ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Πούτιν με «πλήρη ατζέντα»

Σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, φυσικό αέριο αλλά και στην προοπτική των οικονομικών σχέσεων επικεντρώθηκαν οι δύο ηγέτες

Ο Βλ. Πούτιν και η Αγκ. Μέρκελ κατά τις συνομιλίες τους στο παλάτι Μέζεμπεργκ

Copyright 2018 The Associated

Ο Βλ. Πούτιν και η Αγκ. Μέρκελ κατά τις συνομιλίες τους στο παλάτι Μέζεμπεργκ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σειρά διμερών και διεθνών ζητημάτων συζήτησαν το Σάββατο στο παλάτι Μέζεμπεργκ, λίγο έξω από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας και οι δύο τη σημασία των ρωσογερμανικών σχέσεων, με το παζάρι και το «διάλογο» σε όλα τα μέτωπα να εξελίσσονται. Πιάνοντας το «νήμα» από το Σότσι, όπου έγινε η προηγούμενη συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν τον περασμένο Μάη, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη Συρία, στο Ιράν, στην Ουκρανία, στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», αλλά και στις οικονομικές σχέσεις των ομίλων των δύο κρατών.

Οσον αφορά τη Μέση Ανατολή η καγκελάριος εξέφρασε το γερμανικό ενδιαφέρον για τη μέλλουσα πολιτική κατάσταση στη Συρία μεταπολεμικά και «πάνω απ' όλα για συνταγματική μεταρρύθμιση και τη δυνατότητα εκλογών». Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κερδοφόρα ανοικοδόμηση της χώρας από τους μονοπωλιακούς ομίλους ως προϋπόθεση για τον επαναπατρισμό των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. «Πρέπει να αποκατασταθούν οι κοινοτικές εγκαταστάσεις με τα στοιχειώδη, όπως παροχή νερού και θερμότητας», είπε ο Πούτιν.

Φυσικά συζητήθηκε η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA), από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάη. Ο Πούτιν χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διατήρηση αυτής της συμφωνίας «προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής και παγκόσμια ασφάλεια». Η Γερμανία - που επίσης παραμένει στη συμφωνία - «παρακολουθεί με ανησυχία τις δραστηριότητες του Ιράν στην Υεμένη, στη Συρία, αλλά και αναφορικά με το βαλλιστικό του πρόγραμμα», σημείωσε η Μέρκελ.

Για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία «η βάση παραμένει οι συμφωνίες του Μινσκ», είπε η καγκελάριος, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει σταθερή εκεχειρία. Επίσης, συζήτησαν για τη «δυνατότητα αποστολής του ΟΗΕ που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην ειρήνευση», με τη Γερμανία να δηλώνει πρόθυμη να «αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία)», όπως είπε η Μέρκελ. Τέλος, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μετά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», που θα συνδέει τη Ρωσία με τη βόρεια Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο Πούτιν επανέλαβε πως η διέλευση του αερίου μέσω Ουκρανίας θα πρέπει «να πληροί τις οικονομικές απαιτήσεις».

Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία και την προοπτική τους, όπως και στην αυξανόμενη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνολικά. Στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να μπουν εμπόδια στον αγωγό «Nord Stream 2», ο Βλ. Πούτιν τόνισε πως ο αγωγός αυτός (στην κατασκευή του συμμετέχουν και ευρωπαϊκά μονοπώλια) θα «εξασφαλίσει τον εφοδιασμό για την αυξανόμενη κατανάλωση στην Ευρώπη» και «είναι ένα αποκλειστικά οικονομικό έργο».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τις επόμενες βδομάδες η συνάντηση Βούτσιτς - Θάτσι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διαβουλεύσεις για την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, και με βασικό ζητούμενο την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων για ενσωμάτωση όλων των χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, προωθούν μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη οι Πρόεδροι Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ο Θάτσι πάντως προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη διαδικασία διαλόγου με το Βελιγράδι, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αστικής τάξης του προτεκτοράτου για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Σέρβους αξιωματούχους, ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί «ένα βήμα μπροστά, στη λύση του γόρδιου δεσμού» για το Κοσσυφοπέδιο στις 11 Νοέμβρη, με αφορμή τις συνομιλίες που θα έχει ο Βούτσιτς στο Παρίσι, όπου θα παραστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ετοιμάζει ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν. Στην ίδια εκδήλωση θα παραστεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, δεν αποκλείονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Τραμπ, Μακρόν και Βούτσιτς με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο και τα σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια (περιλαμβανομένου και του σχεδίου της «Μεγάλης Αλβανίας»). Λίγες μέρες πριν, ο Σέρβος Πρόεδρος θα συναντήσει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εγκαίνια σερβικού προξενείου στην Τουρκία

Τα εγκαίνια νέου σερβικού προξενείου στην Τουρκία αξιοποίησε την Κυριακή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς ως αφορμή για την επιβεβαίωση των καλών σερβοτουρκικών σχέσεων. Φτάνοντας στην Αγκυρα, ο Ντάσιτς τόνισε ότι η χώρα του «θα απόσχει από οποιαδήποτε συμμαχία κατά της Τουρκίας», διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλιστεί η διατήρηση των διμερών συμφερόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας, ο Ντάσιτς είπε ότι η Σερβία παρέμεινε στο πλευρό της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Σερβία τον Οκτώβρη του 2017 «σήμανε νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις». Εξέφρασε τέλος την αποφασιστικότητα του Βελιγραδίου στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία «σε όλους τους τομείς, κυρίως σε αυτούς της οικονομίας και του πολιτισμού».

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές φτάνουν περίπου το ένα δισ. δολάρια, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλασιασμού τους τα επόμενα χρόνια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε τροχιά νέων παζαριών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα και παλιά ψευτοδιλήμματα επανέρχονται για τον κυπριακό λαό, μαζί με τους εκβιασμούς που ήδη επιστρατεύουν αστικά επιτελεία κάθε πλευράς, ενόψει και των συναντήσεων που αναμένονται στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα.

Ηδη, μετά τις συναντήσεις που είχε στη Λευκωσία τον Ιούλη η προσωρινή απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, επανήλθαν όλα τα σενάρια για τη διχοτόμηση του νησιού, είτε μέσα από μια συμφωνία όπως αυτή που παζαρευόταν πέρυσι στην Ελβετία (δρομολογώντας μια συνομοσπονδία με δύο «συνιστώντα κράτη»), είτε και με «σχέδια Β» που ετοιμάζουν εδώ και χρόνια όλες οι προσπάθειες αναγνώρισης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους (ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»). Με στόχο την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επιστρατεύονται και οι γνώριμες πιέσεις περί ανάγκης καθορισμού «συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος», που αναμοχλεύουν σταθερά οι κατοχικές αρχές. Την ίδια στιγμή, και οι άλλες πλευρές - όπως και η αστική κυβέρνηση της Κύπρου - σταθερά προτάσσουν την «ανάγκη ρεαλισμού» και κατάληξης σε μια συμφωνία, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει συστηματικά «πυλώνα σταθερότητας» σε όλη την περιφέρεια (δηλαδή μοχλό «σταθερής» προώθησης επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών).

Σημειώνουμε ότι το επόμενο διάστημα, η Χολ θα έχει επαφές σε Αθήνα, Αγκυρα αλλά και Βρυξέλλες, ενώ κατόπιν θα συντάξει έκθεση προς τον γγ του ΟΗΕ για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα εξεταστεί μια επανέναρξη του παζαριού.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται ήδη σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ μεταξύ του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι βέβαια που δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Ακιντζί την περασμένη βδομάδα εξέφρασε την ευχή «η κατάσταση που θα προκύψει (σ.σ. μετά τις επαφές της Χολ) να μπορέσει να αποτελέσει μια βάση για καλές εξελίξεις στην Κύπρο». Πρόσθεσε ακόμα ότι μπορεί να βρεθεί ένας «λογικός δρόμος (σ.σ. για συνομιλίες και λύση) εάν υπάρχει θέληση για διέξοδο, εάν επιδειχθεί βούληση, αποφασιστική συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε χρήσιμο και επωφελές «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» να επιδείξουν «κοινή λογική».

ΙΡΑΝ
Και επίσημα η αποχώρηση της «Total» από τα κοιτάσματα «Σάουθ Παρς»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η επίσημη αποχώρηση του γαλλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Total» από το Ιράν επιβεβαιώθηκε χτες από τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, με την επισήμανση ότι το «κενό» που αφήνει πίσω της η γαλλική εταιρεία θα «καλυφθεί» από άλλη εταιρεία (πιθανώς κινεζική...) στο πλαίσιο κοινοπραξίας για αξιοποίηση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου «South Pars».

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η «Total» ήταν η αδυναμία της να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να την εξαιρέσει από τις επικείμενες βαριές κυρώσεις (π.χ. εξοστρακισμός από το αμερικανικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα) που σχεδιάζονται να ανακοινωθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η εξέλιξη εκδηλώνεται 13 μήνες αφότου η «Total» υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων με την κινεζική CNPC και την ιρανική «Petropars» για τη δημιουργία κοινοπραξίας αξιοποίησης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με το Κατάρ.

Το ποσοστό της «Total» στο έργο ήταν 50,1%, της CNPC 30% και της «Petropars» 19,9%.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι πρόθυμη να «πληρώσει το τίμημα» για να σώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τις ΗΠΑ ότι με τη νέα «Ομάδα Δράσης για το Ιράν» επιδιώκουν ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης όπως έκανε η CIA πριν από 65 χρόνια.

Επιπλέον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τις πιέσεις έναντι της Τεχεράνης με πρόσχημα το ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το κλίμα ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, αποκάλυψε ότι αύριο Τετάρτη θα παρουσιαστεί ένα νέο μοντέλο ιρανικού μαχητικού τζετ με «ενισχυμένες» αντιπυραυλικές δυνατότητες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ