ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αναζητούν «κριτήρια» για να νομιμοποιήσουν τη νέα σφαγή

Να χρησιμοποιήσει «εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» σχεδιάζει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων

Από παλιότερη κινητοποίηση συνταξιούχων

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση συνταξιούχων
Κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξαμοληθεί αυτήν την περίοδο προσπαθώντας να εγκλωβίσουν το λαό στη λογική του «μικρότερου κακού» και να «νομιμοποιήσουν» στη συνείδησή του τη νέα, σφοδρή επίθεση που ετοιμάζεται σε συντάξεις και επιδόματα.

Η αλήθεια είναι πως κυβέρνηση - τρόικα - μεγαλοεπιχειρηματίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις συνθήκες της κρίσης για να εφαρμοστούν στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν συνδιαμορφωθεί εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες, με στόχο τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στον «Επενδυτή», ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «η καταβολή κοινωνικών μεταβιβάσεων (σ.σ. αναφερόμενος στα επιδόματα), προνοιακού χαρακτήρα, συναρτάται πλέον - εντελώς λογικά - με το συνολικό εισόδημα ή και την περιουσία των αποδεκτών». Το ίδιο θέμα επανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι σήμερα γίνονται προνοιακές δαπάνες γι' «αυτούς που υποτίθεται - τονίζω το υποτίθεται - έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας και της προνοιακής ανακούφισης της πολιτείας». Είναι φανερό πως η κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικό τσεκούρωμα των δικαιούχων μιας σειράς επιδομάτων που στο πλαίσιο της «προνοιακής πολιτικής» δίνονταν μέχρι σήμερα σε «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, όπως τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, οι άνεργοι, οι εποχιακά εργαζόμενοι κ.ά.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει ακόμα περισσότερο την όποια δυνατότητα απέμεινε στις λαϊκές δυνάμεις να έχουν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, την οποία άλλωστε ήδη υπονομεύουν η υποχρηματοδότηση και η διαρκής εγκατάλειψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας.

Μάλιστα, ο υπουργός επανέφερε το ζήτημα της διόρθωσης «στρεβλώσεων» στο ασφαλιστικό σύστημα, εννοώντας ως «στρεβλώσεις» τα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν για κάποιες ομάδες ασφαλισμένων λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας (π.χ., βαριές - ανθυγιεινές δουλειές, συμπλήρωση 35 χρόνων δουλειάς πριν τα 65 χρόνια ή αναπηρία από εργατικά ατυχήματα). Κάτι που επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός λέγοντας (γι' αυτές τις ομάδες) πως «προκρίθηκε η πρόταση να αυξηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση του οποίου βγαίνει κανείς στη σύνταξη». Αλλωστε, στα σχέδια που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, όπως και η αύξηση (από τα 4.500 στα 6.000) του αριθμού των ενσήμων που χρειάζεται κάποιος για να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επιχείρηση παραπλάνησης

Κι ενώ θεωρείται δεδομένη η νέα σφοδρή επίθεση σε μια σειρά λαϊκές κατακτήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει εφησυχασμό συντηρώντας τη φιλολογία περί διαρκών «διαπραγματεύσεων», συζητήσεων και «εναλλακτικών» σεναρίων.

Ενα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν είναι το πλήθος των προτάσεων - σεναρίων που παρουσιάζουν (άνω των 20 όπως λένε) για το πώς, πόσο και ποιες συντάξεις ή επιδόματα θα περικοπούν. Καλλιεργούν έτσι τη λογική του «μικρότερου κακού».

Για παράδειγμα, λένε, καλύτερα να μειωθούν οι συντάξεις από τα 800 παρά από τα 700 ευρώ, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε επιμέρους τμήματα των ασφαλισμένων παρά σε όλους, να μειωθεί το επίδομα σε όσους έχουν ένα μικρό σπίτι παρά να κοπεί και άλλα παρόμοια.

Επίσης, το πλήθος των προτάσεων εξυπηρετεί και τη διχαστική λογική «καλύτερα να θιγεί ο άλλος παρά εγώ». Χαρακτηριστική και σε αυτό το σημείο είναι η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που ανέφερε ότι «όσο πιο εκτεταμένη εφαρμογή αυτού του μέτρου (σ.σ. εννοεί της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο), ενδεχομένως τόσο λιγότερες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα». Δηλαδή, αν γίνουν πολλές απολύσεις δε θα θιγούν τόσο πολύ οι συντάξεις! Μια λογική κανιβαλισμού!

Περισσεύει το θράσος

Στην επιχειρηματολογία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, συνολικά της κυβέρνησης, ξεχειλίζει το θράσος των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως «φερθήκαμε διαχρονικά ως πολιτεία (σ.σ. εννοεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) σε κάποιες περιπτώσεις με υπερβολική γαλαντομοσύνη» (!) και αναφέρθηκε σε αύξηση που δόθηκε στα αναπηρικά επιδόματα πριν την κρίση, κατά 7%! Αναφέρεται σε επιδόματα που δεν ξεπερνούν τα 200 - 300 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες πρέπει να πληρώσουν τα πάντα αφού οι δημόσιες προνοιακές δομές είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες.

Η λογική τους είναι πώς θα «εξοικονομηθούν» με κάθε τρόπο χρήματα από τα κρατικά ταμεία ώστε αυτά να αξιοποιηθούν για την υπεράσπιση και υποστήριξη των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό το επίδομα αναπηρίας ή άλλο προνοιακό επίδομα (που δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες των δικαιούχων, στη γενικευμένη φτώχεια και τη διευρυνόμενη εξαθλίωση), είναι μια μεγάλη δαπάνη («από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός) που στερεί κέρδη στα μονοπώλια.

Ακόμα η κυβέρνηση μιλά συνέχεια για αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις - μαϊμού. Αλλά δε λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποκλείει χιλιάδες αναπήρων από το δικαίωμα στην απονομή επιδόματος. Ενδεικτικά ο αριθμός των αναπήρων ή των ατόμων με χρόνια πάθηση είναι περίπου το 10% του πληθυσμού (δηλαδή, σήμερα, περίπου 1.000.000). Από αυτά οι 500 χιλιάδες έχουν βαριά αναπηρία, όμως προνοιακό επίδομα παίρνουν μόλις οι 200 χιλιάδες. Του επιδόματος στερούνται κατηγορίες όπως κωφοί από 18 έως 65 ετών, ηλικιωμένοι που πάσχουν από γεροντική άνοια, οι κατάκοιτοι που δεν αναγνωρίζονται ως παραπληγικοί.

ΔΕΗ
Νέος θάνατος εργάτη

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έγινε στη ΔΕΗ, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, με θύμα το 45χρονο Ευάγγελο Γιαννόπουλο, που εργαζόταν στην επιχείρηση επί είκοσι χρόνια.

Ο εργαζόμενος ήταν χειριστής αποθέτη λιγνίτη, ένα μηχάνημα που η καμπίνα του χειριστή βρίσκεται 8-10 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας νομών Πελοποννήσου, Παν. Λαμπρόπουλος, ο εργαζόμενος το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε την εργασία του στις 3 το μεσημέρι. Στις 5.30 το απόγευμα διαπιστώθηκε από το κέντρο ελέγχου ότι το μηχάνημα είχε σταματήσει να λειτουργεί. Κάποιος συνάδελφός του πήγε να δει τι έγινε και τον βρήκε να έχει πέσει από το μηχάνημα, σε άσχημη κατάσταση. Ο εργαζόμενος πέθανε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας.

Οπως μας κατήγγειλε ο Παν. Λαμπρόπουλος, πριν μερικά χρόνια μαζί με κάθε χειριστή αποθέτη λιγνίτη δούλευε και ένας εργάτης πάνω στο μηχάνημα που βοηθούσε στην επίβλεψη των εργασιών του μηχανήματος και του ίδιου του μηχανήματος. Παράλληλα, υπήρχε επιστάτης που επέβλεπε το σύνολο αυτών των μηχανημάτων από το έδαφος. Σήμερα πολλές φορές οι χειριστές δουλεύουν μόνοι τους, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν όμως υπήρχε εργάτης τότε θα μπορούσε να προσφερθεί άμεσα βοήθεια στον άτυχο εργαζόμενο.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, στα οποία έχει οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη πριν 20 χρόνια δούλευαν 3.100 μόνιμοι εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόλις 1.100! Την πολιτική αυτή εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και στηρίζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΕΝΟΠ και στα σωματεία.

Κατάληψη στο νοσοκομείο Σερρών

Σε κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών προχώρησαν χτες από τις 11.30 το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τη νυχτερινή απασχόληση και τις αργίες. Η κατάληψη αποφασίσθηκε μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων τους. Από το Μάρτιο δεν έχουν πληρωθεί τα νυχτερινά και τις αργίες, καθώς η χρηματοδότηση του νοσοκομείου περιορίστηκε στις 57.000 ευρώ το μήνα, ενώ απαιτούνται 87.000 για την κάλυψη των νυχτερινών και των αργιών. Το Νοσοκομείο διαθέτει 400 κρεβάτια και 650 εργαζόμενους σε κυκλικό ωράριο.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ
Μόνο αν πληρώσουν έχουν φάρμακα

Πληθαίνουν καθημερινά οι νομοί της χώρας, όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους, λόγω της διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών για τα οφειλόμενα του Οργανισμού. Μέχρι σήμερα αυτό εφαρμόζουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Εύβοιας, Φλώρινας, Γρεβενών, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Μαγνησίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Κυκλάδων, Κέρκυρας και Κοζάνης και θα ακολουθήσει ο ΦΣ Ροδόπης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ