ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 5 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Από την περσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Από την περσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Σε συλλαλητήριο με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης καλεί το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση στη νέα σφαγή της ζωής μας, στο νέο μνημόνιο που έφερε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Δεν πρέπει να χαθεί στιγμή. Καμία ανοχή. Δε χωρά απογοήτευση και εφησυχασμός. Στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Η προοπτική βρίσκεται στους ισχυρούς ταξικούς αγώνες και σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, απαλλαγμένος από την ΕΕ και τους καπιταλιστές που τον εκμεταλλεύονται.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο μνημόνιο - λαιμητόμο, με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ. Δεν δίνουμε καμία συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα, οργανώνουμε την πάλη για να ακυρωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά. Ολοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ.».

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Νέα προσκόμματα στην απονομή των συντάξεων

«Αλαλούμ» με την ενσωμάτωση των όρων συνταξιοδότησης που προβλέπονται από τους αντιασφαλιστικούς νόμους

Το ΙΚΑ απέσυρε τελικά το επίμαχο έγγραφο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του, που κλιμακώνεται

Icon

Το ΙΚΑ απέσυρε τελικά το επίμαχο έγγραφο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του, που κλιμακώνεται
Δεν έφταναν οι χρόνιες καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων του ΙΚΑ σε χιλιάδες νέους συνταξιούχους, ζήτημα άλλωστε που διαπιστώνεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα προστίθεται και νέο πρόβλημα, καθώς μετά την ενεργοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων από 1/1/2015, αλλά και των νέων διατάξεων του 3ου μνημονίου, απαιτούνται μια σειρά εφαρμοστικές εγκύκλιοι. Καθώς, όμως, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, βάζουν φρένο στην εξέταση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ετσι, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των ανατροπών και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και πολύ περισσότερο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το ΙΚΑ έσπευσε να εκδώσει στις 12 Αυγούστου σχετικό έγγραφο, με το οποίο ανέστειλε την έκδοση συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους του αιτούνταν σύνταξη, όμως δεν ήταν άνω των 67 ετών και κατά δήλωσή τους δεν είχαν συμπληρώσει πάνω από 4.500 ένσημα (όροι που με τις νέες διατάξεις αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης).

Χτες, με νεότερη ανακοίνωση, το ΙΚΑ απέσυρε το σχετικό έγγραφο, διευκρινίζοντας ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής, διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου.

Και αυτό επειδή ο νόμος Ν.4336/2015, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, δηλαδή το 3ο μνημόνιο, ορίζει ότι «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου Ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δε θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Ομως, το ζήτημα με την απόδοση των κατώτερων συντάξεων παραμένει, καθώς πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, οι ανατροπές που επήλθαν με τις πρόσφατες διατάξεις, αποκλείουν από την κατώτερη σύνταξη όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Αλλά και σε αυτούς που θα τη λαμβάνουν, μειώνεται κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ.

Οπως παραμένει και το ζήτημα της απόδοσης ολόκληρης της σύνταξης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, υποχρεώνονται να επιβιώνουν με την προσωρινή σύνταξη που αποδίδεται από τα Ταμεία.

Συνέντευξη Τύπου από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τους συνταξιούχους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, απηύθυναν εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Τα λεωφορεία από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν στις 2.30 μ.μ., από την πλατεία του ΕΚ Λάρισας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις αλληλεγγύης που οργανώνει το ΕΚ Λάρισας, μαζί με άλλα συνδικάτα της δύναμής του, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, στο πλαίσιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε στο νομό. Συγκεκριμένα, είπε ότι προχωρά η συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων στα γραφεία του ΕΚΛ καθημερινά (9 - 2 το πρωί και 7 - 9 το βράδυ), ενώ παράλληλα οργανώνονται και δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για παιδιά ανέργων, με προτεραιότητα παιδιά μελών των σωματείων του ΕΚ Λάρισας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που οργανώνει το ΕΚΛ, την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ, στο Β' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα αντιπολεμικής δράσης των ταξικών συνδικάτων. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου του ΕΚΛ, θεατρικό - μουσικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

Αντιδρούν στην εκ περιτροπής εργασία

Στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Λεβεντέρης» στο Βόλο, αντιδρώντας στην αυθαίρετη απόφαση της εργοδοσίας να αθετήσει τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 26 Ιούνη μεταξύ σωματείου - εργοδοσίας - Επιθεώρησης Εργασίας και προέβλεπε την άρση της εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων από 17 Αυγούστου 2015. Τη στάση εργασίας αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Βεν. Λούπας, σημείωσε: «Η εργοδοσία μάς έχει σε εκ περιτροπής εργασία από το 2012, επί 9 μήνες το χρόνο. Τώρα, επικαλούμενη τα capital controls, δεν εφαρμόζει τη συμφωνία της 26ης Ιούνη. Η αντίδραση του σωματείου ήταν άμεση κι αγωνιστική και θα δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα, αν η εργοδοσία επιμείνει να μην εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία».

Καταγγελία από τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση φιμώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου με την απόφασή της να ψηφίσει διάταξη στο τρίτο μνημόνιο, με το οποίο βαφτίζει «φόρο υπέρ τρίτων» και καταργεί την προαιρετική, ανταποδοτική μηνιαία συνδρομή των 30 λεπτών των συνταξιούχων (νόμος 2042/1992), που προορίζεται για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα κ.λπ.) καθώς και για τη δωρεάν παροχή της εφημερίδας τους. Με τον τρόπο αυτό, καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι, η κυβέρνηση «καταργεί την Ομοσπονδία και τους 57 συλλόγους των συνταξιούχων του Δημοσίου της χώρας και κλείνει την εφημερίδα τους, το "Βήμα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων"». Χαρακτηρίζει, τέλος, απαράδεκτη και καταστρεπτική την κατάργηση του συγκεκριμένου πόρου.

Διαμαρτυρία σήμερα στο ΙΚΑ

Παρεμβαίνοντας άμεσα στις εξελίξεις, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ