ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη μεταλλευτική δραστηριότητα

Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να παλέψει για να μπει τέρμα στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, στην ανεργία και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, καλεί το λαό της περιοχής η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινή διακοπή των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές και σε μέρος εργασιών στην Ολυμπιάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εξελίξεις σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Β. Χαλκιδικής πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πέρα από την απόφαση για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές και σε ένα μέρος της Ολυμπιάδας, κρύβεται το πιο ουσιαστικό: ότι δέχονται ως αναγκαίο την παράδοση του ορυκτού πλούτου στο κεφάλαιο. Θεωρούν αναγκαία την ΕΕ και αποδέχονται τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που εκφράζονται με όρους όπως η ανταγωνιστικότητα, η υγιής επιχειρηματικότητα κ.ά. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται αυτή την πολιτική που εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δε χωράει καμιά επανάπαυση, καμιά αυταπάτη για το λαό της Χαλκιδικής.

Θεωρούμε ότι η μόνη λύση στην υπόθεση αυτή είναι να σταματήσει άμεσα η παράδοση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν, δηλαδή, θα πραγματοποιείται μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών ή αν θα αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας, δημιουργίας αμύθητων κερδών για μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως η "ElDorado" και η "Ελληνικός Χρυσός". Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι μπορεί ν' αξιοποιείται.

Σε αυτό το σκεπτικό, έχουμε υποστηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων στα μεταλλεία ενάντια στις μαζικές απολύσεις, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για μέτρα ασφάλειας στο χώρο εργασίας, για το μισθό και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τους καλούμε να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι απαραίτητη για ένα λαό που θέλει να καθορίζει τη ζωή και το μέλλον του, με την εργατική - λαϊκή εξουσία. Μόνο με αυτή την αντίληψη και στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταλλευτική βιομηχανία, υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν ο τόπος και το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Σε αυτό το στόχο, σε αυτό τον αγώνα πρέπει να συναντηθούν οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι, οι φτωχοί αγρότες. Αυτή η κατεύθυνση της πάλης μπορεί να βάλει τέρμα στην κοροϊδία, στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, στην ανεργία και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δάνεια με προαπαιτούμενο τη συντριβή του λαού

Οψεις του ίδιου νομίσματος είναι η εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ως πρώτη δόση και για αντάλλαγμα στην πρώτη δέσμη των νέων αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου (2015 - 2018), η πλευρά της Ευρωζώνης αποδέσμευσε κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τις επόμενες μέρες, εκταμιεύονται από την Ευρωζώνη ακόμη 10 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή για τις νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν, χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕMS), το τείχος προστασίας της Ευρώπης που δημιουργήθηκε το 2012 ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, θα μπορέσει να καταβάλει έως και 86 δισ. ευρώ σε δάνεια κατά τα επόμενα τρία έτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θαυλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση θεμελιωδών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, όπως προσδιορίζονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης».

Το συνολικό ποσό των 26 δισ. ευρώ που αναμένεται τμηματικά να διοχετευθεί προς το ελληνικό κράτος μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη (μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης») κατανέμεται ως εξής:

  • Σχεδόν 13 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Ειδικότερα, πάνω από 7,1 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου - «γέφυρα» από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων στην ΕΚΤ (ποσά που καταβλήθηκαν χτες), 2,2 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Τα 10 δισ. ευρώ αφορούν την προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, με πρόβλεψη να φτάσουν μέχρι 25 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή κατατίθεται άμεσα σε ειδικό ταμείο με τη μορφή ομολόγων του ΕSM.
  • Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, με την ολοκλήρωση των πρόσθετων προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.
  • Από το συνολικό ποσό (των 26 δισ.) 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, θα αποδοθεί για την αποπληρωμή των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που διαμορφώνονται σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Αναπτυξιακά πακέτα για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Κομισιόν επικεντρώνει στις εκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων προς το ελληνικό κράτος, ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ καθώς και η συμβολή τους στην όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα συνδυάζονται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων.

Εστιάζοντας στις «κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος», η Κομισιόν επισημαίνει: «Εάν εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με τρόπο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο». Τα παραπάνω συνδυάζονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια των επόμενων χρόνων, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρονται στην... κοινωνική διάσταση του μνημονίου, με την ανακοίνωση της Κομισιόν να εστιάζει στα παρακάτω:

-- Στη «σταδιακή θέσπιση ενός ελάχιστου καθεστώτος εγγυημένου εισοδήματος». Πρόκειται για τη δρομολογημένη, διαρθρωτικού χαρακτήρα παρέμβαση, μέσω της οποίας μεθοδεύονται οι παραπέρα περικοπές στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

-- Στην αντιμετώπιση των «ανεπαρκειών», των κεκτημένων συμφερόντων και των «εξαιρέσεων». Αναφέρονται συγκεκριμένα στη σταδιακή κατάργηση της «ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης» των αγροτών και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, βαφτίζοντας τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Αλλαγές αρχηγών σε ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ τοποθετείται ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΝ, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του ναυάρχου.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ τοποθετείται ο αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης, πρώην αρχηγός Στόλου.

Ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, τίθεται σε αποστρατεία, του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ανακαλείται αυθημερόν στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ τίθεται σε ισχύ στις 15 Σεπτέμβρη 2015.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 8,1 δισ. στο α' εξάμηνο

Στα 8,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο α' εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, μηνιαίους ρυθμούς πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ (από 20,4 δισ. πέρσι) και των εξαγωγών στα 10,2 δισ. ευρώ (από 11,4 δισ. ευρώ).

Στην ίδια περίοδο, οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη καταγράφουν έλλειμμα περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισέρρευσαν στη χώρα, καταγράφουν αύξηση 7,9% και διαμορφώνονται στα 4,1 δισ. (από 3,8 δισ.). Την ίδια ώρα, οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» έφτασαν σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε, το οποίο καρπώνονται οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, έφτασε σε 1,4 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ