ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι αντιπαραθέσεις με συμμάχους είναι μέρος των διαπραγματεύσεων

Ο Ερντογάν για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης διαπραγματεύεται σε πολλά ...ταμπλό
Ο Ερντογάν για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης διαπραγματεύεται σε πολλά ...ταμπλό
Στο ίδιο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη κινήθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία και αυτή τη βδομάδα. Από τη μια, συνεχίστηκε το μπαράζ συλλήψεων στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης κατά του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιμάμη επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο υπαίτιος για το πραξικόπημα. Από την άλλη, δεν έχουν τέλος οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες (στο πλαίσιο φυσικά του διαρκούς παζαριού) της κυβέρνησης του Ρ. Τ. Ερντογάν με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που κάνει ανοίγματα προς τη Ρωσία αλλά και προς το Ιράν.

Ο «λογαριασμός» για τους συλληφθέντες, κρατούμενους ή απολυμένους από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, συνεχώς αυξάνει. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 40.029 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου οι μισοί παραμένουν φυλακισμένοι και εκκρεμεί η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους, έχει διακοπεί η λειτουργία 4.262 εταιρειών και θεσμών που διατηρούσαν δεσμούς με τον Γκιουλέν και σε Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Δημόσια Διοίκηση και δικαστικό σώμα παύθηκαν από τα καθήκοντά τους 79.900. Ο Ερντογάν σε αλλεπάλληλες δηλώσεις κάλεσε τις ΗΠΑ, εφόσον είναι «σύμμαχος», να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ενώ επίσης ταύτισε το δίκτυο Γκιουλέν με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με αφορμή και βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε αυτούς. Επίσης και επίσημα η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα και θεωρεί από τους πρωτεργάτες του, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα, ακόμη, ανέβηκαν οι τόνοι με τη γερμανική κυβέρνηση μετά τη διαρροή στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD έκθεσης των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάζει την Τουρκία ως «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς, για ένα ζήτημα που ωστόσο είναι ...κοινός τόπος όλων των «συμμάχων στο ΝΑΤΟ», την ΕΕ και τις διάφορες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, που από κοινού θέριεψαν τις διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος». Και βέβαια, αυτό έγινε για να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που αφορούν στην Ενέργεια, στον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της, στο μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής. Ετσι, όλες οι τωρινές αντιδράσεις είναι άκρως υποκριτικές.

Στο τραπέζι το Προσφυγικό και πληροφορίες για τα πυρηνικά των ΗΠΑ

Κατά τ' άλλα, η τουρκική κυβέρνηση με δηλώσεις διαφόρων στελεχών της συνέχισε τις πιέσεις για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Οκτώβρη, απειλώντας ότι θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μια συμφωνία που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με «ρυθμούς χελώνας», αφού τη «στρόφιγγα» για την είσοδο των ξεριζωμένων που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές την κρατάει το κεφάλαιο και οι ανάγκες του κάθε φορά για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Στα αξιοσημείωτα των αντιπαραθέσεων είναι και οι ανησυχίες που εκφράζουν δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο των ΗΠΑ («New York Times», «Los Angeles Times» κ.ά.), για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που είναι αποθηκευμένα στην κομβικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Επίσης, ο ιστότοπος «EurActiv.com», που επικαλείται δύο ανεξάρτητες πηγές, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν στη Ρουμανία αμερικανικά πυρηνικά όπλα από την Τουρκία, ζήτημα που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, αλλά που οπωσδήποτε αν ισχύει διαφοροποιεί τα πράγματα. Επίσης, οι ΗΠΑ με διπλωματικό προς το παρόν τρόπο αντιμετωπίζουν την επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας και την ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία τους, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η ανησυχία τους. Και όλα αυτά ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Αυγούστου. Επισήμως επιχειρείται να εμφανιστεί ως στήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά την έντονη γκρίνια της Αγκυρας ότι κανένας σύμμαχος δεν έκανε μια επίσκεψη στη χώρα μετά το πραξικόπημα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ατζέντα των συναντήσεων Μπάιντεν είναι πολύ πιο διευρυμένη, ανεξάρτητα του τι θα δοθεί προς τα έξω.


Δ. Καρ.


ΙΣΠΑΝΙΑ
Κορυφώνεται το ενδοαστικό αντιλαϊκό παζάρι

Στις 30 Αυγούστου η πρώτη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος

Από τη συνάντηση Ραχόι - Ριβέρα

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Ραχόι - Ριβέρα
Το ενδοαστικό παζάρι στην Ισπανία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 26ης Ιούνη (οι δεύτερες μετά από αυτές του Δεκέμβρη του 2015) είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά από μια πρώτη συμφωνία μεταξύ του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος και των «Πολιτών» (ένα συνονθύλευμα αντίστοιχο με το Ποτάμι στη χώρα μας) και τον ορισμό της 30ής Αυγούστου ως μέρας που θα ξεκινήσει στην ισπανική Βουλή η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι. Ηδη, τα δύο αυτά κόμματα έχουν συστήσει επιτροπές διαπραγματευτών πάνω στους λεγόμενους 6 όρους που έθεσαν οι «Πολίτες», αλλά και μια γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με τον αστικό εκσυγχρονισμό, που πλασάρεται στο λαό ως δήθεν επίλυση προβλημάτων του.

Θυμίζουμε ότι οι «Πολίτες», του Αλμπερτ Ριβέρα, στους 6 όρους τους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διαφθοράς (λες και δεν το «γεννάει» ο ίδιος ο καπιταλισμός που υπερασπίζονται), ζητώντας: να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, να μη δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους, να γίνει εξεταστική στη Βουλή για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος με τον ταμία του Λουίς Μπαρσένας, να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών, οι θητείες του προέδρου της κυβέρνησης να περιοριστούν σε δύο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητιούνται και θέματα φορολογίας που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, οι εργασιακές σχέσεις που υποτίθεται πρέπει να κανονικοποιηθούν (επί της ουσίας να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη της πολύ διαδεδομένης στην Ισπανία μερικής απασχόλησης που κάνει χιλιάδες εργαζόμενους να φυτοζωούν στην κυριολεξία), ζητήματα για την εκπαίδευση, χωρίς ακόμα να διευκρινίζεται τι ακριβώς αφορούν. Πάντως, οι «Πολίτες» επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι για κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά μόνο για την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση Ραχόι.

Και τα δύο κόμματα, το Λαϊκό με 137 έδρες και οι «Πολίτες» με 32, ακόμα και με τη στήριξη κάποιων εθνικιστικών κομμάτων, δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες 176 έδρες για κυβέρνηση πλειοψηφίας στην 350μελή Βουλή και εμμένουν να πείσουν το δεύτερο κόμμα των Σοσιαλιστών με 85 έδρες, τουλάχιστον να απόσχει, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Το ενδεχόμενο αυτό προς το παρόν απορρίπτεται και έτσι είναι πιθανό ο Ραχόι να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό οι Σοσιαλιστές να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς επίσης πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η τρίτη στη σειρά εκλογική συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), με 71 έδρες του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), καλλιεργεί αυταπάτες περί «εναλλακτικής κυβέρνησης» με τους Σοσιαλιστές και τους «Πολίτες». Στην περίπτωση αυτή, τα «κουκιά» βγαίνουν με 188 έδρες, αλλά με δεδομένο ότι οι «Πολίτες» έχουν απορρίψει συνεργασία με τους «Ποδέμος», είναι λίγες οι πιθανότητες να συμβεί.

Πάντως, τόσο τα επιτελεία της ΕΕ όσο και οι ενώσεις καπιταλιστών πιέζουν τις πολιτικές δυνάμεις να τα βρουν και να μην γίνουν τρίτες εκλογές, γιατί, όπως λένε, «αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία». Την ίδια ώρα, απαιτείται να έχει ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός έως τις 15 Οκτώβρη. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι ανεξάρτητα από την όποια παραλλαγή κυβέρνησης ή νέες εκλογές, τα λαϊκά στρώματα θα είναι αυτά που θα ματώνουν για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Παρά τις υπαρκτές διαφορές, όλα τα προαναφερόμενα κόμματα αστικής διαχείρισης συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εξουσίας των μονοπωλίων, της ένταξης στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αυτή την επισήμανση κάνει και το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που καλεί τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να μην περιμένουν τίποτα από τον ταξικό τους αντίπαλο και να μη χάνουν καιρό, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης, πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ