσμάτων, σε τουριστικές κυρίως περιοχές, εκθέτοντας σε κίνδυνο κατοίκους και επισκέπτες, όπως κατήγγειλε η ΟΕΝΓΕ και επιβεβαίωσε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Ο λαός δεν θα γίνει συνένοχος στο έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος του. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα. Η Κρητική Επανάσταση έληξε το 1869, χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1903 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης).

1940 Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που του κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκαντέρ.

1944 Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την απελευθέρωση.

1944 Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

1946 Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

1950 Σχηματίζεται κυβέρνηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

1951 Πεθαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και Γενικός Γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων μετά την απελευθέρωση.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10 - 4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1971 Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουεντίν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».

1983 Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο. Ο Ακίνο επέστρεφε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε ως εξόριστος, για να οδηγηθεί στη φυλακή. Η δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Μάρκος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ