ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
Χαμένοι έτσι κι αλλιώς

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο - αφορούν κυρίως χρέη προς την εφορία - αυξήθηκαν τον Ιούνη κατά 1,223 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ μέσα σε ένα μήνα), φτάνοντας τα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,584 το Μάη. Οι οφειλέτες υπολογίζονται περίπου στα 4 εκατ. και μόνο το 25% εξ αυτών θεωρείται από το Δημόσιο ικανό να πληρώσει μέρος των οφειλών του, ακόμα και με αναγκαστικά μέτρα. Αρα, τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση για να εκβιάσει την είσπραξη των οφειλών, θα φέρουν σε δυσχερέστατη θέση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που και να θέλουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους οφειλές. Από την άλλη, βέβαια, το Δημόσιο χρωστούσε στους ιδιώτες περίπου 6 δισ. ευρώ μέχρι τον περασμένο Ιούνη, από επιστροφές φόρων, προμήθειες και άλλα. Εκτός του ότι αυτές οι οφειλές αξιοποιούνται από τους εργοδότες για να κρατούν απλήρωτους και ομήρους τους εργαζόμενους, ή κάποιοι άλλοι, που δεν κάνουν δουλειές με το Δημόσιο, να ενισχύουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό, η μη καταβολή τους είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Τι δείχνει αυτό; Οτι είτε χρωστάνε, είτε τους χρωστάνε, τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια και τα θύματα της πολιτικής που μέσω και της φορολογίας αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ του κεφαλαίου.

Στάχτη στα μάτια...

Την ανάγκη φιλοτιμία κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εφευρίσκουν διαφορές με τη ΝΔ, όταν στα κρίσιμα για τη ζωή του λαού συμπορεύονται, όπως άλλωστε υπαγορεύουν τα συμφέροντα της τάξης που πολιτικά εκπροσωπούν. Προχτές, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «...εάν εξαιρέσεις το αίτημα για εκλογές, εάν εξαιρέσεις το ότι αποτελεί τον καλύτερο συνήγορο της διαπλοκής στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και εάν εξαιρέσεις και το ότι σε όλες τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα στέκεται στο πλευρό της τρόικας, δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα στην ελληνική κοινωνία. Οπότε το αίτημα για τις εκλογές έρχεται να καλύψει αυτό το πολιτικό και στρατηγικό της κενό».

Δεν μας τα λέει σωστά η κα Σβίγκου. Η εκλογολογία μια χαρά βολεύει και την κυβέρνηση, γι' αυτό και την υποδαυλίζει διαρκώς προκειμένου να στρέφει τη συζήτηση σε ανώδυνα για δαύτη μονοπάτια. Το ξαναμοίρασμα της ραδιοτηλεοπτικής πίτας είναι επίσης «αγαπημένο» θέμα της κυβέρνησης και όχι μόνο της ΝΔ. Οτιδήποτε, δηλαδή, προσφέρεται για σκιαμαχίες και για συγκάλυψη του ότι μαζί στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Εξάλλου, μπορεί να κατηγορούν τη ΝΔ ότι στέκεται στο πλευρό της τρόικας, ωστόσο πέρυσι τέτοιον καιρό ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο λεηλασίας του λαού και των δικαιωμάτων του. Κι έκτοτε μαζί στηρίζουν την υλοποίησή του. Ολα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Ψευτοδίλημμα

Με τον τίτλο «Ιστορίες επιχειρηματικής αγυρτείας» παρουσίασε η «Αυγή», στις 13 - 14/8/2016, ρεπορτάζ για τον όμιλο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». «Υπέρογκες αμοιβές για τη διοίκηση παρά τις δυσθεώρητες ζημιές και τις ακόμη μεγαλύτερες οφειλές προς προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο (...) Η ομώνυμη αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων είχε πήλινα πόδια», έγραφε. Δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα τους προπαγανδίζουν τα περί «υγιούς επιχειρηματικότητας», λέγοντας ότι αυτήν υπηρετεί η πολιτική τους. Αλλοτε μιλούν για διαπλεκόμενους, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, άλλοτε για αγυρτεία κ.ο.κ. Σκόπιμη προπαγάνδα. Μιλά για «υγιή» και «άρρωστο» καπιταλισμό, ο «υγιής» συμφέρει και τους εργαζόμενους, το λαό, αφού η ανάπτυξή του φέρνει θέσεις εργασίας, καλούς μισθούς κ.λπ. Καλό το παραμύθι, αλλά κρύβουν ότι αυτό το σύστημα είναι εχθρικό, εξοντωτικό και σάπιο έως το μεδούλι για τους εργαζόμενους. Κλέβει τη δουλειά τους, απ' αυτή βγαίνουν τα κέρδη. Μειώνει συνεχώς μισθούς για να αυξάνονται τα κέρδη. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Απελευθερώνει τις μαζικές απολύσεις όταν τις χρειάζεται το κεφάλαιο. Θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν καθημερινά όσο χρόνο τους χρειάζεται εξοντώνοντάς τους (ευέλικτη εργασία). Και τους θέλει εντελώς απροστάτευτους. Κρύβουν ότι καπιταλιστικές επενδύσεις χωρίς κρατικό χρήμα δε γίνονται. Αυτά κάνει και αυτή η κυβέρνηση στο όνομα του «υγιούς» καπιταλισμού. Απάτη, λοιπόν, το ψευτοδίλημμά της για να χειραγωγεί στην αστική πολιτική.

Η βιομηχανία δεν ανακάμπτει

Μείωση 9,4% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλη 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνη 2015, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014, ανακοίνωσε προχτές η ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης αυτός του δωδεκαμήνου Ιούλης 2015 - Ιούνης 2016, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου, μειώθηκε κατά 13,0%, έναντι μείωσης 3,6% σε σχέση με αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Χαμηλώνει η μείωση, θετικό, αυτό αναδεικνύει η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά απέχει πολύ από το να δώσει σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Δίνει μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών σε ορυχεία - λατομεία κατά 17,8%, βασικά σε άνθρακα και λιγνίτη, στη μεταποιητική βιομηχανία κατά 9,3%, σε κλάδους όπως ποτά, είδη ένδυσης, παράγωγα πετρελαίου, άνθρακα και χημικών προϊόντων. Η ετήσια μείωση κατά 9,4% οφείλεται στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 7,3% και Εξωτερικής Αγοράς κατά 12,7%, στην Ευρωζώνη κατά 2,1%, εκτός Ευρωζώνης κατά 18,2%. Με δεδομένη τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ, γενικά την παγκόσμια επιβράδυνση, αλλά και της εσωτερικής αγοράς, δεν εκπλήσσουν τα στοιχεία, αλλά κάνουν αμφίβολη την ανάκαμψη, που αν έρθει θα είναι ασθενική. Αλλά ό,τι και αν γίνει θα το πληρώνει ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η κρητική επανάσταση έληξε το 1869, χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1903 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης).

1940 Ο Λέον Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκάντερ.

1944 Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», Γ. Παπανδρέου, ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας για αντιμετώπιση του ΕΑΜ και διασφάλιση της αστικής εξουσίας μετά την απελευθέρωση.

1944 Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

1946 Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

1950 Σχηματίζεται κυβέρνηση Σ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

1951 Πεθαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και γενικός γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων μετά την απελευθέρωση.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες, που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10 - 4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1971 Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουεντίν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».

1983 Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης, Μπενίνιο Ακίνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ